HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2007 július 27, VI. Évfolyam 30. szám (összesen 266 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

Új gyülekezeti honlap - http://monostor.extra.hu/

Egyházmegyei Kórustalálkozó - Retteg

Besenyőtelkiek látogatása

Pályázathirdetés - NAGYKEND

Keresztyén egyetemista túrázó - tábor - Libán-tető, 2007 aug. 8-16

IKE-Oldal

IKE-Hírek & IKE-Hírek & IKE-Hírek

Rendezvény - előzetes

IKE táborok - 2007

Konfirmáltak tábora - 2007. augusztus 20-25., Algyógy

Pedagógiai Kalauz

Van-e keresztyén pedagógia

365 bibliai történet

Kolozsváron a Psalterum Hungaricum

Magyarpalatkai Néptánc- és Falutalálkozó

Madarasok találkozója

Meglepetések a gyermekbibliahét résztvevőinek

Ördöngösfüzes - Elszármazottak napja

IV. Magyarvistai falunap

Diakóniai szolgálat Gernyeszegen

Beiratkozás a kántor- tanítóképzőbe

Új harang Barátoson

Torockószentgyörgy - Kátétábor: remek hangulat, gyönyörű környezet

Meglepetések a gyermekbibliahét résztvevőinek

Kőrispataki mulatságok

"A múltba oltott jelen, hogy a jövő szilárd legyen"

Hármas megemlékezés a szemerjai emlékműnél

Iskolakeresztelő és székelykapu-avató

Illyefalvi Napok a LAM Alapítvány jubileumának jegyében

Építkező

Asszisztensképző magyar nyelven

Külön válnak a Mozilla és a Thunderbird útjai?

Nemzetbiztonsági kérdéssé vált a fájlcsere

 

 

 

Új gyülekezeti honlap - http://monostor.extra.hu/

Hover Zsolt magyargyerőmostori lelkipásztor kollégánk elkészítette a gyülekezete honlapját, ajánlom figyelmükbe.

Megjegyzem, hogy Zsolt egy-két hónappal ezelőtt "nulláról" kezdte tanulni a honlap-szerkesztést.

A honlap elérhető az alábbi címen:

http://monostor.extra.hu/

Szabó Mihály

 

 

Egyházmegyei Kórustalálkozó - Retteg

Május 20-án tartottuk meg az V. Rettegi Református Kórustalálkozót melyen a Dési Református Egyházmegyébe kebelezett gyülekezetek kórusai vettek részt.

A két adminisztratív megyében (Beszterce, Kolozs) élő reformátusok ez évben 12 dalárdával képviseltették magukat. Ezek: Baca, Bálványosváralja, Beszterce, Bethlen, Dés, Désakna, Déscichegy, Felőr, Melegföldvár, Ördöngösfüzes, Retteg, Szépkenyerűszentmárton, A vidék egyik legszebb templomának padjai teljesen megteltek a 11 órakor kezdődött istentiszteletre, amelyen Barticell Kiss Cristian feketelaki lelkipásztor hirdette Isten Igéjét Ef.5,19-20 alapján.

Ezek után következett a kórusművek bemutatása és éneklése. Feszültséget és izgalmakat oldó derűvel mutatta be egyen egyenként a dalárdákat és műveiket Bányai Csaba helybeli lelkipásztor, házigazda. A kellemes együttlétet szeretetvendégség zárta, a helyi kultúrotthonban 287 teríték várta a vendégeket, ahol szinte minden hely elfoglaltatott. A felszolgált gulyásra panasz nem volt ezért aztán lélekben is de testiekben is megelégíttetve búcsúztak el a vendégek.

Jó volt nekünk együtt lenni, állapíthattuk meg egyhangúlag. Ha figyelembe vesszük azt, hogy az I. találkozón 6,a II.-on 8, a III-on 11 a IV-en és az V-en 12 dalárda képviseltette magát akkor egyértelműen látható a növekedés. Ez nemcsak számarányban hanem minőségben is igaz. Viszont tudjuk, hogy még vannak dalárdák ezeket is szeretnénk látni és meghallgatni, valamint az éneklésre másokat is buzdítani. Álljon itt Kocsis András Beszterce megyei RMDSZ elnök buzdítása, aki Nagy Károly püspököt idézve szólt az éneklés felettébb szükséges voltáról: "Vigyázzatok! Amely népnek ajkán elnémul az ének, az halálra van ítélve . . . Az elnémult ajkak előfutárai az elnémult harangoknak! Azért meg kell zendíteni dicséreteinket és zsoltárainkat minden ajkon, ha élni akarunk . . ."

Bánya Csaba lp.

 

 

Besenyőtelkiek látogatása

Két héttel ezelőtt egy negyven fős észak-hortobágyi csoport látogatta meg alsó-nyáradmenti társegyházközségünket, Luka-Ilencfalvát. Heves megyéből érkeztek, pontosabban Besenyőtelekről, azzal a szándékkal, hogy baráti-testvéri kapcsolatainkat ápoljuk és a Reverinda női kórusuk által templomban és kultúrotthonban előadott gyönyörű énekeszámokkal hangulatosabbá, meghittebbé tegyék együttlétünket.

Vendégeink ötnapos útját Dr. Balogh Ernőné, Marika néni, alpolgármesternő szervezte meg, akit rokoni szálak kötnek településünkhöz. Megérkezésükkor fiatalok fogadták vendégeinket, szállást a 17 fős női kórustagok Gyülekezeti Otthonunkban illetve családoknál találtak. Vacsora után "falufelfedezés" és egy kis beszélgetés következett. Bozsik Csaba polgármester úrtól  megtudtuk, hogy Besenyőtelek kb. 3000 lelket számlál, és a helybeliek nagyon  büszkék kórusuk eddig elért eredményeire.

Másnap a helybeli lelkész, Szövérffi István, és a fiatalok kalauzólásával a társaság Marosvásárhelyre érkezett. Itt többek között megcsódálhattuk a Kultórpalotát, a Várat, Vártemplomot, a Teleki tékát, a Bolyai Farkas Elméleti Liceumot és nem utolsó sorban a főtér barok, szecessziós épületeit, szobrait, templomait.

 

 

A következő nap igazi meglepetést tartogatott azok számára, akik még nem ismerték a Székelyföld és a Sóvidék szépségeit. Ott mindenkit ámulatba ejtett a Sóbánya, a farkaslaki Tamási emlékmü után jött a nagy vásárlás és bámészkodás Korondon majd a Szejkefürdő-i székelykapuk és Orbán Balázs siremléke. A napot fürdőzés zárta a szovátai Medve-tóban.

 

 

Vasárnap az ünnepi istentiszteleten  a Bethesda tavánál meggyógyitott beteg történetét hallhattuk a János evangélium 5. részéből. De ebből  a részből is kiemelt szerep jutott a 7. versnek: "Uram, nincs emberem" mely összeköthető az Anyaország és elszakitott területek közötti politikai helyzettel. Félreértés ne essék, nem politizálás volt az igehirdetés, hanem öröm, olyan öröm, mely csak akkor jöhet létre, amikor a templom megtelik szeretettől sugárzó arcokkal, akik hálás pillantásokat vetnek egymásra és, talán ezen a helyen érzik azt, hogy lelkük összefonódik a Kárpát-Medencében élőkével. Istentisztelet alatt a  Reverinda genfi zsoltárfeldolgozásokat adott elő és lélegzetelállitó volt amikor ráadásként Csaba királyfi csillagösvényére hangolodott templomunk. Bocsi Krisztina karvezetőnőtől megtudtuk, hogy kórusuk lassan tiz éves lesz és számos dijjal, aranydiplomával büszkélkedhet.

 

 

 

 

 

Templomozás után az ilencfalvi Kultúrotthonban folytadhatott az ünneplés a helybeli fiatalok és csemeték tánccsoportját láthattuk és hallhattuk, szivünk örömére. A közös müsor után táncház és énekszó várta a fiatalokat és időseket egyaránt.

A napnyugta csendet hozott Murokországra, a magyar nép lelkébe békét és megerősitést, hogy . . . Uram, van emberem!

 

Kovács Zsuzsa Csilla, ilencfalvi ifis

2007.jólius 22.

 

 

Pályázathirdetés - NAGYKEND

 

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET IGAZGATÓTANÁCSA

KOLOZSVÁR

 

400079 Cluj Napoca, str. I.C. Brătianu nr. 51-53, Tel/Fax: +40-264-197472

E-mail: egyhazkerulet@reformatus.ro

www.reformatus.ro

 

1363/2007.I.

