HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2008 június 20, VII. Évfolyam 25. szám (összesen 313 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

ECIC XIII. - Európai Keresztyén Internet Konferencia - Lyon 2008. június 13-17.

Újraindul a weberek tanfolyama

Felvételi hirdetés az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégiumba

Mária és Márta Magazin

Megújult RORLÉSZ honlap

Előzetes a Harangszó következő számából (2008/12.)

Százéves a Marosvásárhelyi Képes Biblia

Nemzetközi nyugdíjas kórustalálkozó

Szerencse fel! - Hitvalló Napok

Orosházi küldöttség látogat Mezőbándra

Százéves a marosvásárhelyi Képes Biblia

A pap lelki menedzser is

Nagy Géza - A Református Egyház története 1608-1715

 

 

 

ECIC XIII. - Európai Keresztyén Internet Konferencia - Lyon 2008. június 13-17.

 

 

A franciaországi Lyon mellett, Valpreben megkezdődött a 13. Európai Keresztyén Internet Konferencia (ECIC), amelyet Juha Kinanen, a szervezet elnöke nyitott meg. Az évente megrendezésre kerülő konferencia nyitó áhítata után a szervezők részéről Thorsten Bongartz köszöntötte a jelenlevő több mint ötven résztvevőt. Az idén az első alkalom, hogy a szervező országból a helyi egyház képviselői hiányoznak, így a szervezést sem a franciaországi katolikus vagy protestáns egyház vállalta magára, hanem egy missziói kérdésekkel foglalkozó civil szervezet (CEVAA).

 

. . . bövebben itt olvasható a konferenciáról . . .

Szabó Mihály lp.

 

 

Újraindul a weberek tanfolyama

A következő számítógépes tanfolyamunk Illyefalván lesz június 30 - július 4. között.

 

 

2004-2006 években 6 tanfolyamot tartottunk Marosvásárhelyen a Bod Péter Diakóniai Központban. Abban az időben az internetszolgáltatás infrastruktúrája elég kezdetleges fázisban volt, ezért gyakorlatilag egyházunknak 2 olyan konferenciaközpontja volt, ahol a feltételek adottak voltak ilyen jellegű tanfolyamok lebonyolítására (Kolozsváron és Marosvásárhelyen). Abban az időben sokan jelezték, hogy Erdély más régióiban is szükség lenne a tanfolyamainkra, mert különböző okok miatt a kollégák egy része nem tud 5 napra Marosvásárhelyre utazni.

Eltelt 3 év és ez alatt a hazai internetszolgáltatás infrastruktúrája rohamosan fejlődött (és fejlődik). Az elmúlt egy év alatt Illyefalván sikerült kialakítani egy számítógépekkel felszerelt termet, illetve egy hónapja lecseréltük az addigi rádiómodemes (elég lassú) internetkapcsolatot egy szélessávú kapcsolatra. Ezáltal minden feltétel adott a tanfolyamok beindítására.

 

 

Az illyefalvi tanfolyamok a már jól bejáratott marosvásárhelyi tanfolyamok mintájára épülnek:

- a tanfolyamra lelkipásztorokat és egyházi alkalmazottakat várunk, (a felekezeti hovatartozás nem kritérium)

- az oktatás magyar nyelven folyik

- 2 csoportban folyik a képzés:

kezdő

haladó

- igény szerint külön tanfolyamokat is szervezünk - pl Linux szerverek, webszerkesztés, számítógépes grafika, stb.

- 5 nap intenzív képzés: reggeltől estig - ha a résztvevők bírják, akár vacsora után is oktatunk (szinte minden eddigi tanfolyamon megszokott volt)

- aki csak teheti, hozza magával a saját számítógépét (számítógép, képernyő, billentyűzet, áramkábelek, hosszabbító/elosztó és hálózati kábel - ha van)

 

Kezdők tananyaga:

- hétfő: délelőtt a számítógépek hálózatba kötése, beállítások; délután általános hardverismeret (számítógép felépítése)

- kedd: operációs rendszerek (Windows és Linux) telepítése, beállítása, állománykezelés, tárolás, stb.

