HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2008 május 30, VII. Évfolyam 22. szám (összesen 310 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

Felhívás a szórványban élő magyarsághoz, de országunk egész magyar népéhez

Előzetes az Üzenet júniusi elsejei számából

Református Család május-júniusi száma

Új Kezdet májusi száma

Meghívó

Honfoglalás Nagyszebenben

Meghívó

Országos Olimpia vallásból

Az Országos Vallásolimpia résztvevői - Kézdivásárhely - 2008

IX. Osztály

X. Osztály

XI. Osztály

XII. Osztály

Külön díjak - Országos Olimpia - 2008 Május 15-18 - Kézdivásárhely

Újraindul a weberek tanfolyama

Előzetes a Harangszó következő számából (2008/11.)

Farnas - Korszerű öregotthont avattak

Új épülettel bővül a diakóniai otthon

Szentelési jubileumot ültek

IKE Táborok - 2008

"A zene mindenkié" (Kodály Zoltán) avagy hogyan tanulj meg gitározni 1 hét alatt??!?

IX. IKE Találkozó "Siker, pénz, csillogás"

Angol nyelvtábor

X. FIKE Szabadegyetem

Konfirmáltak tábora, Kőhalom

Istentisztelettel indul a labdarúgó Európa-bajnokság

Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek Szent Imrére

Bontják a Budai Vár falát, de marad még műemlékünk

 

 

 

Felhívás a szórványban élő magyarsághoz, de országunk egész magyar népéhez

 

Ajtónkon kopogtat az utóbbi évtized egyik legnagyobb kihívása: a helyhatósági választás. A rendszert váltó események óta ez az első alkalom, hogy politikai szemléletében népünk nem egységes.

Az egyház nem akarja mérlegelni és minősíteni a szemléletek igazságát vagy helyes voltát, mert egyrészt Isten "országát és igazságát keresi", másrészt pedig mindkét oldalon hívei vesznek részt a választás megmérettetésében. De mert erkölcsi felelősséget érez népünk jelene és főként jövője iránt, ezért felhívással fordul mindenkihez: nőkhöz és férfiakhoz, fiatalokhoz és öregekhez, politikai meggyőződéstől és felekezeti hovatartozástól függetlenül, hogy tartsák erkölcsi és nemzeti kötelességüknek részt venni a választáson.

Isten mindenkinek adott kellő bölcsességet, hogy felmérje, mit tart helyesnek jövőnk alakulása érdekében, és adott érző szívet meglátni, hogy ki alkalmas a felvállalt értékek és célok megvalósítására. De ami a legfontosabb, ha valamikor, úgy most rólunk van szó: sorsunk alakítását a kezünkbe tette Isten keresztényként és magyarként egyaránt. Adjuk bizonyságát részvételünkkel, hogy felnőtt gyermekei vagyunk Teremtőnknek, és tudatosan felelős tagjai nemzeti közösségünknek.

 

Potyó Ferenc általános érseki helynök, Gyulafehérvári Főegyházmegye

Dr. Pap Géza református püspök, Erdélyi Egyházkerület

Tempfli József r. kat. püspök, Nagyváradi Egyházmegye

Csüry István református püspök, Királyhágó-melléki Egyházkerület

Schönberger Jenő r. kat. püspök, Szatmári Egyházmegye

Dr. Szabó Árpád unitárius püspök, Erdélyi Unitárius Egyház

Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök, Evangélikus Lutheránus Egyház

 

 

Előzetes az Üzenet júniusi elsejei számából

Isten néha megszégyeníti a kicsinyhitűeket - vallja Bibza István esperes, a kolozsvári törökvágási gyülekezet lelkipásztora abban az interjúban, amelyet a Makovecz Imre által tervezett templom felavatása után adott lapunknak. A templomszentelésről írt képes beszámoló mellett Somogyi Botond a Trianon és a Szózat című jegyzetében a június 4-i trianoni évfordulóról emlékezik meg.

Húsz év Illyefalva szolgálatában címmel Szabó Mihály arról az ünnepségről emlékezik meg, amelyet az egyházközség Kató Béla húszéves illyefalvi szolgálata alkalmából szervezett.

A Könyvespolc rovatban Bustya Dezső: Örömüzenetet a világnak című könyvet ajánlja az olvasóknak Pap Géza püspök.

Az Üzenetből megtudhatjuk még, hogy Marossáropatakon a helyi iskola felvette az Adorjáni Károly volt igazgató-tanító nevét, Székelyudvarhelyen a református kollégiumok történelmi vetélkedőjére került sor, Felső-Háromszéken gondnoki és presbiteri konferenciát tartottak, Csittszentivánon orgonát avattak. Beszámoló olvasható a medgyesi lelkészbeiktatásról, a kézdivásárhelyi konfirmálókról és több más hírről.

A lap hírt ad arról is, hogy elkészült és működik az erdélyi kántorok honlapja, Harangozó Györgyről a koronkai gyülekezet 52 éves korában elhunyt lelkipásztoráról Lőrincz István emlékezik meg.

http://uzenet.reformatus.ro

 

 

Református Család május-júniusi száma

Megjelent a Református Család legújabb száma (május-június). Digitális változata elérhető a www.reformatus.ro/reformatuscsalad címen.

Szabó Mihály lp.

 

 

Új Kezdet májusi száma

Megjelent az Új Kezdet májusi száma. Elérhető Interneten is a következő címen:

http://www.reformatus.ro/ujkezdet

Szabó Mihály lp.

 

 

Meghívó

 

Haáz Rezső Múzeum Székelyudvarhely

Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye

 

Kérjük tisztelje meg jelenlétével a

 

"Békesség Istentől"

- a székelyföldi reformáció évszázadai -

című időszakos egyháztörténeti kiállítás megnyitóját.

 

Időpont: 2008. június 3, kedd 13:00 óra

Helyszín: Haáz Rezső Múzeum Képtára

 

 

 

Honfoglalás Nagyszebenben

2008 május 22-én újra kiállítás megnyitó volt a nagyszebeni Református templomban, a Mitropoliei utca 9 szám alatt. A kiállítás témája: "Képes Krónika. A magyarok második bejövetele". Ez alkalommal kapott hivatalos nevet a templom belső terében berendezett kiállítótér, mely immár a negyedik kiállításnak ad otthont: Református Templom Galéria.