 

Nagytiszteletű Esperesi Hivatalnak

 

Székhelyén

 

A Küküllői Református Egyházmegyébe kebelezett N A G Y K E N D minősített Református Egyházközség presbitériuma pályázatot hirdet a lelkészi állás betöltésére, az alábbiak szerint:

- lélekszám: 837

- lelkészi lakás: 3 szoba, konyha, előszoba, fürdőszoba, manzárd, iroda, gyülekezeti terem, vendégszobák (víz, gáz, villany bevezetve)

- lelkész használatában 0,50 Ha szántóföld, 0,10 Ha zöldséges és gyümölcsös kert

- van I-VIII osztályos magyar nyelvű iskola

- Nagykend az E60-as nemzetközi út mentén fekszik, Segesvártól 27 km, Marosvásárhelytől 27 km, Szovátától 40 km, Dicsőszentmártontól 30 km-re

- lelkészi javadalmazás: a törvényes előírások szerint

 

Pályázatot az alábbi címre kérjük küldeni:

Oficiul Protopopial Reformat

547235 - Fantanele

str. Principala nr. 66.

Jud. Mures

 

Pályázati határidő: 2007. augusztus 25.

 

Kolozsvár, 2007. július 23.

 

Dr. Pap Géza s.k.

p ü s p ö k

 

Gyenge János s.k.

előadótanácsos

 

 

Keresztyén egyetemista túrázó - tábor - Libán-tető, 2007 aug. 8-16

Szervezők: FIKE-sejtek (bibliaórás kiscsoportok)

 

0. Előszó. Annyi minden ostromolt az utóbbi időben: vizsgák, tanárok (jelző nélkül), a szobatársak hisztériái, a korrupt társadalom, a szülők leckéi, a főnökök, munkatársak. Annyi minden lefárasztott. Ideje regenerálódni, lazítani.

A tanár azt mondja: olvass egy könyvet, a szülők azt mondják munkára, a főnök, munkatársak azt mondják, hogy pihenni kell, megszólal a pszichológus: kerüld a stresszt. A józan paraszti agy megmondja a frankót: elég a penészedésből, tűnés ki a friss levegőre, irány a hegyekben. Augusztus 8-16 között lazíts velünk a Libán-tetőn. Csak e miatt képesek voltunk megszervezni egy túrázó tábort. Ha nem jössz megbánod, a te érdeked is, hogy velünk legyél, próbálj meg lazítani. Gondold meg jól, mielőtt nemet mondanál.

 

Reklám: Próbálj meg lazítani!

 

1. Vonatrend

11.35 Brassó - 15,00 Gyergyószentmiklós

14.15 Marosvásárhely - 18.07 Gyergyószentmiklós

Találd meg a számodra megfelelő járatot.

Arra kérünk mindenkit, hogy 18.00-ig érkezzen meg, mert innen kisbusszal megyünk ki a táborhelyre (kb. 15 km) A gyergyószentmiklósi állomáson várunk. Megkérünk, hogy írd meg, hogy mikor érkezel, hogy tudjunk rólad, és annak függvényében szervezzük meg a kiszállást a táborba. Gyergyóújfalun keresztül kell megközelíteni a táborhelyet (a Libán-tető, a bolttól nem messze).

 

2. Aki nem akar koplalni, hozzon magával kaját: 1 orvosságos doboz só, fűszer, 1 kg krumpli, 3 zacskóleves, 500 g paszuly, 150 g liszt, 3 befőttesüveg lekvár, 1 fej káposzta, 1 dobozos konzerv borsó, 100 g puliszkaliszt, 500 g laska, 4 pástétom konzerv, 2 húskonzerv, 250 g margarin, teafű vagy zacskótea, szalonna vagy zsír, zöldség, egyéb élelem reggelire és vacsorára.

 

3. Nem árt hozni kaján kívül egy-két apróságot: zsebkés, kulacs, spárga (legalább 20 méter), tű, cérna, jegyzetfüzet, golyóstoll, írószerek, WC-papír, gyufa, oldalzsák vagy hátizsák, tányér, evőeszközök, Biblia, elsősegélydoboz, hálózsák vagy pokróc, szivacsmatrac (izolír), ivópohár (nem törékeny), tisztálkodási felszerelés, vastagabb öltözet, elemlámpa (viharlámpa), bakancs (túracipő), fürdőruha, hangszerek (gitár, furulya, stb).

Ha teheted, hozd magaddal: sátor, térkép, tájoló, kisfűrész, gyalogsági ásó, 1 nagy nylonzsák, balta, 10 méter kötél.

 

4. A hely lenyűgöző, maga a paradicsom. Ha nem hiszed, gyere, nézd meg. A Libán-tető a Gyergyói havasokban van, dzsungel. Közel van a Zeteváraljai víztároló, ahol lehet fürödni. A táborhely egy cserkészpark. Van menedékház, konyhai felszerelés, étkezőhely.

 

5. A tábor keresztyén jellegű. Ez a programot is meghatározza. Reggel, este áhítat. A tábor témája: a Lélek gyümölcsei (Gal. 5,22). A tábor túrázó, nyilván azért, mert sokat fogunk túrázni. Más programok: akadálypálya, rohampálya, vetélkedők, karaoke, tábortűz,  méta, foci, pillangófogás J és ami csak belefér.

 

6. Részvételi díj: fikéseknek 5 RON, nem fikés egyetemistáknak 10 RON

 

7. Jelentkezni a Sejtinformációs központnál kell augusztus 3-áig. Jelentkezni kötelező.

Kontaktszemély:

Márton Előd drótposta: martonka2003@yahoo.com

Maroktelefon: 0742-465689

Bármilyen kérdéssel ostromolhattok, ha nem haladja meg a kompetenciámat J

A tábort max. 50 fősre tervezzük. Túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrendet vesszük figyelembe.

 

Ui. Ne csináld, hogy nem jössz. Számítunk Rád!!! És nemcsak Rád számítunk, hanem a barátaidra, havereidre is!

 

Szászrégen, 2007.07.20.

Táborvezető: Márton Előd

 

 

IKE-Oldal

 

 

IKE-Hírek & IKE-Hírek & IKE-Hírek

 

2007. július 9 és 15 között sor került a IX. FIKE Szabadegyetemre. A rendezvénynek Algyógy nyújtott helyszínt, tematikailag pedig a "Shoppingoló keresztyének" témakört járták körbe a résztvevők. Előadás hangzott el Bodó-Tóth Gyula pszichológus részéről, akinek a "Globeshop" című előadása mintegy bevezetőt képzett a napjainkban dívó és egyre elterjedtebb jelenség körvonalazásában. Szabó Mihály lelkipásztor a református egyház helyzetéről és szerepéről számolt be napjaink globalizálódó világában. Egyed Sándor lelkipásztor folytatta az előadások sorát a "Krisztus vagy Mammon" című előadásával. Végezetül Visky Béla tanár zárta az előadások sorát a "Jézus a METRO-ban" című előadásával. Izgalmas és tartalmas előadásokat hallhattunk, melyeket érdekfeszítő beszélgetések követtek. A programkínálatból nem hiányoztak a csoportdinamikai jellegű délutáni alkalmak vagy a vetélkedők sem. Nem maradt el a hagyományos strandolás Feredőgyógyon, de a közkedvelt túra sem, ezúttal a Remetei szorosban. Esti programok terén egyik alkalommal Márai volt házigazdánk, írásai által üzenve nekünk a "Vendégségben Márainál" irodalmi összeállítás keretében. Nagyon érdekesnek bizonyult a Ludányi Panni nénivel folytatott beszélgetés is, melynek során a "magyarnak lenni és maradni Amerikában" - témakört érintettük meghívottunkkal, az Egyesült Államokban magyarként élő Ludányi Júliával. Ugyancsak az esti programok terén filmklubra került sor, melynek keretében egy vitás hangulatot teremtő tudományos filmet nézhettek meg a jelenlevők. Fontos részét képezték a Szabadegyetemnek a mindennapot nyitó reggeli áhítatok és az azokat záró esti bibliaórák is. Ugyanitt megemlíteném a tábor zárónapján megszervezett "Csendes  délutánt" is, mely alkalmat nyújtott elcsendesedésre és amelynek záróakkordja istentisztelet és úrvacsora-osztás volt. A rendezvényt hagyományhoz híven tábortűz zárta. Bővebb élménybeszámolóval az elkövetkezendőkben jelentkezünk.

