HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2007 május 18, VI. Évfolyam 20. szám (összesen 256 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

A Magyar Református Lelkészegyesület (MRL) 2007. évi tavaszi választmányi ülése

Kárpát-medencei alkotmányról döntött a református zsinat

Megjelent az Új Kezdet májusi száma

Gyászhír

Címváltozás

A család, mint érték a 21. században

Felvételi - Kolozsvári Református Kollégium

IKE táborok - 2007

VIII. IKE Találkozó - Labirintusok - 2007. augusztus 2-5, Kőrösfő

Angol nyelvtábor - Algyógy - 2007. augusztus 13-18

Konfirmáltak tábora - Algyógy - 2007. augusztus 20-25

IX. FIKE Szabadegyetem - A fogyasztói társadalom hatása a mai keresztyén ember életére - 2007. július 9-15 Algyógy

Kozma Zsolt - Másképpen van megírva

Tavaszy Sándor - Dogmatika

Török István - Dogmatika

Váratlan, érthetetlen a gyulafehérvári érsekség szándéka - Interjú dr. Czirják Árpád érseki helynökkel

Kolozsvári magyar gyerekkórus

Romániai Magyar Dalosszövetség

Családnap a Kétágúban

Száz éve született Dsida Jenő

Százötven éves a szemerjai református templom

Reneszánsz kórustalálkozó

A Cinquecento spiritualitása, különös tekintettel Monteverdi zenéjére

Első erdélyi térképtörténeti konferencia

Nagyenyed - "Amit tavaly elültettünk, idén betakarítjuk" - Iskolanapok a Bethlen Gábor Kollégiumban

Jótékonyság - Egy mosoly gyermeknapra - Az Erdély Ma és a MIT közös akciója

Erdély az Európai Unióban

Tartsd meg, ami nálad van

Nyugdíjasok kórustalálkozója Kézdivásárhelyen

Hajlítható színes kijelző

Az európaiak fele e-mailezik rendszeresen

LAN-parti kifejezetten szülőknek

 

 

 

A Magyar Református Lelkészegyesület (MRL) 2007. évi tavaszi választmányi ülése

A Magyar Református Lelkészegyesület (MRL) 2007. évi tavaszi választmányi ülését május 7-8 között tartotta Tahiban a "Sion Hegye" Konferenciatelepen. A Dunamelléki Református Egyházkerület tulajdonában lévő létesítmény kellemes, meghitt környezetével évente májustól késő őszig helyet biztosít különböző egyházi konferenciák megtartására, valamint vendégfogadásra is tökéletesen alkalmas.

A Választmányt Nt. Fónagy Miklós, az Észak-Pesti Református Egyházmegye esperese, váci lelkipásztor köszöntötte, házigazda minőségben a "Sion Hegyen" lévő kistemplomban. Összefoglalva vázolta a konferenciatelep létrejöttének történetét, valamint jelenlegi helyzetét.

Ezt követően Dr. Tóth Albert, a Lelkészegyesület elnöke köszönte meg esperes úr köszöntő szavait, és az Egyházkerületnek, hogy helyet biztosított önzetlen szeretetből a konferencia megszervezéséhez. Külön köszönetet mondott a megjelent regionális elnököknek és titkároknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték az értekezletet.

Az est a regionális elnökök beszámolójával folytatódott. Magyarországi, Felvidéki, Délvidéki, Királyhágómelléki, Erdélyi elnökök illetve képviselők számoltak be a lelkészegyesületi, -értekezleti munka örömeiről és nehézségeiről. Sajnálatos, hogy sem Kárpátaljáról, sem a Vajdaságból nem voltak jelen a lelkészegyesület képviselői, így az ott folyó munkáról csak érintőlegesen esett szó.

A második nap Kálmán Péter lelkipásztor, a Dunamelléki Református Egyházkerület Lelkészegyesületi elnökének igehirdetésével kezdődött. A 2. Tim. 1,7 igevers alapján megfogalmazott igei üzenet egybecsengett az egykor Pál apostol által Timóteusnak írottakkal: nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet, és a józanság lelkét. Hálásak vagyunk az elhangzott bizonyságtételért.

Ezt követően Dr. Tóth Albert elnök tett jelentést a Lelkészegyesület elmúlt évi, és ez évi munkájáról, valamint anyagi helyzetéről.

