HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2007 szeptember 28, VI. Évfolyam 40. szám (összesen 276 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

 

Pályázati felhívás kollégiumi helyekre

Az Erdélyi Református Egyházkerület újabb pályázatot hirdet az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium fiúknak fenntartott helyeire.

A kollégium az Avram Iancu tér 14. szám alatt (Bocskai tér), a Protestáns Teológiai Intézet szomszédságában felújított ingatlanban található.

A kollégiumban 2-3 ágyas szobákban 39 diák nyer elhelyezést.

Elsősorban orvosi, műszaki, mezőgazdasági, konzervatóriumi, matematika-informatika szakos hallgatókat várunk. Jelentkezhetnek első éves diákok is. A pályázat feltételeit lásd a www.reformatus.ro/apafi weboldalon. A kollégiumról és a felvételiről bővebb tájékoztatás a www.reformatus.ro/apafi honlapon vagy a 0720-314035-ös telefonszámon kapható.

Beküldési határidő 2007. október 3. d. u. 16.00.

 

 

Tartalomjegyzék

 

Pályázati felhívás kollégiumi helyekre

Idén végez az első "bolognai évfolyam" a romániai egyetemeken

Az 1944-es szárazajtai mészárlásra emlékeztek

Kide - Meghívó a falunapra

Idősek világnapja Nyárádszeredában . . .

. . . és Makfalván

Tőkés indulhat (Jóváhagyták az európai parlamenti választási listákat)

A levegőégből irányít Vadászpilótánk?

Szárazajta vértanúira emlékeztek

Segítsetek hát, nyújtsatok kezet

V. osztályos munkafüzet

Látszatökumenizmus

Szászváros - Torma Zsófiára emlékeztek

Ifjúsági karaván a magyar felsőoktatásért

Iskolanévadó Udvarfalván - Előkerült a levakolt emléktábla

Jobbágyfalvi Napok - "Történelmi pillanat: új óvodát avattak"

Új tanév, új álmok - Egyházi útravaló tanévkezdésre

Az időseket ünneplik Makfalván

Tarsolyukba csomagolt magyar szó

Elindult az ifjúsági karaván (Kerékpárral az önálló magyar egyetemért) Marosvásárhelyről indult, és tegnap délután három órakor érkezett Kolozsvárra az erdélyi felsőoktatás diszkriminatív voltát Nyugat-Európában hírül adni hivatott ifjúsági karaván.

101 éves hodgyai székely kapu Keresztúron

A Dr. Aszalós János Emlékalapítvány 2007.-ik évi pályázati kiírásának díjazottjai

Álláshirdetés

"Hit és tanulás, imádság és tudás"

- az erdélyi református kollégiumok marosvásárhelyi tanévnyitója -

Tálentumok - Aktivizáló bibliai társasjáték 10-12 kortól 4-12 fő részére

Úton Útfélén bibliai társas útvonaljáték 6-12 éveseknek 3-6 játékos részvételével

Noé bárkája 100 db-os puzzle

Jónás-Mózes puzzle

Állatvilág a Bibliában - komplex játék 7-16 éveseknek:

Úrvacsorai kelyhek készítése és restaurálása

 

 

 

Idén végez az első "bolognai évfolyam" a romániai egyetemeken

 

 

Nehezebb tanévre számíthatnak a felsőoktatási intézmények vezetői, oktatói, hiszen a hétfőn kezdődő egyetemi év végén két évfolyam is államvizsgázik. Ugyanis júniusban végez az utolsó olyan évfolyam, amely még a régi oktatási rendszerben kezdte el egyetemi tanulmányait, és négy, illetve öt évet kellett tanulnia, és szintén a 2007-2008-as tanév végén államvizsgázik az első évfolyam, amely a bolognai rendszerben tanult.

Mint ismeretes, a bolognai rendszerben a felsőoktatási hallgatók számára az első ciklus hároméves, ezt pedig egy kétéves mesterképző követi. Tehát az előző tanévekhez viszonyítva kétszer annyi hallgató fejezi be júniusban tanulmányait, és kétféle módszerrel szerint államvizsgáznak. Magyari Tivadar, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese a Krónika érdeklődésére elmondta, gondoskodnak arról, hogy a két típus elkülönüljön, azaz hogy a két rendszerben végző hallgatók záróvizsgáztatása a rájuk vonatkozó, már beiratkozásukkor meglevő tanrend szerint történjék.

 

Óvatos vélemények

A bolognai folyamatot, mint felsőoktatási rendszert 1999-ben Bolognában, egy egységes európai felsőoktatási térség létrehozásának céljával dolgozták ki. A Bolognai Nyilatkozathoz eddig 46 ország csatlakozott.

A rendszer fontosabb célkitűzései közé tartozik a könnyen áttekinthető és összehasonlítható oklevelek rendszerének bevezetése; az alapvetően két fő cikluson alapuló felsőfokú képzési rendszer, illetve a mobilitást segítő kreditrendszer bevezetése; a hallgatói és oktatói mozgásszabadság elősegítése; összehasonlítható kritériumok és módszerek kifejlesztése révén az európai együttműködés támogatása a minőségbiztosítás területén, valamint az európai érdekek és értékek megjelenítése a felsőoktatásban. "A bolognai folyamat sok olyan problémára keres megoldást, amivel az európai felsőoktatás szembesül. Az egyetemek összehasonlíthatósága, kompatibilitása, szabad versenye, a diákok mobilitása, azaz "átjárhatóság" egyik egyetemről a másikra, ezek a rendszer legnagyobb előnyei" - véli Magyari Tivadar rektorhelyettes, aki szerint azonban a bolognai rendszer elemei olyanok, mint a kitűnő műszerek, amelyek, ha illetéktelen kezekbe kerülnek, nem működnek.

"Sajnos az országos felsőoktatás-politikában kevés jó intézkedés történt e területen. Ezért nagy felelősségünk van, hogy az egyetemi autonómia keretében a BBTE-n a lehető legjobb reformot dolgozzuk ki, hiszen itt van a magyar felsőoktatás központja, és nem mindegy, hogy milyen módon lépünk be az európai rendszerekbe" - értékelte Magyari.

Dávid László, a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora elmondta, konkrét tapasztalatok hiányában még nem lehet tudni, hogy mi lesz a folyamat finalitása. Szerinte a bolognai folyamat egyik lényegi eleme, hogy az első három év tulajdonképpen a gyakorlati képzésen alapszik. "Így az alkalmatlan diákok nem kiesnek a négy év folyamán, hanem három év alatt elvégeznek egy gyakorlati alapképzést" - véli a Sapientia rektora.

 

BBTE: több magyar hallgató

A tanárok számára kimerítőnek ígérkező új tanév azonban mind a hallgatók, mind az oktatók számára sok újítást tartogat. A Babes-Bolyai Tudományegyetemen például növekedik a szakok száma a magyar tagozaton. Emellett az idei tanévtől az egyetem bármely diákja, illetve bárki, aki ezt az egyetemet végezte, előnyös feltételek mellett iratkozhat be egy második diploma megszerzésére egy másik szakra, a tandíjas helyekre. Ugyanakkor akár 25-80 százalékos tandíjkedvezmény is járhat a második szakon - ez többek között attól is függ, hogy a két szak ugyanazon karon van vagy sem. Továbbá, sokkal szabadabban lehet válogatni az opcionális tárgyak között, át lehet hallgatni egyik szakról a másikra.

"Többnyelvűsítettük az egyetem reprezentatív kommunikációs helyszíneit, például a Farkas utcai központi épület előcsarnokait. Itt a plakátokon, feliratokon, plazmatévéken, bannereken megtalálható a magyar szöveg. Még sok tennivaló van, még mindig az oktatás minősége a prioritás, de azt szeretném, hogy kellő otthonossággal mozogjanak a székelyföldi diákok az egyetemen" - fejtette ki Magyari Tivadar. A tanévet különben 7686 magyar tagozatos egyetemi hallgató kezdi az alapképzésben, a mesteri programban és a doktorin. Ez a számadat mintegy félezerrel nagyobb, mint a 2006-2007-es tanévben. Az egyetemnek összesen mintegy 45 ezer diákja van.

