HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2007 július 20, VI. Évfolyam 29. szám (összesen 265 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

Megváltozott a Visszaszolgáltatási Bizottság címe

Gólya hír

Református ifi-tábor a szórványban

Kántortovábbképző tanfolyam

Dózsa György (Luka) - Ilencfalva és Sajógömör testvérgyülekezet

Tacs

Szombaton Folklórtalálkozó Mezőfelében

IKE-Oldal

IKE-Hírek & IKE-Hírek & IKE-Hírek

Rendezvény - előzetes

IKE táborok - 2007

Konfirmáltak tábora - 2007. augusztus 20-25., Algyógy

Jöjj Szentlélek Istenünk

Magunkról magunknak:

Bibliai falitérképek

Asszisztensképzô magyar nyelven

Szent Anna-napok Nyárádszentannán

Énekeljetek az Úrnak új éneket

Rendkívül meleg hétnek nézünk elébe

Tiltotta a Hírszerző Szolgálat az előrejelzések közlését?

Ma startol a nagykorú Tusványos

Több helyet kínálnak a Partiumi Keresztény Egyetemen

Kőbe vésett tisztelgés (Régi jó oskolamesterek)

Piacvezető lett Európában a Firefox

25 éves a számítógépes vírus

Kamerás sisakokat kapnak a brit rendőrök

 

 

 

Megváltozott a Visszaszolgáltatási Bizottság címe

Az új cím:

COMISIA SPECIALA DE RETROCEDARE, Calea Floreasca nr. 202, Sect. 1, Bucuresti

Bogdán Andrea jogtanácsos

 

 

Gólya hír

 

Megszületett első gyermekünk, Péter. 3 kg, 51 cm, ép és egészséges ő is és az édesanyja is.

Íme néhány kép.

 

 

 

Sípos-Vízaknai Balázs lp, a boldog apuka

 

 

Református ifi-tábor a szórványban

II. Hike (Hunyad Megyei Keresztyén Ifjúsági Egyesület) Ifjúsági tábor.

Kosztesd, 2007. július 9-14.

 

Második alkalommal szervezte meg a HIKE (Hunyad megyei ifj. egyesület) azt a szórványtábort, amely igyekezett a Hunyad megyei magyarság, azon belül a reformátusság ifjait összegyűjteni. Idén 45 fiatal vett részt ezen a rendezvényen, Déva, Vajdahunyad, Szászváros környékéről és a Zsil völgyéből.

A lelki programon kívül a fiatalok anyanyelvi- és sportvetélkedőkön vettek részt: foci, röplabda, gombfoci, biliárd, csocsó, asztalitenisz bajnokságok. Ezen kívül a fiatalok hét közepén részt vettek egy egynapos algyógyi kiránduláson, meglátogatva az itteni termálfűrdőt.

A tábort támogatta: az Országos Ifjúsági hatóság és annak megyei kirendeltsége (ennek táborhelyén zajlott az esemény), az Erdélyi Református Egyházkerület, a Communitas Alapítvány, a petrozsényi székhelyű Focus kft., valamint vajdahunyadi magyar vállalkozók.

 

A tábor szervezőivel, Les Zoltán petrilla-lónyai, és Batizán Attila rákosdi református lelkészekkel beszélgetett Plájás Zonga.

 

Hol vagyunk most?

L.Z. - A Szászvárostól 20 kilométerre található Kosztesden, a Szászvárosi Hegyekben szerveztük meg ezt a tábort Hunyad megyei fiataloknak, immár másodjára, egy bejegyzett ifjúsági egyesület égisze alatt, amelyet Hikének, vagyis Hunyad Megyei Keresztyén Ifjúsági Egyesületnek hívnak.

B.A. - A Hugyadi Egyházmegyében, a refomátus egyház keretén belül ez mindenképp egy egyedülálló kezdeményezés, ami arra irányul, hogy az egyre inkább szétszóródó, a gyülekezetekből kiválló, anyanyelvüket elveszítő fiatalokat újból bekapcsoljuk az egyházi életbe, vérkeringésbe.

 

 

Melyek voltak a tábor céljai?

L.Z. - Két fő célja van ennek a tábornak, az egyik fő cél, hogy a fiatalokat közelebb vigyük az egyházi élethez, rámutassunk arra, hogy miért fontos, hogy az egyház keretein belül szolgáljanak, és hogy ez a szolgálat miben nyilvánuljon meg. Éppen ezért a tábor fő témája a szolgálat. A tábor folyamán naponta voltak bibliaórás beszégetések. Olyan témákat dolgoztunk fel, mint szolgálat a családban, szolgálat a gyülekezetben, illetve szolgálat a baráti körben és a társadalomban. Itt olyan bibliai értékekre próbáltunk rámutatni, amelyek előremozdítják a gyülekezeti életet.

Az egyik fő cél tehát a lelki értékek átadása volt, a  másik pedig az anyanyelvápolás. Szorványterület lévén ezek a fiatalok többségben egymás között románul beszélnek. Egy ilyen tábor jó lehetőség arra, hogy közelebb kerüljenek ezek a fiatalok a mindennapi anyanyelv-használathoz.

B.A. - Nagyon sok fiatal elmegy innen. Aki magyar iskolába járt, az később Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen keres munkát, és többet már nem jön vissza. Szeretnénk, hogyha ezek az itt született és felnőtt fiatalok megéreznék annak a fontosságát, hogy nekik ide vissza kell jönni, és amit tanultak, azt itt hasznosítsák, ennek a régiónak a magyarságát, a reformátusságát gazdagítsák.

 

 

Volt-e ennek a kezdeményezésnek valamilyen előzménye?

L.Z. - Református közegben, hunyad megyei szinten ez az egyetlen ilyen kezdeményezés. Voltak és vannak kisebb kezdeményezések, de egyik sem volt az egész megyét átfogó. Jelen pillanatban az egész megyéből vannak itt fiatalok, mintegy 45-en: Déva környékéről, Vajdahunyad környékéről, Szászvárosból, illetve a Zsíl völgyéből.

B.A. - Mivel az idén másodjára szerveztük meg ezt a tábort, úgy gondolom, hogy ezzel már egy hagyományt teremtettünk.

 

 

Hogyan viszolyult hozzátok a Református Egyházmegye?

B.A. - Az egyházmegyének fiatal esperese van, aki minden ilyen irányú munkát és kezdeményezést teljes mértékben támogat. Számára is nagy öröm, hogy ezt meg tudtuk csinálni. Felszólította a lelkészeket, hogy segítsenek és ő maga is itt volt és segített.

 

Milyen anyagi fedezettel sikerült összehozni ezt a tábort?

L.Z. - A tábor fő támogatója az Országos Ifjúsági Hatóság, illetve annak megyei kirendeltsége, amelynek a táborozóhelyén vagyunk most. Támogatott bennünket az erdélyi Református Egyházkerület, a Communitas Alapítvány és vajdahunyadi magyar vállalkozók.

B.A. - Azzal volt szerencsénk, vagy inkább abban segített Isten bennünket, hogy olyan emberek voltak olyan helyeken, ahonnan hathatós támogatásokat katunk.

L.Z. - A fiatalok csak egy kicsi részét kellett fedezzék a tábor költségeinek. Őket próbáltuk anyagilag nem megterhelni, hanem támogatókat keresni a költségek fedezésére.