Külön köszöntötte Molnár Kálmán szilágycsehi lelkipásztort, mint a nyári konferencia házigazdáját.

A megbeszélés rendjén fölvetődött a Lelkészegyesület című folyóirat hatékonyabb terjesztésének szükségessége. Megállapítást nyert, hogy Kárpátalján, illetve Erdélyben nem megoldott a lap terjesztése. Elnök beszámolt arról, hogy a Svájcban élő támogató áldozatos hozzájárulása nélkül elképzelhetetlen lenne a lap kiadása és terjesztése. Továbbra is fennáll a lap gyülekezeti, illetve személyes támogatásának lehetősége.

Elnök a 2007-es esztendőt képletesen az "összegyűjtés évének" nevezte annak kapcsán, hogy szükség van a Kárpát- medencében élő református lelkipásztorok együvé tartozása tudatának erősítésére és hangsúlyozására.

Nevezetes évfordulóhoz érkezett a MRL. 1907. szeptember 18-án mintegy 500 magyar református lelkipásztor közös elhatározásaként, Budapesten a Nemzeti Múzeumban megalakult az Országos Református Lelkészegyesület (ORLE). Mint jogutód, a MRL méltó módon kíván megemlékezni e jeles évfordulóról. A Választmány határozata értelmében 2007. szeptember 18-án Vizsolban kerül sor a centenáriumi ünnepségre.

A tanácskozás során felvetődött a határok nélküli (egyházi és világi) egységes Magyar Református Egyház újraalakítása.

Molnár Kálmán, szilágycsehi esperes- lelkipásztor hivatalosan is bejelentette, és tisztelettel meghívta a lelkészegyesület tagjait a f. év augusztus 6- 9 között Szilágycsehben sorra kerülő nyári konferenciára. Összefoglalóan szólt a város múltjáról, az 1989-es sorsforduló kapcsán betöltött szerepéről. Egyeztetés történt a nyári konferencia programjáról.

Csoma László, felvidéki lelkészegyesületi elnök beszámolt arról, hogy Deregnyőn lehetőség van református lelkészcsaládok nyári üdülésére, várják a jelentkezőket.

Szőnyi Tamás MRL titkár nehezményezte, hogy olyan "minősítő mondatok" hangzottak el helyeként- Kolozsvár, Szatmárnémeti- a MRL-ről, amelyek nem állják ki az igazság próbáját. Kérte a RORLÉSZ elnököt, hogy ez ügyben esetenként éljen a kiigazítás lehetőségével.

Imádság és áldás után a találkozó közös ebéddel ért véget.

Zilah, 2007. május 14.

Püsök Sándor Csaba, lelkészértekezleti elnök

 

 

Kárpát-medencei alkotmányról döntött a református zsinat

 

Magyar Nemzet, 2007. május 15. 12:10

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=411322&rvt=2

 

Kárpát-medencei közös alkotmányról fogadott el határozatot a Magyarországi Református Egyház XII. zsinatának tizenegyedik tanácskozása. Bölcskei Gusztáv a testület lelkészi elnöke hangsúlyozta: nem szabad megfeledkezni a Nyugaton élő reformátusokról sem.

A Magyar Református Egyház XII. zsinatának tizenegyedik, kétnapos tanácskozásának első napján határozatot fogadtak el arról, hogy támogatják a Kárpát-medencei református egyházak közös alkotmányának elfogadását. A Kárpát-medencei református egyházak célja a közös alkotmány megalkotásával az egységes magyar református egyház létrehozása - olvasható az alkotmány tervezetében.

A tervezet kimondja, hogy a Kárpát-medencei református egyházak közös istentiszteleti és ügyviteli nyelve a magyar. Az alkotmány szerint az egyházak együttműködnek egyebek között a jogalkotásban, az oktatásban, az ifjúsági munka területén, az alkotmányban nem szabályozott területeken azonban önállóak és függetlenek.

A közös alkotmány hatálya kiterjed majd a négy magyarországi református egyházkerületre, az erdélyi, a királyhágó-melléki egyházkerületre, a szlovákiai református keresztyén egyházra, a kárpátaljai református egyházra, és a szerbiai református keresztyén egyházra. Az alkotmánytervezet kimondja, hogy csatlakozhatnak hozzá a Kárpát-medencén kívüli magyar református egyházak is. A zsinaton Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a testület lelkészi elnöke bejelentette, hogy a közös alkotmányt várhatóan nyáron fogják elfogadni.