A bentlakás azonban idén is megoldatlan probléma maradt a BBTE-n. Az egyetem ugyanis mindössze 6 ezer hallgató szállását tudja biztosítani. "Ez kevés, és ez rossz hír. A jó hír az, hogy a bentlakásokat modernizáltuk, újrabútoroztuk, végre bekötjük őket az internetes hálózatba" - ecsetelte a rektorhelyettes.

A BBTE Szatmárnémetibe kihelyezett szakain fontos újításnak számít, hogy az idei év folyamán sikerült felújítani a régi kaszárnya egyik épületrészét, melyet az egyetem használ. A 2 millió lejes beruházásból, melynek negyedét a város állta, kívül-belül felújították az egyetemet, és többek között sikerült kiépíteniük az informatikai rendszerüket. "A tervek szerint 2010-ig teljesen kiköltözik a katonaság az általunk is használt épületből, és akkor indítunk majd további szakokat" - vázolta a terveiket lapunknak Végh Balázs Béla, az egyetem területi tagozatának főigazgatója.

- "A jövőnket azonban elsősorban a továbbképzésben látjuk, hiszen ezentúl ötévenként mindenkinek részt kell vennie egy olyan kurzuson, melynek segítségével tudja tartani a szintet a szakmai újdonságok tekintetében."

 

Sapientia: akkreditációra várva

Új fejezetet nyithat a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem történetében az idei egyetemi tanév, október végéig ugyanis a felsőoktatási intézmény vezetősége benyújtja az egyetem akkreditációjához szükséges dokumentációt. Előrelépés történt továbbá a bentlakások terén is - tudtuk meg Dávid Lászlótól. A Sapientia-EMTE rektora elmondta, a legnagyobb változás Csíkszeredában történt.

A bentlakásnak is helyet adó volt Hargita Szálloda ugyanis a nyár folyamán átkerült a Hotel Hargita 2000 adminisztrálásából a Sapientia Alapítvány kezelésébe, s így ezentúl az egyetem működteti majd a bentlakást, amely lehetőséget nyújt többek között a ingatlan felújítására is. Kolozsváron is bővül a bentlakási helyek száma a sapientiás hallgatóknak, a református kollégium ugyanis új ingatlant adott át, s kollégiumi helyekre a Sapientia diákjai is pályázhatnak. Emellett több kollégium is - akárcsak az előző években - a hallgatók rendelkezésére áll. Marosvásárhely az egyetlen város, ahol a sapientiásoknak nincs bentlakási lehetőségük. Dávid László rektor azonban bízik abban, hogy a 2008-2009-es tanévre már felépül a bentlakás a koronkai campuson. Mint elmondta, a campus területének egy részét értékesíteni kívánják, és az építkezési munkálatokat ebből finanszíroznák.

 

Újabb négy akkreditált kar

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen akkreditálták a Filozófia Kart is, így az intézmény már négy akkreditált karral indítja az új tanévet. Ebben az évben is folytatják az egyetem teljes akkreditálásáért folyó harcot, és bíznak benne, hogy ezt sikerül megvalósítani, mert csak így nyílik lehetőség a jövőben a bolognai rendszer szerint végző diákoknak a továbbtanulást biztosítani. A bentlakások tekintetében Nagyváradon is jóval kevesebb hely van, mint amennyire igény lenne. A 25 ezer diáknak alig 1500 szálláshelyet tudnak az egyetemek biztosítani.

 

MOGYE: idén fele-fele arány

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) a legfontosabb változást a helyek egyenlő elosztása jelenti. Az intézmény vezetősége úgy döntött: az idéntől 50-50 százalékos arányban osztja meg a román, illetve magyar felvételizők közötti helyeket. "Az aránytalanság felszámolása és az 50-50 százalék megállapítása nem afféle numerus claususnak, hanem egy óriási lépésnek számít. Ezt most az oktatók arányának a korrigálása kell hogy kövesse" - nyilatkozta dr. Nagy Örs, a MOGYE helyettes rektora. Fontos előrelépésnek számít továbbá, hogy az egyetemi épületcsoport falain a felújítások befejezése után kezdtek megjelenni a magyar feliratok. Esély mutatkozik arra is, hogy az egyetem vezetősége elfogadja a magyar nyelven írt államvizsga-dolgozatokat.

www.kronika.ro - Erdély Ma - 2007-09-28

 

 

Az 1944-es szárazajtai mészárlásra emlékeztek

Háromszék - Ne történjenek soha többé ilyen tragédiák - hangoztatták a szónokok tegnap az erdővidéki Szárazajtán, a Maniu-gárda vérengzésének 63. évfordulóján. A megemlékezésen Balázsi Zoltán bardoci református lelkész Lukács evangéliumából merített templomi prédikációjában, a Maniu-gárdák által kivégzett szárazajtai magyarokra utalva, kiemelte: "Ők sem voltak bűnösebbek másoknál. A bűnöket pedig ne fogjuk Istenre, mert azokat nem ő, hanem az ember követte el".

A falu főterén álló kegyhelynél összegyűlt kétszáz emlékezőhöz szólva Bartalis Szélyes Pál helyi református lelkész hangsúlyozta: "Ezek a kövek az emlékezés, a megbékélés és az intés kövei is. Őrködjünk, hogy soha többé ne legyenek ilyen tragédiák." A Maniu-gárda 1944. őszi székelyföldi garázdálkodásait Bardocz Csaba, Nagybacon község polgármestere, Benkő Emőke, a Székely Nemzeti Tanács bardoc-miklósvárszéki elnökségi tagja és Hoffmann István, a Magyar Polgári Szövetség erdővidéki elnöke foglalta öszsze, iskolások és pedagógusok rövid műsort adtak elő, a résztvevők pedig virágokat helyeztek el a vértanúk emlékművén.

1944. szeptember 26-án a Gavrilă Olteanu vezette Maniu-gárda tizenkét magyart gyilkolt meg Szárazajtán. Azzal vádolták őket, hogy szeptember 4-én segítették a visszavonuló német Thams-csoportot a román csapatokkal vívott tűzharcban, ezért felelősek tizenhárom román katona életéért. A gárdisták a 34 éves Gecse Bélát és a 35 éves Málnási Józsefet otthonukban lőtték agyon, az iskolaudvarra erőszakkal összeterelt falunépe szeme láttára lefejezték a 21 éves Nagy Sándort és testvérét, a 25 éves Andrást. Ugyanott agyonlőtték az 50 éves Szép Albertné Málnási Reginát és 49 éves férjét, a 38 éves Elekes Lajost, a 42 éves Szép Bélát, a 62 éves Szép Benjámint, a 62 éves Németh Gyulát és az 51 éves Németh Izsákot. A 38 éves Tamás László életét a tömeg közé lőtt sorozat oltotta ki. Nagy D. Józsefnek a golyók a fogsorát roncsolták szét, de sebeiből később felépült.

Benkő Levente, Krónika, 2007-09-27

 

 

Kide - Meghívó a falunapra

Szeretettel várják a szórakozni vágyókat a 2007. szeptember 29-i Kidei Falunapra. A program: 11 óra - ökumenikus istentisztelet. Igét hirdet Bíró Barna, Kidéből elszármazott unitárius lelkész. További meghívottak: Szakács Endre római katolikus plébános, Solymosi Zsolt unitárius lelkész. Házigazda Farkas Sándor, borsai református lelkész. Ünnepi műsor: fellép Boér Ferenc színművész. 16 óra - lovasfelvonulás a falu utcáin, 20 óra - szüreti bál, 22 óra - csősztánc, éjfél - tombola.

A zenét a Szászcsávási Cigányzenekar szolgáltatja. A rendezvényt a Communitas Alapítvány támogatja. Szervezők: Kidei Református Egyház, Kide Egyesület, Kidei RMDSZ.

Szabadság, 2007-09-28

 

 

Idősek világnapja Nyárádszeredában . . .

