HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2008 június 27, VII. Évfolyam 26. szám (összesen 314 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

A Kárpátaljai Református Egyház is fellép a kisebbségi oktatás ukránosítása ellen

Nőszövetségi találkozó Bonyhán

Vakációs bibliahét

Biblia mellé ingyenkenyér

Református lelkészeket iktattak be Gyergyószentmiklóson

Református papszentelés

Sok és áldott gyümölcsöt teremjen

A bucsini gyermektábor margójára

Segítségnyújtás egyetlen gombnyomásra!

Térj magadhoz, drága Sion!

Ünnepi kiadványok

Ne engedd, hogy ellopják jövendődet!

Ajánló

Falunak hívták, de már nem az

Boldog, aki olvassa . . .

A nagysajói káptalan egyházközségeinek történeti katasztere

A Romániai Református Egyház Alkotmánya

2007. évi jogszabály a lelkipásztorok képesítéséről és alkalmazásáról

 

 

 

A Kárpátaljai Református Egyház is fellép a kisebbségi oktatás ukránosítása ellen

- A kárpátaljai magyaroknak, magyar egyházaknak és szervezeteknek össze kell fogniuk, hogy a magyar oktatás minden szintje teljesen legálisan megmaradjon Ukrajnában - nyilatkozott Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke a beregszászi Kárpátalja című hetilap csütörtökön megjelent számában.

Az egyházi vezető egyebek mellett elmondta, hogy a Kárpátaljai Református Egyház zsinata májusban foglalkozott a kérdéssel, mivel a lelkészek beadványokkal hívták fel a zsinat figyelmét arra, hogy ez milyen problémákat okoz a mostani beiskolázásnál. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Kárpátalján a magyar anyanyelvű gyerekeknek magyar iskolába kell járniuk, s meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy ott kellő szinten sajátíthassák el az államnyelvet.

Zán Fábián Sándor szerint figyelembe kell venni, hogy az ukrán állampolgárság nem feltétlenül kötődik az ukrán nyelvhez, ezért meg kell teremteni a mostanitól eltérő módszereken és tankönyveken alapuló sikeres iskolai ukránnyelv-oktatás feltételeit és eszközeit. A legutóbbi ukrán oktatási rendeletekről és az új érettségi rendszerről szólva kifejtette, hogy ezek diszkriminatív intézkedések, amelyek magukban hordozzák a nemzeti kisebbségek programszerű asszimilációját. Ez ellen nyilatkozatban, körlevelekben, felhívásokban fog tiltakozni a református egyház, amely meg fogja keresni a társadalmi szervezeteket, a magyar történelmi egyházak vezetőit és nemzetközi fórumokat, hogy szóljanak a magyar oktatási rendszer megmentése érdekében - tette hozzá. A püspök értékelése szerint az új érettségi és felvételi rendszer ugyancsak nagyon súlyosan érintette a kárpátaljai magyarokat. A négy református líceum végzősei esetében korábban 95 és 99 százalék között volt a tovább tanulási arány, ám az idén ez 75-76 százalék lett, ami más iskolákhoz képest lehet, hogy nagyon jó, de összességében majdnem 25 százalékos veszteséget jelent, s ez veszélyes egy olyan kis közösség számára, mint a kárpátaljai magyarság - emlékeztetett Zán Fábián Sándor.

Népújság, 2008-06-27

 

 

Nőszövetségi találkozó Bonyhán

A bonyhai református templomban a vasárnap délután 4 órakor kezdődő istentiszteleten a helybeli nőszövetség felveszi az Árva Bethlen Kata nevet és ez alkalommal felszentelik a nőszövetség zászlóját is. A találkozón jelen lesznek az Alsó-Küküllő menti egyházközségek nőszövetségei is - tájékoztatott Fehérvári Bálint lelkész.

Népújság, 2008-06-27

 

 

Vakációs bibliahét

Végtelen utazás címmel ezen a héten vasárnapig vakációs bibliahétre várják az óvodásokat és kisiskolásokat a radnótfájai református parókián. A gyerekekkel 10-13 óra között hitoktatók és pedagógusok foglalkoznak. A programban szerepel: bibliai történetek ismertetése, énektanulás, közös játék, kirándulás.

Népújság, 2008-06-27

 

 

Biblia mellé ingyenkenyér

 

Fotó: A szerző felvétele

 

Régi és új szentírásokat bemutató kiállítással ünnepli a Biblia évét a szilágycsehi református gyülekezet, ahol a lelki táplálék mellett a testiről is gondoskodnak: kenyérrel segítik a rászorulókat.

Az elmúlt vasárnap Szilágycsehbe érkezett, és szombatig ott látható a Váradi Biblia egy példánya, amelyet a Biblia évének jegyében indított útjára a zilahi református esperesi hivatal. A vándorló Biblia április 12-én kezdte meg útját Zilahról, a szentírást gyalog viszik el a fiatalok egyik református gyülekezetből a másikba, hogy októberben a zilah-ligeti református templomban fejezze be vándorlását. A Szentírás 26 Szilágy megyei református egyházközségbe jut el egy napló kíséretében, amelyben megörökítik útját. Eddig Egrespatak, Magyarkecel, Szilágypanit, Zilah-Fenyves, Zsibó, Bősháza és Völcsök református gyülekezetei adtak otthont a Könyvek Könyvének, amelyet az elmúlt szombaton Szilágyszegről vittek át gyalogosan a szilágycsehi parókiára, útjának tizedik állomására. "Jelképes dátumon érkezett hozzánk a Biblia, napfordulókor, június 21-én, amikor a legnagyobb a világosság" - közölte a Krónikával az ötletgazda Tóth László szilágycsehi református lelkipásztor.

A Biblia évének jegyében egyébként vasárnap bibliakiállítás is nyílt a szilágycsehi imateremben, a megnyitón Pálffy József nagyvárad-réti lelkipásztor hirdette az igét. Az istentiszteleten egyébként négyen olvastak a Szentírásból, egy presbiter, egy nőszövetségi tag, egy IKE-tag és egy vasárnapi iskolás, jelezve: a Szentírás mindenkié.

Ugyanakkor a felolvasás során négyfajta bibliafordítást használtak a legrégebbitől a legújabbig, arra utalva, hogy Isten igéje időtálló és múlhatatlan.