B.A. - Hogyha megkaptuk volna mindazt a támogatást, amit megígértek nekünk, akkor körülbelül kétszer ennyi fiatal lehtne most itt. Mégsem panaszkodunk, örülünk annak, hogy ez így sikerült és hálát adunk érte a Jóistennek.

 

 

Lesz-e folytatás?

B.A. - Természetesen, azt szeretnénk, ha lenne ennek folytatása. Hogyha itt leszünk, és Isten is megsegít, akkor jövőre is megszervezzük. Igéret van rá, hogy támogatni fognak bennünket, remélem, hogy összejön.

L.Z. - A tavalyi tábor sikerén felbuzdulva szerveztük meg ezt a tábort, hiszen nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a fiatalok részéről. Úgy vesszük észre, hogy ha pozitív a kezdeményezés, akkor van pozitív hozzáállás is.

Les Zoltán lp.

 

 

Kántortovábbképző tanfolyam

 

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET IGAZGATÓTANÁCSA

KOLOZSVÁR

400079 Cluj-Napoca, Str. I. C. Brătianu 51-53 Tel. (264) 592 453, Fax: (264) 595 104

E-mail: egyhazkerulet@reformatus.ro,

Honlap: www.reformatus.ro

 

 

Szám: 1301/2007. I.

 

Nagytiszteletű Esperesi Hivatalnak

 

Székhelyén

 

Nagytiszteletű Esperes Úr!

 

Ezúton, tisztelettel közöljük, hogy f. év szeptember-november időszakban kántortovábbképző tanfolyamot szervezünk a szolgálatban levő 1/1 és ½ normás, illetve óradíjas szakképzett kántorok számára. A továbbképzés célja az új énekeskönyv megismerése, használatbavétele, tanítása, az új Korálkönyv szakszerű elsajátítása, elméleti és gyakorlati karvezetői ismeretek bővítése.

A kántortovábbképző tanfolyamot három tájegységre csoportosítva tartjuk, az alábbiak szerint:

 

1. 2007. szeptember 3-7 között Marosvásárhelyen, a Bod Péter Diakóniai és Tanulmányi Központban;

2. 2007. szeptember 10 - 14 között Kolozsváron, a Református Kollégiumban;

3. 2007. november 12 - 16 között Sepsiillyefalván, a KIDA Központban.

 

A marosvásárhelyi tanfolyamra várjuk a Görgényi, Marosi, Maros-Mezőségi, Nagyenyedi, Hunyadi és Küküllői Egyházmegye területén szolgáló kántorokat.

 

A kolozsvári tanfolyamra várjuk a Dési, Kalotaszegi, Kolozsvári, Kolozsvár-Külső és Tordai Egyházmegyében szolgáló kántorokat.

 

Az illyefalvi tanfolyamra várjuk a Brassói, Erdővidéki, Kézdi-Orbai, Sepsi és Székelyudvarhelyi Egyházmegyében szolgáló kántorokat.

 

A tanfolyam, mindhárom helyszínen, hétfőn délelőtt 10 órakor kezdődik és pénteken 14 órakor ér véget. A résztvevőknek, szükség szerint, szállást és étkezést biztosítunk.

A tanfolyam költségeinek kétharmad részét az Apáczai Közalapítvány és az Egyházkerület vállalja, egyharmad részét pedig az illetékes egyházközségek kell, hogy felvállalják. Ennek kánonbeli törvényes előírása van (2006. évi 1. jogszabály 33. §. h. pontja). Ez az összeg nem lesz több, mint 90 lej (új lej), annak függvényében, hogy ki mit fog igényelni a tanfolyam ideje alatt (szállás, koszt). Az útiköltséget szintén az egyházközségek kötelesek megtéríteni. A részvételi díjat a tanfolyam ideje alatt kell majd kifizetni.

A tanfolyamon való részvétel minden kántor számára kötelező.

Tisztelettel felkérünk minden kántort, hogy a mellékelt jelentkezési lapot, kitöltve, legkésőbb augusztus 10-ig szíveskedjenek beküldeni az Igazgatótanácshoz, a fejlécen található címre.

Lelkipásztor Testvéreinket pedig arra kérjük, hogy támogassák ezt a kezdeményezést és küldjék a kántort a tanfolyamra.

Esetleges információt szintén a fenti telefonszámon lehet kérni.

A nagytiszteletű Esperes úr életére és szolgálatára Isten gazdag áldását kérjük.

 

Testvéri szeretettel,

Kolozsvár, 2007. július 12.

 

Dr. Pap Géza s. k.

püspök

 

Gyenge János s. k.

előadótanácsos

 

 

Dózsa György (Luka) - Ilencfalva és Sajógömör testvérgyülekezet

 

 

Mi köze Sajógömörnek Luka-Ilencfalvához?

Miután az előző években testvérgyülekezeti kapcsolat létesült a stuttgarti Magyar Protestáns Gyülekezet és a Sajógömör-i Ágoston Hitvallású gyülekezet között, valamint 2006-ban a Luka-Ilencfalvi gyülekezet között is, Gémes István lelkész biztatására a Felvidékiek 2007 júniusában e nyárádmenti gyülekezettel is testvérkapcsolatot létesítettek, melyre a gömöriek négyes küldöttsége látogatott el.

 

 

Szentháromság vasárnapján együtt magasztaltuk az Úristennek mindenhatóságát és együttműködésre hívó üzenetét hallgattuk az igehirdetésből a Róma 11,33-36 alapján Rusznyák Dezső vendég lp. részéről. Délután ismerkedésre került sor majd a testvérkapcsolat írásbani megfogalmazására és aláírására.

Szép élményekben volt részünk a néhány nap alatt, amikor erdélyi falvakat, városokat látogathattuk meg. Jól éreztük magunkat!

Ilyen események, történések csak akkor és úgy valósulhatnak meg, ha életünket, keresztyén hitünket Úristennek szeretete inspirálja, hatja át.

Soli Deo Gloria!

 

 

Rusznyák Dezső evangélikus lelkipásztor

 

 

Tacs

 

Egy rövid nevű mezőségi falu

Egyedi és érdekes neve van ennek a falunak, ismereteim szerint egész Kárpát medencében egyedülálló a neve: Tacs. Hasonló hangzással, úgyszintén egyedül árválkodik kb. 40-50 km távolságban a másik mezőségi falu­: Tancs (különben románul mindkettő: Tonciu).

A Kriterion könyvkiadónál 1992-ben megjelent Erdélyi helységnévszótár-ban Tács-ként jelenik meg, és úgy olvasható Szabó Miklós által összeállított Erdélyi peregrinusok című gyűjteményben is. Talán az egykor ott élt szászoktól hallott-átvett formája miatt jelent meg így: Tács. A templomba járó tacsiak úgy emlékeznek, hogy kb. 25-30 éve ment el az utolsó tacsi szász Németországba, így egy jó negyedszázada csak én emlegetem a Tatsch német névből átvett hangzásán. Egyébként a Révai lexikon 1910-ben Tacs-ként jelöli meg a besenyői járásban, - magyar és német lakossággal. Azóta nagyot fordult errefelé a világ.