 

Július 11-15 között sor került hagyományos módon a Törpike szakosztály által szervezett Törpike táborra. Mintegy 31 gyerek és fiatal gyűlt össze Algyógyon a számukra megszervezett táborban. Programok terén a reggeli ébresztő és torna után bibliatömb várt a gyerekekre, de sor került barkácsolásra, játékokra is. Vetélkedőkben és kincskeresésben is lehetett részük a gyerekeknek, viszont az éneklésnek is fontos szerep jutott a rendezvény egész időtartama alatt. Tartalmas, gazdag napokat tudhatnak maguk mögött a fiatalok és elmondásuk szerint, alig várják, hogy újabb Törpike-táborban vehessenek részt.

 

 

Miért álltok itt az ég felé nézve? (ApCsel 1,11) a vezérgondolata a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak, amelyre Sárospatakon (Magyarország) kerül sor 2007. július 17-21 között. A rendezvény idén is 2000-2500 református fiatal találkozási pontja, egy olyan felemelő együttlét, ahol a résztvevők egymás hite által erősödhetnek. A Csillagponton idén a várakozás és közösség témáját járják körbe. A korábbi évekhez hasonlóan rendkívül sokszínű program és színvonalas előadók biztosítják, hogy feledhetetlen lelki, szellemi és kulturális élményben legyen részük a fiataloknak. A főelőadások és az istentiszteletek keretében az ország területéről toborzott Csillagpont Band szolgál. A színpadon a keresztyén zenekarok mellett fellép a népszerű Caramel és Bartók Eszter, méghozzá zsoltár-feldolgozásokkal tarkított koncert keretében, Parno Graszt, Dr. Valter Blues Társasága, a Nagy János - Szerényi Béla - Kóta Judit trió, a Budapest Ragtime Band és sokan mások. A záróistentiszteletet, ahol Cseri Kálmán lelkipásztor szolgál, a Magyar Televízió is közvetíti, így az otthon maradottak is együtt lehetnek a Találkozó résztvevőivel az ünnepi alkalmon.

 

2007. július 21-30. között szervezi meg a Cseh Brethren Evangélikus Egyház az immár hagyományossá vált Nemzetközi Ifjúsági Tábort Herlikovice-ben (Csehország). Az idei rendezvényen 3 IKE-s munkatárs vesz részt, ketten a regionális irodák és egy az országos iroda részéről. A táborban összesen 30, 17-25 év közötti fiatal vesz részt az Amerikai Egyesült Államokból, Csehországból, Lengyelországból, Nagy Britanniából, Magyarországról, Németországból, Szlovákiából és Erdélyből. A program reggeli műhelytevékenységeket és beszélgetéseket, délutáni sétákat, sport és relaxáló tevékenységeket, délutáni beszélgetéseket és játékokat, tapasztalatcserére alapuló gyakorlatokat tartalmaz. A műhelytevékenységek és beszélgetések egy része bibliai alapokra épül, míg a másik társadalmi-etikai problematikát jár körül. Ugyanakkor sor kerül túrázásra a gyönyörű Krkonose hegyekbe is. A tábor Prága városnéző körútjával zárul.

 

<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=

 

Rendezvény - előzetes

 

Az Európai IKE Szövetség, másnéven a YMCA Europe, balkáni tagszervezetek koordinálásával megbízott titkársága idén 2007. augusztus 26-31. között szervezi meg a IV. Balkáni Regionális Vezetők Képzőjét Makedóniában. A gyönyörű Ohrid régióban lokalizált közel egyhetes képzésre 120 fiatalt várnak Albániából, Bulgáriából, Görögországból, Koszovóból, Makedóniából és Romániából. Az Erdélyi IKE-t 11 fiatal képviseli a rendezvényen. A program gazdag kínálata tartalmas és szórakoztató együttlétet ígér a résztvevőknek.

 

<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=

 

IKE táborok - 2007

Továbbra is várjuk fiatalok jelentkezését!

 

Az Erdélyi IKE által meghirdetett táborok felől érdeklődni, illetve jelentkezni lehet az IKE irodán a 0264-598 050, 0744-670 769 telefonszámokon (hétköznap 9-17 óra között), illetve az ike@ike.ro e-mail címen Jaskó Gyöngyi irodavezetőnél.

A táborok előlegét vagy részvételi díját postai utalvánnyal kérjük elküldeni a következő címre:

ATC Transilvania /Erdélyi IKE (Jaskó Gyöngyi)

400370 Cluj, Str. Motilor 84.

Jelentkezési űrlap az ike@ike.ro email-címen igényelhető, illetve letölthető a www.ike.ro honlapról.

 

<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=

 

Konfirmáltak tábora - 2007. augusztus 20-25., Algyógy

 

Időpont: 2007. augusztus 20-25.

Helyszín: Algyógy (Hunyad megye)

Immár második alkalommal szervezi meg az Erdélyi IKE a Konfirmáltak táborát, amely szórványban élő, idén konfirmált fiataloknak szól.

A tábor célja: lehetőséget nyújtani a fiataloknak aktuális kérdéseik megbeszélésére, közösségépítésre, kikapcsolódásra.

A tábor külön meghívottjai egy észak-írországi presbiteriánus gyülekezet fiataljai, akik hozzájárulnak a program szervezéséhez is.

Részvételi díj: 150 RON, amelyből 30 RON-t kérünk előlegként kifizetni.

A jelentkezés az előleg kifizetésével válik véglegessé.

Jelentkezési határidő: 2007. augusztus 17.

A helyek száma korlátozott, ezért figyelembe vesszük a jelentkezés sorrendjét.

 

<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=

 

 

Könyvespolc

 

 

Pedagógiai Kalauz

 

 

ára: 31 lej

 

 

Van-e keresztyén pedagógia

 

 

ára: 4 lej

 

 

365 bibliai történet

 

 

ára: 6,5 lej

 

 

A fenti könyvek mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

 

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

         veresmiklos@reformatus.ro

           konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974

 

 

Tallózó

 

 

Kolozsváron a Psalterum Hungaricum

2001 tavaszán túlnyomórészt a Baár-Madas Református Gimnázium régi kórustagjaiból alakult meg a Psalterium Hungaricum kórus Budapesten. Fő célkitűzése a magyar és nemzetközi protestáns egyházzene művelése. A korábbi tagok mellett ma már szép számmal érkeznek máshonnan is fiatalok, akik e cél mellett szívesen kötelezik el magukat. A kórus vezetője Arany János; a sok közös produkció után már-már a kórus "házi orgonistájának" számít Pálúr János.

A kórus igyekszik aktívan bekapcsolódni a magyar református egyházzenei életbe: állandó résztvevői az azóta Református Egyházzenei Fesztivállá terebélyesedett Református Énekek a Zeneakadémián sorozatnak, a Budapest-Fasori Református Egyházközség zenés áhítatainak, közösen koncerteztek a Baár-Madas gimnázium kórusával, különböző magyarországi gyülekezetek körében fordulnak meg, több ízben közreműködtek az ELTE, egy alkalommal a Zeneakadémia karvezetés szakos diplomakoncertjein.

A kórus legnagyobb szakmai eredménye eddig a 2004. évi brémai kórusolimpia két kategóriájában szerzett arany fokozat és a hamarosan megjelenő CD, amellyel - Gárdonyi Zsolt felkérésére és Pálúr János együttműködésével - Gárdonyi Zoltánnak állít emléket.

A kórus vasárnap, július 29-én 19 órától koncertezik a Zenés esték a Farkas utcában sorozat keretében. Műsoron: Kodály Zoltán: Köszöntő; Adventi ének; Akik mindig elkésnek; A 121. genfi zsoltár; Gárdonyi Zoltán: Ó, örök hatalmú; Szép könyörgés; Élet és békesség; Kodály Zoltán: A 124. genfi zsoltár; A 126. genfi zsoltár; A 33. genfi zsoltár; A 50. genfi zsoltár; Sík Sándor: Te Deuma; Szép könyörgés.

Szabadság, 2007-07-27

 

 

Magyarpalatkai Néptánc- és Falutalálkozó

Hét tánccsoportot várnak a hétvégén a magyarpalatkai néptánc-találkozóra, amelyet a falunapokkal párhuzamosan szerveznek: a kolozsvári Zurbolót, a szamosújvári Kalákát, a magyarszováti, a mezőkeszüi, a mócsi, a visai és természetesen a házigazda, a magyarpalatkai tánccsoportot. A táncosok előadása július 28-án, szombaton este 7 órától kezdődik, utána táncház a palatkai zenészekkel.