- szerda: szövegszerkesztés Wordban (és/vagy Open Office-ban)

- csütörtök: internet, email, messengerek, biztonság

- péntek: gyülekezeti nyilvántartó program és a könyvelési segédlet bemutatása

 

Haladók tananyaga:

- hétfő: délelőtt a számítógépek hálózatba kötése, beállítások; délután hálózati alapismeretek, UHU Linux

- kedd: Excel (táblázatkezelés, számítások táblázatban, képletek használata, diagramok, stb.)

- szerda: PowerPoint (bemutató készítés)

- csütörtök: Access (adatbázis kezelés)

- péntek: gyülekezeti nyilvántartó program és a könyvelési segédlet bemutatása

 

 

A szállás és étkezés a KIDA konferenciaközpontban lesz, az egy személy/nap szállás és étkezés árak az alábbiak:

 

RON

szállás

29

reggeli

8

ebéd

14

vacsora

9

 

 

egy teljes nap

60

 

A jelentkezéseket a misi@reformatus.ro email címre várjuk.

 

Az előző tanfolyamokról és a weberek csoport eddigi munkájáról bővebb információ található a http://www.reformatus.ro/weberek honlapon.

A weberek csoport nevében,

Szabó Mihály lp.

 

 

Felvételi hirdetés az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégiumba

Az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium felvételit hirdet II.-III.-IV. éves, illetve mesteri képzésben részesülő hallgatóknak. A jelentkezőknek egy CV-t kell beküldeniük az apafi@reformatus.ro email címre június 28-ig. A felvételi második fordulójára június 30-án d. e. 10 óratól kerül sor. Az írásbeli forduló után 5 perces szóbeli interjú következik. Olyan egyetemi hallgatók jelentkezését várjuk, akik az előző tanévben sikeresen vizsgáztak.

 

 

Mária és Márta Magazin

 

 

Megjelent a Mária és Márta Magazin VII. évfolyamának 2008/2. száma.

Székely József: Mennyit ér két fillér című igei elmélkedése után Szobotka Tibor: A rosszkedvű adakozó című írását olvashatjuk. Borsos Melinda a globalizálódó civilizáció újabb divatjáról: a shoppingolásról (Modern idők játszóterei), Bíró Zenóbia: Mid van, amit ne kaptál volna? címmel a családi "költészet" nehézségeiről és felelősségéről ír.

Mezey Saroltát arról kérdeztük, hogy: Mennyi költőpénz jár a gyereknek?

Marosvásárhelyi kisiskolásokat pedig arról, hogy: Számodra, mi a legfontosabb?

Lőrincz István: Biblia az életemben című, nőszövetségi konferencián elhangzott, előadásának részlete mellett ebben a számban is megtaláljuk a Márták és Máriák, a Szerepeink és küldetésünk, a Gyerekoldal, és az özvegy lelkésznék életét bemutató állandó rovatokat.

Ez a szám közli Sík Sándor, Kiss Jenő, Visky S. Béla, Túrmezei Erzsébet, Luther Márton és Gyurkovics Tibor egy-egy versét.

Egy teljes oldalnyi összeállítás szól a Biblia Évéről.

További címek: Állatszimbólumok, A kegyelem csillagjegyében, A manöken, Harc a vonalakért, Bulimiáról és anorexiáról - röviden.

Az utolsó, 16-odik oldalon a szokásos A jó gazdasszony holtig tanul és a Keresztrejtvény található.

Az írások mellett gazdag képanyag teszi még tetszetősebbé a lapot.

Nagy József Levente

 

 

Megújult RORLÉSZ honlap

A RORLÉSZ honlap elköltözött a www.rorlesz.uv.ro ingyenes oldalról. A költöztetéssel egy időben meg is újult.

Ezután a http://rorlesz.ro honlapon lesz elérhető, minden lelkészértekezlettel kapcsolatos tudnivaló.

Kérlek, regisztráljatok, hogy együtt tegyük hasznossá a létező lehetőséget.