 

 

A kiállítás szervezői: a Nagyszebeni Református Egyházközség, HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete, Székelyudvarhelyi Művelődési Ház és a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja voltak.

Mintegy 40-en vettek részt a magyarok történetének legteljesebb, leggazdagabb középkori összefoglalását nyújtó történeti-művészeti forrásmű tárlatának megtekintésén.

Varró Sándor, házigazda - lelkipásztoraként örömmel üdvözölte a jelenlevőket kihangsúlyozva, hogy a 222 éves nagyszebeni templom számára megtiszteltetés magyar történelmünk e páratlan értékű Krónikájának tárlatát bemutatni. Ismertető szavaiban elmondta, hogy a Képes Krónika latin nyelven íródott, törzsanyagát illetően 75 kis fólio pergamenből áll. Tartalma a Chronica Hungarorum című mű, amely a hunok pannóniai megjelenésétől kezdve I. Károly koráig követi a magyar történelem eseményeit. Nagy Lajos uralkodása alatt, 1360 körül készült. Szerzője feltehetően Kálti Márk székesfehérvári őrkanonok, aki az előszó szerint 1358 május 15-én fogott hozzá munkájához. A mű 12 fejezetben meséli el a magyarok históriáját a hunok történetétől I. (Anjou) Károly havasalföldi hadjáratáig, s az 1330. évi események elmondásánál mondat közben maradt félbe a munka. A művet a szerző halála után, az 1370-es évek közepén I. Lajos díszes kódexként lemásoltatta, gyönyörű iniciálékkal, képekkel díszítette, erről kapta a Képes Krónika nevet. Közel háromszáz évig a bécsi udvari (később osztrák nemzeti) könyvtárban őrizték. Innen régebbi neve, a Bécsi Képes Krónika.

Az 1932-es velencei kultúregyezmény alapján, csere révén került vissza Magyarországra, az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonába. A középkori történelem, művészet- és kultúrtörténet páratlan értékű forrása. Guttman Szabolcs, a HÍD tiszteletbeli elnöke, a város főépítésze elmondta a hallgatóságnak, hogy a  honfoglalás különböző állomásai csírájában magukban hordozták, megjelölték a helyét a Kárpát-medence  később megépítendő településeinek, városoknak. Emellett  az építészettörténet a templomokat, belső tereket ábrázoló kis iniciálékból tudja visszakövetkeztetni a kezdeteket, azt ahogy építkeztek elődeink, milyen építészeti, dekorációs ízlésük volt.

Nem elhanyagolható részlete a képeknek a történelmi hősök öltözéke (királyi és főúri viselet, harci öltözék, keleti ruházat) melyek egyrészt a reneszánsz ihletéséről beszélnek, másrészt a lovagi kultúra akkori viseletét mutatják be. A nagyszebeni Szórványkollégium diákjai szerencséseknek mondhatják magukat, hiszen lehetőségük lesz az Ökumenikus Nagygyűlésre felújított templom látogatása mellett látni-tanulmányozni több mint 10 kiállítást ebben az évben. Legyünk büszkék arra, hogy történeti-művészeti értékeink, íme Nagyszebenben is helyet és értékelést kapnak - fejezte be hozzászólását Guttman Szabolcs. Serfőző Levente, A HÍD-Szebeni Magyarok egyesületének elnöke elégedettségének adott hangot, hogy a kulturális év folyamán kialakított kultúr-kapcsolatok perspektivikusan is gyümölcsözőknek bizonyulnak. Ilyennek mondható a Sepsiszentgyörgyi Művelődési Házzal és annak igazgatójával, Hadnagy Miklóssal kialakított partnerkapcsolat, mely a mai kiállítást is lehetővé tette. Emellett köszönetet mondott Tódor Elődnek a Bruckenthal-múzeum olajkép-restaurátorának (aki elkészítette a Református Templom Galéria keret-plakátját is) és ifjú segítségeinek a tárlat berendezéséért. Nem utolsósorban a néző és hallgatóközönségnek, akik a változékony idő ellenére is eljöttek a megnyitóra.

A megnyitót Vecsei Ibolya kántornő orgonajátéka tette hangulatosabbá, midőn Johann Crüger Korál-partitúrájának I-II-III. részét játszotta el a hallgatóságnak. A megtekintést követően egy álló fogadás volt szervezve a Gyülekezeti teremben. A tárlat egy hónapig lesz megtekinthető a Református Templom Galériában.

 

 

 

Varró Sándor lelkész

 

 

Meghívó

A Kolozsvári Református Posztlíceális Asszisztensképző végzős diákjainak ballagása és kibocsátó istentisztelete május 30-án délelőtt 11 órakor lesz a Farkas utcai református templomban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Dr. Kónya-Hamar Zsuzsanna szakigazgató

 

 

Országos Olimpia vallásból

 

 

A Tanügyminisztérium első alkalommal rendezett vallásolimpiát a református, római katolikus és unitárius kollégiumok tanulói számára, ökumenikus formában.

A versenyt a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség vállalta, és Kézdivásárhelyen a Gábor Áron Iskolaközpontban, példás módon bonyolította le Beján András szaktanfelügyelő irányításával, és a felekezetek képviselőinek támogatásával.

A vetélkedő alkalmával a jelenlevő egyházi és világi szakemberek közös nyilatkozatban fogalmazták meg a továbblépéssel kapcsolatosan tennivalókat. A jövőre nézve a fő követelmény, hogy a versenyt felekezetenként lehessen megszervezni, jobban figyelembe véve az egyházak javaslatait.

A versenyen 75 tanuló mérte össze tudását és a következő eredmények születtek:

 

Az Országos Vallásolimpia résztvevői - Kézdivásárhely - 2008

 

IX. Osztály

Név

Iskola

Felekezet

Átlag

Díj

Örsi Melinda

Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum

Római Katolikus

9.70

I.

Demeter Szabolcs István

Kolozsvári Református Kollégium

Református

9.50

II.