Július 29-én, vasárnap de. 11 órától az ünnepi istentisztelet keretében három kórust (a kolozsvári Kakasos templom ifjúsági kórusa, a vajdakamarási református egyházközség kórusa és a szászrégeni Szivárvány ifjúsági kórus) hallgathatunk meg. Az istentisztelet után kis ünnepi műsorral az éppen 158 éve eltűnt költőre, Petőfi Sándorra emlékeznek, majd a templom előtt a finom tészta, kalács, tea, hűsítő, ásványvíz elfogyasztása közben alkalom nyílik ismerkedni, felfedezni a régi ismerősöket, beszélgetni. A rendezők szeretettel várják és hazahívják mindazokat, akiknek még "palatkai a szíve".

Szabadság, 2007-07-27

 

 

Madarasok találkozója

A Madaras nevet viselő falvak második találkozójának helyszíne lesz augusztus 4-5- én Mezőmadaras, ahol gazdag program várja a vendégeket, a helybelieket és az elszármazottakat. Augusztus 4-én délelőtt 9 órától az iskolában fogadják a vendégtelepülések (a magyarországi Madaras, Kunmadaras, az erdélyi Csíkmadaras és Backamadaras) valamint a magyarországi testvértelepülés, Orotvány küldöttségét. A művelődési otthonban folytatódó ünnepségen a vendégek bemutatkozása mellett Mezőmadaras címerének és zászlajának történetét ismertetik, majd a település 18 éves lakóit köszöntik, s a díszpolgári címeket adják át. Szabó Miklós Mezőmadaras története című könyvét dedikálja, majd Czirjék Lajos tárlatának megnyitója lesz. Este 6 órától a művelődési házba várják a vendégeket, ahol a helybeliek mellett neves vendégegyüttesek lépnek fel és táncházzal zárul a nap.

Vasárnap a résztvevő települések képviselői tanácskoznak, s a református és ortodox istentiszteletet követően a beszélő sírkövekre emlékeznek. Délután a Dr. Szekeres János-házban az uniós pályázati lehetőségeket veszik számba, majd sport- és szórakoztató vetélkedőkkel folytatódik és utcabállal zárul a kétnapos rendezvény.

Népújság, 2007-07-27

 

 

Meglepetések a gyermekbibliahét résztvevőinek

Az idei vakációs bibliahétre július 30. és augusztus 3-a között naponta 10 órától kerül sor a Tudor lakónegyedi cserealji református egyház tanácstermében (Zsidó Vértanúk utca 18. szám). Erre 4-13 év közti gyerekeket várnak, felekezettől függetlenül. A szervezők sok meglepetést ígérnek a résztvevőknek.

Népújság, 2007-07-27

 

 

Ördöngösfüzes - Elszármazottak napja

A Szamosújvár melletti nagyközségben az elszármazottak napjára került sor a múlt hét végén, amit egybekötöttek a helyi szórvány- és egyházmúzeum fennállása ötödik évfordulójának megünneplésével. Az eseménysorozat a református templomban tartott istentisztelettel kezdődött, az igét Kozma Zsolt ny. teológiai professzor hirdette, a házigazda pedig Sükösd Sándor tiszteletes úr volt. Ezt követően bemutatták Lapohos András Zúgóharangok üzenete című könyvét - a szerző tanárként és nemcsak több mint ötven éven keresztül szolgálta a mezőségi település hagyományteremtő és -ápoló életét, amint azt e könyv is tükrözi. A kiadvány jelentőségét dr. Kötő József ismertette, aki kiemelte a könyv jelentőségét a mezőségi falvak néprajza, népművészete, kulturája szempontjából.

A jelenlévők megtekintették az egyházi- és szórványmúzeumot, az iskolában található állattani gyűjteményt, valamint a református parókia keretében létesített tisztaszobát, amolyan kis népművészeti múzeumot. Az ünnepség a kultúrotthonban zárult népi hagyományok bemutatásával és táncmulatsággal.

Erkedi Csaba, Szabadság, 2007-07-26

 

 

IV. Magyarvistai falunap

A magyarvistai református egyházközség idén július 29-én szervezi meg a falunapot, amelynek bevételét a Kalotavár rendbetételére fordítják. Az egész napos program során mindenki kikapcsolódhat, "belekóstolhat" a magyarvistai életbe, és kicsit közelebbről is megismerkedhet a helyi népművészettel.

Reggel 10 órakor gyermekmegőrző várja a kisebbeket az iskolában, ahol népi (társas) játékokat játszhatnak. 10.30 órakor megnyitó istentisztelet kezdődik a református templomban, amelyen fellép a kórus és elhangzanak a köszöntőbeszédek. 12 órakor a Kalodában (központban) a falunap résztvevőinek jelenlétében összegzik az elmúlt év történéseit: Görbeháza testvérkapcsolatba lépett Magyarvistával, alakul a könyvtár, a Kalotavár rendbetételéhez kapcsolódó munkálatok számba vétele. 13 órakor hagyományos ételek elkészítésére kerül sor: az érdeklődők megkóstolhatják a kürtőskalácsot és a házikenyeret.

14 órakor számos program közül válogathatnak a Magyarvistába látogatók. Az óvodások, kisiskolások és ifjak népi humoros színielőadásain kívül meg lehet nézni egy cifraszobát, valamint egy istállót, de gyöngyfűzésre, kőfaragásra is lesz lehetőség. Ugyanakkor különböző, a Kalotavárhoz kapcsolódó emléktárgyakat, képeslapot, valamint gyöngyöket és tombolát is lehet vásárolni. 15.15 órakor megemlékeznek a 30 éve elhunyt híres kalotaszegi táncosra, a magyarvistai Mátyás István Murducra. 15.30 órakor a templom bemutatására kerül sor, majd 16 órakor ünnepi istentisztelet kezdődik, amelyet 17 órakor díszfelvonulás követ. 19 órakor játék-, népdal-, és néptáncbemutató kezdődik. Az idei rendezvényt tombolasorsolás és utcabál zárja.

Szabadság, 2007-07-25

 

 

Diakóniai szolgálat Gernyeszegen

A Diakóniai Keresztény Alapítvány szászrégeni fiókszervezete ma 17 órától rendelőt nyit Gernyeszegen. Az avatón jelen lesz Kató Béla püspökhelyettes, aki a református templomban tart istentiszteletet, majd ezt követően felavatják a helybéli polgármesteri hivatalban létesített kirendeltséget. Az előzetes felmérések szerint a községben több mint 100, nagyrészt idős lakost gondoz majd egy szociális munkás Marosjárából, két gondozó Gernyeszegről és egy asszisztens Körtvélyfájáról.

Népújság, 2007-07-25

 

 

Beiratkozás a kántor- tanítóképzőbe

A Marosvásárhelyi Kántor- tanítőképző Főiskola a 2007-2008-as tanévben újabb osztályokat indít. A nappali tagozaton tanító-kántor szakra jelentkezhetnek református, római katolikus, unitárius és evangélikus felekezetű, érettségizett fiatalok. A levelező tagozaton tanítói szakra az érettségivel vagy pedagógiai líceumi végzettséggel oktatókat várják, felekezettől függetlenül. A levelező tagozaton beindított tanítói szakkal a kis településeken, szórványvidékeken oktatók szakképesítését biztosítják. A beiratkozás mindkét tagozaton szeptember első felében lesz a főiskola Marosvásárhely, Forradalom utca 6. szám alatti titkárságán.

Népújság, 2007-07-25

 

 

Új harang Barátoson

 

 

Hétfőn délután a barátosi református gyülekezet számos tagja a falu végén virággal fogadta a templom új harangját, melyet Boné Barna tiszteletes kíséretében szállítottak haza a marosvásárhelyi Rácz Sándor és fiai harangöntő műhelyéből.

A református templom nagy harangját 1944. augusztus 8-án az akkori hadvezetés más háromszéki templomok harangjaival együtt hadicélokra elvitette. A köpeci, lécfalvi és orbaiteleki harangok megkerültek, de a barátosi, mivel nem volt rajta felirat, soha nem került elő, bár éveken keresztül keresték. Az elveszett harang helyébe öntette a református gyülekezet az új harangot, amelyen a következő felirat áll: Boldog nép az, amelynek az Úr az Istene - Isten dicsőségére öntette a barátosi református egyházközség 2007-ben. Az új harangot a falu végétől szekéren szállították a templomig, a harangot kísérő díszmenet a Ferencz Ernő Református Fúvósegylet zenekarának akkordjaira vonult végig Barátos főutcáján.