A levelezőlista maradt és a fórum is ugyanúgy működik, mint eddig.

Használjuk bizalommal mindkettőt, a lelkipásztori közösség építésére, Református Egyházunk javára.

Szeretettel,

Székely József

Kolozsvár-Alsóvárosi lelkipásztor

RORLÉSZ elnök

 

 

Előzetes a Harangszó következő számából (2008/12.)

Hitvédelem-súlypontú számmal jelentkezik a Harangszó. A lap címoldalas anyaga arra keresi a választ, hogy három különböző nagyságú gyülekezetben mely szekták, vallásos hiedelmek jelenlétét érzékelik a lelkipásztorok, illetve milyen megelőzési és védekezési eszközeik vannak a különböző babonás hiedelmekkel, okkult tanításokkal szemben.

Fábián Tibor Mindennapi apológiánk című vezércikkében a hitvédelem fontosságát hangsúlyozza, mai példákon keresztül: "Barth Károly megfogalmazása szerint a keresztyén hitet nem védeni, hanem prédikálni kell. Mindennapi apológiánk a Krisztusra-mutatás: őt kövessétek! A feladat kétezer éve adott: a keresőnek irányt mutatni, kérdéseire választ adni. "

A témához kapcsolódik Szakács Zoltán írása, melyben az úgynevezett teljes evangéliumi mozgalom tanítását elemzi. Ismeretet szerezni, kommunikálni és segíteni. Ezeket tartja a hitvédelem járható útjának a "védekezés" és "gátépítés" helyett Szalai András, az Apológia Intézet vezetője, a vele készült interjúban. Emellett a vallásos manipulációkról is szó esik. A Tollvonás jegyzetírói (Csűry István, Orbán Levente) is a szektákkal kapcsolatos gondolataikat vettették papírra, a Gondolatok rovatban pedig ezúttal az alázatról esik szó.

A Református életben szilágycsehi kitekintő olvasható: a helyi gyülekezet ünnepi istentisztelet keretében mondott köszönetet nyugalomba vonult lelkipásztoruk sok évtizedes szolgálataiért. Az eseményről Antal Attila tudósít, Csép Sándor pedig barátként méltatja Molnár Kálmánt, a Zilahi Egyházmegye volt esperesét.

A Hírvivőben Nyüved 200 éves, megújult templomáról, a három év alatt felépült újsemjéni templomról, az erdőgyaraki konfirmációról és anyák napjáról, valamint az élesdi kórus magyarországi fellépéséről is olvashatók rövid beszámolók.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület kéthetente megjelenő gyülekezeti lapja megvásárolható és megrendelhető a lelkészi hivatalokban.

 

 

 

Százéves a Marosvásárhelyi Képes Biblia

Pontosan tegnap telt száz é­ve annak, hogy megjelent az egyetlen magyar nyel­vű, református kiadású Ké­pes Biblia, amelyet Tóth­fa­lusi József vártemplomi refor­má­tus lelkipásztor szer­kesztett.

Erre az egy évszázaddal ezelőtti eseményre em­lé­keznek vasárnap délután 6 ó­ra­kor a Vártemplomban - tud­ta meg a Vásárhelyi Hírlap Ötvös József esperes­től. Az emlékünnepség ke­re­tében a magyar bibliafordításról tart előadást dr. Bustya De­zső nyugalmazott lelkipásztor, Tóthfa­lu­si Józsefről pedig Berekméri Árpád Róbert egy­há­zi levél­tá­ros beszél. Az emlékünnepség­re minden ér­dek­lődőt szeretettel várnak. Tóthfalusi József, a na­gy­e­nyedi teológia végzettje, 1893-tól püspöki titkár volt, 1895-ben került Marosvásárhelyre, a Vá­r­templom első papja teen­dőit látva el. 1923-tól a Marosi Egyházmegye esperese. Olyan híres pap volt, hogy az 1909-es, 400 éves Kálvin-évfordulón Erdély részéről ő koszorúzott Genfben. Életműve legmaradandóbb darabja a Nagy Képes Biblia, a­mely ezernél több illusztrációt tartalmaz, köztük számos híres festmény színes reprodukcióját.