Az egykori besenyői járásban, volt színtiszta szász falvak gyűrűjében már háromszáz éve él itt ez a magyar református közösség. Egy évszázaddal ezelőtt még két tacsi templomban szólt a harang, és indultak a völgyből a dombra a szász lutheránusok és a magyar reformátusok. Egymás mellett volt a két templom, csak egyikben németül imádkoztak, másikban magyarul szólt a zsoltár. Egymás mellett volt a két lelkipásztori lakás is, egyik volt a tácsi (Tatsch) pap, másik volt a tacsi pap, egyetlen vessző különbséggel, és mégis egészen másképpen. Aztán a tatschi-tacsi németek elvándoroltak, a magyarok nagyrészt itt maradtak, ma is fonják a gyékényt és éneklik a zsoltárt. Ezek után a kíváncsi olvasó azt a következtetést vonja le, hogy üres a szász templom és kong a szász papi lakás, pedig éppen fordítva van. Csakhogy ez tacsi sajátosság.

 

Templomcsere

Tacson nem találtam régi levéltári feljegyzéseket, ezért világi könyvek lapjairól gyűjtött igaz vagy kétes történetekből állt össze a református egyház háromszáz évének históriája. A könyvekben olvasott történetekben ugyan nem kételkedem, de a helyszínen, a faluban másképpen tudják az eseményeket. Más helyen is előfordult már ilyen.

Legkorábbi időre, 1602-re tudtam visszaásni, ami szomorú kor krónikája: attól az évtől húsz éven át lakatlan Tacs, majd szászok és magyarok telepednek le. A Mezőség egyik nagyon megpróbáló ideje ez: Basta pusztító hadjárata, tatárok be-betörése, pestisjárványok tizedelik, pusztítják a vidéket, de a l7. század végére megerősödik a lutheránus egyház, ám akkor történik egy érdekes esemény, és attól kezdve követhető a tacsi református egyház története.

A megrendítő eseményt így olvastam: "1691-ben Halász István, lutheránus lelkipásztor, az úrvacsorát református szertartás szerint osztja ki, amiért beidézik a besztercei capitulum elé. Mivel nem jelenik meg, bekísérik, de útközben a harinai hegyen felakasztja magát. Híveinek egy része kilép a lutheránus egyházból és református lesz" (Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. I. kötet, 94.oldal).

Innen már egyszerű a folytatás: még abban az évben a reformátusok építenek egy sövény templomot. A ma még álló egykori református templomot Bethlen Ferenc főispán közbenjárására 1711-ben építették, azóta számtalanszor átépítették, javították, most pedig komoly kihívás, nagy kérdés: megéri-e a 300-ik esztendőt vagy 2011-ig összeomlik. Ugyanis már nem használják, mert 2000-2005 között az egykori szász templom helyére, a tornyot megtartva épült egy új, mai igények szerinti szép református templom.

Ez a régi-új templom 200 m-rel közelebb került a faluhoz és 50 m-rel alacsonyabbra, hogy könnyebben "felmehessenek" a hívek 1995-2000 között a volt szász evangélikus lelkészi lakás alapjaira egy nagy, modern, új lelkészi lakást építettek a református; ezért nem kong a templom és nem üres a lelkészi lakás az elment szászok után.

De mi lesz akkor most egykori református templommal és papi lakással? És ez nemcsak a tacsiak nagy kérdése, hiszen ott áll még az elhagyott templomban az 1712-ből származó kazettás mennyezet. Az új templomban - formája miatt - nincs helye. És ugyanolyan kétségbeesett arccal tekint reánk az elnémult orgona a karzaton, mert őt is még ott felejtették a régi templomban.

 

Kié lesz a 21-ik század?

Tacson nem érzik olyan vészesnek ezt a kérdést, de távolról érkezve, megszólít a gondolat.

A 19-ik századkedvezett itt a szászoknak, találtam is három tacsi feljegyzést róluk. Az első név G.T. Kreitner, aki 19 évesen iratkozott be a bécsi egyetemre peregrinusnak, és 1832-35 között szülőfalujában, Tacson volt német lutheránus lelkipásztor. Őt F. Schuster követte, aki szintén Bécsben tanult, és 1836-49 között szolgált Tacson, majd F.A. Stehtiger, szintén Bécsben tanult besztercei tanárt hívták meg 1849-ben tacsi szász evangélikus papnak. Ő 1876-ban ment el Fehéregyházára. Száz év múlva már egyáltalán nem volt szász pap Tacson, és ma már egyetlen szász sem él ott, még az egykori szász templom helyén is magyarul szól az ige, és a valamikori szász lelkészi lakás helyén a jelenlegi református lelkipásztor két szép lánya énekel magyarul.

A 20-ik század végére már tiszta magyar falu lett Tacs, de az utóbbi időben házat vásárolt ott hét román család . . .

Kedves és emlékezetes tacsi vasárnap délutáni hazautazáskor Kolozsnagyidán egy furcsa látvány tárult a szemem elé: leomlott a kolozsnagyidai szász evangélikus templom. A torony még áll, de a torony alatti ajtó már nem a templomba vezet, hanem a félelmetes semmibe. Egy évvel ezelőtt még ott állt a falu közepén a szász templom, emlékeztetve egy letűnt korra, aztán beszakadt a mennyezet, utána beomlott a tető, és ma már földdel egyenlővé lett. Mindezt természetes egyszerűséggel mesélte el a két lélekre apadt kolozsnagyidai szász gyülekezet egyik szemtanúja, a szász templom árván maradat tornyának szomszédságában.

A 20-ik század itt, Tacson a magyaroknak kedvezett, a szászok lassan elvándoroltak, már csak egykori templomuk tornya emlékeztet rájuk és pár ház, épület. No, meg az idősek gyermekkori emlékei. Mesélnek is ezekről az öregek.

Ahogy a 19-ik században három szász lutheránus lelkipásztorról találtam tacsi feljegyzéseket, úgy a 20-ik században három magyar református lelkipásztor indult Tacsról (Bethlenbe, Mérába, Sövényfalvára), sőt Tacson született Beszterce-Naszód megye magyar prefektusa. Egy kicsit magyar század volt itt.

Egy fényképet nézegetek az 1938-as évből, a tacsi gazdakört. Harminc vidám arcú, fehér inges és fekete kabátos férfi néz szembe velem a kordokumentum fényképen, középen Butyka Kálmán református lelkipásztor és Zsigmond Elek kántortanító. Előttük két gyerek térdel két permetező géppel. Talán utóbbi kettővel találkoztam Tacson, csak már botra támaszkodva fogadták köszönésemet. De a 20ik század itt az övék volt.

 

Marosvásárhely, 2007 július 15-én

Ötvös József

 

 

Szombaton Folklórtalálkozó Mezőfelében

 

 

Szombaton, 2007. július 21.-én, a Pro Regio Egyesület, valamint az RMDSZ mezőbándi és mezőcsávási kerületei szervezésében Mezőfelében kerül sor a II.-ik Székely-Mezőség-i Folklórtalálkozóra.

A Mezőbándtól Mezősámsondig terjedő kulturális térség népi tánc-, ének- és kézműves hagyományokat ápoló rendezvényén, hagyományőrző tánccsoportok, adatközlő táncosok és énekesek, illetve népdalfeldolgozásokat előadó énekkarok lépnek fel.

Az esemény 10 órakor, a táncosok ünnepélyes felvonulásával kezdődik, majd a délelőtt folyamán a focipályán felállított színpadon mutatják be műsoraikat. A szervezők neves folkloristákat kértek fel szakmai kiértékelésre - Szép Gyula, folklorista, az országos RMDSZ művelődési ügyekért felelős alelnöke; Barabás László, folklorista, a Kántor-Tanítóképző igazgatója; Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes magyar tagozatának igazgatója, és más neves táncosok, képzőművészek -, akik tudományos jellegű kis-konferencia keretében folytatnak eszmecserét a csoportok vezetőinek részvételével, a térségi népi hagyományok irányított és szervezett megőrzésével kapcsolatosan.