Lukács Brigitta

Wesselényi Miklós Református Kollégium Zilah

Református

9.40

III

Punka Gabriella

Marosvásárhelyi Református Kollégium

Református

9.25

Dicséret

Paulik Hilda

Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont Szatmár

Római Katolikus

9.25

Dicséret

Mártin Krisztina

Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont Nagykároly

Római Katolikus

9.12

Dicséret

Fülöp Sándor Szabolcs

Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Gyulafehérvár

Római Katolikus

9.10

Dicséret

Máthé Mónika

Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium Székelyuvarhely

Református

9.00

Dicséret

Török Karola

Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztur

Unitárius

8.95

Dicséret

Barabás Boglárka

Lorántffy Zsuzsanna Református Kollégium Nagyvárad

Református

8.90

Dicséret

Szabó Edina

Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad

Római Katolikus

8.82

Dicséret

Kovács Szabolcs

Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum Csíkszereda

Római Katolikus

8.72

 

Akácsos Zsuzsa

Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium

Református

8.72

 

Szász Lilla Evelin

Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr

Unitárius

8.70

 

Gábri Evelyn

Szatmári Református Kollégium

Református

8.70

 

Molnár Réka

Bethlen Gábor Kollégium Nagyenyed

Református

8.70

 

Kertész Ildikó Erika

János Zsigmond Unitárius Kollégium Kolozsvár

Unitárius

8.62

 

Varga Erzsébet

Kézdivásárhelyi Református Kollégium

Református

8.55

 

Kovács József

Gépgyártóipari Iskolaközpont Gyergyószentmiklós

Római Katolikus

8.55

 

 

X. Osztály

Név

Iskola

Felekezet

Átlag

Díj

Tóth Orsolya

Szatmári Református Kollégium

Református

9.85

I.

Székely Örs

Kolozsvári Református Kollégium

Református

9.80

II.

Csomós Éva Zsuzsanna

Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr

Unitárius

9.70

III.

Fehérvári István

Wesselényi Református Kollégium Zilah

Református

9.60

Dicséret

Szigethi Árpád

Kézdivásárhelyi Református Kollégium

Református

9.60

Dicséret

Mircse Timea

Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr

Unitárius

9.50

Dicséret

Tóth Hilda Orsolya

Római Katolikus Teológiai Líceum Kolozsvár

Római Katolikus

9.00

Dicséret

Pap Szidónia

Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium Székelyudvarhely

Református

8.85

Dicséret

Kovács Kinga

Bethlen Gábor Kollégium Nagyenyed

Református

8.85

Dicséret

Szigeti Kinga Imola

Marosvásárhelyi Református Kollégium

Református

8.60

 

Geng Noémi

Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont Szatmár

Római Katolikus

8.50

 

Báthori Judit

Lorántffy Zsuzsanna Református Kollégium Nagyvárad

Református

8.35

 

Lakatos Aliz

János Zsigmond Unitárius Kollégium Kolozsvár

Unitárius

8.35

 

Szabó Ágnes

Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium

Református

8.30

 

Fekete Ágnes Heini

János Zsigmond Unitárius Kollégium Kolozsvár

Unitárius

8.10

 

Ruszuly Judit

Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum Csíkszereda

Római Katolikus

8.00

 

Jánossi Imre

Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Gyulafehérvár

Római Katolikus

8.00

 

Simon István

Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont Szatmár

Római Katolikus

7.25

 

Ambrus Vilmos

Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Gyulafehérvár

Római Katolikus

7.20

 

Kovács Miklós

Tamási Áron Gimnázium Székelyudvarhely

Római Katolikus

7.20

 

 

XI. Osztály

Név

Iskola

Felekezet

Átlag

Díj

Bélfenyéri Tamás

Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad

Római Katolikus

9.80

I.

Kovács Mihai

Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Gyulafehérvár

Római Katolikus

9.50

II.

Saitoc Gabriella

Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum Csíkszereda

Római Katolikus

9.40

III.

Szakács Júlia

Nagy Mózes Elméleti Líceum Kézdivásárhely

Római Katolikus

8.75

Dicséret

Borzási Sarolta

Romai Katolikus Teológiai Líceum Kolozsvár

Római Katolikus

8.70

Dicséret

Pataki Amália

Szatmári Református Kollégium

Református

8.50

Dicséret

Felleg József

Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont Szatmár

Római Katolikus

8.37

 

Kátai Timea

Wesselényi Miklós Református Kollégium Zilah

Reformat

8.00

 

Czundel László

Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont Szatmár

Római Katolikus

8.00

 

Vincze Anita

Kolozsvári Református Kollégium

Református

7.65

 

Szabó Enikő

Marosvásárhelyi Református Kollégium

Református

7.35

 

Bota Ingrid

Tamási Áron Gimnázium Székelyudvarhely

Római Katolikus

7.35

 

Petri Renáta

Lorántffy Zsuzsánna Református Kollégium Nagyvárad

Református

7.20

 

Kerekes Éva

János Zsigmond Unitárius Kollégium Kolozsvár

Unitárius

7.15

 

Lukács Tünde

Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium Székelyudvarhely

Református

7.10

 

Guzrany Irén Isaura

Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium

Református

7.10

 

Jobbágy Júlia

Kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium

Unitárius

7.00

 

Deszke Ottilia

Nagy Mózes Elméleti Líceum Kézdivásárhely

Római Katolikus

7.00

 

 

XII. Osztály

Név

Iskola

Felekezet

Átlag

Díj

Füzesi Mónika

Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad

Római Katolikus

9.75

I.

Szász Edit

Kézdivásárhelyi Református Kollégium

Református

9.30

II.

Baumli Bernadett

Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont Szatmár

Római Katolikus

9.05

III.

Gergely Klaudia

Lorántffy Zsuzsanna Református Kollégium Nagyvárad

Református

9.00

Dicséret

Kovács Katalin

Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium Székelyudvarhely

Református

8.95

Dicséret

Abrudán Judit Hajnal

Kolozsvári Római Katolikus Gimnázium

Római Katolikus

8.95

Dicséret

Gáti Tibor

Szatmári Református Kollégium

Református

8.90

Dicséret

Tankó Beáta

Szent Erzsébet Gimnázium Gyimesfelsőlok

Római Katolikus

8.75

Dicséret

Papp Szabolcs

Kolozsvári Református Kollégium

Református

8.45

 

Obermajer Ervin

Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum Csíkszereda

Római Katolikus

8.35

 

Pálinkás Judit

Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont Szatmár

Római Katolikus

8.35

 

Balázs Bianka

Gherhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum Temesvár

Római Katolikus

8.00

 

Nemes Tünde

Marosvásárhelyi Református Kollégium

Református

7.50

 

Kui Zsolt

Wesselényi Miklós Református Kollégium Zilah

Református

7.35

 

Ferencz Ildikó

Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium

Református

7.35

 

 

Külön díjak - Országos Olimpia - 2008 Május 15-18 - Kézdivásárhely

Díj adományozója

Ajándék

Értéke

Díjazott

Kovászna Megye Megyei Tanácsa

Könyvek

150

Örsi Melinda IX.

Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely

Kovászna Megye Megyei Tanácsa

Könyvek

150

Toth Orsolya X

Szatmári Református Kollégium

Kovászna Megye Megyei Tanácsa

Könyvek

150

Bélfenyéri Tamás XI.

Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad

Kovászna Megye Megyei Tanácsa

Könyvek

150

Füzesi Mónika XII.

Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad

Kézdi-Orbai Református Egyhazmegye

Könyvek

35

Gáti Tibor XII.

Szatmári Református Kollégium

Kézdi-Orbai Református Egyhazmegye

Könyvek

30

Kovács Kinga X.

Bethlen Gábor Kollégium Nagyenyed

Kézdi-Orbai Református Egyhazmegye

Könyvek

35

Bátori Judit X.

Lorántffy Zsuzsanna Református Kollégium Nagyvárad

Kézdi-Orbai Római Katolikus Főesperesség

Könyv

36

Jánosi Imre X.

Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Gyulafehérvár

Kézdi-Orbai Római Katolikus Főesperesség

Könyv

35

Saitoc Gabriella XI.

Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum Csíkszereda

Kézdi-Orbai Római Katolikus Főesperesség

Könyv

18

Borzási Sarolta XI.

Romai Katolikus Teológiai Líceum Kolozsvár

Kézdi-Orbai Római Katolikus Főesperesség

Könyv

35

Kátai Timea XI.

Wesselényi Miklós Református Kollégium Zilah

Háromszék Felsőfehér Unitárius Egyházkör

Ajándékcsomag

50

Csomós Éva X.

Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr

Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal

Könyv

60

Kovács Katalin XII.

Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium Székelyudvarhely

Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal

Könyv

60

Fülöp Sándor IX.

Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Gyulafehérvár

Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal

Könyv

60

Balázs Bianka XII.

Gherhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum Temesvár

Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal

Könyv

60

Punka Gabriella IX.

Marosvásárhelyi Református Kollégium Marosvásárhely

Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ

Ajándékcsomag

160

Tankó Beáta XII.

Szent Erzsébet Gimnázium Gyimesfelsőlok

Nagy Mózes Gimnázium

Könyvek

20

Akácsos Zsuzsa IX.

Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium

Nagy Mózes Gimnázium

Könyvek

20

Kovács Szabolcs IX.

Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum Csíkszereda

Kézdivásárhelyi Református Kollégium

Könyvek

70

Papp Szabolcs XII.

Kolozsvári Református Kollégium

 

Erdélyi Református Egyházkerület Tanügyi Osztálya,

2008-05-26

 

 

Újraindul a weberek tanfolyama

A következő számítógépes tanfolyamunk Illyefalván lesz 2008 június 30 - július 4 között.

 

 

2004-2006 években 6 tanfolyamot tartottunk Marosvásárhelyen a Bod Péter Diakóniai Központban. Abban az időben az internetszolgáltatás infrastruktúrája elég kezdetleges fázisban volt, ezért gyakorlatilag egyházunknak 2 olyan konferenciaközpontja volt, ahol a feltételek adottak voltak ilyen jellegű tanfolyamok lebonyolítására (Kolozsváron és Marosvásárhelyen). Abban az időben sokan jelezték, hogy Erdély más régióiban is szükség lenne a tanfolyamainkra, mert különböző okok miatt a kollégák egy része nem tud 5 napra Marosvásárhelyre utazni.

Eltelt 3 év és ez alatt a hazai internetszolgáltatás infrastruktúrája rohamosan fejlődött (és fejlődik). Az elmúlt egy év alatt Illyefalván sikerült kialakítani egy számítógépekkel felszerelt termet, illetve egy hónapja lecseréltük az addigi rádiómodemes (elég lassú) internetkapcsolatot egy szélessávú kapcsolatra. Ezáltal minden feltétel adott a tanfolyamok beindítására.

 

 

Elviekban az illyefalvi tanfolyamok a már jól bejáratott marosvásárhelyi tanfolyamok mintájára épülnek:

- a tanfolyamra lelkipásztorokat és egyházi alkalmazottakat várunk, (a felekezeti hovatartozás nem kritérium)

- az oktatás magyar nyelven folyik

- 2 csoportban folyik a képzés:

kezdő

haladó

- igény szerint külön tanfolyamokat is szervezünk - pl Linux szerverek, webszerkesztés, számítógépes grafika, stb.

- 5 nap intenzív képzés: reggeltől estig - ha a résztvevők bírják, akár vacsora után is oktatunk (szinte minden eddigi tanfolyamon megszokott volt)

- aki csak teheti, hozza magával a saját számítógépét (számítógép, monitor, billentyűzet, áramkábelek, hosszabbító/elosztó és hálózati kábel - ha van)

 

Kezdők tananyaga:

- hétfő: délelőtt a számítógépek hálózatba kötése, konfigurálása; délután általános hardverismeret (számítógép felépítése)

- kedd: operációs rendszerek (Windows és Linux) telepítése, beállítása, állománykezelés, tárolás, stb.

- szerda: szövegszerkesztés Wordban (és/vagy Open Office-ban)

- csütörtök: internet, email, messengerek, biztonság

- péntek: gyülekezeti nyilvántartó program és a könyvelési segédlet bemutatása

 

Haladók tananyaga:

- hétfő: délelőtt a számítógépek hálózatba kötése, konfigurálása; délután hálózati alapismeretek, UHU Linux

- kedd: Excel (táblázatkezelés, számítások táblázatban, képletek használata, diagramok, stb.)

- szerda: PowerPoint (bemutató készítés)

- csütörtök: Access (adatbázis kezelés)

- péntek: gyülekezeti nyilvántartó program és a könyvelési segédlet bemutatása

 

 

A szállás és étkezés a KIDA konferenciaközpontban lesz, az egy személy/nap szállás és étkezés árak az alábbiak:

 

RON

szállás

29

reggeli

8

ebéd

14

vacsora

9

 

 

egy teljes nap

60

 

A jelentkezéseket a misi@reformatus.ro email címre várjuk.