15ˇ Hétfőn délután 5 órától az idősebb generáció tagjait köszöntik a nyárádszeredai művelődési otthonban. Dászkel László polgármester és Kiss Hajnal nyugalmazott tanárnő köszöntője után kisiskolások ünnepi műsorát tekinthetik meg az érdeklődők, melyet a Bocskai Dalkör előadása követ. A rendezvény meghívottja Bernád Ilona népi természetgyógyász.

. . . és Makfalván

15ˇ Az idősek világnapja alkalmából vasárnap 17 órától ünnepségre kerül sor Makfalván, a református gyülekezeti teremben. Az idősek, valamint az aranylakodalmukat ünneplő házaspárok köszöntését követően a helybéli iskola diákjai Petőfi költészetéből összeállított műsorral lépnek fel, majd A korabeli fényképek üzenete című fotókiállítást tekinthetik meg a jelenlévők. A tárlatot Péterfi Levente szervező ismerteti. Az ünnepséget a Domus Familialis Alapítvány támogatja.

Népújság, 2007-09-28

 

 

Tőkés indulhat (Jóváhagyták az európai parlamenti választási listákat)

A Központi Választási Iroda (KVI) tegnap jóváhagyta az összes párt által a megszabott határidőn belül benyújtott jelölési listákat, illetve a függetlenként induló Tőkés László jelölését az EP-választásokra. A november végi megmérettetésen részt vesz a hat parlamenti párt és hat parlamenten kívüli alakulat, szervezet.

Tőkés az egyetlen független, akinek engedélyezték az indulást, másik három jelölt támogató aláírások nélkül, illetve alig néhány kézjeggyel próbálkozott, őket elutasították. Tőkés László független jelölését egy ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el a KVI, ellene szavazott Gheorghe Funar, az NRP, tartózkodott Székely Levente Csaba, az RMDSZ képviselője.

Tőkés László tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette, független jelöltként való indulásával a romániai magyarok első ízben kapnak lehetőséget, hogy ne csupán szavazzanak, hanem válasszanak is. Kijelentette, "dühíti", hogy az RMDSZ-szel nem tudott közös nevezőre jutni az EP-választások közös kampánya kapcsán, de ez annak tudható be, hogy az RMDSZ nem egyezett bele egy olyan képviselőjelölt-listába, amely "az egész romániai magyarság érdekeit képviselte volna", és "szigorúan a pártlistát tartotta szem előtt". Az RMDSZ listája "politikai opportunitásra épül" - tette hozzá Szilágyi Zsolt is, Tőkés kampányfőnöke, kifejtve, hogy a listán politikai szempontból szófogadó jelöltek szerepelnek. A püspök elmondta, még az utolsó száz méteren is voltak olyan RMDSZ-vezetők, akik nyomást próbáltak gyakorolni rá, és igyekeztek lebeszélni őt a választásokon való indulásról. Ami a kampányt illeti, Tőkés kifejtette, "minden legális, korszerű és hagyományos módszert" felhasználnak, hogy ismertté tegyék "a nemzeti elemre, a keresztény értékekre és a magyar kisebbség demokráciájára" alapuló politikai programját.

Farkas Réka, Háromszék, 2007-09-28

 

 

A levegőégből irányít Vadászpilótánk?

Nem tudhatom, miként viseli, hogyan dolgozza fel a riporter, ha két nappal az interjúkészítés után meghal beszélgetőtársa . . .

Nehezen viselem az első veszteségemet. És nem is veszteségként élem, mert mérhetetlen az a tanulság, amelyet próbálok beépíteni életeseményeim tárába.

Minden rendkívüli volt. Patakfalvára hívott Geréb Évike, a helyi lelkipásztor felesége. Bár sokfelé hívnak, lapzártás napon már nem megyek anyagot készíteni. Aznap mégis megtettem. Annyit tudtam előzetesként, hogy a helyi iskolát vadász- és MALÉV-pilóták segítik.

Megbeszéltük, hogy vasárnap reggel értem jön valaki. Induláskor mondtam Geréb Katikának: azért szeretek keresztény közösségben dolgozni, mert számíthatunk egymásra.

A parókia udvarán vidám társasággal beszélgethettem. Ott láttam először Hegedűs Ernőt vadászpilóta egyenruhában. Délceg, magas, mosolygós, bizalomkeltő és barátságos volt.

A templomban kissé meghajolva, fátyolos hangon osztotta meg élményeit a gyermekek előadása után. Lendületesen, szívből nyújtotta át a madáretetőben a pénzt, ami úgy gyűlt össze, hogy barátai - immár 46-an - havi ezer forintot, "három sör árát" tesznek félre a legkisebbeknek. Tizenkét hónapig. És évkezdéskor átadják a legkisebbeknek.

Derűs délelőttünk volt. Megtudtam: nem ránthatott kardot jóvátételül azon a december ötödikén! Tiltakozásképpen, előremutatóan "gondolt merészet". És megvalósult! - három éven át.

Nem maradtam bográcsos ebédre. Hazahoztak, írtam. Taxival rohantam a szerkesztőségbe. Újabb taxi, hogy a patakfalvi tábortüzet még megláthassam.

Soha nem megyek kétszer egy nap ugyanarra a helyszínre. Aznap mégis . . .

Estébe hajlóan beszélgettünk Ernővel, feleségével, Icukával. Mintha sokéves barátság meséltetett volna. Megkért: segítsek megismerkednie Böjte Csaba atyával. Szép terveket dédelget/tett Tiszaug polgármestereként, amelyekbe Csaba testvért is bevonni készült. Farsangi érkezésükről töprenkedtünk. Békességes, előretekintő késő délután volt Icukával, Ernővel, Évikével, Lacival.

Megnézték közben az elkészült cikket is a kinyomtatott korrektúra-oldalon. És másnap reggel hazamenet az újságot vitték magukkal.

Egyik legkedvesebb riport-élményem maradhatott volna a nap-emléke, és a születő barátság. Ha . . .

Szerda reggel Geréb Évike hívott. Valamiképpen elmondta: pár órával korábban elment az Égi Pilótához Ernő.

Ma sem tudom még helyén ezt a hírt. Bár közben lelkigyakorlatos környezetben is hosszasan tépelődtem az élet törékenységén. A pilóta sem tudja irányítani az életrepülőgép szív-motorját.

Ami hitbéli bizonyosságom: A Repülésirányító célirány nélkül nem ad jelzéseket. Ha egy Égi Tervben együtt szárnyaltunk a patakfalviakkal, szerepem megmaradt akkor is, ha a főszereplő más dimenzióból súg. Hogy mit, nem tudhatom.

Mégis: Ernő ma Égi Küldött. Alapítványa lehet emlékalapítvány: emlékeztető. Emlékeztető olyan értelemben, amiképpen Édesanyámtól, a másik "repülésirányítómtól" hallom, a kéken túlról is: a szeretet nem hal meg - ahányan maradunk, annyian szeretjük egymást.

Emlékszem: ha szülőfalumban egy rózsafüzér-társulatból eltávozott egy néni, ketten álltak be helyére.

Egynek beállhatnék Hegedűs Ernő-emlékőrzőnek.

Kör, kör ki játszik?

Molnár Melinda, http://molnarmelinda-blog.erdely.ma/?p=913

 

 

Szárazajta vértanúira emlékeztek

Tegnap a szárazajtai vérengzés 63. évfordulóján a megszokottnál és a vártnál kevesebben vettek részt: mindössze hatvan helybéli, az Ajtai Abod Mihály Általános Iskola műsorral készülő diákjai és tanárai, illetve a nagybaconi nyugdíjasklub Őszi csokor kórusa és néhányan Barótról tartották fontosnak a mártírok előtti főhajtást.

 

Az istentiszteletet Balázsi Zoltán bardoci lelkipásztor tartotta, bibliai példákat felsorolva fejtette ki: azok, akik csak a saját útjukban hisznek, akik Isten bűvköréből kiesnek, arra is képesek, hogy embertársaik életét kioltsák. Véleménye szerint a tizenhárom áldozatot - Elekes Lajost, Gecse Bélát, Nagy Andrást, Nagy D. Józsefet, Nagy Sándort, Málnási Józsefet, Németh Gyulát, Németh Izsákot, Szabó Beniámot, Szép Albertet, Szép Albertnét Málnási Reginát, Szép Bélát és Tamás Lászlót - hitük és nemzetük vértanúinak lehet tekinteni.