 

Régi és új szentírások seregszemléje

"A fiatalok körülbelül negyven plakátot helyeztek el a városban, és egy hónapig hirdettük, hogy akik rendelkeznek százévesnél régebbi bibliával, hozzák el a kiállításra. Összesen 18 szentírás érkezett a református híveinktől, egyet pedig a római katolikus plébániáról kaptunk kölcsön, egy klasszikus Aranybibliát, egy gyönyörű kötésű képes bibliát magyarázatokkal" - számolt be lapunknak a lelkipásztor. A látogatók megtekinthetnek még itt héber nyelven írt ószövetséget, görög nyelvű ó- és újtestamentumot, valamint a Váradi és a Vizsolyi Biblia reprint kiadását. Emellett modern bibliákat is kiállítottak, gyermekeknek szóló képes bibliát, valamint román, spanyol, angol, német és francia nyelvű szentírásokat. "A Könyvek Könyvének legrégebbi példányát 1794-ben adták ki, ezt Váncza Enyedi Margit bocsátotta rendelkezésünkre. Nagy dolognak tartom, hogy nem féltek ideadni a nemzedékeken át megóvott kincseket, és komolyan vették a kezdeményezést" - értékelte a hívek hozzáállását Tóth.

A magyarországi egyházak a Biblia évének meghirdetésekor összeállítottak egy 18 tablóból álló bibliatörténeti kiállítást, amely Magyarországon vándorol. Az erdélyi kezdeményezők ezek pontos mását is elkészítették, és a tablók szintén megtekinthetők a szilágycsehi kiállítás keretében. "Ezzel szervesen bekapcsolódunk a teljes Kárpát-medencét átfogó rendezvénysorozatba, anélkül, hogy előre megterveztük volna. Tehát mindenki a maga helyén teszi a maga dolgát" - magyarázta a lelkész.

 

Aktív gyülekezeti élet

A 2800 lelkes szilágycsehi református gyülekezet fő büszkesége, hogy biztosított az utánpótlás, idén például 31 fiatal konfirmált. Emellett tevékeny ifjúsági csoportja is van, 15-20 fiatal vesz részt rendszeresen a különböző tevékenységekben. Évente kétszer táboroznak, meséli a lelkész, voltak már Déván, Torockón, Vízaknán és Nagyszebenben, idén augusztusban pedig Szovátára utaznak csapatépítő tréningre, majd elmennek a Gyilkos-tóhoz, Csíkszeredába és Uzonkára is, Gyimesbükkön pedig megnézik az ezeréves határt. Jövőre a magyarországi, 2010-ben a hollandiai testvérgyülekezetekhez készülnek. A dél-hollandiai Meerkerk gyülekezetével már 1989 után kialakult a kapcsolat, a hollandiai gyülekezet képviselői évente kétszer látogatnak el a Szilágy megyei településre. Emellett a Debrecen Kistemplomi-ispotályi és a kiskunhalasi református gyülekezetekkel is kapcsolatot ápolnak, az utóbbiban a közelmúltban volt lelkészbeiktatás, és a szilágycsehiek ott is képviseltették magukat.

A gyülekezet nőszövetsége is aktív, hetente tartanak bibliaórákat, emellett vegyes kórust is működtetnek, illetve a családokat és a betegeket is látogatják. Tóth László arról is beszámol, hogy diakóniai munka is folyik a gyülekezetben, a rászorulók kéthavonta kapnak egy alapélelmiszerekből összeállított csomagot, valamint úgynevezett kenyérprogramot is működtetnek. Ennek lényege, hogy a presbitérium diakóniai bizottsága kiválasztja a nélkülöző családokat, amelyeket havonta öt kenyérrel támogat. A pékségben ott a lista, és a jogosultak kiválthatják a kenyereket, amelyeket hónap végén az egyházközség fizet ki. "A körülmények adottak: van gyülekezeti házunk, a templomunk is rendbe van téve, ezért lelki értelemben folytatnánk azt az építkezést, amelyet elődeink kezdtek el" - fogalmazta meg a célokat Tóth László.

 

Tovább vándorol a Szentírás

A vándorbiblia június 28-án érkezik Menyőbe, júliusban pedig három állomása lesz. Désházán július 5-étől, Vérvölgyben 12-étől, Szilágyszentkirályon pedig 19-étől látható. Augusztus 2-án a dobai, 9-én a szilágyfőkeresztúri, 16-án a zilah-belvárosi, 23-án a szilágygörcsöni, 30-án pedig a diósadi református gyülekezethez viszik el a szentírást. Szeptember 6-án Szilágyerked, 13-án Kusaly, 20-án Szilágysámson, 27-én pedig Mocsolya reformátusai tekinthetik meg, október 4-én a szilágyballai, 11-én a magyargoroszlói gyülekezethez kerül, majd az ünnepélyes zárórendezvényt 18-án a zilah-ligeti gyülekezetben tartják.

Fried Noémi Lujza, Krónika, 2008-06-27

 

 

Református lelkészeket iktattak be Gyergyószentmiklóson

 

 

Tizenöt fiatal lelkész beiktatásával kezdődött Gyergyószentmiklóson az Erdélyi Református Egyházkerület éves közgyűlése. "Noha a Gyergyói-medence a katolicizmus erős bástyája, ezek a falak nem kirekesztőek, hiszen két református templom épült az elmúlt években" - hangoztatta üdvözlő beszédében Bíró Sándor tiszteletes, az alig ezerfős gyergyói református szórványgyülekezet lelkésze az épülő marosfői templomra.

Erdély Ma - Hitvilág, 2008-06-26

 

 

Református papszentelés

A gyergyószentmiklósi református szórványgyülekezet temploma talán soha meg nem ismétlődő alkalomnak volt a színhelye. 15 lelkipásztor tette le a papi esküt és szentelték lelkipásztorrá. Az eseményre az Erdélyi Református Egyházkerület évi gyűlése alkalmából került sor, melyen az egyházkerület minden esperessége képviseltette magát. Biró Sándor helyi szórványlelkész az egyházkerület főméltóságú püspöke és gondnoka mellett a nagytiszteletű presbitereket is köszönthette, 16 esperessel, a testvérgyülekezetek képviselőivel, világi és egyházi személyiségekkel, köztük Hargita megye elnökével és Gyergyószentmiklós polgármesterével, illetve gyülekezete jelen lévő tagjaival. Köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy bár Gyergyó a katolikusok erős bástyája, azok falai nem kirekesztő falak.