 

2007 a közösségépítés éve

Bölcskei már a megnyitó beszédében is arról beszélt, hogy a zsinat a magyar reformátusok egységére törekszik. A lelkészi elnök közölte, hogy a református egyház az idei évet a közösség és a közösségépítés évének nyilvánította. Idézte Hankiss Elemért, aki egyik munkájában arról írt, hogy az átmeneti társadalmakban általában megerősödik a közösségi érzés. Rámutatott: a mai magyar társadalmat ez nem jellemzi, eluralkodott a közöny.

Bölcskei hangsúlyozta, hogy a szolidaritás nélkülözhetetlen része a társadalomnak. Arról beszélt, hogy fő törekvésük a Kárpát-medencei református közösség egysége, ugyanakkor kiemelte, hogy nem szabad megfeledkezni a nyugaton élő reformátusokról sem. Elmondta, hogy az egyház készül Kálvin János születése 500. évfordulójának megünneplésére, ami 2009-ben lesz. Hozzátette, hogy minden erővel a magyar református egyház egységének megteremtését tartják legfőbb feladatuknak.

(MTI)

További hírek a Zsinatról: http://www.reformatus.hu/

 

 

Megjelent az Új Kezdet májusi száma

www.reformatus.ro/ujkezdet

 

 

Gyászhír

 

 

Isten vigasztalását kérő szívvel tudatjuk, hogy életének 71. évében, 2007 május 14-én hosszú, súlyos betegség után elhunyt Kiss Endre vajdahunyadi nyugalmazott lelkipásztor, a Hunyadi Református Egyházmegye volt esperese.

A temetési istentiszteletre 2007 május 17-én csütörtökön 14 órai kezdettel kerül sor a vajdahunyadi református templomban.

 

A gyászoló család nevében,

a Hunyadi Református Egyházmegye lelkipásztori közössége.

 

 

 

 

Címváltozás

A Görgényi Református Egyházmegye új e-mail címe : gorgenyi@clicknet.ro

 

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Erdélyi IKE gyerekszakosztálya által szervezett

 

A család, mint érték a 21. században

című előadásra.

 

A Család Nemzetközi Napja alkalmából keressük együtt a választ néhány, valamennyiünket érintő kérdésre:

- Mitől család a család? 

- A család szanatórium, hotel, erődítmény, színház vagy fészek?

- A család, mint élő szervezet

- Titkos recept egy 'elég jó' családhoz

 

A kérdések megválaszolásában dr. Berszán Lídia, meghívott elöadó (családterápeuta) fog segíteni.

Időpont: 2007. május 15, 19.30 óra.

Helyszín: Apafi Kollégium, Bocskai tér (Avram Iancu), 14 tér. (Protestáns teológia mellett)

Belépés díjtalan.

Érdeklődni lehet az Erdélyi IKE kolozsvári központi irodáján a 0264 598 050 telefonszámon, Cosma István programfelelősnél.

 

Szeretettel várunk mindenkit!

 

 

Felvételi - Kolozsvári Református Kollégium

 

 

A Kolozsvári Református Kollégium május 26-án 8.00 órára felvételi vizsgát hirdet az iskola IX. osztályaiba. A 2007-2008-as tanévben két teológiai (intenzív angol és német) és egy reál (biológia-kémia) osztályt indítunk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

További részletek a www.kollegium.ro oldalon olvashatók.

Az iskola vezetősége

 

 

IKE táborok - 2007

 

 

Az Erdélyi IKE által meghirdetett táborokról érdeklődni, illetve jelentkezni lehet az IKE irodán a 0264 598 050, 0744 670769 telefonszámokon (hétköznap 9-17 óra között), illetve ike@ike.ro e-mail címen Jaskó Gyöngyi irodavezetőnél. Az előleget vagy részvételi díjat  postai utalvánnyal kérjük elküldeni a következő címre: Erdélyi IKE/ATC Transilvania, (Jaskó Gyöngyi), str. Motilor nr. 84, 400370 Cluj.