A kézműves alkotók munkái a helyi kultúrotthonban kerülnek kiállításra, valamint ugyanitt lesznek megtekinthetők a térség természeti szépségét és épített örökségét fényképpapíron megjelenítő fotográfusok munkái is.

A rendezvény az Aven Amentza Romale roma táncegyüttes ünnepi műsorával, gulyásfőző versennyel és szabadtéri bállal ér véget.

A szervezők nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt!

 

 

IKE-Oldal

 

 

IKE-Hírek & IKE-Hírek & IKE-Hírek

 

2007. július 9 és 15 között sor került a IX. FIKE Szabadegyetemre. A rendezvénynek Algyógy nyújtott helyszínt, tematikailag pedig a "Shoppingoló keresztyének" témakört járták körbe a résztvevők. Előadás hangzott el Bodó-Tóth Gyula pszichológus részéről, akinek a "Globeshop" című előadása mintegy bevezetőt képzett a napjainkban dívó és egyre elterjedtebb jelenség körvonalazásában. Szabó Mihály lelkipásztor a református egyház helyzetéről és szerepéről számolt be napjaink globalizálódó világában. Egyed Sándor lelkipásztor folytatta az előadások sorát a "Krisztus vagy Mammon" című előadásával. Végezetül Visky Béla tanár zárta az előadások sorát a "Jézus a METRO-ban" című előadásával. Izgalmas és tartalmas előadásokat hallhattunk, melyeket érdekfeszítő beszélgetések követtek. A programkínálatból nem hiányoztak a csoportdinamikai jellegű délutáni alkalmak vagy a vetélkedők sem. Nem maradt el a hagyományos strandolás Feredőgyógyon, de a közkedvelt túra sem, ezúttal a Remetei szorosban. Esti programok terén egyik alkalommal Márai volt házigazdánk, írásai által üzenve nekünk a "Vendégségben Márainál" irodalmi összeállítás keretében. Nagyon érdekesnek bizonyult a Ludányi Panni nénivel folytatott beszélgetés is, melynek során a "magyarnak lenni és maradni Amerikában" - témakört érintettük meghívottunkkal, az Egyesült Államokban magyarként élő Ludányi Júliával. Ugyancsak az esti programok terén filmklubra került sor, melynek keretében egy vitás hangulatot teremtő tudományos filmet nézhettek meg a jelenlevők. Fontos részét képezték a Szabadegyetemnek a mindennapot nyitó reggeli áhítatok és az azokat záró esti bibliaórák is. Ugyanitt megemlíteném a tábor zárónapján megszervezett "Csendes  délutánt" is, mely alkalmat nyújtott elcsendesedésre és amelynek záróakkordja istentisztelet és úrvacsora-osztás volt. A rendezvényt hagyományhoz híven tábortűz zárta. Bővebb élménybeszámolóval az elkövetkezendőkben jelentkezünk.

 

Július 11-15 között sor került hagyományos módon a Törpike szakosztály által szervezett Törpike táborra. Mintegy 31 gyerek és fiatal gyűlt össze Algyógyon a számukra megszervezett táborban. Programok terén a reggeli ébresztő és torna után bibliatömb várt a gyerekekre, de sor került barkácsolásra, játékokra is. Vetélkedőkben és kincskeresésben is lehetett részük a gyerekeknek, viszont az éneklésnek is fontos szerep jutott a rendezvény egész időtartama alatt. Tartalmas, gazdag napokat tudhatnak maguk mögött a fiatalok és elmondásuk szerint, alig várják, hogy újabb Törpike-táborban vehessenek részt.

 

 

Miért álltok itt az ég felé nézve? (ApCsel 1,11) a vezérgondolata a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak, amelyre Sárospatakon (Magyarország) kerül sor 2007. július 17-21 között. A rendezvény idén is 2000-2500 református fiatal találkozási pontja, egy olyan felemelő együttlét, ahol a résztvevők egymás hite által erősödhetnek. A Csillagponton idén a várakozás és közösség témáját járják körbe. A korábbi évekhez hasonlóan rendkívül sokszínű program és színvonalas előadók biztosítják, hogy feledhetetlen lelki, szellemi és kulturális élményben legyen részük a fiataloknak. A főelőadások és az istentiszteletek keretében az ország területéről toborzott Csillagpont Band szolgál. A színpadon a keresztyén zenekarok mellett fellép a népszerű Caramel és Bartók Eszter, méghozzá zsoltár-feldolgozásokkal tarkított koncert keretében, Parno Graszt, Dr. Valter Blues Társasága, a Nagy János - Szerényi Béla - Kóta Judit trió, a Budapest Ragtime Band és sokan mások. A záróistentiszteletet, ahol Cseri Kálmán lelkipásztor szolgál, a Magyar Televízió is közvetíti, így az otthon maradottak is együtt lehetnek a Találkozó résztvevőivel az ünnepi alkalmon.

 

2007. július 21-30. között szervezi meg a Cseh Brethren Evangélikus Egyház az immár hagyományossá vált Nemzetközi Ifjúsági Tábort Herlikovice-ben (Csehország). Az idei rendezvényen 3 IKE-s munkatárs vesz részt, ketten a regionális irodák és egy az országos iroda részéről. A táborban összesen 30, 17-25 év közötti fiatal vesz részt az Amerikai Egyesült Államokból, Csehországból, Lengyelországból, Nagy Britanniából, Magyarországról, Németországból, Szlovákiából és Erdélyből. A program reggeli műhelytevékenységeket és beszélgetéseket, délutáni sétákat, sport és relaxáló tevékenységeket, délutáni beszélgetéseket és játékokat, tapasztalatcserére alapuló gyakorlatokat tartalmaz. A műhelytevékenységek és beszélgetések egy része bibliai alapokra épül, míg a másik társadalmi-etikai problematikát jár körül. Ugyanakkor sor kerül túrázásra a gyönyörű Krkonose hegyekbe is. A tábor Prága városnéző körútjával zárul.

 

<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=

 

Rendezvény - előzetes

 

Az Európai IKE Szövetség, másnéven a YMCA Europe, balkáni tagszervezetek koordinálásával megbízott titkársága idén 2007. augusztus 26-31. között szervezi meg a IV. Balkáni Regionális Vezetők Képzőjét Makedóniában. A gyönyörű Ohrid régióban lokalizált közel egyhetes képzésre 120 fiatalt várnak Albániából, Bulgáriából, Görögországból, Koszovóból, Makedóniából és Romániából. Az Erdélyi IKE-t 11 fiatal képviseli a rendezvényen. A program gazdag kínálata tartalmas és szórakoztató együttlétet ígér a résztvevőknek.

 

<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=

 

IKE táborok - 2007

Továbbra is várjuk fiatalok jelentkezését!

 

Az Erdélyi IKE által meghirdetett táborok felől érdeklődni, illetve jelentkezni lehet az IKE irodán a 0264-598 050, 0744-670 769 telefonszámokon (hétköznap 9-17 óra között), illetve az ike@ike.ro e-mail címen Jaskó Gyöngyi irodavezetőnél.