Bodor János, Háromszék, 2007-07-25

 

 

Torockószentgyörgy - Kátétábor: remek hangulat, gyönyörű környezet

Gede Csongor segédlelkész vezetésével egy hétig Torockószentgyörgyön táboroztak a kolozsmonostori gyülekezet konfirmációi előkészítőre járó, VII-VIII. osztályos fiataljai, akik a konfirmációs oktatás első éve után ezt a táborozási lehetőséget ajándékba kapták.

A táborlakók beszélgettek az agresszivitásról, az istenképről, és arról, hogy kinek milyen szerepe van egy csoportban. Az agresszivitásról Bulbuk Emese, a Babeş-Bolyai Egyetem pszichológia karának III. éves doktorandusa tartott előadást, Geréb Andrea pedig szociális munkásként pszichológia teszteket alkalmazott. Ezt követően közösen megbeszélték, hogy alkatának megfelelően kinek milyen feladata lesz a tábor közösségében. Voltak elemző, megvalósító, csoportfenntartó, erőforrás kereső, befejező és szabályozó típusok is. A tevékenységek során a fiatalok magukra találhattak. Érdekes volt a láthatatlan színház is, amely során nem a megszokott szövegek meghallgatása alapján képzelték el az adott bibliai történetet, hanem más érzékszervek segítségével próbálták átélni a történet jeleneteit.

Kálmán Ágota és Korpos Eduárd, akik sikeres képességvizsga alapján a Báthory-, illetve az Apáczai-líceumok IX. osztályaiban tanulnak tovább, a bibliaórákat emelték ki kedvenc tevékenységként, de a sportot (főleg a röplabdát) és a kirándulásokat, valamint a közös éneklést és a zenés programokat is szerették. Jártak az Ordaskőn, a Székelykőn, az Ilona várban, de részt vettek sportvetélkedőkön, terepismertető játékokon is.

A fiatalok kiemelték, hogy nagyon jó volt a hangulat a táborban, amit esténként a táborrádió műsora is tükrözött. A református parókia és környéke nem biztosított ugyan megfelelő teret és optimális feltételeket a rendezvényhez, amihez még vízhiány is társult, de a fiatalos lendület, a gyönyörű környezet és a jó szervezés feledtette mindezt.

Vasárnap délelőtt a táborlakók rövid műsorral kedveskedtek a kisszámú torockószentgyörgyi református gyülekezetnek, majd este szépségversennyel és búcsúbulival zárult az idei kátétábor.

Bakó Botond, Szabadság, 2007-07-24

 

 

Meglepetések a gyermekbibliahét résztvevőinek

Az idei vakációs bibliahétre július 30. és augusztus 3-a között naponta 10 órától kerül sor a Tudor lakónegyedi cserealji református egyház tanácstermében (Zsidó Vértanúk utca 18. szám). Erre 4-13 év közti gyerekeket várnak, felekezettől függetlenül. A szervezők sok meglepetést ígérnek a résztvevőknek.

Népújság, 2007-07-24

 

 

Kőrispataki mulatságok

Kőrispatak régi neve Diósfalva volt. Mai nevét a tatárjárás pusztítása után kapta, amikor ismét benépesült. A Küsmőd-pataka mentén igen sok kőrisfa állt akkor. 1880 körül mintegy ezerkétszáz lakosa lehetett, ma hatszázötvenen lakják. Református, unitárius temploma, adventista imaháza és sokféle vallású népe azonban megtartja a falunapot, ha mód van rá. A "fő foglalkozásnak" tekintett földművelés és állattenyésztés, vagy pláne a tűzifaszállítás ma már nem biztosít tisztes megélhetést, viszont az egyik kismesterség, a közel 150 éves múltra visszatekintő szalmakalapkészítés (1879-ben közel százan foglalatoskodtak szalmafonással) hozhat valamit a konyhára. A legnagyobb vonzerőt a szalmakalap-múzeum jelenti, de nem véletlenül mondtam konyhát az előbb, mert idén a kalapok mellett a konyhaművészet volt a "slágertéma" Kőrispatakon. De természetesen megvolt az ünnep jól bevált rendje, ünnepi nyitó a világháborús emlékműnél, koszorúzás, katonadalok éneklése, aztán istentisztelet a református templomban, a farcádi vendéglelkész, nt. Antal Géza igehirdetésével, majd a Molnár Dénes régi templomokat ábrázoló metszeteiből álló kiállítás megtekintése, aztán szabadtéri tánc, a vendég Kazár csoportjának műsora, sörivó-, favágóverseny, és, fogóddzanak meg: tehén-szépségverseny. Este pedig karaoké és a németkéri Ikarus együttes koncertje, bállal, a kultúrházban. Mindez szombaton. Vasárnap aztán az istentisztelet után sportvetélkedő, foci a legények és házasemberek csapata között, a Csíki Játékszín műsora, Kazár testvértelepülés bemutatkozása. Gusztálás, buksza szerint.

Szűkre szabott látogatásom alatt megtudtam, hogy fellépett Bartha Levente székelyudvarhelyi gyökerű versmondó is, Arany János Örökség című versét is szavalta. Vasárnap délután éppen "lecsengett" a mezei szakácsok vetélkedője, de gulyásból nagy volt a kínálat: hortobágyi szürkemarha- és mangalicagulyás (balmazújvárosi gazdálkodó, 150 szürkemarha tulajdonosának műve), zetelaki krumplipaprikás, szolokmai paprikás, keresztúri őzpaprikás és kőrispataki pityókatokány. Finom vendégborok, csíki és egyéb sörök folytak, meg lehetett kóstolni a Szőcs Lajosék hadiborát is, amelynek szaporító vesszejét Doberdó környékéről hozta haza egy elsőháborús baka. Bartha Gyula, a zsűri elnöke elárulta a csak este hirdetendő "eredményt": a bográcsfőző verseny sikerlistáján első a helyiek Hubertus csapata, őket követi Abaújszántó, aztán Zetelaka, a balmazújvárosi Hortobágy, majd Kazár, Szolokma, Kőrispatak második csapata és Siklód szakácsai.

Idén valamivel kevesebben látogattak ki Kőrispatakra. Oka ismert: a gyilkos sugarú kánikula, a kalapok alá is benyomuló kegyetlen hőség. No meg a közeli és távoli környéken gombamód szaporodó faluünnepek sora.

Aki ott volt, jól járt.

Bölöni Domokos, Népújság, 2007-07-24

 

 

"A múltba oltott jelen, hogy a jövő szilárd legyen"

Makfalva nyilván nem ötszáz éves, ezért aztán az utat "elálló" széles szalagú felirat hamis, hiszen nyilvánvalóan egyidős a szomszédos falvakkal, Árpád-kori templomok állottak s állnak még mindkét Küküllő völgyében, ősi települések ezek, ezért hát inkább Makfalva 500 évéről lehet beszélni, azon a címen, hogy az első, ez idáig föllelt irat, egy 1507. július 19-én kelt levél tanúsága szerint már létezett ilyen nevű hely, ha egyszer odavalónak mondják Dózsa Györgyöt (Georgius Dosa Siculum de Makfalva in Sede Maros existente). Fél évszázad küzdelmes története elevenedett meg a kétnapos makfalvi ünnep során. A múltba kalauzoló fotókiállítás fogadja az érkezőt a régi iskola egyik termében: Makfalva és makfalviak fényképen, összeállítója Péterfi Levente. A szombati istentiszteleten az igét nt. Kakassy Árpád ny. küküllői esperes hirdette, aki 27 éven át szolgálta Istent a makfalvi gyülekezetben. Az 1928-ban épült templom, e "falusi székesegyház" tágas tere fogadta a hazaérkezetteket, a vendégeket. Itt nem kell középületeket építeni, mert eleink gondoskodtak iskolákról, templomról, művelődési házról. Minél nagyobb nyomás nehezedett rá, pl. az 1930-as években, annál nagyobb lendülettel építkezett a közösség. A világ válságai közepette (gazdasági, erkölcsi, vallási, az egészségügy és az időjárás válsága) ideje van a számvetésnek, az anyagiakon túl fontos feltenni a kérdést: mit hoztál haza, testvérem, az itthoniaknak, ami az ő lelki épülésüket szolgálja? A vendégeket Zsigmond Vencel polgármester köszöntötte. Püspökladány testvértelepülés lakóinak üdvözletét Petőné Papp Margit polgármester-helyettes asszony tolmácsolta. Markó Béla, az RMDSZ országos elnöke arról beszélt, hogy Makfalva történelmében ott van nemcsak Erdély, de kicsiben az egész magyar történelem, az évszázados küzdelmek a létért, a függetlenségért, a szabadságért, a művelődésért. A szülőföld több a szülötte földnél, erre világít rá Makfalva és az ifjabb Wesselényi Mikós viszonya, a báró nemes gesztusa, mikor a fölajánlott makfalvi telket iskolaépítésre visszaadományozza és támogatja is a népfőiskolát. A gesztus jelentése: akkor leszel igazán erdélyi, igaz székely, ha teszel is valamit ezért a földért, lehetőséged, tehetséged szerint - ahogy az erődből telik. Így lehet, így tudunk ezen a földön jövőt építeni. Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnök asszonya az egységre szólított fel, hogy megosztottságunkkal ne váljunk önnön ellenségünkké, ne egymásban keressük a hibát, hanem közös összefogással munkálkodjunk holnapunkért.