Bejelentkezési űrlap igényelhető az ike@ike.ro e-mail címen, illetve letölthető a www.ike.ro honlapról. 

 

 

VIII. IKE Találkozó - Labirintusok - 2007. augusztus 2-5, Kőrösfő

 

Programajánlat:

- Reggeli kiscsoportos áhítatok

- Előadások: Barátok közt jóban rosszban, Misszionáriusnak lenni, Péntek 13-babonaságaink, Nyitott kapuk- EU-s kihívások a keresztyen ember számára, Meg A Sztár, Ifjúsági munka Angliában, Lelki magaslatokon-buddhizmus, jóga, meditáció témakörökben

- Délutáni műhelyek: Kábulatok, folklór délután, vetélkedők, csendsátor, barkács, színjátszókör, sport, éneklés, játékok, láthatatlan színház, lehetőségek piaca.

- Esti program: koncertek, IKE program-bemutatók, vetélkedők, karaoke, filmklub, táncház, társas játékok, stb.

Részvételi díj: 55 lej

- ha IKE csoport tagja és csoportod tagdíja a 2006-os évre ki van fizetve, 10 lejes kedvezményben részesülsz.

Jelentkezési határidő: 2007. július 15.

A jelentkezés 30 RON előleg befizetésével válik véglegessé.

*Megjegyzés: amennyiben a helyszínen fizetsz, a tábor részvételi díja: 60 RON. Mivel hagyomány szerint a találkozónak sátortábor jellege van, hozzál magaddal sátrat. Fiúk, lányok külön lesznek elszállásolva.

 

 

Angol nyelvtábor - Algyógy - 2007. augusztus 13-18

 

2007. augusztus 13-18. között kerül megszervezésre és célja az angol nyelv tanítása kötetlen, játékos környezetben kezdő, középhaladó és haladó csoportokban. A színes programot angol anyanyelvű fiatalok és felnőttek vezetik. Az angol nyelv elsajátítása és elmélyítése mellett lehetőség lesz sportolásra, úszásra és sok-sok játékra.

Jelentkezési határidő: 2007. július 23.

Résztvételi díj 150 lej, amelyből 30 lejt előlegként kell kifizetni.  A helyek száma korlátozott, ezért figyelembe vesszük a jelentkezés sorrendjét.

 

 

Konfirmáltak tábora - Algyógy - 2007. augusztus 20-25

 

2007. augusztus 20-25. között szórványban élő idén konfirmált fiataloknak, melyet az IKE masodik alkalommal szervez meg. A tábor célja lehetoséget nyújtani a fiataloknak aktuális kérdéseik megbeszélésére, közösségépítésre, kikapcsolódásra.

A tábor különleges vendégei egy Észak-Írországi presbiteriánus gyülekezet kis ifjúsági csoportja, akik hozzájárulnak a program szervezéséhez.

Jelentkezési határidő: 2007. július 30.

Résztvételi díj 150 lej, amelyből 30 lejt előlegként kell kifizetni. A helyek száma korlátozott, ezért figyelembe vesszük a jelentkezés sorrendjét.

 

 

IX. FIKE Szabadegyetem - A fogyasztói társadalom hatása a mai keresztyén ember életére - 2007. július 9-15 Algyógy

 

Immár kilencedik alkalommal kerül sor a főiskolásokat és egyetemis-tákat megcélzó nyári szabadegyetemre. A rendezvény programkíná-latában: előadások, kerekasztal-beszélgetések, műhelytevékenységek, áhítatok és bibliaórák  szerepelnek, de nem hiányoznak a kikapcsoló jellegű esti tevékenységek sem (filmklub, esti kávéház, csendes délután).

Részvételi díj:

- 85 lej, ha június 1-ig befizeti a résztvevő a 35 lej előleget

- 100 lej, ha június 1. után fizet be.

Jelentkezési határidő: 2007. június 25.

A jelentkezés a 35 lej előleg befizetésével válik véglegessé. 