Az emlékműnél Bartalis Sz. Pál helybéli lelkész elmondta, még ma is nehéz úgy tekinteni a régmúlt történtekre, mint megbocsátható tettekre, viszont ha hiszünk abban, hogy Isten segedelmével megbékülünk önmagunkkal, akkor arra is képesek leszünk, hogy múltunk e fájdalmas fejezetét lezárjuk. Bacon polgármestere, Bardocz Csaba arra emlékeztetett, hogy az 1944-es szárazajtai eseményeket nem a véletlen hozta, s nem is voltak egyedülállóak, az erdővidéki kicsi faluban véghezvitt kegyetlenkedést követte a csíkszentdomokosi, ahol tizenegyen estek áldozatul a Maniu-gárdistáknak, majd a gyergyószentmiklósi, a magyarzsombori, az egeresi, a bánffyhunyadi és a gyantai következett. A Székely Nemzeti Tanács nevében felszólaló Benkő Emőke arra keresett választ, hogy megbocsáthatunk-e akkor, amikor a vétkesek nem kérnek bocsánatot, vagy amikor a történelemhamisítók azt állítják, az események a helybéliek viselkedésének egyenes következménye. A Magyar Polgári Szö­vetség erdővidéki szervezetének elnöke, ifj. Hoffmann István a hatvanhárom esztendővel ezelőtt történtekre és az áldozatokra emlékezve, a mának szólva kijelentette: "Most történelmi időket élünk. Példáért nem kell messzire mennünk, hiszen a szomszédos nacionalista Szerbia is hamarosan rákényszerűl, hogy területi autonómiát biztosítson a koszovói albánoknak, Belgiumban pedig független államot akar a flamand és a vallon kisebbség is. Itt ná­lunk, a Kárpát-medencében is ki kell mondani az igazságot: igenis, istenadta jogunk, hogy sorsunkkal mi magunk rendelkezzünk, e nélkül a magyarság sorsa sosem rendeződhet".

A mártírok családtagjai, majd az intézmények és politikai szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a szárazajtai vérengzés emlékművénél.

Hecser László, Háromszék, 2007-09-27

 

 

Segítsetek hát, nyújtsatok kezet

Az Erdélyi Református Egyházkerület megkeresésére a 2006-2007-es tanévben huszonöt magyar vállalkozó ajánlotta fel havi 200 lejes (2 millió régi lejes) támogatását szórványban élő magyar gyerekek taníttatásához. Ennek köszönhetően száz nagycsaládban élő gyerek juthatott tanulmányi támogatáshoz az elmúlt tanulmányi évben. A támogató családok több esetben a tanulmányi támogatás mellé közös nyári kirándulást is ajándékoztak a pártfogoltaknak. Az anyagi támogatásért cserében lelki ajándékokat kaphattak a pártfogók. Idén az eddigi huszonöt támogató mellé még hét önkéntes adakozó csatlakozott, hogy többen kaphassanak esélyt az anyanyelven való tanuláshoz.

Az Erdélyi Református Egyházkerült felhívással fordul azokhoz a segíteni tudó és akaró emberekhez, akik a 2007-2008-as tanév tíz hónapjában anyagi támogatást tudnának nyújtani tanulni vágyó, hátrányos helyzetben lévő magyar gyerekeknek, hogy adományaikkal lehetővé tegyék azt, amire ezek a gyerekek vágynak: egészséges környezetben, megfelelő feltételek mellett anyanyelven tanulhassanak.

Bővebb információért forduljon Balázs Attila programfelelőshöz a 0740239998-as telefonszámon vagy az ata_balazs@yahoo.com e-mail címen.

 

 

V. osztályos munkafüzet

A Romániai Református Pedagógiai Intézet tisztelettel közli a vallástanárokkal, katekétikai előadókkal és lelkipásztorokkal, akik V. osztályban tanítanak, hogy megjelent az V. osztályos munkafüzet.

A munkafüzetek ára 3,5 RON.

Meg lehet rendelni telefonon vagy e-mailen.

Telefon: 0264-599800

E-mail: pedagogia@reformatus.ro

Tonk Mária, igazgató

 

 

Látszatökumenizmus

Ökumenikus nagygyűlés. Nagyszeben. A III. Európai Ökumenikus Nagygyűlés. Óriási felhajtás, évekig való készülés. Merthogy tíz évente egyszer tartják. Elég is - tenném hozzá gyorsan.

Miért nem vagyunk jelen? Miért nem tudósítunk rendszeresen? - hallottam a megbotránkozó - szerintem "ál-megbotránkozó" - kérdéseket.

Van ökuménia? - kérdezném vissza gyorsan. S eszembe jut, hogy az egyik pápai enciklika éppen a nagyszebeni gyűlés előtt egy pár hónappal tisztázta: a katolikus egyház számára a protestáns egyházak nem egyházak. Világos, nem? Azt, hogy az ortodox egyház hogyan viszonyul hozzánk, kisebbségi, magyar egyházakhoz, talán nem is kell külön ecsetelnem.

De tovább megyek, és azt kérdezem: kell-e egyáltalán ilyen "rongyrázós" ökuménia? Ökumenikus Chárta valamint más szerződések különböző szinten történő aláírása? Szükség van-e erre? Amikor a magyar képviselőknek alig biztosítanak felszólalási jogot, holott Nagyszeben valamikor magyar város, Erdély fővárosa volt, s a jelenleg 10 milliós európai reformátusok közül minden negyedik magyarul beszél. Az ökuméniának a toleranciát, a sokak által olyan sokat hangoztatott másság elfogadását kellene jelentenie. Ez azonban nem más, mint - ahogy egy református püspök fogalmazott - látszatökuménia. Elég, ha minden nap zenés áhítatot tartunk Nagyszebenben, táncol egy kicsit a Bogáncs, esetleg valami borkóstoló is lehet - döntik el a nagyfejek. De nehogy halljanak egyházi ingatlanok visszaadásáról. Minek az? Vagy felekezeti oktatás támogatásáról. Kinek kell? Vagy magyar nyelvű miséről a csángóknak. Ki igényli? Már nehogy megint magyarkodjanak ezek az összeférhetetlen alakok ott Erdélyben . . .

Az ökumenia helyett, na jó, fogalmazzak másképp, az ökumenia mellett minden egyháznak a saját térfelén kellene sepernie. Mert nem is az ökumeniával van a baj, hanem a keresztyénséggel. És nem azért, mert a készülőben levő európai alkotmányban mellőzték a vén kontinens keresztyén jellegét. Hanem azért, mert egyre inkább hódítanak a szekták, nyomul előre az iszlám, de jelen vannak már a krisnások, a hitgyülisek és különböző keleti vallások képviselői, támogatói. És a globalizáció hatására divatba jön az egyházellenesség, a liberálisok térhódítása miatt az ateizmus.

Az egyházaknak inkább saját híveiket kellene megtartaniuk - hathatós belmissziót folytatniuk. Megszólítani a fiatalokat, köznapi nyelven, érthetően, a legújabb kommunikációs eszközöket felhasználva, modern nyelvezetben. Ráirányítani a figyelmet a kábítószer-fogyasztás, a művi meddővé tétel (és a felsorolás folytatódhat) káros következményeire. Elítélni a liberális gondolkodást, a globalizációt, és nem hagyni jóvá, hogy lelkipásztorok egyneműek házasságát áldják meg. Talán itt kellene kezdeni.

Somogyi Botond

Megjelent az Üzenet október 1-i számában

 

 

Szászváros - Torma Zsófiára emlékeztek

A szászvárosi református templomban szeptember 23-án, a vasárnapi istentisztelet után ünnepélyes keretek között emlékeztek Torma Zsófiára, aki autodidaktaként küzdötte fel magát a világhírű kutatók közé.