Fülöp Irén tanár a helység történetét ismertette, különös tekintettel a közművelődésre, hiszen ez a falu az erdélyi művelődés valóságos kis fellegvára volt, megannyi született tehetség és kiművelt fő gyermekkori föltarisznyálója. Dósa Albert helyi versmondó Szülőföld című összeállításából többek között Dsida, Wass Albert és Magyari Lajos költeményeiből szavalt. Madaras Beáta gitárkísérettel előadott éneke oldotta az ünnep komolyságát.

Istentisztelet után az ünneplés a templomhoz közeli téren folytatódott: ifjú báró Wesselényi Miklós (1796-1850), "az árvízi hajós" mellszobrát - a falu szülöttének, Suba László szobrászművésznek az alkotását - dr. Zsigmond Vencel polgármester és dr. Kelemen Atilla megyei RMDSZ- elnök, parlamenti képviselő leplezte le. Erdély Széchenyije szókimondó, merész, sőt vakmerő ember volt, a polgárosodás feltétlen híve, jobbágyainak felszabadítója, a korszerű lótenyésztés úttörője, a négyes vetésforgó bevezetője, egyben pedig kultúrateremtő főúr és pennás lázadó. Életét Péterfi György iskolaigazgató ismertette. Korszerű gondolkodásmódját Kelemen Atilla emelte beszédének középpontjába, hiszen Makfalva művelődésének újabbkori története voltaképpen 1835-ben kezdődik, amikor a nemzeti iskola működni kezd, hogy egy évvel később az új épület alapkövét is letegyék, 1844-ben pedig már kisdedóvót is létesítsenek mellette, elsőként Erdélyben. Az iskolaház, amelyet kollégyomként emlegettek a helyiek és környékbeliek, ma orvosi rendelőnek ad otthont. Jellemző módon a Várhegy csúcsán levő Maka vár romjaiból, köveiből épült fel (innen a falu neve, ezért írjuk rövid k-val) - ebből következően írhatta a makfalviakról a legnagyobb székely, a krónikaíró Orbán Balázs: "A jelent a múltba oltották, hogy a jövő szilárd legyen".

A felavatott szobrot a helyiek és a püspökladányi vendégek koszorúzták meg.

Délután a művelődési ház színpada alatt létesített, hangulatos nevű Pincegaléria ünnepélyes megnyitásán vett részt a nagyszámú érdeklődő. Nagy Miklós Kund műíró, a Népújság művelődési rovatának vezetője, főszerkesztő-helyettes beszélt a makfalviak művészetszeretetéről, a képzőművésztáborokról. A korszerű kiállítóhely bármely városnak is becsületére válna, mondotta. Benyílójában Sándor János faragásai fogadják a belépőt, benn pedig többek között Kusztos Endre, Nagy Pál, Maszelka János, Suba László és más, az alkotótáborban részt vett szerzők munkái láthatók. (Itt jegyzem meg, hogy idén is megtartják, méghozzá augusztus 18. és 25. között, a művészek táborozását, helye a múlt héten átadott modern önkormányzati vendégházban lesz, melyet Kusztos Endre is megtekintett, és elismerően nyilatkozott róla.)

Vasárnap az áhítatot nt. Benefi Sándor küküllői főjegyző, fehéregyházi lelkész vezette az istentiszteleten. Igét ft. dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett. Az ünnep akkor válik igazivá, ha a hit élő vize, kiapadhatatlan forrása táplálja lelkeinket. Isten megáldotta a mögöttünk levő ötszáz esztendőt. Kérjük áldását az elkövetkező esztendőkre, századokra is, hallottuk az egyházvezető főpaptól, akit a főjegyző mellett Kiss Károly helybeli lelkész köszöntött, a gyülekezet nevében.

A művelődési ház előtt áll Suba Lászlónak a millenniumi évfordulón avatott Dósa-szobra, ezt koszorúzták meg vasárnap délután. Dózsa György és Makfalva kapcsolatáról a "nagy falukönyv" összeállítója, Gálfalvi Artúr Béla ny. tanár beszélt. László János nyárádszeredai tanár, az Irodalmi Színpad egyik alapítója Székely János Dózsa-poémájából olvasott fel részletet. Az ünneplők ezután átvonultak a Dósa-kúria udvarára, ahol a kis néprajzi múzeum honol. Itt Fülöp Dénes (1938-1996) gegesi származású makfalvi tanárra emlékezett Bölöni Domokos, a Népújság szerkesztője; arra az emberre, aki vidéki muszáj- Herkulesként vállalta fel a nagy múltú helység közművelődé-sének a szervezését, irányítását, néprajzi gyűjtőmunkát kezdeményezett tanítványaival, irodalmi színpadot szervezett és vezetett, munkáját mindenben segítette hűséges segítőtársa, felesége: Fülöp Irén tanárnő - és a rendtartó székely falu legjobb hagyományaihoz ragaszkodó, azokat folytató közösség, a tantestület, az értelmiség.

A néprajzi múzeum, melyben a szövőszoba mellett külön helyiségben láthatók Suba László plakettjei, szobrai, faragványai, a "nagy- szobában" pedig a tárgyi néprajz jellegzetes darabjai kaptak helyet, alapítója nevét vette fel. A névtáblát Péter Ödön tanár koszorúzta meg. Szép főhajtás ez, mondta Bölöni Domokos, a csendes szavú, de vasakaratú székely értelmiségi emléke és munkássága előtt. Az ünnepség szóvivője Vass Katalin volt, talpraesetten vezette a műsorokat.

Az efféle beszámolókban értelemszerűen kevesebb tér jut a tömegszórakoztatás ecsetelésére, az estéli nótaestek, koncertek, hőlégballonos bemutatók, reptéri parádék méltatására. A riporter azokon már nem tud részt venni. Néhai Fülöp Dénes tanár úr iránti tiszteletem azonban kétszer is "kiszólított" a falu Kibéd felőli kijáratánál, a Küküllő és a műút közötti, mintegy héthektáros réten kialakított reptérre, melyet a néprajzos tanár fia, Fülöp Zoltán fiatal vállalkozó létesített a saját költségén. A környéken legközelebb Marosvásárhelyen, kissé távolabb Gyimesekben élhetnek szép szenvedélyüknek a repülés szerelmesei. Ezentúl Makfalva is nyilvántartott kisreptér lesz, nemsokára hangár is épül. Rendkívül nagy érdeklődést váltott ki a "civilek" számára is elérhető felszállási lehetőség, hiszen két kisrepülő (a Fülöp Zoltáné és a vásárhelyi Pető Andrásé) mellett, amelyek kevesebbet repültek, két motoros sárkányrepülő is az érdeklődők rendelkezésére állt. Bereczky Leonard, Tankó Zsigmond István és a gyimesfelsőloki Antal András vitték sétarepülésre a főleg fiatalokból és gyermekekből álló közönséget. A 42 éves Antal András gépe 80 lóerős, két- háromszáz méterre emelkedik fel, kiválóan alkalmas arra, hogy (mint azt e fotók birtokosa, Puskás György is megtette) légi felvételeket készítsen az ember a tájról, vagy csuklójára erősítve a kamerát, filmezzen is. A pilóták egyáltalán nem amatőrök, évente 150-160 órát repülnek, rendelkeznek az összes engedéllyel, és a kezükre, illetve gépeik szárnya alá játszott a szélcsendes idő is, bár a tájat belengő pára nem tette mindig maradéktalanná az élvezetet. Aki tehette, nem hagyta ki a páratlan lehetőséget.