B. Z., Udvarhelyi Híradó, 2008-06-19

 

 

Nemzetközi nyugdíjas kórustalálkozó

Ötödször szervezte meg a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklub a helyi önkormányzat anyagi támogatásával a Vigadó Művelődési Ház színháztermében a nyugdíjasok nemzetközi kórustalálkozóját. A rendezvényen nyolc kórusban mintegy kétszázhúsz énekes és szépszámú közönség vett részt.

A seregszemle a Molnár Józsiás iskola népi táncosainak előadásával kezdődött. A kézdivásárhelyi kantai valamint a Boldog Özséb római katolikus templom énekkara, a Hálaadás református dalárda, a nagybaconi Benedek Elek Egyesület énekkara és a Nyugdíjasok Klubja Őszicsokor dalcsoportja, az Igari Népdalkör (Magyarország), a székelyudvarhelyi Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárának női kórusa Nagy Ildikó vezényletével és a házigazdák Rozmaring dalcsoportja lépett fel. Zömmel Bárdos Lajos, Schubert, Liszt, Kodály, L. W. Beethoven, J. S. Bach, G. Verdi kórusműveket szólaltattak meg. Fellépésüket a székelyudvarhelyi NyÖP néptánccsoportja petki székely tánccal zárta. A nem versenyjellegű találkozó fő célja, hogy barátkozzanak, énekeljenek és megismerjék egymást a kórustagok. A szervezők, a Pro Cantus Egyesület és Kovács Ödön református főgondnok a kórusvezetőknek emléklapot, a résztvevőnek egy-egy szál szegfűt nyújtottak át. A fesztivál évről évre bizonyítja, hogy megtalálta méltó helyét az erdélyi kulturális életben.

Fekete B. Zoltán, Udvarhelyi Híradó, 2008-06-17

 

 

Szerencse fel! - Hitvalló Napok

Nyolc református egyházi kórus nyitó­hang­versenye fémjelzi a vasárnap meg­kezdődött Hitvalló Hét eseményeit.

A Szé­kelyudvarhelyi Református Egy­ház­megye rendezvénysorozatának ünnepélyes megnyitóján a helyi kórus éneke kö­szöntötte az istentiszteletre érkezőket. A gyü­lekezet lelkésze Kántor Csaba, a ren­dez­vény házigazdája bevezető gondolataiból megérezhették a dalos találkozó rend­kívüliségét is. Tőkés Zsolt, a Szé­kelyud­varhelyi Református Egyház­me­gye főgondnoka, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója lelkesítően hangsúlyozta: nemcsak önmaguknak énekelnek: szolgálatot teljesítenek. A sótemplomi fellépésen a helyiek a Szerencse fel! bányászhimnusszal indítottak. Kántor Csaba lelkész minden dalárdát egy-egy igei üzenettel konferált. A siménfalvi, nemrég alakult felekezetközi vegyes kórusban a nők között a református lelkésznő, a férfiakkal pedig az unitárius lelkész is énekel. Következett a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor da­lár­da, majd a kecsetkisfaludi asszony­kórus helyi viseletével és a régi magyar é­nekekkel tűnt ki. A hodgyai dalárda zászlóőre elhozta az egyház­me­gye legrégebbi kóruslobogóját, amely­nek ők az örökösei. Katolikus tagjaik is vannak, így az ősi székely himnuszt is meg­szó­laltatták. A szombatfalvi kórus kedvelt énekszáma, a Csángó­magyar zen­dült fel. Legszámo­sab­ban a nagygalambfalviak vettek részt. A székelykeresztúri énekesek is elhozták legkedveltebb dallamaikat. Zömmel egyházi, de világi énekek is szerepeltek a 3-3 dalt tartalmazó kórusrepertoárokban. Záráskép­pen közel háromszázan szólaltatták meg a református világtalálkozó himnuszát és a Nemzeti Imát. Mindenik résztvevő é­nekkar ajándékvázát kapott. Ballai Zol­tán gondolait a László család asztali ál­dása követte a bányamélyben.