Az egyházkerületi gyűlés első napjának a papszentelő istentisztelet volt egyetlen napirendi pontja. Holnap a Maros Szálloda konferenciatermében - immár zártkörű rendezvényen - a kerület évi tevékenységének mérlegét vonják meg. Tonk István főgondnok a felszentelendő lelkipásztoroknak olyan "világinak tűnő" feladatokra is felhívta a figyelmét, mint az anyanyelv védelme és ápolása. Az istentiszteleten prédikáló kihangsúlyozta, hogy a lelkipásztor számára a hűség elvárt és kötelező magatartás.

A sorra kiszólított felszentelendők előbb papi esküjük szövegét mondták el, majd térden állva fogadták esperesük útra bocsájtó áldását. A diplomák és a helyi gyülekezet ajándékainak átvétele után a felszenteltek nevében a gyergyószentmiklósi Ősz Előd Sándor mondott beszédet. Végül a nagytiszteletű püspök, Pap Géza megáldotta az istentisztelet résztvevőit és berekesztette a közgyűlés keddi munkálatait.

Bajna György, hargita Népe, 2008-06-25

 

 

Sok és áldott gyümölcsöt teremjen

Vasárnap ünnepi istentisztelettel és úrvacsoraosztással ért véget a Hitvalló Hét rendezvénysorozat, amelyet a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye gyülekezetei részvételével tartottak.

 

 

Igét hirdetett Ft. dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, az ágendai szolgálatot Antal Zoltán, az SzRE esperese végezte. Kató Béla, az EREK püspökhelyettese örömüket, köszönetüket fejezte ki az evangelizációs hét életre hívásáért, remélve, más egyházmegyékben is születnek hasonló kezdeményezések, és lesz adakozókedv és szeretetmunka, hogy erősítsék hitüket, hitvallásukat. Hálaadó igei szolgálatában Pap Gé­za püspök a Szentírás mondatát kí­nálta az elmúlt hét foglalatául és útravalóul is: ragaszkodjunk hitval­lá­sunkhoz. Ugyanakkor hittételi támpontokkal egyrészt kérdezte: mit jelent ma reformátusnak lenni, és a hitvalló mind­ennapokhoz is a kérdéskört javasolta, hogy a megvallott hit cseleked­e­tek­re indítson.

Résztvevőkként öröm volt látnunk, hogy egy lelkipásztori csoport kez­de­mé­nyezése, jelesül a Hitvalló Napok, kü­­lönböző célcsoportokat szólított meg. Ifjúság, diakónia, közösségi élet, kis­csoportos, cselekvő gyülekezeti je­lenlét, múlt, jelen és jövőkép helyet ta­lált - és célközönséget is. Az előadások fő erénye, hogy előremutató és célokat fo­galmazó, személyes és közösségi vállalást serkentő beszélgetéseket ered­mé­nyeztek, ugyanakkor hely­zete­lem­zés­re, felmérésre is indítottak. A napi igék mentén tudatosítva azt is: a tör­ténelmi, gazdasági sokkban népünket az Evangélium tudja megvigasztalni. Esténként napzáró istentiszteleten adtak hálát a belvárosi református temp­lomban. Utána a zene nyelvén is i­mádkoztak: Lászlóffy Árpád orgonamu­zsikája és a Baczkamadarasi Kis Ger­gely Református Kollégium 40 főnyi kó­rusának ünnepi műsora, Deák Szidónia ta­nárnő vezetésével.

 

Misszió és kommunikáció

A laboratóriumból ki kell lépni az oratóriumba - nyomatékosította dr. Kozma Zsolt a lelkészértekezleten. A lelkipásztoroknak misszionáriusoknak kell lenniük saját gyülekezetükben. 120 presbiter a saját feladat hatékonyságá­ról értekezett előadás után. Az evangelizációs összejövetel résztvevői két utat jelöltek ki a továbblépéshez: a missziót és kommunikációt. Dr. Juhász István reprint kiadású egyháztörténelmi munkáját fia, Tamás mutatta be. Az Útravaló című imádságos könyvet a szerkesztő, Ballai Zoltán ismertette. Már a rendezvény idején is számos visszajelzés érkezett, közte, hogy betűmérete idősebbek számára is ol­vashatóvá teszi. Fülöp Szabolcs lel­kész a Fényhozók című kötetet ajánlotta, amelynek bevételét a szerzők a dá­lyai templom felújítására szánják. Ma­gyari Hunor a templomalbum ké­szí­tésének kulisszatitkaiba vezette be a hallga­tó­ságot. A református vállalkozónak tudnia kell, hogy Krisztushoz tartozása hamarabb elkezdődött, mint a gazdasági élet melletti döntése - buzdított Juhász professzor. A cél: a pénz és igazságosság kérdéseiben a helyes keresztyén cselekvés. A küldetést a Szentíráson keresztül meg­hallhatjuk, tudatosította Ötvös József generális direktor. Kató Béla, az EREK püspökhelyettese a jeruzsálemi gyü­lekezet példáját elemezve, mely sze­rint "foglalatosok valának az apostolok tudományában és a közösségben, a kenyérnek megtörésében és a kö­nyörgésekben" - hasonlókra bátorítja a mai közösségeket is. A püspöki áldás előtt Antal Zoltán es­peres megköszönte a támogatásokat, közte az Udvarhelyi Híradóét is, és Bal­lai Zoltán, illetve munkatársai szerve­ző­mun­káját. Sok gyülekezetből jöttek el a cél­csoportos rendezvényekre, a nő­szövetségi, presbiter- és vállalkozói kon­ferenciára. Logisztikai feladat volt meg­szervezni, hogy mindenki eljusson ott­honától a székelyudvarhelyi rendez­vényekre. A Hitvalló Napok hitvalló napokkal foly­tatódik - kinek-kinek életküldetése sze­rint.