Jelentkezési határidő: 2008 június 2.

 

Az előző tanfolyamokról és a weberek csoport eddigi munkájáról bővebb információ található a http://www.reformatus.ro/weberek honlapon.

A weberek csoport nevében,

Szabó Mihály lp.

 

 

Előzetes a Harangszó következő számából (2008/11.)

 

"Az Istenhez és a nemzethez való tartozást megvallani kötelességünk, mert nem adhatjuk fel igazunkat, erkölcsi, hitbeli és nemzeti örökségünkhöz mindhalálig való ragaszkodásunkat!" A Trianon-súlypontú lapszám címoldalas anyagát Lukácsi Éva jegyzi Istennél keresett vigasztalás címen.

"Ahogy Krisztus urunk is feltámadt a halálból, úgy a magyar nemzet is fel fog támadni. Legyünk az ébredő, magára találó magyar nemzet, a magyar feltámadás munkásai" - írja vezércikkében Nagy József Barna.

"A Trianon-probléma ma Magyarország mentális visszafoglalásának a problémája" - nyilatkozza Szabó Pál Csaba történész, a várpalotai Trianon Múzeum igazgatója. A nemzet megcsonkításáról jegyzi gondolatait Péter Miklós (Gondolatok) és Bereczki András (Tollvonás) is. Az Olvasólámpa rovat ezúttal a Századvég kiadó gondozásában megjelent: Hazádnak... A hazaszeretet nagy képeskönyvet mutatja be.

A Harangszó júniusi első száma emellett tudósítást közöl az újsemjéni templomszentelésről, a tenkei nőszövetségi találkozóról, a Nagyváradon tartott, egyházkerületi szintű KRISZ-rendezvényről és a református kollégiumok Kézdivásárhelyi bibliaismereti vetélkedőjéről. A lap közli Ecsedi Árpád KRISZ-elnök 2007-ről szóló éves jelentését. 

A Presbiter rovatban a június végén Budapesten tartandó 16. nemzetközi presbiteri konferencia részletes programja is olvasható, valamint folytatódik Tóth János: Mit jelent presbiternek lenni a 21. században? című sorozata.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület kéthetente megjelenő gyülekezeti lapja megvásárolható és megrendelhető a lelkészi hivatalokban.

 

Lapunkat népszerűsítő médiapartnereink:

Hírkereső.ro, Erdély.ma, Erdélyi Napló, Nyugati Jelen, Reformátusok Lapja, Agnus Rádió, Háromszék, Árkád, Református.ro, Református.hu, Parókia.hu, Mediatica.ro, Althír.org, Viator.ro, 25ora.ro, Református.lapozz.hu, Nagyvárad.ro, Hírkapu.hu, Kolozsvár.info.

 

 

Farnas - Korszerű öregotthont avattak

 

 

A megnyitó jelentős pillanat az öregotthon "történelmében", hiszen tíz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a régi és a nemrég felépült épületet használhatóvá tegyék. - Az öregotthont már 1998-ban elkezdték tervezni - tudtuk meg Modi Attila helyi református lelkésztől. - Először a régi kúriát újították fel, amelyben étkezdét, konyhát, könyvtárat, a bálteremből pedig nagy nappalit alakították ki. A több mint 600 négyzetméteres korszerűsített régi épület kétszintes: lakószobák és az orvosi részleg található benne. Mindkét szinten 12 kétszemélyes 18-28 négyzetméteres szobát alakítottak ki, mindegyiket fürdőszobával. Az öregotthon működőképes, néhány hónapja négy lakója is van - részletezte a lelkész.

Egyelőre egy szakácsnőből, egy takarítónőből és három gondozónőből áll a személyzet, de igyekeznek az igényeknek megfelelően bővíteni. Az állandó egészségügyi ellátást képzett asszisztensnők végzik egyelőre önkéntes alapon. A lelkész elmondta: szolgálati lakrészeket is alakítottak ki, ha esetleg olyan személyzet is lesz, aki nem helybeli, és el kell majd szállásolni. Az orvosi felügyelet kérdése egyelőre még nincs megoldva, ebben az ügyben a lelkész szerint a bánffyhunyadi kórházhoz fordulnak majd. - Nem szükséges az állandó orvosi felügyelet, csak heti egy-két nap kellene a lakók egészségügyi állapotát ellenőrizni, hiszen az ápolónők biztosítják az állandó felügyeletet - magyarázta. A nemrég elkészült, új épületben gyülekezeti termet és teakonyhát alakítottak ki, amelyet a személyzet és a bentlakó idősek is használhatnak. A gyülekezeti terem fölé tornatermet terveznek, két szobát használnának ilyen célra, de egyelőre még hiányzik a felszerelés. Az egykori Szent-Iványi kúria istállójában működik a mosoda és szárítót is kialakítottak. Ezenkívül az épületekhez tartozik még öt hektár kert, park, amelyben gyümölcsfák, hársfák, diófák találhatók. A megvalósításra váró tervek közé tartozik a tulajdonképpeni parkosítás, és egy kisebb kert kialakítása, ahol zöldséget termesztenének saját használatra. Ezután igyekeznek a parkosításhoz szükséges pénzalapot pályázati úton beszerezni.

A néhány hónapja működő intézményt, a lelkész reményei szerint, legkésőbb ősszel akkreditálják. A szükséges működési engedélyek és különböző hivatalos okmányok mellett, akkor már fel tudják mutatni a féléves munka eredményét. Ha az öregotthont akkreditálják, állami támogatást is igényelhetnek az otthon működtetéséhez, a lakók gondozásához.

Dézsi Ildikó, Szabadság, 2008-05-30

 

 

Új épülettel bővül a diakóniai otthon

Terjeszkedni fog a Vártemplomi Diakóniai Otthon, ahol jelenleg 35 idős személyt gondoznak, de 200 kérés van, aminek nem tudnak eleget tenni. Mivel egyre nagyobb az igény a helyekre, az Erdélyi Református Egyházkerület Nyugdíjpénztára megvásárolta az Eminescu (volt Jókai) és Vörösmarty (Marasti) utcák sarkán levő épületet, ahol a rendszerváltáskor kisegítő óvoda működött.