M. M., Udvarhelyi Híradó, 2008-06-17

 

 

Orosházi küldöttség látogat Mezőbándra

Június 22-én, vasárnap Mezőbándra látogatnak az orosházi református egyház és az ottani Rotary Klub képviselői különböző adományok átadása céljából. Ez alkalommal 11 órától ünnepi istentiszteletre kerül sor, igét hirdet Kovács Árpád orosházi református lelkész, majd a budapesti Pörneki Anikó operaénekes lép fel, továbbá Wass Albert- és Reményik Sándor-verseket szaval az ugyancsak budapesti Hajnal Gábor. Ezt követően a helyi kultúrotthonba bográcsebédre várják a helybélieket. Ugyancsak itt régi magyaros ruhákat fog bemutatni a korondi Máté Teréz, Máté Károly taplászmester pedig népművészeti alkotásokkal várja az érdeklődőket.

Népújság, 2008-06-20

 

 

Százéves a marosvásárhelyi Képes Biblia

Pontosan száz évvel ezelőtt jelent meg az egyetlen magyar nyelvű, református kiadású Képes Biblia, amelyet Tóthfalusi József, vártemplomi református lelkipásztor szerkesztett. E százéves eseményre emlékeznek vasárnap 18 órakor a Vártemplomban. Előadást tart dr. Bustya Dezső nyugalmazott lelkipásztor a magyar bibliafordításokról, Tóthfalusi Józsefről Berekméri Árpád Róbert egyházi levéltáros beszél.

Népújság, 2008-06-20

 

 

A pap lelki menedzser is

Újabb gyülekezet létrehozásával, a szociális háló kiterjesztésével és számos rendezvény szervezésével próbálja életképesebbé tenni a fogyatkozó szászrégeni református közösséget Demeter József lelkész.

A szászrégeni gyülekezetben zajló rendkívül pezsgő élet ellenére Demeter József lelkésznek szembesülnie kell azzal a szomorú realitással, ami a legtöbb erdélyi kisközösségre lesújt: a megállíthatatlan apadással.

 

 

Demeter József rendkívül aggasztónak tartja, hogy huszonöt év alatt a szászrégeni gyülekezet lélekszáma csaknem egyharmaddal csökkent: 3300-ról 2200-ra. A város többi részében élő magyarrégeni, radnótfáji és abafáji hívekkel együtt a reformátusok száma eléri az ötezret. A 90-es évek elejére jellemző masszív kivándorlás ugyan véget ért, azonban a "hiányzó nemzedék" most kezdi éreztetni hatását. A temetések száma az évi negyven-ötven között mozog, míg a keresztelőké ennek még a felét sem közelíti meg. "Olyan régi képek kerülnek a kezembe, amelyeken kilencven-száz konfirmálót is összeszámolok. Nézem őket, és azt látom, hogy egy-kettő kivételével már nem élnek Régenben. Ezt a szomorú jelenséget tapasztalom a családomban is, hisz mind a négy gyermekem elment, közülük három külföldön él" - sóhajt fel a lelkész, aki csak reménykedni tud abban, hogy felcseperedett csemetéi egy napon hazatérnek.

Az elvándorlás és természetes fogyás mellett a lelkész egy másik, apadást okozó jelenséggel is szembesült. Az állomás környéki ipari negyed reformátusai közül egyre többen kezdtek el ortodox templomba járni. "Nem két-három személyről van szó, hanem több tízről, főként idősekről. Nem az egyházuktól fordultak el, csupán kényelmességi szempontból döntöttek így. Olyan idős híveink, akiknek nehéz volt megtenni az állomástól a felsővárosig vezető két-három kilométeres emelkedőt" - mondja a lelkész, aki gyógyírt talált a bajra: új gyülekezetet hozott létre, és imaházat épített a negyed lakóinak. Az eredmény meg is mutatkozott: az új hajlékban ma már harmincan-negyvenen látogatják az istentiszteleteket.