A táborok előlegét vagy részvételi díját postai utalvánnyal kérjük elküldeni a következő címre:

ATC Transilvania /Erdélyi IKE (Jaskó Gyöngyi)

400370 Cluj, Str. Motilor 84.

Jelentkezési űrlap az ike@ike.ro email-címen igényelhető, illetve letölthető a www.ike.ro honlapról.

 

<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=

 

Konfirmáltak tábora - 2007. augusztus 20-25., Algyógy

 

Időpont: 2007. augusztus 20-25.

Helyszín: Algyógy (Hunyad megye)

Immár második alkalommal szervezi meg az Erdélyi IKE a Konfirmáltak táborát, amely szórványban élő, idén konfirmált fiataloknak szól.

A tábor célja: lehetőséget nyújtani a fiataloknak aktuális kérdéseik megbeszélésére, közösségépítésre, kikapcsolódásra.

A tábor külön meghívottjai egy észak-írországi presbiteriánus gyülekezet fiataljai, akik hozzájárulnak a program szervezéséhez is.

Részvételi díj: 150 RON, amelyből 30 RON-t kérünk előlegként kifizetni.

A jelentkezés az előleg kifizetésével válik véglegessé.

Jelentkezési határidõ: 2007. augusztus 17.

A helyek száma korlátozott, ezért figyelembe vesszük a jelentkezés sorrendjét.

 

<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=<=

 

 

Könyvespolc

 

 

Jöjj Szentlélek Istenünk

 

 

Ha kérjük és megkapjuk a Szentlélek ajándékát, egyszerre csak észrevehetjük, hogy gyülekezetünk, a csipkebokor gyülekezete lassan-lassan szent földdé válik, azért hogy

- lássuk küldetésünket,

- vigyük tovább a Szentlélek melegét, tüzét, világosságát, erejét, és

- betöltsük hivatásunkat az Ő erejével.

Ezt a Szentlelket ajánlja fel nekünk mennyei Atyánk, és ennek a kitöltését kérjük és várjuk, hogy lehessünk mi is mások számára erő és vigasztalás, tűz és lélek!

 

Ára: 7,50 lej

 

 

Magunkról magunknak:

 

 

Egyre több lelkész és pap döbben rá, hogy nem elég Ábrahám, József vagy akár Jézus családfáját, családját ismernie, hanem híveit is kell: azokat a "báránykákat", akiket a Főpásztor rábízott, hiszen ő is ismerte az Övéit (Jn 10, 14). S ahogy Jézus szüntelen gyógyított, neki, a LELKipásztornak valamiképpen "orvosnak" is kell lennie, mint ős-ősei voltak valamikor. Am ehhez némi pasztorálpszichológiát kell tanulnia, a számára alkalmazott pszichológiát, hogy ne csak egyházi funkcionárius, liturgus, prédikátor legyen, hanem a lélekhez is értő - lelkész, "emberexegéta". Könyvünk, amelynek immár tizedik, javított kiadását tesszük le Olvasóink asztalára, elsősorban ehhez kínál segítséget.

Am gondolunk a hívőkre is, akik lelki életükhöz fontosnak érzik saját maguk jobb megismerését is. Törekszünk arra, hogy olvasás közben minden érdeklődő ismerete gyarapodjék. Ezért írtuk ezt a könyvet:

MAGUNKRÓL MAGUNKNAK.

 

Ára: 25 lej

 

 

Bibliai falitérképek

 

 

 

 

 

A fenti könyvek mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

 

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

         veresmiklos@reformatus.ro

           konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974

 

 

Tallózó

 

 

 

 

 

 

 

 

Asszisztensképzô magyar nyelven

Az ökumenikus jellegû Marosvásárhelyi Református Egészségügyi Posztliceális Iskola a 2007/2008-as iskolai évben újabb általános asszisztensi osztályt indít a tanfelügyelôség jóváhagyásával. A magyar nyelvû képzés idôtartama három év, a beiratkozás az iskola titkárságán történik szeptember 3. és 11. között. Bôvebb tájékoztatásért a 219-296-os és a 216-997-es telefonszám hívható.

Népújság, 2007-07-19

 

 

Szent Anna-napok Nyárádszentannán

Július 21-én, szombaton és 22- én, vasárnap Nyárádszentannán Szent Anna-napi ünnepséget szerveznek. Szombaton 11 órától istentisztelet lesz, majd a második világháborús hôsök emlékoszlopánál az alkalomhoz illô zenés- irodalmi elôadást tartanak. Ezt követôen a svájci Bazellandi zenekar tart elôadást. 17 órától a labdarúgópályán Nyárádszentanna és Nyárádandrásfalva "válogatottja" mérkôzik. Vasárnap 12-tôl folytatódik az ünnepség. Istentiszteletet tart Csalóka Zoltán küküllômenti református esperes, Nagy Eszter énekel. Székely kaput is avatnak, az alkalomra várják Lokodi Editet, a megyei tanács elnökét és Borbély László minisztert. Az avatást Kozma Albert magyarsárosi unitárius lelkész végzi. Ezután Beder Tibor tart elôadást a magyarságtudatról. Fellép a nyárádandrásfalvi és a nyárádszentannai kórus és zenekar.

Népújság, 2007-07-20

 

 

Énekeljetek az Úrnak új éneket

Az első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal megszer­vezett városi ökume­nikus kórustalál­ko­zóra vasárnap délután megtelt a székelyke­resztúri református templom. A dalos tapasztalatcsere számos érdeklődőt vonzott, és a református gyülekezet vendégeiként a pestszentlőrinci Kossuth téri testvérgyülekezet tagjai is jelen voltak. Az "Énekeljetek az Úrnak új é­neket; énekelj az Úrnak, te egész föld" (Zsolt 96.1) mottóval megrendezett kórusbemutatkozó egyházi áhítattal kez­dődött. Antal Zoltán esperes a 26. zsoltár gondolataival buz­dított. Ezt követően négy-négy kórusművet mutattak be a dalárdák. Az unitárius kórus Bak Erzsébet vezetésével, 30 taggal négy éve alakult. Azóta állandó résztvevői az unitárius kórustalálkozóknak. A katolikus egyházközség da­losai 20-an első alkalommal mutatkoztak be templomukon kívül. A karéneket Kiss Péter kántor-karvezető kísérte, szó­listaként Lőrincz Hajnalkát hall­gatták. Két dal erejéig megszólalt a pest­szentlőrinciek kórusa, Kiss Ve­ronika vezetésével. És végül a vendéglátó egyházközség kó­rusa énekelt. A rendezvény főszervezője Kiss Vilmos kántor meg­le­pe­té­seket is tartogatott a mű­ve­lő­dé­si házbéli szeretetvendég­ség­re: a közös dallamkincsért énekeket tanultak, és egy nagy kánon-kórust énekeltek. Aztán szerre egy-egy legkedvesebb dalt kotta nélkül énekeltek. Érződött, és el is mondták: örömmel és odaszánással ké­szültek a találkozóra. Egymás é­neklését hallgatva gazdagodtak dinamikai, szövegéneklési ismeretekből, rápillanthattak dallamkincseikre, melyekben ez alkalommal minden kórusműfaj szerepelt, a gregorián é­nek­től a népénekig. Az emlék­lap­ra ráírták: első. Lel­ke­sült­ségükben felsejlett a folytatás.