Ha az átalakítási tervek elkészülnek, megkezdődhet az öregotthon kialakítása, ami az elképzelések szerint egy éven belül lehetővé teszi majd, hogy újabb 40 idős ember gondozását felvállalja a Lazarenum Alapítvány - tájékoztatott Fülöp Ilona, a diakóniai otthon vezetője. Ehhez a munkához mindazoknak a támogatását várják, akik fontosnak érzik az idősgondozás kiterjesztésének ügyét. A megvásárolt épületet dr. Bodolla Ferenc építette családi háznak a múlt század fordulóján. A városi tanács tagjaként örökös ellenlábasa volt dr. Bernády Györgynek, ezért nem volt hajlandó lakóházát bennebb építeni.

(b.), Népújság, 2008-05-28

 

 

Szentelési jubileumot ültek

Az elmúlt héten ünnepelte Siménfalva református egyházközössége templomának 200 éves évfordulóját. A 2005-ös árvíz előtt mindössze egy hónappal feljavított isten­há­za kétségbeejtő állapotba került az özönvíz nyomán.

Má­ra térségünk egyik legszebb is­ten­tiszteleti helye, amelyben a pa­dok is visszakapták eredeti szí­nüket, a kriptát üvegfödémről tekinthetjük meg, és orgo­ná­járól a feljavítás során derült ki, mennyire értékes. Jakab Imola a 122 főnyi missziós gyülekezet lel­késznője a két évszázad tör­té­netéről beszélt olvasóinknak.A templomépítés első szaka­sza 1768-ra tehető, amikor gróf Bo­rosjenői Székely László és ne­je, Toroczkai Zsuzsanna kez­de­ményezésére és támogatásával lerakták alapját, viszont különféle okokból a munkálatok meg­szakadtak. 37 esztendővel ké­sőbb, 1805-ben kezdődött el újra, amikor Gyulafehérvári Kis Zsig­mond és testvére, Kis Jó­zsef­nek özvegye, Szalánczy Krisz­tina lebontatják Székely Mó­zes fejedelem egykori, va­ló­szí­nűleg már romos "oszlopcsarnokos kastélyát", és a­nya­gából felépíttetik a templomot, valamint a Kis-kúriát a kőkerítéssel együtt. A harangokat 1790-ben ké­szít­tették. 1916-ban el­rek­virálták háborús célokra. 1925-ig nem volt harangja a gyü­le­kezetnek, amikor közadományból megvásárolták a nagyobbik a harangot, a kisebbiket pedig Mircse Mihály adományozta fia emlékére. A templom építőmestere Bancs Redula volt, és az így fel­épült templomot Szalánczy Krisztina névnapján, 1807. jú­lius 24-én szentelték fel. Idős Kis Zsigmond még hét évet élt a fel­szentelés után, s mind őt, mind később Szalánczy Krisz­ti­nát és fiát is, ifjabb Kis Zsig­mondot a templom alatt lévő kőkriptába temették. 1809-ben a siménfalvi refor­má­tus gyülekezetet a püspökség anyaegyházközségnek nyil­vá­nította. Az anyakönyv az 1806-os esztendővel kezdődik, idős Kis Zsigmond adományozta az egyházközségnek, az első la­pokra feljegyezve a templom­építés történetét. Ez anyakönyv 1954-ben a marosvásárhelyi le­véltárba került. A templomon többször kellett javítási munkálatokat vé­gez­ni, különösen 1976-1998 kö­zött romlott sokat az épület ál­laga, mely időszakban nem volt önálló lelkipásztora a gyü­le­kezetnek.

Az 1906-ban, a középajtai gyü­­lekezettől megvásárolt orgo­na valójában 1796-ból való, és Johan­nes Prause brassói építő­mester munkája. Szász Károly lel­készsége idején került a gyü­lekezet tulajdonába a temp­lom fennállásának 100. évfor­duló­já­ra, de hogy a karzat és a mennyezet közé beférjen, alaposan megcsonkították. A Csioflek testvérek építették át, megváltoztatva a regiszter- és hang­technikát, átépítve a játszóasztalt is. Ez az átépítés annyira megváltoztatta az orgona jelle­gét, hogy eddig szak­emberek sem fedezték fel, hogy va­ló­já­ban egy XVIII. századi Prause-orgona tulajdonában van a gyü­lekezet. A hangszer kü­lönle­ges­sége, hogy egyik sípsora igen ritka, Erdélyben állí­tólag három hasonló létezik. A siménfalviak megbecsülik ékes örökségüket, és a hálaadó istentiszteleten megemlé­kez­tek az ősök mellett napjaink temp­lomszerető segítőiről is.

Udvarhelyi Híradó, 2008-05-27

 

 

IKE Táborok - 2008

 

"A zene mindenkié" (Kodály Zoltán) avagy hogyan tanulj meg gitározni 1 hét alatt??!?

 

1 éves gitárképző tanfolyam kizárólag kezdőknek (14-18 év) az Edélyi IKE szervezésében.

A képzés magába foglal:

*1 tábort 2008. június 30 - július 6 között

*3 továbbképző hétvégét: Október, Február, Május

 

Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik a helyi ifjúsági csoportban is szeretnék kamatoztatni itt szerzett tapasztalataikat.

Elvárások:

- minimális zenei hallás

- komoly hozzáállás

- rengeteg jókedv

 

Kellékek: gitár, zenefüzet, írószer, Biblia, A lelkész ajánlólevele...

 

Jelentkezési határidő: 2008. június 1.

Részvételi díj: 100 lej

 

 

IX. IKE Találkozó "Siker, pénz, csillogás"

 

2008. július 24-27

Helyszín: Lemhény

 

Programajánlat:

- Reggeli kiscsoportos áhítatok

- Előadások: Csillogás vs. Ragyogás, A pénz boldogít!(?), Média és reklám, Egyház és anyagiasság.

 

- Fórumbeszélgetések: Adakozás és tized, Mire költsem a pénzem?, Piramisjátékok és hatásaik, Beszélgetés sikeres keresztyén üzletemberekkel, Lehetek-e menő a lányok körében, ha van/nincs pénzem?, Lehetek-e menő a fiúk körében, ha nem vagyok topmodell?

 

- Délutáni műhelyek: vetélkedők, csendsátor, túrázás az ezeréves hátárhoz, sport - foci, röplabda, ping-pong, sakk, früzbi foci-, sok-sok éneklés, játékok - Chiken run, számháború-, lehetőségek piaca.