Torma Zsófia, aki régész, antropológus és paleontológus 1840-ben született a Beszterce megyei Csicsókeresztúron. Életének nagy részét Szászvároson töltötte, és így alkalma volt a város közelében lévő Tordoson ásatásokat végezni.

A szászvárosi megemlékezésen részt vettek kolozsvári, dévai, vajdahunyadi és marosvásárhelyi meghívottak.

Torma Zsófia életét és munkásságát Kötő József az EMKE országos elnöke méltatta. Ezt követően Biró Antal, 90 éves római katolikus atya Élet és halál című, saját versével nagy sikernek örvendett.

Erre az alkalomra Sipos Szabolcs református lelkész és Fülöp Júlia gyógyszerész, helyi RMDSZ elnök egy Torma Zsófia emlékfüzetet jelentettek meg. A régésznő 59 éves koában halt meg Szászvároson 1899 novemberében. A szászvárosi múzeum igazgatója is részt vett a megemlékezésen. Az ünnepség szeretetvendégsége alatt Kun Kriza Ilona, vajdahunyadi óvónő eddig megjelent két verseskötetét is bemutatták.

Kun Kriza Ilona, Szabadság, 2007-09-26

 

 

Ifjúsági karaván a magyar felsőoktatásért

 

 

Tegnap délután három órakor érkezett Kolozsvárra az erdélyi magyar felsőoktatás diszkriminatív voltát Nyugat-Európában hírül adni hivatott ifjúsági karaván. A szervezők képviselői a Babeş-Bolyai Tudományegyetem főépülete előtt tartottak sajtótájékoztatót,amelyen többek között elmondták, hogy több marosvásárhelyi egyetemistát megfélemlítettek, így azok utolsó pillanatban visszamondták a részvételt. Mivel az önálló magyar felsőoktatási intézményi keretek létrehozása tekintetében nem történt előrelépés, az Országos Magyar Diákszövetség, az Erdélyi Magyar Ifjak és a Bolyai Kezdeményező Bizottság ifjúsági karavánt szervezett, amely tegnap Marosvásárhelyről indulva, Kolozsvár, Nagyvárad, Debrecen, Budapest, Komárom, Győr, Bécs, München, Zürich és Genf érintésével érkezik Strassburgba, ahol az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnökét is tájékoztatják a valós romániai helyzetről.

Szabadság, 2007-09-26

 

 

Iskolanévadó Udvarfalván - Előkerült a levakolt emléktábla

Szeptember 16-án népviseletbe öltözött fiatalok, iskolás gyerekek igyekeztek a református templom és a szomszédságában lévő elemi iskola felé, amelynek a névadó ünnepségét tartották.

A hálaadó istentiszteleten, amelyen Gáll József, a marosvásárhelyi Református Kollégium lelkésze hirdetett igét, megemlékeztek a néhai Farkas Jenő református lelkipásztorról, később esperesről, aki több évtizeden át Udvarfalván élt és dolgozott. Munkássága szerteágazó volt, hiszen Pókában lerakta a templom alapjait, Várhegyen, Udvarfalván iskolát, templomot épített, s gazdaszövetséget is alapított. Az udvarfalvi asszonyokat megtanította a virágkertészkedésre, s saját költségén virágházat épített. Farkas Jenő maradandó nyomokat hagyott, neve ezért került az udvarfalvi elemi iskola homlokzatára. A névadással a helybeliek az emberi nagysága, a falura hagyott tárgyi és szellemi öröksége előtt tisztelegtek.

A névadó ünnepség az iskola udvarán folytatódott. A helybeliek mellett ott voltak Farkas Jenő unokái, Farkas Miklós nyugdíjas segesvári számtantanár, a Szovátán élő Mester Zoltán, Farkas Gábor fogarasi lelkész, volt brassói esperes és a marosvásárhelyi 12 éves Rácz Gábor ükunoka.

Barna Valeriu, a marosszentannai központi iskola igazgatója rövid beszédben hangsúlyozta, hogy az iskolát a tanévkezdésre sikerült kívül- belül felújítani. Spielmann Mihály történész a Teleki Tékában lévő, Farkas Jenővel kapcsolatos dokumentumokról beszélt. Mester Zoltán, aki Farkas Jenő önéletrajzából közölt részleteket lapunkban, "nagyapó" életének fontosabb eseményeire emlékezett.

A későbbiekben Balázs József alpolgármester elmondta, hogy az I-IV. osztályos iskola felújítására a helyi költségvetésből 50.000 lejt fordítottak. A négy tágas osztálytermet felújították, csempézett belső mellékhelyiségeket alakítottak ki, vízvezetékkel látták el az épületet. Ugyanakkor kifejezte aggodalmát is a gyermeklétszám folyamatos csökkenése miatt.

- Gyönyörű az iskola udvara, szép a gyepszőnyeg, ami arról árulkodik, hogy kevés a gyerek. Balázs József Udvarfalván született, ott járt iskolába, s emlékezete szerint a fű mindig ki volt taposva. Ezért arra kérte a szülőket, hogy taníttassák Udvarfalván gyerekeiket, hisz nagyon jók a körülmények. Szakképzett oktatók tanítanak, s ezért vétek útnak indítani az első osztályos gyereket idegen iskolába. Szász Erzsébet tanítónőnek is fáj, hogy a gyerekek száma évről évre csökken. Pedig olyan tanulója is van, aki például versmondó versenyt nyert, de más területeken is felveszik a versenyt a városi iskolák kisdiákjaival. Mindig tevékeny az iskola kultúrcsoportja, amelynek éltetője Szász Erzsébet. Ünnepi alkalomkor verseket szavalnak, népdalokat, néptáncokat, népi gyerekjátékokat adnak elő, mint ahogy tették ezt a névadó ünnepségen is.

Az iskolások műsora után a névtáblát az iskolaépület főutcára néző falára rögzítették. Eközben Ráduly György számolt be arról, hogy a nyár folyamán, az épület külső tatarozásakor került felszínre a vastag vakolat alól a régi, fekete márvány emléktábla. Látszik rajta, hogy próbálták kiverni a falból, s miután nem sikerült, levakolták. A nyáron előkerült emléktábla ma már történelmet hirdet. - Ha Farkas Jenő sírja a marosvásárhelyi református temető magaslatáról Udvarfalva felé tekint, mi is a magasba tekintünk - mondotta Ráduly György. Az ünnepség után a helybeliek és az elszármazottak még sokáig beszélgettek, felelevenítették emlékeiket.

Kilyén Attila, Népújság, 2007-09-25

 

 

Jobbágyfalvi Napok - "Történelmi pillanat: új óvodát avattak"

- A Jobbágyfalvi Napok az összetartást, az együvé tartozást, az elszármazottak számára pedig a gyökereikkel való kapcsolattartást erősíti meg - mondta Balogh István, Csíkfalva polgármestere, a hét végi jobbágyfalvi falunapokon. A kétnapos rendezvény programját úgy szervezték, hogy mindenki találjon magának való szórakozást, legyen alkalma találkozni szeretteivel.

 

Kakaspörköltfőzésben vetélkedtek

Az ünnepség a megújuló jobbágyfalvi kultúrotthon udvarán kezdődött, ahol új helyre költöztették a millenniumi oszlopot, s eléje a római katolikus, a református és az unitárius egyházak címerével díszített ökumenikus emlékművet is állítottak. Ezt Bíró János nyárádszeredai fafaragó készítette, felállítását Szász Sándor helybéli vállalkozó támogatta. A polgármester üdvözlő szavai után a művész bemutatta alkotását, majd Becze Loránd római katolikus, Sándor Szilárd unitárius és Kerekes József református lelkészek áldották meg az emlékművet. Ezt követően az ünneplők felavatták a jobbágyfalvi óvodát. Balogh István polgármester szerint történelmi pillanat ez a falu életében, hiszen kilenc évvel ezelőtt fogtak hozzá a teljesen új épülethez, de pénzhiány miatt alig haladtak az építkezéssel. Később a helyi önkormányzat 50 millió lejből építőanyagot vásárolt, s önkéntes munkával húzták fel "pirosba" az óvodát. Végül pedig az RMDSZ és a tanfelügyelőség hozzájárulásával sikerült 2006-ban 150 millió lejt kapni, amivel befejezhették a munkát. Az óvodában 32 gyerek tanul majd két csoportban. Az esemény fontosságát a polgármester és Kovács Júlia szaktanfelügyelő értékelte. Az óvodások pedig rövid műsort mutattak be, amelyet a marosvásárhelyi Cantuale énekkar előadása és Váradi Imre gitárjátéka követett.