 

 

 

Könyvespolc

 

 

Kozma Zsolt - Másképpen van megírva

 

 

Ár. 20,00 RON

 

 

Tavaszy Sándor - Dogmatika

 

 

Ár. 15,00 RON

 

 

Török István - Dogmatika

 

 

Ár: 10,00 RON

 

 

A fenti könyvek mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél, és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

 

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

         veresmiklos@reformatus.ro

         konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974

 

 

Tallózó

 

 

Váratlan, érthetetlen a gyulafehérvári érsekség szándéka - Interjú dr. Czirják Árpád érseki helynökkel

- A sajtó arról tájékoztatott, hogy a gyulafehérvári érsekség a főtisztelendő urat a kolozsvári Szent Mihály-plébániáról más plébániára óhajtja áthelyezni. Mi a véleménye a szándéknyilatkozatról?

- Meglep és érthetetlen már azért is, mert a főpásztor velem nem tárgyalt, faxon küldött levélben értesített szándékáról. Az áthelyezések alkalmával szokás szerint a kezdő plébánosokkal konzultálnak, annál inkább elvárható ez több évtizedes szolgálat után, az én esetemben. A főegyházmegyei hatóság illetékesei a sajtónak már nyilatkoztak személyem megkerülésével. A hírt én a Szabadságban olvastam.

- A gyulafehérvári érsekségnek mi a szándéka ezzel a határozattal?

- Pénzügyi szempontokra hivatkozik. Közismert a jelenlegi gazdasági helyzet. Az elnéptelenedett szórványban lévő közösségeket, templomokat fenn kell tartani, ami a tehetősebb plébániákra hárul. Az érsekség előírta, hogy a bérházakkal rendelkező plébániák a házbér címén befolyt bruttó összeg harminc százalékát fizessék be a gyulafehérvári érsekségnek. Mindössze néhány plébánia rendelkezik bérházakkal, közöttük a kolozsvári Szent Mihály plébánia is. Ennek az előírásnak csak részben tettünk eleget. Az érsekség ez év február 15-én a Szent Mihály-plébániának fél év haladékot adott az adósság törlesztésére. Ezek után a Szent Mihály-plébánia egyháztanácsa úgy döntött, hogy a bérházak általános javítását és minden más tevékenységet leállít, csakhogy tartozását 2007. augusztus 15-ig törleszthesse. A Szent Mihály-plébánia a felszólításra reagálva a tartozás jelentős részét már törlesztette is és az említett időpontig eleget akar tenni kötelezettségének. A gyulafehérvári érsekség mindezt figyelmen kívül hagyva, március elején leiratban büntetés jellegű áthelyezésemet fogalmazta meg. Ezek után úgy tűnik, hogy a pénzügyi viszonyulás hátterében más ok keresendő.

- Milyen okra gondol?

- Nem tudom, de én is szeretném megismerni az okot.

- Potyó Ferenc érseki helynök nyilatkozata szerint: "Czirják és Csató további sorsa még nem végleges. A Kolozs-Doboka főesperesi kerületben a papság továbbra is Czirják Árpádot javasolta a tisztségbe."

- Valóban így van. A papság kifejezte személyem iránti bizalmát, ragaszkodását amiért ezúttal is köszönetet mondok. Az egyházi hatalmat gyakorló főpásztor viszont másképpen ítélkezik, amit tudomásul veszek.

- Az érsekség ajánlott-e más plébániákat a prelátus úrnak?

- Igen, javasolta, hogy a marosvásárhelyi, a brassói és a kolozsvári plébánosok kölcsönösen egyezzenek meg a cserében, ami nem jött létre. Mindenik lelkipásztor ragaszkodott saját közösségéhez. Azóta újabb javaslattal is megtisztelt, miszerint válasszak plébániát, ott lelkipásztori munkámat folytathatom.

- Erre mit válaszol?

- Az ajánlatot nem tudom elfogadni. Az idő múlásával már sem egészségem, sem energiám nem teljes ahhoz, hogy mindazt, amit megtettem Kolozsváron, másutt újrakezdjem. A válasz felől érdeklődik? A huszonhárom évi lelkipásztori szolgálat után érkező áthelyezési faxra nem tudok válaszolni. Az áthelyezést szorgalmazó főpásztor elődeire gondolok, Isten szolgájára Márton Áronra, aki segédlelkésznek ide kinevezett és a hitoktatást államellenes tevékenységnek minősítő állambiztonsági szervekkel szemben Veress László atyával megvédett. De előttem áll dr. Jakab Antal püspök úr is, aki rábeszélt arra, hogy a Szent Mihály plébánia lelkipásztori szolgálatát elvállaljam, és amikor a hatóság nem akart tartózkodási engedélyt adni, személyesen közbenjárt, és lelkiekben mindig is támogatott. A sok gonddal küzdő egyházközség lelkipásztorának továbbra is szüksége lett volna a főpásztor erkölcsi támogatására.