Molnár Melinda, Udvarhelyi Híradó, 2008-06-23

 

 

A bucsini gyermektábor margójára

Immár harmadik esztendeje, hogy az ákosfalvi református egyházközségben megszervezik a nyári Bucsin-tetői gyermekevangélizációs tábort. Egy életre elkísérő élményt, szép emléket jelent mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. A Biblia és énekeskönyv köré összegyűlve, a történetek magukkal ragadják a hallgatót, "megfűszerezve" a lelkipásztor mesélő stílusával, az oktatók módszeres felkészülésével. A szakácsnő sürgölődése is meghozza az eredményt. A gyermekek étvágya, a finom ételek illata, az erdei friss levegő, a szomszéd kaszálóról a széna illata, a patak csobogása, a tücskök ciripelése, a gyermekek munkazaja a kézimunka körül, mind-mind csodálatos varázzsá ötvöződik, amelynek lenyomata ott marad szívünkben, lelkünkben. Aztán később akkor hívjuk elő onnan, amikor csak akarjuk. Lehet az egy mondatfoszlány a tiszteletes úr vagy tiszteletes asszony szavaiból, egy dallamsor a tanult énekekből, vagy csak egy-egy ismerős arc, egy hajfonat, vagy egy kép a tájról. Minden érzékszervünkkel jelen vagyunk testileg, lelkileg.

Legyen köszönet és hála Balla Loránd lelkipásztornak és kedves feleségének, Balla Emőkének, hogy fáradhatatlan munkájukkal megszervezték a tábort. Köszönet a pedagógusoknak, Kelemen Csillának és Magyarossy Rékának, segítőknek, Bustya Zsófiának, akik programokat szerveztek a résztvevőknek. Nem utolsósorban Székely Hajnal "szakács néninek" és Székely Zsolt presbiter testvérünknek, aki a "rendfenntartásban" segédkezett. Persze, mindazoknak is, akik anyagilag támogatták és lehetővé tették a tábor megszervezését.

Végezetül hadd idézzem Lázár Ervin gondolatait:

"Lehetséges, hogy az energia, ami a szeretetünkben, jobbra való törekvésünkben, hasznos munkánkban testesül meg, az nem vész el - mint ahogy az energia nem vész el, hanem valami magasabbrendűvé alakul, egy olyan világgá, amit Isten célul tűzött maga elé. Nagyon sok szeretet, nagyon sok jó cselekedet, nagyon sok hasznos munka át fogja alakítani a világot, a mainál magasabbrendűvé. Ez a megváltás. És aki tesz ezért a megváltásért, az részesül is belőle. Aki meg nem, az visszahullik az anyagba. Por lesz. Fény helyett."

Kicsi Noémi, kántornő

Népújság, 2008-06-24

 

 

Segítségnyújtás egyetlen gombnyomásra!

ERDŐVIDÉKEN és TUSNÁDFÜRDŐN

Romániában egyedülálló, modern távfelügyeleti rendszert indított el a Diakónia Keresztyén Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókja. A JELZŐRENDSZERES HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS haszonélvezői az Alapítvány otthoni gondozó szolgálatának ellátottai közül, azok az idősek, akik egyedül élnek, krónikus betegek vagy mozgássérültek.

 

 

A rászoruló lakásán telepített készülék, hálózati vagy mobiltelefonra kötve, egy csuklón viselt segélyhívó karkötő gombjának megnyomásával azonnal jelez a központban, ahol 24 órás diszpécser szolgálat működik. A gombnyomásra egy élő telefonos kapcsolat jön létre a bajba jutott és a diszpécserközpont ügyeletese között, a segélyhívó a lakáson belül, a rögzített adóvevő készüléktől akár 50 méteres távolságból is (ágyban fekve vagy elesve) elmondhatja a panaszát.

Az ügyeletes az adott esetnek megfelelően kiküldheti a szolgálatos asszisztenst, a mentőt, rendőrséget vagy a tűzoltókat, a segítségre szoruló kérésére annak hozzátartozóját is.

A diszpécser központ Baróton, a Diakónia Alapítvány helyi központjában működik. A központ több ezer segítségre szoruló jelzőkészülékének rácsatlakozását is elbírja, ami az ország bármelyik területén lehet, ezért további szervezetek, önkormányzatok jelentkezését várják.

2008-ban a Diakónia alapítvány 70 készülék beszerzését és telepítését vállalta fel a hollandiai CNF támogatásaként, a rendszer működtetését saját forrásaiból fedezi. Jelenleg 16 jelzőkészüléket szereltek fel Barót térségében, a valós igények felmérése most is folyik, év végéig gazdára talál további 24 Erdővidéken és 30 Sepsiszentgyörgy környékén.

Tusnádfürdőn az önkormányzat magyarországi testvérvárosától kapott készülékeket, amelyből hetet már telepítettek idős személyekhez, ezek riasztását a Diakónia diszpécserközpontja fogadja és továbbítja. A vonuló szolgálatot (asszisztens, ápoló) az önkormányzatnak kell mellészervezni, vagy az otthoni gondozást végző szervezetektől igényelni.

Az első éles riasztás a májusi indítás óta éppen Tusnádfürdőről érkezett. Ekkor életet mentett a jelzőrendszeres szolgálat, mert a kiküldött mentő azonnal kórházba szállította az idős beteget.

2008 június 15-én, késő délután az első súlyos esethez riasztottak Erdővidéken is! Egy vargyasi, 82 éves néni bejelzett, hogy nagyon vérzik a lába és nem tudja elállítani. Egy rozsdás vasgereblyével megütötte a lábát, ami a bal lábszárán az eret szakította ki. A diszpécserközpont riasztotta az ügyeletes asszisztensünket, aki azonnal a helyszínre ment, ellátta a sérülést és további intézkedéseket tett.

Az idős személyek elmondása szerint nagy megnyugvás számukra, hogy a váratlanul bekövetkező bajban, amikor nincs idő telefongombot nyomkodni, vagy nincs is telefon a lakásban, egyetlen gomb megnyomásával úton van a segítség.

Velünk S.O.S.incs egyedül!

(Diakónia - tájékoztató)

 

 

Térj magadhoz, drága Sion!

Mától három napon át Székelyudvarhelyen zajlanak a Hitvalló Napok rendezvénysorozat eseményei. Mindhárom református templomban előadásokon, konferenciákon találkoznak a megye egész területéről érkező küldöttek. Lelkészértekezlet, presbiter és nőszövetségi konfe­ren­cia, könyvbemutató és számos közösségépítő, hiterősítő alkalom, ünnepi istentisztelet szólítja meg a keresztyén gyülekezetek tagjait.