Időközben a kultúrotthon mögött nemcsak a füst szállt magasba, hanem ínycsiklandozó illatok is keveredtek a levegőbe, ugyanis a hagyománynak megfelelően megrendezték a kakaspörköltfőző versenyt. Kilenc csapat (Lanka, a tompaiak, a nyárádgálfalviak, a jobbágyfalvi fiatalasszonyok, a református nőszövetség két csapata, a csíkfalviak, a sapientiás diákok, Fazakas Csaba - Kilyén Csaba és az Örökmozgó Természetjáró Egyesület) nevezett be a vetélkedőre, S míg az étel főtt, addig a színpadon felléptek a jobbágyfalvi és a nyárádszeredai kórusok, valamint a Cantuale, aztán fergeteges táncot roptak a somosdi, lőrincfalvi, a jobbágyfalvi csőszök s a többször visszatapsolt Aven Amentza Romale marosvásárhelyi roma táncegyüttes. Közben a gyerekeket a Habakukk bábcsoport szórakoztatta. A művelődési otthonban a Sapientia EMTE elsőéves kommunikáció szakos diákjai kiállították a nyári gyakorlatukon készült fényképfelvételeket. Munkájuk elismeréseként díjakat is átvehettek a legjobb dolgozatért, fényképért és riportért. A pénzjutalmat Szász Sándor, Szász Csaba Levente és a polgármesteri hivatal ajánlotta fel. Díjazták a terményeiket bemutató gazdákat is (Májai Zsigmond, Szabó Erzsébet, Szász Csaba Levente és Varga Ernő), bár az előző évekhez képest kevesebben vonultatták fel kertjük "ékességeit". A polgármester a száraz időjárást okolta. A főzőverseny díjkiosztásán a zsűri olyan kegyes volt a benevezőkkel, hogy szinte mindenki nyert. A nagy tapasztalattal, gyakorlattal és "katonaévekkel" rendelkező Kilyén Csaba és Fazakas Csaba páros vitte el az "aranyfakanalat", őket a tompaiak és a nyárádgálfalviak követték, majd a jobbágyfalvi fiatalasszonyok is "dobogósok" lettek. A "közönség díját" az "örökmozgók" nyerték el, hiszen az ő üstjüket ürítették ki a leghamarabb az ünneplők. Este a fiataloknak táncoltak a székelytompai Double Dance és a nyárádszeredai Andix modern táncosok és fellépett a baróti Hangyaboy is.

A hangulatos műsorvezetésről Nagy István színművész gondoskodott.

Vasárnap ünnepi istentiszteletet tartottak a református, illetve az unitárius templomokban, míg a katolikusok megtartották a hagyományos Assisi Szent Ferenc- búcsút. Délután sportrendezvények voltak, és este szüreti bál zárta az idei Jobbágyfalvi Napokat.

Vajda György, Népújság, 2007-09-25

 

 

Új tanév, új álmok - Egyházi útravaló tanévkezdésre

Minden új év új álmokat szül, olyanokat is, amelyeket nem mertünk álmodni, utalt a 450 éves református oktatás múltjára és jelenére Ötvös József, a Marosi Református Egyházmegye esperese vasárnap délelőtt a Gecse utcai Kistemplomban, amely az erdélyi és partiumi református kollégiumok közös tanévnyitó istentiszteletének helyszíne volt. Az ünnepségen átadták a Magyar Művészetért Alapítvány Árpád- és Kodály-emlékdíját valamint a Romániai Református Egyházi Zsinat Elnökségének Bethlen-díját.

A tanévnyitó istentiszteleten a marosvásárhelyi Református Kollégium diáksága, tanárai, az egyházkerület vezetői mellett jelen volt és a szószék előtt díszőrséget állt az erdélyi és partiumi református kollégiumok küldöttsége, akiket Székely Emese, a vásárhelyi kollégium igazgatója mutatott be.

Legyetek bátrak és erősek, hogy a megmaradt szellemi és kulturális haza örökségét átvegyétek és átmentsétek, akkor veletek marad az Isten - biztatta a diákságot a generális direktor, aki Józsué, népét az ígéret földjére vezető ótestamentumi próféta könyvéből választotta az igét. Véleménye szerint az 541. évébe lépő erdélyi református oktatás számára egy Mózes-korszak lejártával a Józsué-korszak következik.

Miért kell a református iskola, amely kilenc-tíz emberöltő óta a megmaradás sarkköveként végzi a népmentő és népnevelő szolgálatot ? - tette fel a kérdést Tonk István, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka. Azért, hogy azt a szellemiséget örökítse tovább, amely szerint az ember úgy tudja betölteni igazi hivatását, ha életét Isten szolgálatába állítja. Ez a szellemiség különösen fontos a fogyasztói társadalom látszatértékekkel elkápráztató teljesítményorientált világában, hogy a most induló nemzedékek különbséget tudjanak tenni érték és értéktelen, igaz és hamis, cél és eszköz között - hangzott el a főgondnok útravalójában.

Az ünnepségen a Magyar Művészetért Alapítvány Árpád-emlékdíját Gubcsi Lajos adta át a Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak és a Református Kollégiumnak, majd a Kodály- emlékdíjakat Csíki László zeneszerző, karnagy, orgonaművész, a Református Kollégium volt tanára és dr. Csíky Csaba zeneszerző, karnagy, orgonaművész részére.

A Romániai Református Egyházi Zsinat Elnökségének Bethlen-emlékdíjával a Kolozsvári Református Kollégium igazgatójának, Székely Árpádnak a munkáját ismerték el. Pedagógusi, karnagyi, iskolamenedzseri kvalitásait Tonk István főgondnok méltatta.

Az istentiszteleten a marosvásárhelyi Református Kollégium idén kinevezett tanárai és kilencedikes diákjai letették a fogadalmat.

A díjátadás során Chiricuta-Péterfi Zsuzsánna és Balázs Beáta mondott verset, majd a kollégium kórusa énekelt.

*

A vasárnap délelőtti szentmisén a belvárosi Keresztelő Szent János Plébániatemplomban látták el az idei tanévre szóló útravalóval a Bolyai katolikus osztályainak tanulóit. - A diákévek a legszebbek életünkben, hisz a tanulás, ismeretszerzés - a testi, lelki, szellemi fejlődés mellett - saját magunk birtokba vételének lehetőségét kínálják. Ne hagyjátok, hogy mások vegyenek birtokba benneteket - intette a katolikus diákokat Csintalan László esperes, arra figyelmeztetvén őket, hogy Istenen kívül minden múlandó az életben, s hogy lehetetlen két úrnak szolgálni egyazon időben.

(bodolai), Népújság, 2007-09-25

 

 

Az időseket ünneplik Makfalván

Az idősek világnapja alkalmából szeptember 30- án 17 órától ünnepségre kerül sor Makfalván, a református gyülekezeti teremben. Az idősek, valamint az aranylakodalmukat ünneplő házaspárok köszöntését követően a helybéli iskola diákjai Petőfi költészetéből összeállított műsorral lépnek fel, majd A korabeli fényképek üzenete című fotókiállítást tekinthetik meg a jelenlévők. A tárlatot Péterfi Levente szervező ismerteti. Az ünnepséget a Domus Familialis Alapítvány támogatja.

Népújság, 2007-09-26

 

 

Tarsolyukba csomagolt magyar szó

Második alkalommal látogattak Vadasdra pusztakamarási magyar gyerekek a vakáció utolsó hetében, hogy részt vegyenek a Ki az, aki nem fél? elnevezésű evangelizációs bibliahéten, amit ez alkalommal is a helyi református templomban tartottak 50-60 gyermek részvételével.