Makfalva a legjobb úton halad a jó értelemben vett polgárosodás (nem az erőltetett városiasodás!) felé. Jókívánságaink mellett érdemes idéznünk a költő 1974-es látogatásakor keletkezett megállapítását, Horváth István Maka vára című, Makfalva népének ajánlott verséből: "Jövendőjét Makafalva / Látja, érti, s közben hallja, / Mit a múltnak kürtje zenget / Útján a történelemnek."

Damján B. Sándor, Népújság, 2007-07-24

 

 

Hármas megemlékezés a szemerjai emlékműnél

A szemerjai csatára, az epres-tetői ütközetre s az Árpád-év kapcsán Árpád fejedelem halálának 1100. évfordulójára emlékeztek a szemerjai Templomdombon, a Szeles József tervezte emlékműnél a tegnap délelőtti istentisztelet után.

A bensőséges hangulatú ünnepséget, mint minden évben, a sepsiszentgyörgyi RMDSZ szervezte. "Ez volt az utolsó dicsőséges győzelem a székely hadak részéről, az oroszok itt nem arattak diadalt. A székelyföldi fegyverdicsőség itt lángolt utoljára, utolsó lobbanása a július 23-i szemerjai csata volt" - mondta ünnepi megemlékezésében e sorok írója, s figyelmeztetett arra is, hogy a város határában lévő epres-tetőt július 5-én háromszéki honvédek vére is áztatta, akikből csak az a néhány maradt életben, akiket belelőttek az Olt vizébe, az oltotta seblázukat. Hangsúlyozta, hogy "az altorjai egész alakos Árpád-szobor és a székelyszáldobosi monumentális emlékfa révén Háromszék földje, mi is immáron szorosabban kapcsolódunk a nagy honfoglaló fejedelemhez".

Az emlékezés koszorúit Tóth-Birtan Csaba, az érdekszervezet városi elnöke és Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere helyezte el. Áldást mondott Nagy Zsolt Levente szemerjai református segédlelkész.

Kisgyörgy Zoltán, Háromszék, 2007-07-23

 

 

Iskolakeresztelő és székelykapu-avató

 

 

A hét végén harmadik alkalommal megszervezett márkosfalvi falunapok keretében került sor szombaton az 1868-ban épített iskola névadó ünnepségére: a kis falu tanintézménye felvette legnagyobb szülöttjének, Barabás Miklósnak, a nemzet festőjének a nevét.

A kánikula ellenére több mint száz helybeli és meghívott gyűlt össze az iskola udvarán együtt ünnepelni. Tusa Levente községi polgármester és Tamás Endre Ottó református lelkipásztor ünnepi beszédét követően Szőcs K. Ervin, a szentkatolnai Bálint Gábor Iskola igazgatója és Lengyel László szakfelügyelő szólt az egybegyűltekhez, majd Czibak László ny. igazgatótanító, aki feleségével, Czibak Erzsébet ny. óvónővel harmincnégy évig tanított ebben az iskolában, elevenítette fel a tanintézményhez kapcsolódó emlékeit. Jánó Mihály művészettörténész a Székely Nemzeti Múzeum nevében egy Barabás Miklós-önarckép reprodukcióját nyújtotta át Szőcs K. Ervinnek, amit az igazgató az iskola legjobb tanulójának ajándékozott. Vetró András, a dombormű alkotója arra kérte a márkosfalviakat, pályázzanak, hogy a gipszbe öntött plakett bronzból is elkészülhessen.

Az iskola folyosójának falán lévő domborművet és az új iskolatáblát Tusa Levente és Tamás Endre Ottó leplezte le. Az emléktáblát Tamás Orsolya lelkipásztor áldotta meg. A családias hangulatú ünnepségen közreműködtek a helybeli iskola tanulói, valamint a dálnoki iskola furulyacsoportjának tagjai. Az iskolaudvarról a tömeg az emlékparkba vonult, ahol az 1970-ben felállított, Hunyadi László által készített Barabás-mellszobrot koszorúzták meg. Az ünnepség a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ért véget.

A márkosfalvi falunapok második napján a mátisfalvi református templomban a Tamás Orsolya tiszteletes asszony által tartott ünnepi istentisztelet után a tömeg a falu Csernáton felőli bejáratához vonult, ahol felavatták a 12,80 méter hosszú és 5,70 méter magas székely kaput, a torjai Pethő Sándor munkáját. A nemzetiszín szalaggal átkötött kapunál Tusa Levente és Tamás Endre Ottó tiszteletes mondott rövid ünnepi beszédet. A szalagot Tamás Gábor, Svédországban élő népszerű énekes és Tusa Levente vágta el. A kapuállítást Tusa Levente szentkatolnai polgármester kezdeményezte, aki érdeklődésünkre elmondta: jövőre Imecsfalva bejáratához állítanak székely kaput, illetve a következő márkosfalvi falunapokig tatarozzák a művelődési otthont.

Iochom István, Háromszék, 2007-07-23

 

 

Illyefalvi Napok a LAM Alapítvány jubileumának jegyében

 

Fotó: Háromszék

 

Háromnapos rendezvény keretében ünnepelte Illyefalva az Illés-napokat a hét végén. Az idei rendezvény súlypontját a LAM Alapítvány fennállásának tizenöt éves jubileuma alkalmából szervezett események jelentették, mely tegnap a református vártemplomban tartott ünnepi ökumenikus istentiszteletben csúcsosodott ki.

 

Fotó: Jakab Csaba

 

Az Illés-napi rendezvények sorát péntek délután a római katolikus templomban nyitották. Itt a rétyi Kováts András Fúvósegyesület zenekara adott hangversenyt Kelemen Antal vezetésével. Ezzel nem ért véget a muzsikálás, térzene kíséretében az egybegyűltek átvonultak a központi parkba, ahol a baróti Dugó és a Haverock rockbanda koncertezett, majd éjfél utánig tartó utcabál következett.

 

Fotó: Jakab Csaba

 

Szombaton délelőtt felnőtt- és gyerek-minifocibajnokság zajlott a sportpályán.

 

Fotó: Jakab Csaba

 

Délután a községháza előtt életfát avattak. Tulajdonképpen egy kiszáradt, sűrű koronájú, lekezelt fát állítottak fel, s arra az idén született hét gyerek nevét és születésnapját jelölő rézérmét szereltek fel a büszke apák. Ezt hagyományteremtő szándékkal állították, minden évben Illés-napokon a két faluünnep között született gyerekek nevét tartalmazó érmét felszegezik a fára - mondotta Benedek Huszár János polgármester. Díszoklevéllel köszöntötték a község legidősebbjét, a 98 éves Hoffman Máriát és a legfiatalabb felnőttet, Deák Istvánt, aki alig töltötte be 18. évét.

 

Fotó: Jakab Csaba

 

A községháza alkalomra felújított előterében állandó fotókiállítás nyílt: Illyefalva nevezetes épületeit archív felvételeken s összehasonlításként Bakó Zoltán mai fotóin mutatják be. Ugyanakkor ismertették Illyefalva első falufüzetét, amelyben főleg a műemlékekre fektetik a hangsúlyt. Ezt követően Zorkóczy Zenóbia színművésznő bemutatta A székelyek című verses-zenés összeállítását a kultúrotthonban.

 

Fotó: Szabó Mihály

 

Este a Szászcsávási Cigányzenekar hangversenyezett, majd a Session Jazz Band koncertezett.

 

Fotó: Jakab Csaba

 

A LAM Alapítvány régiófejlesztési stratégiája tizenöt év távlatából címmel szombaton konferenciát tartottak a KIDA-központban. Habár már 1990-ben működött, hivatalosan csak 1992-ben alakult meg a LAM (Landwirschaft-Agricultură-Mezőgazdaság) Alapítvány, innen a tizenöt év.

 

Fotó: Szabó Mihály

 

Nt. Kató Béla helybeli református lelkipásztor, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese, a LAM Alapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette, fontosnak tartották visszatekinteni az eltelt időszakra, s a jövő útját fürkészni, mivel Romániának az Európai Unióba való belépésével a svájci támogatók visszavonulnak a programból, tehát új korszak előtt áll az alapítvány.

 

Fotó: Szabó Mihály

 

Kotró Adél, a LAM ügyvezető igazgatója ismertette a lezárt korszak megvalósításait. A svájci HEKS (az evangéliumi református egyházak segélyszervezete) támogatásával beindult tevékenységek az évek folyamán egyre bővültek. Két fő tevékenységi kört fejtett ki az alapítvány: a felnőttképzést és vállalkozások beindításához nyújtott hitelezést. Mintegy 3000 hitelt folyósítottak 18 millió dollár értékben, ezek nyomán 12 000 munkahely létesült. 1999-ben önálló pénzintézetet hoztak létre, két hitelszövetkezetet alakítottak, melyek tevékenységét a román kormány ellehetetlenítette. Így 2005 decemberében részvénytársaságot alapítottak, mely a hitelezési tevékenységet folytathatja. Irodát nyitottak Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is. Képzés terén három szakon államilag elismert oklevelet biztosítanak.