(M. M.) Udvarhelyi Híradó, 2007-07-17

 

 

Rendkívül meleg hétnek nézünk elébe

 

 

A csúcsértéke a 40 fokot is elérheti. Hétfőn kánikulára számíthatunk az ország nagy részében, több térségben a 30 fokot is meghaladja a levegő csúcshőmérséklete. Holnaptól még tovább melegszik a levegő, a legnagyobb meleg csütörtökön és pénteken lesz, amikor a Duna-völgyben 39-40 Celsius fokot jósolnak. A meteorológusok szerint a hőség péntek-szombatig tart, amikor ismét viharos-záporos időszakra lehet várni. A szakemberek szerint a magas hőmérsékletek ellenére ezen a héten nem dől meg a júliusi hónap rekordhőmérséklete, amely 43,5 Celsius fok. Ezt 2000 nyarán mérték Giurgiuban.

Paprika Rádió

Erdély Ma, 2007. július 16

 

 

Tiltotta a Hírszerző Szolgálat az előrejelzések közlését?

 

 

Tagadja a Román Hírszerző Szolgálat azt a sajtóértesülést, miszerint megtiltotta volna, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat valós előrejelzéseket hozzon nyilvánosságra.

A Hírszerző Szolgálat közleményében kifejti, nem tilthatja meg a meteorológusoknak az előrejelzések közlését és hozzáteszi, a szolgálat hatásköre és felelőssége a nemzeti biztonságra terjed ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat igazgatója, Ionut Sandu ugyancsak azt nyilatkozta, hogy egyetlen állami hatóság sem tilthatja be a szélsőséges meteorológiai jelenségekkel kapcsolatos információk közlését.

Az egyik központi lap ma arról írt, hogy a Hírszerző Szolgálat megtiltotta a meteorológiai intézetnek, hogy nyilvánosságra hozza a júliusra és az augusztusra vonatkozó valós előrejelzéseket azért, hogy a pánikkeltést elkerüljék.

Kolozsvári Rádió

Erdély Ma, 2007. július 16

 

 

Ma startol a nagykorú Tusványos

 

 

"Nem a lerágott csontok, megunt témák elismétlése, vélt vagy valós erdélyi sérelmek, magyar problémák felsorolása lesz a Tusványos. Célja, hogy friss leheletet, bátor és reális célokat fogalmazzon meg. Konstruktív viták, érdekes gondolatok, életutak, irodalmi élmények tömegének eredményes szintézise lesz a rendezvény" - közölték tegnap a szervezők annak kapcsán, hogy Tusnádfürdőn ma nyitja kapuit a 18. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Az erdélyi nyár legrangosabb eseményeként beharangozott, Vitán felül! Erős Európa - Erős Közösségek címmel július 17-22. között tartandó rendezvénysorozat résztvevői tartalmas politikai, kulturális, közéleti és szórakoztató programokból válogathatnak. A szervezők azt ígérik: az idei Tusványoson koherensebben állnak össze az előadások témái, és elsősorban európai léptékű jelenségekkel foglalkoznak. Indító főelőadásként szó lesz a koszovói és nyugat-balkáni stabilitásról, továbbá az energiaválságról a Kárpát-medencében, reflektorfényben lesz a romániai turizmus, és ezúttal sem marad ki az autonómiakérdés európai példákkal alátámasztva.

A szabadegyetem ma délután Generációváltás a politikában című életút-beszélgetéssel startol, amelynek meghívottja Ráduly Róbert csíkszeredai, illetve Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, valamint Antal Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Egyébként Németh Zsolt fideszes politikus, a rendezvényt szervező Pro Minoritate Alapítvány képviselője tegnap Budapesten a Tusványos kapcsán úgy vélekedett: meggyőződése, hogy Magyarország és Románia egyaránt egységes és erős Európában érdekelt. Hangsúlyozta: mivel jelenleg Magyarország nem támogatja kellőképpen az erdélyi magyarság törekvéseit, a szabadegyetemnek az is célja, hogy megpróbálja helyreállítani az anyaország részéről érkező támogatást.

Németh Zsolt szerint ezért is fontos, hogy politikailag sokszínű a tábor, hiszen jelen lesz Szabó Vilmos és Gedei József szocialista képviselő, valamint az erdélyi politikai életből Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Különben a Tusványos szervezőinek reményeivel ellentétben tegnap Szepessy László, az RMDSZ elnöki hivatalának igazgatója közölte: Markó továbbra sem a tábor keretében, hanem inkább a következő két nap egyikén szeretne közös asztalhoz ülni a református püspökkel.

www.kronika.ro

Erdély Ma, 2007. július 17

 

 

Több helyet kínálnak a Partiumi Keresztény Egyetemen

 

 

Ezen a héten iratkozhatnak be a sikeresen érettségizők a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemre, ahol 525 helyet kínálnak a végzősöknek. A magyar tannyelvű felsőoktatási intézményben 12 szakra lehet beiratkozni, és ugyanitt jelentkezhetnek azok a diákok is, akik a Debreceni Egyetem Nagyváradra kihelyezett mezőgazdászmérnök-képző tagozatára szeretnének bejutni.

A felvételi vizsga lebonyolítása szakonként változik: egyes szakokon az érettségi és a középiskolai eredményeket veszik figyelembe, míg például a reklámgrafika szakon képzőművészeti jártasságukat is bizonyítaniuk kell a beiratkozóknak. A meghirdetett helyek zöme tandíjmentes, de léteznek csökkentett tandíjas és tandíjköteles helyek is.

"A bolognai folyamat eredményeként jövőre két évfolyam végez tanintézetünkben: egyszerre végeznek a negyed- és a harmadévesek. Ez az oka annak, hogy a folytonosság biztosítása végett megemeltük a helyek számát 525-re" - nyilatkozta Tolnay István, az egyetem tanszékvezetője. A turisztika és a menedzsment szakok kivételével az egyetem minden szakán államvizsgáztak a diákok; a bizottságok bukaresti és temesvári egyetemekről érkeztek Nagyváradra.

"Eredményes munkánkat az is bizonyítja, hogy az államvizsgán minden hallgatónk sikeresen szerepelt" - említette büszkén Tolnay. A szociális munkás és vallástanár szak végzősei Kolozsváron államvizsgáztak, szintén teljes sikerrel. A turisztika és a menedzsment szakok végzősei e hónap végén államvizsgáznak.

Az Oktatási és Kutatási Minisztérium felsőoktatási intézeteket minősítő szakbizottsága az elmúlt héten újabb szakot ellenőrzött a Partiumi Keresztény Egyetemen; a filozófia szak jó minősítést kapott. Az egyetem által benyújtott akkreditációs kérést a szenátus tanügyi bizottsága elfogadta; a plénum szeptember 26-áig dönt az ügyben, a képviselőház pedig valószínűleg októberig határoz a kérés sorsáról.

Az elmúlt hét utolsó napjaiban a Partiumi Keresztény Egyetemre látogatott a magyar Miniszterelnöki Hivatal és a finanszírozást lebonyolító Kolozsvári Programiroda küldöttsége is, a magyar kormány által nyújtott anyagi támogatás felhasználását ellenőrizni.

Tolnay István elmondta, felhívták a vendégek figyelmét arra, hogy az egyetemnek a továbbiakban is szüksége van a magyar állam költségvetési támogatására; azt szeretnék elérni, hogy a finanszírozás egyenletes és folyamatos legyen, hogy terveiket véghez tudják vinni. Hat évvel ezelőtt a magyar kormány évente 2 milliárd forinttal támogatta a romániai magyar felsőoktatást a Sapientia Alapítványon keresztül. Az összeg azóta 1 milliárd forintra csökkent, a diáklétszám pedig megháromszorozódott.

www.kronika.ro

Erdély Ma, 2007. július 17

 

 

Kőbe vésett tisztelgés (Régi jó oskolamesterek)

 

 

Gregorián énekek és főhajtás egy régi jó oskolamester emléke előtt - e kettősség jegyében telt a kulturális hétvége Bikfalván.