Míg számba vettük, mi kerüljön ünnepi olda­lunk­ra, a szervező lelki­pásztorokkal felidéztük azt a folyamatot, amelynek csúcs­pontja lehet ez a találkozásokban bővelkedő hétvége. A hívó gondolatul szolgáló református ének meghallgatható a www.terjmagadhoz.ma honla­pon is, és az egyházmegye lel­készeinek közössége, az Egy­ház­megyei Tanács, valamint az Egyházkerület Igazgató Ta­ná­csa a Hitvalló Napokon megszólító erejűnek szánt mottóját sokan magukénak érezték az elmúlt hónapokban is. Így jöhetett létre, együt­t­mű­kö­désben a Haáz Rezső Mú­zeum­mal - annak állandó kép­tárában -, a református szel­lemi és tárgyi kincseket bemutató időszakos egyház­történeti kiállítás, a Békesség Is­tentől című, amelyet nap mint nap sokan látogatnak. Az egy­ház­közösségi dalárdák tagjainak és az őket hallgatóknak felejt­hetetlen a sókápolnában tar­tott nyitó­koncert. A legifjabb egyháztagok a hét kö­ze­péig Felsősófalván táboroztak.

"A Hitvalló Hét alkalom ar­ra, hogy egymást megismerjük, hogy egymás hite által é­pül­jünk, hogy a mellettünk élőknek, de önmagunknak is el­mondjuk: kik vagyunk, Kit és mit hiszünk, milyen örökséget kap­tunk letéteménybe őseinktől. Melyek szellemi és tárgyi kin­cseink, amelyekkel felé­ke­sí­tett bennünket az Isten" - fo­gal­mazott Ballai Zoltán lel­kész. "Most, a 21. század kü­szöbén igazán komoly szükség van arra, hogy Református Egy­házunk vezetői, lelkipásztorai, presbiterei, a különböző bel­missziói szervezetek mun­ká­sai és képviselői, ifjaink és ö­regjeink, férfiak és asszo­nyok, egyszóval egyház­köz­sé­geink hithű tagjai Isten színe e­lőtt együtt találkozzanak; szót értsenek egymással, szót ért­­senek Református Egy­há­zunk legfontosabb életkérdéseiben." Az egyházmegye 430 éves múltra tekint vissza, és jelenleg közel 35.000 lélek vallja ma­gát reformátusnak 44 anya­egy­házközségben, valamint a­zok filiájában és szór­vá­nyai­ban.

Vasárnap 11 órakor az úr­vacso­ra­osztásos istentisz­teletet a belvárosi temp­lomban küldötteik részvételével tart­ják. Igét hirdet Ft. dr. Pap Gé­za püspök, az ágendai szolgálatot Antal Zoltán esperes végzi. Épüljenek Isten szándéka szerint egymás hite által, hogy a Hitvalló Hét alkal­mai­ról vigyék a gyülekezetekbe, az iskolákba, munkahelyeikre a megújult és együtt megvallott hit örvendező bi­zony­ságtételét - kívánják az evan­ge­lizációs, hiterősítő alkalmak föl­di munkatársai.

Molnár Melinda, Udvarhelyi Híradó, 2008-06-20

 

 

Ünnepi kiadványok

Három könyvet jelentetett meg a Szé­kely­ud­varhelyi Református Egy­ház­megye, amelyek az evan­gelizációs héten túl is em­lékeztetnek a rendez­vény­sorozatra, ugyanakkor a mindennapokban fellapozhatók.

Magyari Hunor fényké­pes útikalauza olyan ki­vi­tel­ben jelent meg, hogy min­denki megtalálhatja ben­ne kedvenc református temp­lomát. A leg­kisebb i­ma­ház­tól a leg­ré­gebbi temp­­lomig, az egyházmegye istentisz­teleti helyeit tar­talmazó fény­képes gyűjtemény meg­örökít egy-egy különlegesen szép részletet is. Így együtt szemlélni a ka­zet­tás mennyezeteket, a mí­v­es szószékkoronákat, a rég­múltról valló köveket - áhí­tatra indító. Térképek se­gítenek a betájolásnál, és min­den bizonnyal sokakat elin­dítanak templomné­ző­be, istentiszteletre.

Az Útravaló, az egyház­megye lelkipásztorai által írt imádságos könyv minden nap­szak­ra, élethelyzetre, ün­nep- és hétköznapra fogalmaz Istenhez vezető, oda­for­duló gondolatot. Nyu­godt lelkiismerettel ajánlom mindazoknak, akik ke­re­sik, meglelték vagy egy­ségben élnek a Gondviselővel.

Juhász István könyve az Erdélyi Múzeum Egyesület kiadásában jelent meg 1947-ben. A reprint kiadást Roth András Lajos ajánlja: "Nem csak egyháztörténeti munkájának fontossága napjainkban is érvényes üzenetében rejlik". Amint írta "az erdélyi református egyház - hozzátehetjük, az erdélyi magyar népélet és művelődés - máig legismeretlenebb korszakának, a közelségénél fogva rendkívül figyelmet érdemlő utolsó két és fél száz esztendőnek a forrásai kezeink között vannak. Tudnunk kell velük - ma is - sáfárkodni!"

Molnár Melinda, Udvarhelyi Híradó, 2008-06-20

 

 

Ne engedd, hogy ellopják jövendődet!

A Hitvalló Hét első három napján 70 fiatal és nyolc ta­pasztalt, képzett IKE-s munkatárs, köztük három lel­kész táborozott Felsősófalván. A Szász Tibor András tá­bor­vezető által kidolgozott részletes program és mód­szer­tan szerint közös és egyéni ötletekkel tették ha­té­ko­nyabbá a munkát.

A megye gyüleke­ze­tei­ből jött kül­döttek lelki egységbe kovácsolódtak, és hitbeli közös él­ményeket éltek meg. Vallomásukban: "olyan nyárban, mely ragyog, meghitt, befogadó templomban, egyházi szál­láson, ünnepi házikoszt minőségű étkezésen". Az IKE szervezetének, az egyházmegye gyülekezeteinek in­teraktív bemutatása mellett különböző liturgiális szempontok szerint összeállított áhítatokon, istentisz­teleteken vettek részt. Volt gyönyörű hegyi tájban e­gyéni elmélkedés, lelki beszélgetés az erdőalja csendjé­ben. A Hegyi Beszédet is ott hallgatták meg.