 

Pezsgő gyülekezeti élet

A szászrégeni református egyház hármas feladatnak próbál eleget tenni. Az istentisztelet és a köréje csoportosuló szolgálatok mellett - mely az anyák napjától a karácsonyig minden fontosabb ünnep megtartását jelenti - az egyház aktívan kiveszi a részét a magyarság művelődési életének szervezésében és felvirágoztatásában. Ugyanakkor szociális szolgálatot is nyújt. A diakóniáról, ifjúságról és oktatásról elnevezett DIÓ Házban huszonkét rászoruló gyereknek biztosítanak meleg kosztot, illetve huszonhárom idős felnőttnek hétfőtől szombatig hazaszállítják a kétfogásos ebédet. A nehéz helyzetben lévő tanulókat ösztöndíjban részesítik, azok számára, akik eddig nem jártak a Székelyföldön, nyári táborokat szerveznek. Saját, szerényebb pénzforrásai mellett mindezt önkormányzati alapokból, a svájci testvérgyülekezet támogatásával, valamint az egyház által működtetett DIÓ Ház Egyesület bevételeiből fedezi. "Kéznyújtásunk nemcsak a reformátusoknak, és nem csupán a magyaroknak szól. A rászorulók között mi sem felekezeti, sem etnikai alapon nem teszünk különbséget" - hangsúlyozza Demeter. A havi egy-két vagy olykor annál is több kulturális rendezvény - amelyet gyakran a városban működő Kemény János Irodalmi Társasággal karöltve szerveznek - viszont kimondottan a magyarságnak szól. Demeter József úgy érzi, már az is sokat elárul az események vonzerejéről, hogy a hetven-nyolcvan férőhelyes terem gyakran szűkösnek bizonyul. Mindez attól függetlenül, hogy orvosi előadásra, könyvbemutatóra, gazdatanfolyamra vagy éppenséggel képzőművészeti tárlatra kerül sor. "Ezek mellett a legrangosabb rendezvényünk a Zengjen a hálaének című pünkösdi kórustalálkozónk, amit immár 17 éve szervezünk. Újabban kétnapos fesztiváljelleget kapott, amely nemcsak a régenieket, hanem az egész térséget megmozgatja" - büszkélkedik a pap, mondván, ha zenéről van szó, ő a fiatalok irányában is nyitott. "A templomunkban már rockzene is felcsendült. Az elején az idősebbek kissé idegenkedve hallgatták, majd annyira belemelegedtek, hogy együtt tapsoltak a fiataljainkkal" - mosolyodik el Demeter. Az ifjúság vonzása sikeresnek bizonyul. Az egyház jelenleg harmincöt tagú gyermek- és külön ifjúsági kórussal büszkélkedhetik, közeli tervei között pedig egy ifjúsági zenekar létrehozása, valamint a cserkészcsapat újraalakítása is szerepel. A két felsorolt kórus mellett a nőszövetség is rendelkezik eggyel, ugyanakkor jól működik a vegyeskar is.

 

Önként vállalt hármas feladat

Kérdésünkre, hogy mi ösztönzi a számos "melléktevékenység" felvállalására, Demeter a hármas krisztusi tanítást hozza fel példaként. Ez az evangélium hirdetése mellett a gyógyításról és a tanításról szól. "Ezt nem én találtam ki, csupán alkalmazni próbálom. Úgy érzem, hogy közösségünk érdekében ma már a szószéki szolgálat mellett vállalni kell azokat a szolgálatokat is, amelyek az őskeresztényektől származnak. Modern kifejezéssel élve afféle lelki, testi és szellemi menedzsernek érzem magam, aki mindent belső sugallatra tesz" - jellemzi önmagát és munkáját Demeter József.

Szucher Ervin, Krónika, 2008-06-20

 

 

KÖNYVESPOLC

 

 

Nagy Géza - A Református Egyház története 1608-1715

 

 

 

 

 

 

Ár: 75 lej

 

 

A fenti könyvek, termékek mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

        veresmiklos@reformatus.ro

        konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974