 

Szombaton délután a református templomban a kolozsvári Schola Gregoriana Monostorinensis hangversenyét hallhatták az érdeklődők, latin és magyar nyelvű, magas művészi szinten előadott, 1200-1300 éves gregorián énekeket.

Tegnap délelőtt Páljános József bikfalvi kántortanítóra emlékeztek halálának huszadik évfordulóján. A református templomban Sánta Imre tiszteletes úgy fogalmazott, hűséggel és odaadással végezte tanítói és egyházi szolgálatát, Bikfalva apostolának nevezve őt. Ráduly Józsefné Kuti Irén - tanítónőként 45 évvel ezelőtt váltotta a katedrán - azt mondta: a néhai tanító népnevelőként az egész falu példaképe volt. Kerezsi János, a megemlékezést kezdeményező Bikamakk Kulturális Egyesület elnöke szerint Páljános Józsefet szigorú, de igazi magyar emberként tisztelték a faluban. Igen sokoldalú volt, szemléltető eszközöket készített, csillagászattal foglalkozott, távcsövet készített, énekkart vezetett. Kónya Ádám nyugalmazott múzeumigazgató az egykori háromszéki közművelődést meghatározó tanítókról beszélt, akik "áldozati nemzedék" tagjaiként tudták, nem szabad selejtet kiengedni az iskolakapun; ők voltak azok a régi jó oskolamesterek, akik nem ingáztak, hanem helytálltak, és meghatározták a település művelődési, társadalmi életét. "Szegény volt, de sokakat gazdagított" - zárta előadását.

A református istentisztelet után megkoszorúzták Páljános József (1902-1987) sírját, majd az iskola falán leleplezték napóraként is szolgáló, szimbolikus elemek sokaságát hordozó emléktábláját, melyet Kerezsi Nemere képzőművész készített.

Mózes László, Háromszék, 2007-07-16

 

 

Az informatika világából

 

 

Piacvezető lett Európában a Firefox

A Mozilla Alapítvány nyílt forráskódú böngészője sikeresen növelte használói táborát és tovább erősítette európai pozícióit. Egy francia piackutató intézet felmérése szerint a Firefox piaci részesedése elérte a 27,8 százalékot.

A XiTiMonitor francia piackutató intézet legfrissebb felmérése szerint a Firefox piaci részesedése Európában elérte a 27,8 százalékot. Ez 3,7 százalékos növekedésnek felel meg az idén márciusban regisztrált értékekhez képest. Az Internet Explorer piaci részesedése tovább csökkent és jelenleg Európában 66,5 százalék. A piackutatók összesen 96 000 weboldal látogatói adatait rögzítették egy héten keresztül.

Továbbra is megfigyelhető az az érdekes folyamat, hogy míg Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban és Ukrajnában a Firefox még mindig alig éri el a 20 százalékos piaci részesedést, addig Szlovéniában és Finnországban az 50 százalékos álomhatár megközelítésével már gyakorlatilag piacvezető böngészőnek számít.

 

 

A lista első helyén 47,9 százalékos értékével Szlovénia áll, a második Finnország (45,4 százalék), a harmadik Szlovákia (40,4 százalék), a negyedik pedig Magyarország (39,7 százalék). Az ötödik helyen Lengyelország (39,6 százalék), a hatodikon Horvátország (39,5 százalék), a hetediken Írország (38,6 százalék), a nyolcadikon Németország (38 százalék) található. A lista kilencedik helyét Csehország (36,6 százalék), a tizediket pedig Lettország (34,2 százalék) szerezte meg.

"Minden vállalat számára fontos terméke piaci részesedése, azonban más stratégiai szempontokat is előtérbe kell helyezni. A böngésző pedig integrált része a vállalati megoldásoknak, éppen ezért a Microsoft számára az egyik legfontosabb az Internet Explorer pozícionálása ezen a területen" - kommentálta a felmérés eredményét Thomas Lutz, a Microsoft szóvivője.

Tény, hogy ma már minden harmadik internetező a Firefoxot használja és világossá vált, hogy az Internet Explorer 7 megjelenése sem tudta megváltoztatni ezt a folyamatot. Ráadásul komoly gondot jelent a Microsoft számára, hogy a XiTiMonitor szakemberei szerint eddig csupán az Internet Explorer 6-os verzióját használók egyharmada váltott az IE új változatára. A további alternatív böngészők közül egyébként az Opera 3,5, a Safari pedig 1,7 százalékos piaci részesedést tud felmutatni Európában. A Firefoxnak Ausztráliában a legnagyobb a piaci részesedése, az ötödik kontinensen eléri a 28,9 százalékot. Európában ugyanez az érték 27,8, Észak-Amerikában 18,7, Dél-Amerikában 15,5, Afrikában 14,7, Ázsiában pedig 14,3 százalék.

2007. július 17. 14:24, Kedd - Berta Sándor

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=53703

 

 

25 éves a számítógépes vírus

Negyed évszázaddal ezelőtt készítette el egy fiatalember a világ első számítógépes kártevőjét, amelynek egyedüli célja barátainak megijesztése volt.

 

 

1982-ben az akkor 15 éves amerikai diák, Rich Skrenta úgy döntött, hogy megvicceli ismerőseit, ezért írt egy programot, amely hajlékonylemezek segítségével önmagát terjesztette az Apple II rendszereken. Skrenta célja az volt, hogy megtréfálja a barátait, akik állandóan új játékok miatt nyaggatták. Az Elk Cloner - amely a szakemberek szerint az első bootszektorvírus volt - miután betöltődött, megjelenített a képernyőn egy verset. Semmilyen kárt nem okozott és nem nyúlt bele a szoftverekbe sem.

Mások kétségeiket fejezik ki a jubileummal kapcsolatban, mivel az ARPANET-en már a '70-es évek elején megjelent a Creeper, de senki nem vitatja az Elk személyi számítógépes elsőségét. "Már azelőtt is voltak vírusokra vagy férgekre hasonlító magatartású alkalmazások, amelyeket eredetileg azért írtak, hogy például szétoszthassák a hálózati nyomtatók javításait és frissítéseit" - mondta Candid Wüest, a Symantec szakértője.

A vírusszoftverek készítésének elméleti kezdetei egészen Neumann Jánosig és 1949-ig nyúlnak vissza. Neumann János állította fel ugyanis azt a tézist, miszerint egy számítógépes program képes lehet önmaga reprodukálására. Ezt először a Darwin nevű játék mutatta meg, amelyet a Bell Labs mérnökei fejlesztettek ki. A játékban két program küzdött egymással egy rendszer ellenőrzésének megszerzéséért és megpróbálták felülírni magukat. Egyik regényében John Brunner író is előre jelezte a számítógépes hálózatokban terjedő internetes vírusok veszélyét.

 

Apple II.

 

Az első vírus MS-DOS alatt 1986-ban bukkant fel. Két pakisztáni testvér a Brainnek nevezett programot használta szoftverük másolásvédelmeként. A Brain átírta az adathordozók jelét (c)Brainre és szöveget fűzött a bootszektor fájlba. A program körüli botrány több más vírust is megihletett, jött a Lehigh, a Jerusalem, a Cascade és a Miami. Ezek a vírusok a floppykkal, a programok mellett megbújva terjedtek, azonban akkoriban még mégsem lettek annyira széles körben ismertek.