Egy tömbmagyar falu, Vadasd lelkésze, Jakab Viktor, és az egy éve elhunyt nagy író, Sütő András szülőfalujaként elhíresült Pusztakamarás lelkésze, Oroszhegyi Attila úgy döntött, hogy a tavalyi egyhetes együttlét után jó volna újból találkozni, egy hetet ismét együtt tölteni Vadasdon. Hál' istennek sikerült, s a tavalyi, nem éppen szokványos kezdeményezésnek íme, van folytatása. A gyermekeket ezúttal is családoknál szállásolták el. Igaz, az idén hat helyett már csak öten jöttek el, de jövőre akár 7-8- an is "beleférnek" a csapatba, akarom mondani a kis személyszállítóba, újabb évjárat gyerekei "érnek" oda Pusztakamaráson és a hozzá tartozó Novalyban, hogy részt vehessenek a gyerekek számára nyaranta szervezett egyházi találkozókon és felkészítőkön.

Öt nap után - Oroszhegyi Attila pusztakamarási lelkésznek köszönhetően - a vendéggyerekek székelyföldi kirándulásra indultak, s meglátogatták a Bözödi-tavat, Parajdot, és kényük-kedvük szerint sétál-hattak Erdély leghíresebb fazekasközpontjának utcáin, Korondon.

Jó volt tehát újból együtt lenni, s micsoda emlék marad az apró kis mezőségi magyarok szívében, hogy Wass Albert és Sütő András szülőföldjének hajlott hátú dombjai közül eljöhettek a festői fekvésű Vadasdra, ahol tisztán és szépen beszélik Petőfi nyelvét, s egyheti ittlétük után, a magyar iskola nélkül felnövő pusztakamarási magyar gyerekek - emlékeiken kívül - talán hazavihettek néhány magyar szót is a tarsolyukban.

Fölöttébb csodás lenne, ha jövőre a feketelakiak mondjuk Havadra, a Bethlen környékiek Kibédre, s az a néhány katonai katolikus gyerek valamelyik erős székelyföldi katolikus közösségben találkozna Jézus Krisztus üzenetével és drága anyanyelvünkkel: a magyar nyelvvel.

Akkor mondhatnánk igazán, hogy EGYÜTT vagyunk, nemcsak magyar és magyar, hanem szórványmagyar és tömbmagyar, segítő kezet nyújtva a lejtő túlsó oldalán "ereszkedő" testvéreinknek.

Lelkészek, pedagógusok, jó magyar érzelmű vállalkozók! Önök, Ti vagytok az elsők, akik ezt megtehetik.

Megtehetjük. Együtt.

Székely Ferenc, Népújság, 2007-09-26

 

 

Elindult az ifjúsági karaván (Kerékpárral az önálló magyar egyetemért) Marosvásárhelyről indult, és tegnap délután három órakor érkezett Kolozsvárra az erdélyi felsőoktatás diszkriminatív voltát Nyugat-Európában hírül adni hivatott ifjúsági karaván.

A szervezők képviselői a Babeş-Bolyai Tudományegyetem főépülete előtt tartottak sajtótájékoztatót, melyen elmondták, hogy több marosvásárhelyi egyetemistát megfélemlítettek, így azok utolsó pillanatban visszamondták a részvételt.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság, az Erdélyi Magyar Ifjak és az Országos Magyar Diákszövetség által szervezett karaván útvonala: Marosvásárhely, Kolozsvár, Nagyvárad, Debrecen, Budapest, Győr, Komárom, Bécs, Zürich, Bern, Genf, München, Strasbourg. A körút nemcsak a figyelemfelkeltést szolgálja, konkrét célja az Európa Tanács elnökével való találkozás, akinek átadják a kolozsvári és a vásárhelyi érintettek önálló magyar karok létrehozására vonatkozó igényeit. A tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatón Bagoly Zsolt EMI-alelnök emlékeztetett: több ízben gyűjtöttek aláírást, végeztek közvélemény-kutatást, a legutóbbi eredmények szerint a kolozsvári Babeş-Bolyai érintett oktatóinak 83 százaléka, a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar diákjainak 70 százaléka (800 diák) támogatja az illető intézményekben a magyar karok létrehozását. Ezeket az aláírásokat viszik most el az EMI és az OMDSZ kerékpárosai az ENSZ-hez, az Európai Parlamenthez, valamint az Európa Tanács elnökéhez. Ez utóbbi a legfontosabb, mert az ET napirendjén van egy tervezet, melyet januárban adott be 23 társának támogatásával Goran Lindblad svéd képviselő, és amely az erdélyi felsőoktatásban uralkodó diszkriminációra mutat rá, ennek felszámolására kínál javaslatokat, többek között az önálló magyar egyetem létrehozását. Ugyanakkor kéri Romániát, hogy ratifikálja a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartáját. A sajtóértekezlet másik résztvevője, Zsigmond József OMDSZ-alelnök szervezetének álláspontját mutatta be, hangsúlyozva, hogy a munkaerőpiacon helytállni képes, a hazájukban maradó magyar fiatalokat szeretnének maguk körül látni. Végezetül Bagoly kitért arra is, hogy néhány marosvásárhelyi bicikliző utolsó pillanatban visszamondta a részvételt, mert azelőtt való nap megfélemlítették őket - részleteket azonban nem árult el, mondván, hogy arról érdemben a BKB tud nyilatkozni.

erdély-ma, 2007-09-26

 

 

101 éves hodgyai székely kapu Keresztúron

1906-ban épült az a hodgyai szé­kely kapu, melyet tegnap Szé­kelykeresztúron, egy csa­lád kapujaként állítottak fel, frissen restaurálva, festve. A ka­put a nyári vihar döntötte ki Özvegy Pálfi Lajosné háza e­lől Hodgyában, valószínűleg tü­ze­lőfa lett volna belőle, ha De­meter István restaurátor fel nem fedezi. Így viszont a ke­resz­túri Szabó Klára és férje, Sieg­fried Busch megvásárolta, ön­e­rőből felújíttatta, Kovács Pi­roska néni előírásai szerint új­rafestettette. Tegnap Kincses Kál­mán szenterzsébeti református lelkész áldotta meg a kaput, majd Kovács Piroska néni mesélt a kapu származásáról, ugyanakkor megtudhattuk, hogy az ő ka­pu­ka­taszterébe 2001-ben került be­jegyzésre ez a hodgyai székely kapu. Az avatás eseményére a család ismerőse, Sógor Csaba szenátor is tiszteletét tette.

(bb), Udvarhelyi Híradó, 2007-09-24

 

 

A Dr. Aszalós János Emlékalapítvány 2007.-ik évi pályázati kiírásának díjazottjai

BELÉNYESI GABRIELLA - Philothea Klub- Marosvásárhely

LÁSZLÓ BAKK ANIKÓ - Amaryllis Társaság - Kolozsvár

KOVÁCS RÉKA RÓZÁLIA - Segítők Baráti Köre - Nyárádszentimre

 

A díjátadásra-átvételre 2007. szeptember 30.-án kerül sor a Marosvásárhely IV. Szabadi úti Református Egyházközség Gyülekezeti Központjában. - Szabadi út 47. szám.

 

A jövő évi kiirásra, további három - nagyon jó pályázat - díjesélyesként az Alapítvány Kuratóriumának nyílvántartásában marad: Gagyi Zoltán - ALKISZ- Dicsőszentmárton, Lőrinc Zsuzsanna - Artera - Székelyudvarhely, Simon Judit-Gyöngyi - HIFA-Románia - Marosvásárhely.

Marosvásárhely, 2007. szeptember 21.