- A múltat említette, kérném a jelenre is utalni.

- A hiányosságok tudatában mondom, hogy egyházamért, annak fennmaradásért, a magyar híveimért megtettem, amit megtehettem, népemnek dicsőséget szereztem. A lelkipásztori munka mellett hosszú éveken át gazdasági és kulturális intézményrendszert építettünk ki a szorgos jóakaratú munkatársakkal, templomot emeltünk Isten dicsőségére és Szent István király tiszteletére. A romokban lévő egyházközséget a főegyházmegye élvonalába emeltük. Akik a mindettől való elszakadást hangoztatják az engedelmesség jegyében, azoknak az emberséget ajánlom figyelmébe.

- A sajtóreferens állítása szerint a főtisztelendő úr nem vett részt a Gyulafehérváron tartott szenátusi gyűlésen, amit egyesek szóvá tettek.

- A papi szenátus megalakulása óta minden összejövetelen részt vettem, most azért nem mentem el, mert nem kaptam meghívót. A szóvivő jól tenné, ha hitelesen tájékoztatna.

- Az áthelyezés az egyházkerület magánügye, miért lett ebből közügy?

- A gyulafehérvári érsekség kreálta a magánügyet közüggyé, mert már március közepén nyílt levélben értesítette a három központi plébániát, az áthelyezési szándékot bárki elolvashatta. Ugyancsak az érsekség illetékesei nyilatkoztak a sajtónak. A szóban forgó exponált plébániák lelkipásztoraival nem rokonszenvezők közül egyesek a szennyáradattól sem riadnak vissza. Meglepő, hogy még a Babeş-Bolyai Tudományegyetem római katolikus teológiai karán is akad, aki a sárdobálásban jeleskedik.

Horváth Arany, Szabadság, 2007-05-18

 

 

Kolozsvári magyar gyerekkórus

A KOLOZSVÁRI MAGYAR GYEREKKÓRUS pénteken, május 18-án, 18-20 óra között, valamint vasárnap, május 20-án, 16-18 óra között tartja próbáit. A kórus vezetői idén is szerveznek zenetábort, Algyógyon, augusztus 27 - szeptember 1-je között. Minden énekelni szerető, 6-14 éves gyerek jelentkezését várják a Farkas utcai Református Lelkészi Hivatalban vagy Balázs Ágnesnél (tel.: 0745-359581).

 

Romániai Magyar Dalosszövetség

A ROMÁNIAI MAGYAR DALOSSZÖVETSÉG karnagytovábbképzésének záróhangversenyét tartják május 20-án, vasárnap du. 6 órakor a Kolozsvár-Hidelvei Református templomban. Fellépnek a Kolozsvár Alsóváros-, a Kerekdomb-, a Törökvágás-, a Hidelve-, a Bodonkút-, a Türe református egyházközségének énekkarai, valamint a Bethlen Gábor református földészek férfikara.

Szabadság, 2007-05-18

 

 

Családnap a Kétágúban

A nemzetközi családnap alkalmából szervezett május 15-én, kedden délután családnapi rendezvényt az Életfa Családsegítő Egyesület. A találkozó célja az volt, hogy kellemes környezetben (a Kétágú templom parókiájának hátsó udvarán) gyerekek és szüleik vagy nagyszüleik a mai rohanó világban együtt legyenek, ismerkedjenek, játszanak, rajzoljanak.

Mindenki saját családképét próbálta megosztani a többiekkel : volt, akit a kézimunka, de volt, akit a rajzolás kötött le. A fiúkat inkább az építőkocka vonzotta: kígyók és százlábúak is születtek az udvaron, de épült helikopter is.

A szabadtéri tevékenységek után zenés áhítat következett, ahol nagycsaládos gyerekek játszottak tubán, orgonán és hegedűn. A családnapi rendezvény elérte célját: a csöppségek és családtagjaik tartalmas délután töltöttek el együtt, és elhatározták hogy amint lehet, megismétlik az alkalmat.