 

- Esti program: koncertek, IKE program-bemutatók, vetélkedők, filmklub, táncház, társasjátékok, tábortűz stb.

 

Részvételi díj: - 48 lej

Jelentkezési határidő: 2008. július 1.

 

A jelentkezés 30 RON előleg befizetésével válik véglegessé.

*Megjegyzés: amennyiben a helyszínen fizetsz, a tábor részvételi díja: 55 RON. Mivel hagyomány szerint a találkozónak sátortábor jellege van, hozzál magaddal sátrat. Fiúk, lányok külön lesznek elszállásolva

 

 

Angol nyelvtábor

 

Algyógy

2008. július 28 - augusztus 2. között kerül megszervezésre és célja az angol nyelv tanítása kötetlen, játékos környezetben kezdő, középhaladó és haladó csoportokban. A tábor több éves hagyománnyal rendelkezik, melynek színes programját angol anyanyelvű fiatalok és felnőttek vezetik. Az angol nyelvtanuláson és bibliatanulmányozáson túl lehetőség lesz sportolásra, úszásra és sok-sok játékra.

Jelentkezési határidő: 2008. július 12.

Résztvételi díj: 150 RON, amelyből 30 RON-t előlegként kell kifizetni. A helyek száma korlátozott, ezért figyelembe vesszük a jelentkezés sorrendjét.

 

 

X. FIKE Szabadegyetem

A Biblia tegnap, ma és mindörökké ugyanaz

 

Időpont: 2008. augusztus 18-24.,

Helyszín: Algyógy

Immár tizedik alkalommal kerül sor a főiskolásokat és egyetemistákat megcélzó nyári szabadegyetemre. A rendezvény program kínálatában: előadások, kerekasztal-beszélgetések, műhelytevékenységek, áhítatok, bibliaórák szerepelnek. Természetesen alkalom adódik kikapcsolódásra is. Nem marad el a túrázás, filmklub, sportolás sem. A szabadegyetem témája: A Biblia és természettudományok

Részvételi díj: 100 RON

Jelentkezési határidő:  2008. június 20.

A jelentkezés a 50 RON előleg befizetésével válik véglegessé.

 

 

Konfirmáltak tábora, Kőhalom

 

2008. július 14-20. közöt a Brassó Egyházmegye és az Erdélyi IKE konfirmált fiataloknak szervez második alkalommal tábort a Kőhalmi - Szórvány Diákotthonba. A tábor célja lehetőséget nyújtani a fiataloknak aktuális kérdéseik megbeszélésére, közösségépítésre és kikapcsolódásra.

Jelentkezési határidő: 2008. július 5.

Résztvételi díj 70 lej

 

További információkért az Erdélyi IKE-én kivül a Brassói Egyházmegye Esperesi hivatalához lehet fordulni.

 

 

Az erdélyi IKE által meghirdetett táborokról érdeklődni, illetve jelentkezni lehet az IKE irodán a 0264 598 050, 0744 670769 telefonszámokon (hétköznap 8-16 óra között), illetve ike@ike.ro email címen Jaskó Gyöngyi irodavezetőnél. Az előleget vagy részvételi díjat postai utalvánnyal kérjük elküldeni a következő címre: Erdélyi IKE/ATC Transilvania (Jaskó Gyöngyi), str. Moţilor nr. 84, 400370 Cluj

 

 

 

Istentisztelettel indul a labdarúgó Európa-bajnokság

(Zürich) - Nemzeti ökumenikus istentisztelettel indult május 25-én a zürichi Grossmünsterben a labdarúgó Európa-bajnokság. Két nappal később a Vallások Klubcsapata, melyben rabbik, imámok és lelkészek kapnak helyet, mérkőzést játszik a svájci parlament válogatottjával. Az egyházak és a vallások ezzel a mottóval kísérik az Európa-bajnokságot: "Egyház 08 - a labda mellett 2008 éve". A nyitó istentiszteleten különböző eredetű személyek vettek részt, s a sikeres EU-bajnokságért imádkoztak. A középpontban azok az önkéntesek állnak, akikből több százan fogják kísérni az eseményeket, segíteni a vendégeket és a sportolókat, hogy a barátságos klíma mindvégig megmaradjon. Az istentiszteleten a Svájci Protestáns Egyházak képviseletében Christoph Sigrist lelkész és a Svájci Püspöki Konferencia képviseletében Stefan Roth tartották az igeszolgálatot. Vendégként a svájci sportminiszter, Samuel Schmid is részt vett az alkalmon. A vasárnap délelőtti ünnepi istentiszteletet a svájci tv-állomások is közvetítették. A két nap múlva tartandó ökumenikus focimeccset Thoma Wipf lelkész, a SEK és a Vallások Svájci Tanácsának elnöke nyitja meg. Az egyházak az EU svájci színhelyein, Zürich, Bázel, Bern és Genf városában további színes kínálattal élnek a sporteseményre érkezőknek. Az ünnepi megnyitó mérkőzésre június 7-én Bázelben kerül sor. A döntő mérkőzést június 29-én Bécsben tartják majd. A játékok során a sportolókat és az őket segítőket, valamint a vendégeket sportlelkészek kísérik. (EKD.de, 2008-05-25 - békefy)

www.reformatus.hu 2008-05-25

 

 

Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek Szent Imrére

 

Az elmúlt évek állagmegőrzési munkálatai nyomán ismét biztonságossá és látogathatóvá vált a marosszentimrei templom

 

Szent Imrére emlékeztek születésének 1000 éves évfordulóján a marosszentimrei református templomban a gyulafehérvári és nagyenyedi történelmi egyházak lelkészei (katolikus, református és unitárius) és számos érdeklődő, akik Gudor Andrásnak, a gyulafehérvári református gyülekezet lelkipásztorának meghívására érkeztek. A marosszentimrei templom az elmúlt évek állagmegőrzési munkálatai nyomán ismét biztonságossá és látogathatóvá vált, viszont a Könnyező Krisztust ábrázoló freskó Jeruzsálemmel a háttérben, amely egyedülálló Közép Európában, még renoválásra vár.