Énektanulás, bibliahasználat, imakészség fejlesztése - e­gyütt és külön-külön is megtapasztalhatták Isten meg­szólíthatóságának szívbeli élményét. Az utolsó délelőtt a jövőre irányult. Ne engedd, hogy ellopják jö­ven­dődet - ütötte le az alaphangot a reggeli áhítat, me­lyet közös megbeszélés követett. Majd leveleket írtak a táborozók a jövőnek: a gyülekezetismertető beszámolókat, tábori élmények egyénileg és csoportosan megfogalmazott krónikáját borítékolták. A készült felvételek, utókornak, unokáknak, eljövendő nemzedé­kek­nek szóló ünnepélyes, összegző üzenet belekerült az Idődobozba. A gyülekezet levéltárában marad, azzal a felirattal, hogy csak 2058. június 18-án bontható fel o­lyanok által, akik az elhelyezés napján jelen voltak. Rá­juk hárul majd a kiértékelés - és a nosztalgiázás.

Molnár Melinda, Udvarhelyi Híradó, 2008-06-20

 

 

Ajánló

A Bocskai István Közösségi Házban ma 9 órától tartandó lelkészértekezleten dr. Kozma Zsolt az erdélyi református teológiai gondolkodás sajátosságairól beszél.

A Bethlen-negyedi templomban ugyanebben az időpontban evangelizációs összejövetelt tartanak. A református férfi/asszony/ifjú a családban és a közéletben címmel Horváth Levente tart előadást. Ezzel egy időben a belvárosi templomban presbiteri konferencia zajlik Bustya Dezső A hitvalló presbiter lehetőségei a családban, az egyházban és a világban című nyitóelőadásával. 12.30 órától a Bocskai Házban Ötvös József generális direktor bemutatja a Romániai Református Egyházat és az Erdélyi Református Egyházkerületet. Továbbá a történelmi emlékek megőrzéséről tanácskoznak, majd bemutatják a Hitvalló Napok alkalmából kiadott könyveket. A napzáró istentisztelet 20 órakor kezdődik a belvárosi templomban, ahol igét hirdet Ötvös József, az EREK generális direktora.

Holnap 9 órától a belvárosi temp­lomban tartandó nőszö­vet­ségi konferencián Baczoni Szilárdka A hitvalló nő a családban és a gyülekezetben címmel tart előadást. Ugyanekkor a Bocskai Házban megrendezésre kerülő értelmiségi konferencián dr. Buzogány Dezső A hitvalló református értelmiség szükségességéről, lehetőségéről a 21. századi Erdélyben témakörben fogalmaz gondolatokat, majd Porcsalmy László A Johannita Lovagrend és Segélyszolgálatot mint a világi szolgálat példáját ismerteti. 12.30 órától ugyanitt Antal Zoltán esperes bemutatja a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegyét és gyülekezeteit. A szombatfalvi templomban 16 órától Kántor Lia A pszichoszo­matikus betegségek, avagy lelki jajok - testi bajok címmel tart előadást, utána Szász Edit Ilona a beteggondozás keresztyén arculatáról beszél. Szintén 16 órától a városi könyvtár látvány- és hangzóanyag­tárában Kiss Károlyt hallgathatják, aki A nyelvek és a Biblia témát dolgozza fel. Ugyanekkor a Művelődési Házban ifjúsági találkozón Szász Tibor András a hitvalló ifjúsági tábort értékeli a részvevőkkel. Utána a Fűszál együttes koncertezik. Dr. Juhász Tamás Hitvallás az üzletben és a kereskedelemben - ábránd vagy valóság? címmel 16 órától a Bocskai Házban a református vállalkozóknak tart előadást. 19.30 órakor a belvárosi templomban a napzáró istentiszteleten Kató Béla, az EREK püspökhelyettese hirdeti Isten igéjét.

Molnár Melinda, Udvarhelyi Híradó, 2008-06-20

 

 

Falunak hívták, de már nem az

 

 

Székelykeresztúrtól egy hajításnyira - ahogy a helybéliek illetik a rövid távokat - fekszik Fiatfalva, ez a Nagyküküllőtől alig 1 kilométerre húzódó falucska. Noha valamikor a falu alsó határából egyenest Alsóboldogfalvára, Segesvárra is könnyűszerrel eljutottak, ma már ezt az "átjárót" alig használják.

Fiatfalva egykor Udvar­hely­székhez, azon belül Ke­resztúr fiúszékhez tartozott, az utolsó területi átszer­ve­zés előtt a Maros Magyar Au­tonóm Tartományhoz, illet­ve ezen belül Keresztúr rajonhoz - ma a székelykeresztúri ön­kormányzat, polgármesteri hi­vatal közigazgatása alatt áll. Eze­ket a mondatokat olvasom a falu szülöttének, Derzsi Do­mo­kosnak Fiatfalváról 2001-ben kiadott monográfiájában, mely falumonográfia-sorozatot az Országos Dávid Ferenc Ifjú­sági Egylet indította útjára. Nem véletlenül került a ke­zembe, hiszen a falu múltjáról-jele­néről és tán jövőjéről is az uni­tárius lelkésszel beszélge­tek a helyi papilakban. Bartha Al­pár megtisztelő kedves­ség­gel fogad, készségesen segít mindenben. Szerencsém van nekem abban, hogy szüleim, nagy­szüleim révén innen származom, ismerem a falut. Azaz mégsem egészen, mert az elmúlt 100-150 évnek sosem vol­tam ennyire birtokában, mint most.

 

A jelen szoros kapcsolata a múlttal

Nyilvántartott házszám a faluban 256 van, ebből 230 beé­pített, azaz beltelek. Több ut­ca, szántó, kaszáló, erdő tartozik hozzá, illetve a Kárahegy, mely az itteniek számára nem puszta földrajzi hely - erre később térek rá. Az öregek és a középkorúak em­lékeznek még az 1970-es és 1975-ös árvizekre, amikor a Nagy­-Küküllő medre csupán 250 méter távolságra folyt a falu belterületétől. Két hidat semmisítettek meg az akkori árvizek, ezekből csak az egyiket, a Keresztúrra átvezetőt építették újjá. Most is híd visz viszont a faluba, Keresztúr végében ezen áthaladva Fiat­fal­vára, vagy az egykor méltán híres sós fürdőre, a Sóskútra tér­hetünk.