Szabadság, 2007-05-18

 

 

Száz éve született Dsida Jenő

 

 

Egész napos ünnepséggel tisztelgett Dsida Jenő emléke előtt, születésének századik évfordulója alkalmával a Kolozsvár Társaság és a BBTE Magyar Irodalomtudományi Tanszéke. Délelőtt a Házsongárdi temetőben koszorút helyeztek el a költő családjának kriptája előtt, délután a Kolozsmonostori római katolikus templomban szentmisét celebráltak, este pedig a Báthory-líceumban irodalmi-zenés műsorral adóztak a költő emlékének. "Száz esztendeje született a Nagycsütörtök szerzője, a Cantico di frate sole magyarítója" - mondta Egyed Emese egyetemi tanár a Házsongárdba költözött utazóról értekezve, aki képes volt "fűben-fában, virágban, kőben, éneklő madárban meglátni Isten gondolatait és Isten szeretetét". Kántor Lajos beszédének fő gondolata az volt, hogy legalább a centenáriumi ünnepségeken emlékezzünk meg költőinkről, egy olyan korban, amikor nem a költőké a meghatározó szó.

(N.-H. D.), Szabadság, 2007-05-18

 

 

Százötven éves a szemerjai református templom

 

 

Hálaadó istentisztelettel, ünnepi musorral emlékezik meg vasárnap a 4557 lelket számláló sepsiszentgyörgyi szemerjai református gyülekezet a templom másfél évszázados múltjáról. Hálát adnak azért a lehetoségért, hogy az 1989-es, majd 1992-es javítások után, amikor új karzat, illetve kazettás mennyezet készült, tavaly és idén újracserepezték a tetozetet, kijavították a templom és a torony falait, újrakezelték és -festették bádogtetejét, koburkolattal vették körül a templomfalat, és kockaköves járdasávot raktak le a felszín alatt felgyülemlo víz párolgásának megoldásáért. A 120 000 lej (1,2 milliárd régi lej) értéku munkálatokra 50 000 lejt adott az állam, a többit a gyülekezet gazdálkodta ki perselypénzbol, adományokból, a temeto fenntartásából.

A vasárnap 14 órakor kezdodo ünnepi istentiszteleten igét hirdet ft. Pap Géza püspök, szavalatok hangzanak el, és fellép a Sipos Zoltán vezette szemerjai dalárda.

Fekete Réka, Háromszék, 2007-05-18

 

 

Reneszánsz kórustalálkozó

Körtvélyfáján hagyományteremtés céljával rendezték meg évekkel ezelőtt az első reneszánsz énekkari találkozót, amelyet az elmúlt hét végén a hetedik követett. A helyi református egyház Cantate Domino vegyes kara hívta találkozóra magyarországi és hazai dalostársait.

- Éneklő közösségeket látni felemelő, hiszen egyre több kórus oszlik fel manapság. Őrizni kell ezt a lelki műhelyt. Úgy vélem, hogy az egyházi kórus elsőrendű feladata, hogy az istentiszteleteken erősítse a gyülekezeti éneklést, hogy az énekelt evangélium megszólalásában méltó legyen az alkalomhoz - mondta értékelő beszédében Berkesi Sándor zeneszerző, a debreceni református kollégium kántora, aki néhány megjegyzést fűzött az előadott reneszánsz művekhez és a kórusok teljesítményéhez. Elmondta, hogy nagyszerű ötlet a reneszánsz program, viszont a kórusok rendelkezésére állnak a magyar reneszánsz művek, így azokat kellene az idegen vagy ismeretlen szerzők műveivel szemben előtérbe helyezni. A zeneszerző szerint nem előnyös, ha egynemű kari műveket vegyes kar ad elő, illetve nem méltó, ha a zeneszerzők munkáját átírják a karvezetők. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, sok kórus erőből énekel, ezért a hangképzésen puhítani kell, hogy a kórustagok hallják is egymást. Erre legjobb módszerként a kánonéneklést említette, majd hozzátette: Kodály Zoltán szerint "nincs megalkuvás magyarságban és művészetben", ezt kiegészítendő, ne legyen megalkuvás az evangéliumi mondanivaló méltó megszólaltatásában sem. Ha sikerül ezen folyamatosan javítani, akkor érdemes a kórustalálkozók megszervezése - mondta Berkesi.