"Amint a példa mutatja, az első vírusok még gyakorlatilag teljesen ártalmatlanok voltak, készítőik kihívásnak érezték megalkotásukat. A programozókat az hajtotta, hogy ők legyenek az elsők, akik képesek egy rendszer ellenőrzésének megszerzésére vagy hogy ők írhassák meg az első széles körben elterjedő kártevőt" - hangsúlyozta Candid Wüest.

Ahogy egyre inkább törekedtek különböző források a vírusok felfedezésére és irtására, a programozók is ötletesebben álcázták vírusaikat, amelyek sokszor teljesen alakot tudtak váltani, hogy elkerüljék a lebukást. 1992-ben a Michelangelo vírus volt az első amely a médiában is nagy vihart kavart, azonban mégsem ment végbe olyan pusztítás, mint amit előre jeleztek. A kilencvenes évek közepén, ahogy egyre inkább terjedni kezdett a Windows operációs rendszer, a vírusok többsége is azt vette már célba. A legnagyobb robbanás az úgynevezett makrovírusok területén volt, ugyanis a Microsoft szövegszerkesztője, a Word ezeknek ideális melegágyat biztosított. Ezek a vírusok sokkal jobban terjedtek, mint a programvírusok, hiszen az ember sokkal több dokumentummal dolgozik, mint szoftverrel.

Aztán az 1990-es évek végén megjelent Melissa, amely letarolta a világot: a vírus a makrovírusi tevékenységet emailben való terjedéssel fűszerezte meg, aminek során belenyúlt az érintett Microsoft Outlook címtárába, majd a benne foglalt emailcímekre szét is küldözgette magát. A Melissa "sikere" javarészt az internet robbanásszerű terjedésének is köszönhető, mivel akkoriban egyre több PC csatlakozott az internetre. Ezt 2000 májusában követte a Loveletter, amely már világszerte milliárdos károkat okozott.

2000 óta már az összes ismert vírus az internetet használja ki a terjedésre, és nem telt el hónap úgy, hogy ne hallatott volna magáról valamilyen mutáns program. Az első vírus, amely a felhasználók hozzájárulása nélkül terjedt el, a SQL-Slammer volt 2003 januárjában, amely a Microsoft SQL Server hibáit használta ki és amely alig fél óra után már 75 000 áldozattal büszkélkedhetett. Közben a világ is megváltozott, és a bűnözők is felismerték az internetben rejlő lehetőségeket.

2002 környékén döbbentek rá a vírusírók, hogy nemcsak presztízskérdésből lehet kártevőket készíteni, hanem haszonszerzés, zsarolás vagy éppen információszerzés céljából is. A szakember szerint a jövőben már az okostelefonok és a PDA-k sem mentesülhetnek a vírusoktól, trójai férgektől és kémprogramoktól. A mobil készülékek rohamos elterjedése maga után vonja a mobil kártevők elterjedését is.

Az Elk Cloner létrehozója ma már nem büszke 25 évvel ezelőtti tettére. Azóta volt a Sun, a Netscape és az AOL munkatársa is és megalapította a Topix nevű cégét, mely lokális hírekkel szolgálja ki az olvasókat, köztük a CNN portáljának látogatóit. "Alig tudom elhinni, hogy fejlesztettem kalandjátékokat, operációs rendszert az Apple II számára, és mégis mindenki az első vírus miatt emlékezik meg rólam" - kommentálta a híreket Rich Skrenta.

2007. július 18. 02:41, Szerda - Berta Sándor

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=53734

 

 

Kamerás sisakokat kapnak a brit rendőrök

A brit belügyminisztérium összesen 4,5 millió euró értékben különleges fejfedőt szerez be, amelyek a bűncselekmények visszaszorításában és felderítésében kaphatnak majd nagy szerepet.

A döntés értelmében azonban nem minden brit rendőr kap kamerás sisakokat, azokból egyetlen darab ugyanis meglehetősen sokba, 2500 euróba kerül. A kamerák rögzíteni fogják az adott rendőrök szolgálatban eltöltött idejének minden egyes másodpercét, nemcsak a képet, de hangot is. Így pontosan nyomon követhető lesz, hogy például egy járőrözés alatt a rendőr mit látott vagy hallott, ezáltal sokkal egyszerűbb lesz az esetleges vitás esetek kivizsgálása, későbbi rekonstruálása.

 

 

A rendőröknek emiatt kevesebb időt kell majd tölteniük a papírmunkával, a tanúk felkutatásával és így több idejük jut a valódi bűnmegelőzési tevékenységre. Ezenkívül a járőröknek mind a két keze szabad marad és semmi sem akadályozza majd a felvételek elkészítését, ami a hagyományos kamerás mobiltelefonokkal vagy videokamerákkal rögzített videók készítésekor eddig bizony gyakran előfordult.

Tony McNully brit belügyminiszter egyébként kijelentette, hogy a rendőrség a kamerás mobil készülékek alkalmazásával mindent elkövet, hogy megakadályozza és kiszűrje az antiszociális magatartásokat és az erőszakos bűncselekmények elkövetését.

Ráadásul a politikus szerint a kamerás sisakok egyfajta megelőzést is szolgálnak majd, ezt megerősítették az eddigi tapasztalatok is. A jelenleg is alkalmazott kamerás sisakok akár 400 órányi filmfelvételt is tudnak tárolni a beépített merevlemezeiken. Az elemek 12 órás működést tesznek lehetővé. A rendőrök bármikor megnézhetik vagy visszajátszhatják az éppen vagy korábban felvett anyagokat. A szakemberek már azt tervezik, hogy ezeket a videókat valós időben megkaphassák a rendőrkapitányságok és a bevetési járművek, illetve a mozgó parancsnoki pontok is. Emellett a megoldás használható a rendszámok feljegyzésére, a bűncselekmények, például egy baleset vagy egy helyszínelés dokumentálására.

A brit belügyminisztérium követelményei egyébként meglehetősen szigorúak. A kamerás sisakoknak könnyen kezelhetőknek, nagy jelerősségűnek, nagy hatótávolságúnak, a rögzített anyagnak pedig konvertálás nélkül bármilyen számítógépes vagy asztali DVD-lejátszóban megtekinthetőnek kell lennie. Emellett elvárás, hogy a felvételeket ne lehessen módosítani vagy törölni és a merevlemezt is csak azután lehessen formázni, ha az adatok átjátszása egy másik adathordozóra megtörtént. A bizonyítékként nem szolgáló videókat ugyanakkor egy hónap után törlik.

A brit belügyminisztérium nyilvánosságra hozta a alkalmazási szabályokat is. Ezek közé tartozik, hogy a rendőröknek lehetőleg a teljes eseményt rögzíteniük kell. A rögzítést le kell állítani, ha a járőrök egy házba vagy lakásba lépnek be és mindenkivel közölni kell, hogy kameráznak. Kivételt képez ez alól, ha egy állampolgár csak valamit kérdez. Így biztosítva van, hogy a járőrök ne hamisíthassák meg a felvételeket, vagyis őket, a munkájukat is könnyebb ellenőrizni.

2007. július 13. 23:46, Péntek - Berta Sándor

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=53655