A falu központjában lévő temp­lom a hajdani római-kato­likus templom alapjaira é­pült, és a reformáció után un­i­tá­rius templommá vált, magyarázta a lelkész. A faluban épült Ugron- kastély és urai - a kastély helyén egykor a Geréb-család udvarháza állott (1600-as évek), a XIX. század elején vi­szont rövid időre a Wes­selényiek, majd a Mikók tulaj­do­nába került. Mai formá­já­ban, vagyis késő barokk stílusban, 1866-ban lesz az abránfal­vi Ugron család tulajdona - ese­tében is a régi bevett szo­kás működött, hogy gazdáik val­lását követték a szolgák is, így az évszázadok folyamán a re­for­mátusok egyre többen lettek. A XVII. század végén me­rült fel a közös temp­lom haszn­álata, 1726 óta vi­szont meg­egyezés alapján közösen hasz­nálja a két felekezet. Világ­szerte ritkaságnak számít a közösen birtokolt templom. Gya­korlatilag a faluban lévő közösségi épületek, mint pél­dául a művelődési ház közös tulajdon, tudom meg Bartha Alpár unitárius lelkésztől. Mind­két felekezet számára lé­te­zett egykor iskola kántorta­ní­tóval. Az elmúlt évtizedekben elég erős iskola volt itt, mondta a lelkész, sajnos ma már csak I-IV. osztály működik tel­jes egés­zében cigány gye­rekekkel. A magyar gyerme­keket foko­zatosan vitték el a szülők Keresztúrra különböző iskolákba. Jelenleg két tanító dolgozik a fiatfalvi iskolában, összevont osztályokkal, me­lyek az Orbán Balázs Gim­ná­zium részét képezik. Az osztályok tizenegynéhány tanulóval mű­ködnek. Tudni kell, hogy az állami gaz­daságokban sok cigány dol­gozott, így ők családjaikkal itt települtek meg, jelenleg két cso­porta kell osztani őket, egy ré­szük a faluban lakik, integ­rá­lód­tak, másikuk a kárahegyiek, lét­számuk összesen 300-ra tehető - a falusiak körülbelül ezren vannak, a reformátusok száma most már meghaladja az unitáriusokét. A cigányok viszont leginkább csak külsőségekben tartják a vallásukat.

 

Egyik ajtón az unitárius, másikon a református

A két felekezet együttélése pél­daértékű. Nem püspöki vagy felsőbb zsinati rendel­kezésre született a templom közös használata, így döntöttek a hí­vek. Hogy ez jól mű­köd­jön, kö­vetkezetes együttélési szabály­ra van szükség, mondta Bartha Alpár. Ezek az írott és íratlan szabályok, ha­gyo­mányok most már évszázadosak. Az istentiszteleti rend fel van osztva: vasárna­pon­ként az istentisztelet első része 10 órától az unitáriuso­kat, második része, 11.30-tól a reformátusokat hívja. 11 óra­kor véget ér az egyik, a fél óra pe­dig kell a harangozáshoz. Ha­rang is kettő van, de két úr asztala, egy szószék és két or­go­na található itt. Két bejárat ve­zet a temp­lomba, a torony alat­ti részen csak a református tisz­teletes, a másikon csak az uni­tárius lelkész megy be. Újév első napján az első isten­tisz­telet az unitáriusoké, nagy­pénteken az első viszont a reformátusoké, húsvétkor az el­ső rész az unitáriusoké, pün­kösdkor a reformátusoké, ka­rá­csonykor ismét a reformátu­so­ké. Ezen kívül megvannak a sajátos felekezeti ünnepek, a­hol az első rész az illető fe­le­ke­zeté. Közös istentisztelet az óé­vet búcsúztató és az új évet kö­szöntő, illetve a halottaknapi megemlékezés.

Nagyapámtól tudom, hogy ki melyik sorban ült a temp­lom­ban, azt úgymond bi­zo­nyos illeték fizetésével nyerték el, ők például arannyal fi­zet­tek, hogy az első sor az övék legyen. Ezt a kiváltságot öröklik a leszármazottak is. A lel­kész erre a múltidézésre így válaszol: régen egész Er­dély­ben, mikor a temp­lomépítkezés hosszú időbe telt, a fel­é­pítés érdekében gyakorta a hí­vekhez fordultak. Arra kér­ték ő­ket, hogy egy-egy temp­lom­pa­dot, ha tehetik, váltsanak meg, szó szerint fizes­senek ér­te. Ez a pad így az illető család, nemzetség padja lett. Van ennek egy árnyoldala is, ugyan­is a faluba települő új családok nem tudják a rendet, és meg­történt, hogy egy-egy hívő be­ült olyan padba, mely valakié volt. Ebből ritkán, de adódott kellemetlenség.

 

Tudathasadásos állapot irányítószámmal

Mivel Fiatfalva az ötvenes évektől közigazgatásilag Ke­resz­túrhoz tartozott, nincs köz­ségháza, nincs közigazga­tási iroda, így minden problé­má­jukkal a falusiak a városba men­nek ma is. Ez kezdetben bizo­nyos tekintetben jót hozott a falunak, viszont ami a falu belső szerkezetét, közös­sé­gi erejét illeti, a lelkész úgy gon­dolja, ma ez nincs pozitív ha­tással rájuk. Legtöbben Ke­res­ztúron dolgoznak, baráti társa­sá­guk, iskolatársak ide kötik. Vannak családok, akik csak este térnek haza a mun­kahelyükről, és ezért nincs sok kap­csolatuk a faluközösséggel. Sa­játos hely­zet­ben van ilyen ér­telemben Fiatfalva, ami ma se nem falu, se nem város. Őrzi ar­culatában a falujelleget, de még­is hagyo­mányaiban el­ma­rad ettől.

A telefonkönyvben például ne is keressük Fiatfalvát, nem fog­juk megtalálni. Jogilag most városhoz csatolt tele­pü­lés­ként szerepel, van mégis kü­lön irányítószáma, 535401. A sze­mélyazonossági igazol­ványban, az anyakönyvi hiva­ta­loknál, útlevélben a Ke­resztúr helynév szerepel. A lelkész úgy véli, ez nem szerencsés dolog. Kiemeli viszont azt - dolgozott a keresztúri önkor­mány­zatnál a falu képvisele­tében -, hogy mindig volt, és most is van képviselete a falunak a keresz­tú­ri tanácsban, i­dén két kép­viselőre számíthat Fiatfalva.