Szász Zoltán, református lelkipásztor, a Kuratórium erdélyi képviselője

 

 

Álláshirdetés

 

Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület sürgősen munkatársat keres kolozsvári irodájába a következő munkakör betöltésére: 

 

Programfelelős és forrásszervező

 

Elvárások:

- Közép vagy felsőfokú végzettség

- Tapasztalat civil szférában, illetve ifjúsági munkában

- Magyar nyelv anyanyelvi szintű ismerete

- Román nyelv és egy idegen nyelv alapos ismerete

- Számítógépkezelői ismeretek

- Jó kommunikációs készség

- Megbízhatóság, rugalmasság

- Nyitottság terepmunkára

 

Fontos: Olyan munkatársat keresünk, aki keresztyén értékrendet vall és hajlandó egy keresztyén identitással rendelkező ifjúsági szervezet céljaiért tevékenykedni.

Jó csapatjátékos, de önálló munkavégzésre is képes.

 

Előnyt jelent:

- Tapasztalat önkéntes munkában

- Programszervezői és forrásszervezői tapasztalat

- Jártasság IKE munkában

- Több idegen nyelv ismerete

- Frissen (2007-ben) végzettek, vagy munkanélküliek

 

Feladatkör és felelősségek:

Az Erdélyi IKE országos és regionális programjainak koordinálása, pályázatok futtatása (pályázatfigyelés, pályázatírás, elszámolás,) támogatásszerzés, programok és a szervezet népszerűsítése.

 

Amit kínálunk:

- Megegyezés szerinti bérezés

- Változatos munka

- Egyéni és szakmai fejlődési lehetőség

- Továbbképzési lehetőségek

- Dinamikus, fiatalos munkaközösség

- Külföldi programokon való részvétel

 

A jelentkezőktől fényképes önéletrajzot és szándéknyilatkozatot várunk, melyeket az alábbi elérhetőségekre kérünk eljuttatni:

tel/fax: 0264 598050 vagy e-mailen: erdelyi_ike@yahoo.com

 

Jelentkezési határidő: 2007. szeptember 27., déli 12:00 óra.

 

 

"Hit és tanulás, imádság és tudás"

- az erdélyi református kollégiumok marosvásárhelyi tanévnyitója -

 

Az új tanév megkezdésekor gyülekezeteink többségében tanévnyitó istentiszteletre hív a harang. Az áhítatos együttléten a templomban egymás mellett ül iskolás és tanító, szülő és nagyszülő. Egymás mellett van a múlt, jelen és a jövendő. Az előtt vagyunk, aki "tegnap és ma és mindörökké ugyanaz". Valamennyien átérezzük kicsinységünket és tudjuk, hogy világunknak dzsungelhez hasonló nagyvárosaiban, vagy pusztára emlékeztető porladozó falvaiban Istenre kell bíznunk a jövőt, tőle kell kérnünk a sikeres előmenetelt és a naponként kiáradó áldást. Égre emelt tekintettel kutatjuk a jövendőt, és újult bizodalommal kezdjük el a tudás magjának vetését vagy a vetés ápolását, bízva a növekedést adó Úrban. Neki ajánljuk magunkat, és az iskola padjába beülő nemzedéket.

E gondolatok különleges kifejeződése ölt testet Erdély református kollégiumainak közös tanévnyitóján, amely a hagyomány szerint minden iskolai év első tanítási hete végén valósul meg. A közös tanévnyitók sorát Székelyudvarhely kezdte el 2004-ben, Nagyvárad volt a házigazda 2005-ben, 2006-ban pedig Nagyenyed fogadta a kilenc iskola küldöttségét. A 2007-2008-as tanév megnyitójának a Marosvásárhelyi Református Kollégium adott otthont, aki az idén ünnepli fennállásának 450. évfordulóját. A megnevezetteken kívül ide érkezett szeptember 22-én, szombaton reggel Szatmár, Zilah, Kolozsvár, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy református kollégiumainak igazgatója, lelkipásztora és 2-2 diákja.

Bár a tulajdonképpeni megnyitóra csak vasárnap került sor, szombatra így is jutott teendő. A házigazdák tanácskozást szerveztek az igazgatóknak és lelkészeknek, a diákoknak pedig városismertető túrát és iskolaismereti versenyt.

Vasárnap reggel ünneplőbe öltözött "refisekkel" telt meg a marosvásárhelyi református kollégium udvara. Amikor elérkezett az indulás pillanata, az iskolazászlók mögé felsorakoztak a palástos lelkészek, a templomi öltözetben tündöklő tanárok és diákok, és elindultak a Gecse utcai református templomba, a tanévnyitó istentiszteletre. Az ünneplők az iskola főkapuján lépetek ki az utcára, ott, ahol a homlokzaton a frissen felkerült "kollégium angyala" büszkélkedik.

"Erős várunk nékünk az Isten" zengett a Gecse utcai templomban az első ének, és az istentiszteleti helyet megtöltő gyülekezet tanúskodott arról, hogy ennek az éneknek vallomás értéke van. Az "Erős Isten" nélkül nem lennének újra iskoláink, nem lenne telt templomunk!

Az alábbiakban apró gondolat-morzsákban igyekszem összegezni az olvasóknak az ünnepi istentisztelet főbb eseményeit.

- Ötvös József generális direktor a Józs 1,5-6 verse alapján fogalmazta meg az új tanévre szóló üzenetet: jövője annak a népnek van, amelyiknek életében jelen van a hit és tanulás, az imádság és a tudás. Józsué a típusa kell hogy legyen a mai református magyar ifjúságnak a szellemi javak országának meghódításáért folytatott mindennapos küzdelmében.

- "Tégy Uram minket áldássá! . . . hogy tanár, diák legyen áldás az erdélyi magyarság és a jövő érdekében" - hangzott Székely Emese marosvásárhelyi igazgató tanévnyitó fohásza.

- Tonk István, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka a közös tanévnyitót az összetartozás jelének nevezte, és megállapította, hogy a református iskola a megmaradás munkáját végzi, és létjogosultságát a szellemisége adja. Tanévnyitó beszédében a főgondnok arra buzdította a diákokat, hogy tanuljanak meg különbséget tenni a cél s az eszköz között, és bánjanak jól a kapott tálentumokkal.

- Az igehirdetés és az ünnepi beszédek után következett a Magyar Művészetért Alapítvány díjainak átadása. Ezután a hagyományossá vált Bethlen-díj kiosztására került sor, amelyet az idén Dr. Székely Árpád, a Kolozsvári Református Kollégium igazgatója vehetett át.

- A Marosvásárhelyi Református Kollégium diákjainak énekét az új diákok és tanárok fogadalomtétele követte.

A szeptember 23-i ünnepi tanévnyitó sokunknak szép emléke. Azóta már mindenki elfoglalta őrhelyét ott, ahova az ÚR Isten állította, és folytatja a jövőt építő munkát.

Kívánom, hogy Istenünk áldja meg a tanárok és diákok életét, és minden kollégista lelkében visszhangozzon egész éven át a közösen elénekelt ének:

 

Halleluja! Halleluja,

Iskoláink tárt ajtaja

Várja ezt az ifjú népet,

Mely áldoz most Uram néked.

Munkakedvvel, víg énekkel

Házadból így indulunk el.

 

Hű pásztorunk, jó Istenünk

Nagy utunkra ó jöjj velünk!

Vigyázz reánk, nevelj minket,

Igazgassad lépteinket,

Míg utunkat fedné homály,

Tűzoszlopként előttünk járj!

 

Bekő István lp.

 

 

 

 

 

 

könyvespolc

 

 

 

Tálentumok - Aktivizáló bibliai társasjáték 10-12 kortól 4-12 fő részére

36 lej

 

Úton Útfélén bibliai társas útvonaljáték 6-12 éveseknek 3-6 játékos részvételével

53 lej

 

Noé bárkája 100 db-os puzzle

31 lej

 

Jónás-Mózes puzzle

31 lej

 

Állatvilág a Bibliában - komplex játék 7-16 éveseknek:

24 lej

 

 

A fenti termékek mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

 

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

        veresmiklos@reformatus.ro

        konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974

 

 

 

Hirdetések

 

 

Úrvacsorai kelyhek készítése és restaurálása

Gyülekezetek számára úrvacsorai kelyhek készítésével és restaurálásával foglalkozom (finom ezüstből). Érdeklődni telefonon lehet a 0264/433241-es telefonszámon lehet.

Imrei Imre ötvösmester, Kolozsvár