 

Fotó: Szabó Mihály

 

Illyefalva község önkormányzata díszpolgárrá nyilvánította Leo Meyert, a HEKS segélyszervezet romániai programfelelősét, akinek érdemeit Kató Béla méltatta. Az oklevelet Benedek Huszár János polgármester nyújtotta át. A LAM Alapítvány nevében Orbán Miklós díszoklevelet adott át alapítóknak, oktatóknak, volt munkatársaknak, ügyfeleknek. Az istentisztelet nemzeti imánk eléneklésével zárult.

 

Fotó: Szabó Mihály

 

A várkertben népünnepélyre került sor, az óriás bográcsban főtt gulyásból mindenkinek jutott, majd a bástyaszínpadon a Háromszék Táncegyüttes lépett fel Erdélyország az én hazám című műsorával.

 

 

Fotó: Jakab Csaba

 

Délután a sportpályán fogathajtó- és lóverseny volt. A meghirdetett íjászbemutató elmaradt. Este az Echinox együttes koncertje zárta az Illés-napokat.

Szekeres Attila, Háromszék, 2007-07-23

 

 

Építkező

A fiatfalvi 420 fős református gyülekezet közösségi házának építésénél - finanszírozva az anyagszükségletet is - segít két hétig a hollandiai DK+ Alapítvány 35 önkéntese. Vasárnap ünnepi istentisztelet keretében magyar nyelvű köszöntővel és rövid műsorral mutatkoztak be a helyieknek. Páll Emese hittanos csoportja, hálából az óvodai játszósarok kialakításáért is, verses-dalos összeállítással kedveskedett az építőtáboros vendégeknek. Akik a falu gyermekeinek mától három napon át bibliatábort is szerveznek a paró­kián. Kellékeit szintén az alapítvány biztosította. Sportvetélkedők, kirándulás a nyárádtői testvérgyülekezet tagjaival, koncert a székelykeresztúri Molnár István Múzeumban és meglepetések színesítik a tábori kínálatot - tudtuk meg a helyszínen Páll Attila Csaba lelkipásztortól.

Udvarhelyi Híradó, 2007-07-23

 

 

Asszisztensképző magyar nyelven

Az ökumenikus jellegű Marosvásárhelyi Református Egészségügyi Posztliceális Iskola a 2007/2008-as iskolai évben újabb általános asszisztensi osztályt indít a tanfelügyelőség jóváhagyásával. A magyar nyelvű képzés időtartama három év, a beiratkozás az iskola titkárságán történik szeptember 3. és 11. között. Bővebb tájékoztatásért a 219-296-os és a 216-997-es telefonszám hívható.

Népújság, 2007-07-19

 

 

Az informatika világából

 

 

Külön válnak a Mozilla és a Thunderbird útjai?

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője céltudatosan próbálja szétválasztani a Firefox és a Thunderbird fejlesztését. A szervezet a jövőben csak előbbire kíván koncentrálni.

A szakember blogjának egyik bejegyzésében arról írt, hogy ideje lenne a népszerű levelezőprogram további fejlesztésére egy külön szervezetet létrehozni. Baker hozzátette, hogy az alapítvány a jövőben főleg a Firefox további javítására és a böngészőt fejlesztők közösségére akar koncentrálni, ez az álláspontjuk a közeljövőben sem fog változni. Éppen ezért a Mozilla Alapítvány már meg is kezdte annak az új, független szervezetnek a keresését, amelynek keretében a Thunderbird-közösség a jövőben maga határozhat majd a program és a saját sorsáról.

Az egyik lehetséges alternatíva szerint a Mozilla Alapítvány mintájára létrehoznának egy Thunderbird Alapítványt, de felmerült egy a Mozilla alá tartozó szervezet felállítása, illetve egy a SeaMonkeyhoz hasonló közösségi fejlesztési projekt beindítása is. Utóbbi lenne Baker szerint a legegyszerűbb megoldás.

Scott McGregor, a levelezőprogram fejlesztője ugyanakkor - szintén blogjában - rámutatott, hogy a Mozilla Alapítvány azért szeretne "megszabadulni" a Thunderbirdtől, mert az a szervezet túl sok erőforrását emésztette fel és a Firefox fejlesztése miatt ezt a terhet a csapat minden új kiadással továbbcipelte magával. A szakember leszögezte: a szoftver még azokból az időkből származik, amikor a Mozilla még egy teljes böngészőalkalmazás volt. Emellett közrejátszhatott a döntésben a szervezet és a Google erősödő kapcsolata, valamint az a közös elképzelés is, miszerint az alkalmazásoknak nem feltétlenül az egyes számítógépeken, hanem egyre inkább a világhálón, mint közös platformon kell "futniuk".

A Google viszont éppen ellenkező irányba mozog, hiszen azon dolgoznak nagy erővel, hogy a Google Gears és a Google Mail offline is elérhető legyen.

2007. július 26. 15:43, Csütörtök - Berta Sándor

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=53927

 

 

Nemzetbiztonsági kérdéssé vált a fájlcsere

A peer-to-peer rendszerek számára nem újdonság a meghurcoltatás. Évek óta hadakoznak a filmes és zenei kiadókkal, de most az amerikai kongresszus is beszállt a csatába azzal, hogy kijelentette: a P2P szoftverek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Bizonyára unatkozhatott az a politikai szereplő, akinek kipattant a fejéből, hogy akár titkosított dokumentumokat, katonai parancsokat, terrorelhárítási elemzéseket, üzleti titkokat, adóügyi bizonylatokat és orvosi jelentéseket is veszélybe sodorhat, amennyiben kormány alkalmazottak fájlcserélő szoftvereket telepítenek számítógépeikre és véletlenül megosztanak olyan alkönyvtárakat, amiket nem kellene. A CNET elemzése nyomán az amerikai kongresszus Kormányzati Reform Bizottsága azzal a fenyegetéssel állt elő Mark Gortonnak, a Limeware P2P rendszer fejleszőjének, hogy akár ő is perelhetővé válik, ha a szoftverét használva valakinek a számítógépéről adózási dokumentumok kerülnek ki a publikus Internetre.

A fenyegetés egyébként nélkülöz mindenfajta realitást és logikát, sőt mi több, megkérdőjelezi a témában érintett politikusok józan eszét is. Vajon hogyan fordulhat elő, hogy egy kormányzati alkalmazott fájlcserélő vagy egyáltalán bármilyen alkalmazást képes telepíteni a számítógépére? Hiszen ezt egyrészt tiltják a belső szabályzatok, másrészt egy normális hálózati adminisztráció technikailag is lehetetlenné teszi azt. Ráadásul ha a kormányzati alkalmazott a saját PC-jén oszt meg egy ilyen dokumentumot, akkor hogyan tehető felelőssé ezért felelősség rajta kívül bárki más? Egy kicsit tovább menve felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetséges 2007-ben az, hogy bármilyen titkosított, fontos dokumentum helyi klienseken tárolódik védett szerverek helyett. Ki ne hallott volna ellopott laptopokról, feltört kliens gépekről; ezek után felelőtlenség bármilyen lényeges adatot kliens oldalon tárolni.

A témában megszólalt Mike Masnick, a TechDirt vezető bloggere is, aki azon csodálkozik, hogy a kormányzati dolgozók és politikusok hülyeségei miatt hogyan tehető felelőssé bárki. A republikánus Jim Cooper szerint a P2P szoftverek fejlesztői el sem tudják képzelni, hogy a terméküket gonosztevők micsoda dolgokra tudják felhasználni az ország (USA) ellen. A blogger válasza erre a mondatra csupán annyi volt, hogy "Ez egyszerűen nevetséges. Az ilyen micsoda dolgok nem a gonosztevők, hanem a kormányzati dolgozók hibái, akik figyelmen kívül hagyják a szabályzatokat. Ráadásul ez csupán ürügy arra, hogy a politikusok megregulázzanak egy technológiát, amit nem értenek."

Logikus magyarázat nincs az ilyen fellángolásokra, talán az képzelhető el, hogy valamelyik nagykiadó lobbija elért a kongresszus néhány tagjáig, de csak ennyire futotta.

2007. július 26. 12:51, Csütörtök - Dojcsák Dániel

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=53914