 

Talán szép napok jönnek

Elmondható, hogy nem a­padó falu, ez annak is köszön­he­tő, hogy a városhoz tartozik. A cigányok születési szá­ma többet mutat, bár ez annak is betudható, hogy hagyo­má­nyaik szerint korábban alapí­ta­nak családot. A második vilá­g­háborúban harminchárman estek orosz fogságba, belőlük 2001-ben 15-en éltek, ma viszont, tudom meg a 76 éves Fazakas Árpádtól, aki átjött egy rövid beszélgetésre a papilakba, a fele bírja erővel, - köz­tük van szerencsére a nagy­apám is, aki még ma is bicikli­zik.

Fiatfalva a múlt rendszerben is élvezett előnyöket, egy­i­dőben vezették be a gázt, á­ra­mot, vizet. Az elmúlt önkormányzati ciklusban 30 milliárdos beruhá­zással új aszfalt­ré­teg került a fő­ut­cára, rehabilitálták a víz­hálózatot, a szennyvízcsatornát felújították, minden utcában megtörtént a közművesítés, digitális telefonkábel van, infrastruktúrája Keresztúréhoz hasonló, ami jelenti azt is, hogy megnőttek a telek- és benn­való árak. Ez előnyös helyzetbe hozza Fiat­falvát. Van keresztelő és egyházi megáldás, van a falunak egy belső élete, summázta a lelkész.

 

Néveredet

A falu neve legkorábban 1460-ban Fiatfalvi Illés (Elias de Fyathfalwa) nevében fordul elő, 1466-ban említik viszont először a Fiatfalván birtokos főrendű Geréb családot (más birtokos családokkal együtt, mint például Iohannes filius Pauli de Fyadfalwa, vagy Ladislaus filius Andre de Fyadfalwa).

Kép és szöveg: Barabás Blanka, Udvarhelyi Híradó, 2008-06-20

 

 

Boldog, aki olvassa . . .

A történelmi keresztény egyházak közösen úgy határoztak, hogy a 2008-as esztendőt a Biblia évének nyilvánítják, hogy ezzel is népszerűsítsék a Szentírást és annak kulturális értékeit. Ennek jegyében Székelyudvarhelyen a városi könyvtárban is előadássorozat zajlik, melyen csupa érdekes dolgot tudhat meg az érdeklődő: többek közt kiderült az is, hogy az ókeresztény ember idején még éltek dinoszauruszok, melyeket behemótokként emleget a Biblia.

Írásunk címe egyben mottója is a rendezvénynek, és az újszövetségi Jelenések köny­vé­ből való. A rendez­vény­sorozat célja kettős: felhívni a fi­gyelmet a Szentírás értékeire, illetve arra, hogy az egyházak ő­szintén ajánlják tanításait a tár­sadalomnak. Szombaton dél­után hat órától a városi könyv­tár és a Tudományos Könyv­tár közös elő­a­dássorozata immár harma­dik fejeze­té­hez érkezik: Kiss Károly mak­falvi református lelkész, aki szenvedélyes bib­liagyűjtő is, a Biblia sok­nyelvűségéről tart előadást. Az előadássorozat május 22-én kezdődött, akkor Tamás Sán­dor misszionárius lelkész a Bib­lia egyediségéről beszélt, majd június 11-én Curcubet Gá­bor a Biblia és a tudomány cí­mű előadásában azt a kö­vet­keztetést vonta le, hogy az Ószö­vetség embere együtt élt a dinoszauruszokkal, igaz, a Bibliában ezt az állatot behe­mót­ként emlegetik. Régen még találgatták, hogy ez elefántot vagy rinocéroszt jelent-e, de az előadó kö­vet­kez­tetéséből egyértelműen ki­de­rül, dinoszauruszt jelent a be­hemót. Az előadássorozat mellett két kiállítást is terveznek: az e­gyik például a Hargita me­gyében található legrégebbi bib­liák fotóiból, illusztrációi­ból lesz, így lát­ha­tunk az 1400-as évekből fennmaradt, gyer­gyó­szentmiklósi örmény bibliát is, tájékoztatta olvasóinkat Szabó Károly, a városi könyvtár igazgatója.

Európában német és francia nyelvterületen már sikerrel valósították meg azt a kezdeményezést, melynek célja a Biblia "újrafelfedezése" a modern társadalomban, a Bibliával kapcsolatos általános ismeretek terjesztése, népszerűsítése, aktualizálása; egy teljes esztendő kulturális és egyházi életének pozitív értelmű "tematizálása". A kezdeményezésnek van egy sajátos egyházi célkitűzése: a szekuláris és politikai szempontok által felépített és vezérelt közéletben megszólaltatni a keresztyén egyház tulajdonképpeni üzenetét, ami azonos a Biblia üzenetével, az evangéliummal. Ezt a sajátos üzenetet kívánja hordozni a "Biblia éve 2008" tervezett mottója: "Boldog, aki olvassa . . ." (Jel 1,3 - Károli). A kezdeményezés másik, általánosabb, a szélesebb magyar társadalom együttműködésére is igényt tartó célkitűzése a Biblia mint alapvető irodalmi alkotás, kultúrateremtő erő és egyben egyetemes kulturális örökség bemutatása, megismertetése az emberekkel. Ebben a célkitűzésben a kezdeményezésben részt vevő egyházak természetes módon számítanak a kulturális élet, a művészet és az oktatás szereplőinek figyelmére és együttműködésre - írja a Wikipédia.

Csáki Emese, Udvarhelyi Híradó, 2008-06-20

 

 

KÖNYVESPOLC

 

 

A nagysajói káptalan egyházközségeinek történeti katasztere

 

 

Ár: 65 Lej

 

 

A Romániai Református Egyház Alkotmánya

 

 

 

 

2007. évi jogszabály a lelkipásztorok képesítéséről és alkalmazásáról

 

 

 

 

A fenti könyvek, termékek mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

        veresmiklos@reformatus.ro

        konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974