 

A Gróf Majláth Gusztáv Teológiai Líceum kórusa és az ünnepi gyülekezet közös éneklésével kezdődött a megemlékezés. Bárócz Huba református esperes áhítatában elmondta: kereszténynek lenni ma azt jelenti, hogy vállalni kell a csillag szerepét, amelyet a fiataloknak követniük kell. Korom Imre, a teológiai líceum katolikus lelkész-tanára Szent Imre méltatása címmel foglalta össze Szent István fiának rövid élettörténetét. Mint elmondta, a herceg éppen abban a korban élt, amikor csökkent a keresztény értékek iránti érdeklődés. Sándor Botond nagyenyedi unitárius lelkész imát mondott, majd a kórus Mária és Szent-István énekeit hallgathatták meg a résztvevők. Somogyváry Gyula Szent Imre sírja fölött és Jékely Zoltán A marosszentimrei templomban című versét Gudor András református lelkész olvasta fel.

Toldi Éva magyarországi író rövid előadásában méltatta Szent István örökségét. Elmondta: személyiségjegyeivel, mély vallásosságával, hősiességével, emberi kapcsolataival, tettekkel igazolt hazaszeretetével, áldozatkészségével, hűségével vált magyar népünk, főleg az ifjúság példaképévé. Az írónő bemutatta a 2007-ben a kecskeméti Korda kiadó gondozásában megjelent, Szent Imre . . . tündöklő tükör te, drága. . . című emlékkönyvét

Végezetül Dr. Gudor Botond magyarigeni református lelkész beszélt a múlt évek állagmegőrzési munkálatainak műhelytitkairól, arról a "szórványszimbólumról", amit ez a templom jelent Fehér megyében és a tágabb hazában. Történelmi adatokat említett, kiemelve Lestyán Ferenc gyulafehérvári plébános szerepét a templom történetének megírásában. Az ásatások folyamán honfoglalás-kori telephelyet találtak, a hely, a templom elnevezése tehát nem a véletlen műve. Hunyadi János a hiedelemmel ellentétben nem építette, hanem átépítette a templomot, amely 1545-ben vált reformátussá. Az elmúlt években a marosszentimrei templom mellett a boroskrakkói, alvinci, valamint a borbereki templomokat önkéntesek segítségével sikerült felújítani. Ehhez hozzájárult a Gyulafehérvári Egyházközség és az Ágoston Sándor Református Teológusalapítvány is, amelynek képviseletében Veres Zsuzsa volt jelen az eseményen és üdvözölte az ünnepi gyülekezetet.

Bakó Botond

 

 

Bontják a Budai Vár falát, de marad még műemlékünk

 

Idén a "létező reneszánsz" volt a központi témája a műemlékvédelem nemzetközi világnapjának hazánkban. Pénteken került sor a miniszteri kitüntetések és elismerések átadására: a Forster- és Schönvisner-díj, emlékérmek, az ICOMOS-díjak és az ICOMOS citromdíjai, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Dercsényi-sajtódíja találtak gazdára.

A Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjat adott át a szegedi főpályaudvar épületének körültekintő helyreállításért; az Eötvös Loránd Tudományegyetem Múzeum körúti kampuszán található Gólyavár korszerűen megvalósított helyreállításáért, az eredeti építészeti koncepció és az épületrészletek gondos megőrzéséért; valamint a székesfehérvári Hiemer-Font-Caraffa-ház eddig helyreállított részeinek műemlékvédelmi szempontból gondos, szakszerű előkészítéséért és helyreállításáért.

Citrom-díjjal jutalmazták a Sopron, Hátsókapu 1. számú házat a félbehagyott műemléki helyreállításért és a folyamatos állagromlásért. 

Az ICOMOS Citrom-díját a kőszegi Posztógyár hajdani épülete is megkapta.

Az indoklás szerint a tartós elhanyagolás után a védett épületet engedély nélkül elbontatták. 

A műemlékvédelemért Forster Gyula-díjat kapott Ágostházi László építészmérnök az épített örökségemlékek megőrzése érdekében kifejtett öt évtizedes munkásságáért. 

Ugyanezt az elismerést vehette át Lángi József restaurátor kutató-restaurátori, publikációs tevékenységéért; valamint Örsi Károly táj- és kertépítész a történeti kertek megóvása és helyreállítása terén kifejtett több évtizedes, meghatározó jelentőségű munkásságáért. 

Forster Gyula-emlékéremmel tüntették ki Diószegi Lászlót, a Teleki László Alapítvány ügyvezető igazgatóját a határon túli magyar műemlékek védelme érdekében tett munkásságáért.

Emlékérmet kapott Erdélyi Géza református püspök a felvidéki református egyház tulajdonában lévő műemlékek megóvásáért, Dr. Gudor Botond magyarigeni református lelkész a dél-erdélyi szórványvidék pusztuló magyar emlékeinek megőrzéséért, Pálos Frigyes perjel őrkanonok a váci egyházmegye műemlékeinek helyreállításában vállalt több évtizedes szerepéért, Sipos László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyész-helyettes kiemelkedő publikációs tevékenységéért, valamint Szmodits Julia építészmérnök, az Ybl Miklós Alapítvány elnöke a műemlékvédelem ügyét szolgáló önzetlen munkájáért.

A régészeti örökség megóvásáért Schönvisner István-díjjal ismerték el Kovács László régész nemzetközi jelentőségű kutatói és publikációs tevékenységét, valamint Tomka Péter régész nemzetközi szintű tudományos munkásságát. 

Schönvisner István-emlékérmet vehetett át Komáromi Gábor, a vésztő-mágori kiállítóhely vezetője a Csolt-Monostor középkori romkert felújítása, a történelmi kiállítóhely kialakítása érdekében végzett munkájáért; 

Regős József környezetvédelmi asszisztens, barlangkutató és Székely Kinga barlangkutató a barlangokban található régészeti örökség megőrzése érdekében végzett tevékenységéért, Wierdl Zsuzsanna festő- és falkép-restaurátor művész a hiteles helyreállítást szolgáló, magas szakmai igényességgel végzett falkép-restaurátori munkásságáért kapt meg az elismerést.

Az ünnepségen adták át a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet Gabriel Silagi történésznek, a középkori latin filológia doktorának, aki 2000 óta szervez hospitációs programokat közép-európai, köztük magyar műemlékvédelmi szakemberek, könyvtárosok levéltárosok, és muzeológusok számára Bajorországban. 

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Dercsényi Dezső-sajtódíjában részesült Tölgyesi Gábor, a Magyar Nemzet című napilap munkatársa az örökségvédelem társadalmi megismerését szolgáló munkásságáért.

2008. április 20. 10:00