Berekméri Ildikó, Népújság-2007-05-17

 

 

A Cinquecento spiritualitása, különös tekintettel Monteverdi zenéjére

A CINQUECENTO SPIRITUALITÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL MONTEVERDI ZENÉJÉRE címmel szervez konferenciát a kolozsvári Református Tanárképzőkar Zenepedagógiai Tanszéke május 18-19. között. Az előadások reggel 9-kor kezdődnek, a Horea út, 7. sz. 3. emeletén. Május 18.: dr. Molnár János dékán köszöntő beszéd, dr. Alfons Wohlgemuth (Münster): Rövid esszé a változásról, dr. Ruth Fabritius (Bonn): A moldvai Cin a hitviták századában, dr. Kovács László Attila: Monteverdi helye és jelentősége a zentörténelemben, Dr. Angi István: A szöveg és a dallam viszonya Monteverdi esztétikai nézetében, drd. Lászlóffy Zsolt: Monteverdi Orfeójának aktualitása a mű rekonstrukciójának tükrében, dr. Kovács Gábor (Szeged): Monteverdi és a tánc. 21.00-tól - Koncert a Piarista templomban. Énekel a "BBTE Refromátus Tanárképző Kar Zenepedagogia Tanszékének Kórusa" - vezényel Geréd Erzsébet. Május 19.: dr. Ordasi Péter (Szeged): Monteverdi műveinek felhasználhatósága a mai zenepedagógiában, dr. Egyed Emese: Monteverdi a magyar irodalomban, dr. Emanuel Schmelzer-Zieringer (Bécs): Monteverdi és a madrigál, dr. Kovács András (Kolozsvár): A reneszánsz és a barokk határán. Délután barokk tánc workshop, mestere dr. Kovács Gábor (Szeged).

Szabadság-2007-05-16

 

 

Első erdélyi térképtörténeti konferencia

Térképkiállítással egybekötött térképtörténeti konferenciát tartanak május 19-én Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum kiállítótermében. Előadást tart Klinghammer István, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője, Gróf László térképtörténész, a Királyi Földrajzi Társaság tagja (Oxford), Gudor Botond magyarigeni református lelkipásztor, Ovidiu Sandor temesvári térképgyűjtő, Feiszt György szombathelyi levéltáros, Kónya Ádám, a Székely Nemzeti Múzeum nyugalmazott igazgatója, Mariuca Radu, brassói térképszakértő, illetve Tamás Sándor térképgyűjtő (Kézdivásárhely), a rendezvény védnöke.

Szabadság-2007-05-16

 

 

Nagyenyed - "Amit tavaly elültettünk, idén betakarítjuk" - Iskolanapok a Bethlen Gábor Kollégiumban

Hagyomány és újszerűség egyaránt jellemezte az idei iskolanapokat a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban. A háromnapos rendezvény megnyitóünnepségén jelen volt Matekovics Mihály, a Tanügyminisztérium kisebbségi osztályának igazgatója, aki ugyan csak néhányszor járt a kollégiumban, aradi tanfelügyelőként mégis azt tapasztalta, hogy a Nagyenyeden végzett pedagógusok többsége többletértékkel rendelkezik: nem csak szóban, hanem tetteikkel is sokszor bizonyítottak már. Matekovics elmondta: itt, Erdélyben van szükség igazán a kis Kőrösi Csomákra, hiszen az első lépéseket, amelynek során a Miatyánkot, a szorzótáblát anyanyelven megtanulják, az iskolában kell megtenniük. A Bethlen-kollégium szellemiségében nevelkedett Borbély Károly véndiák is, az Országos Ifjúsági Hatóság államtitkára, aki szintén vendége volt a kollégiumnak.

 

Belső rend és bizalom

Bárócz Huba református esperes találó hasonlattal élt bevezető áhítatában. Heidelberg egyik pincéjében egykor egy szép színesre festett abroncsú hordót mutogattak a turistáknak. Arra vetődött egy székely ember, aki ránézett a hordóra és megállapította, hogy a lényeg hiányzik belőle, hiszen nincsen benne bor. A lelkész elmondta: a kollégiumban is vannak pincék és nagy hordók, tele borral. Az iskola falai kopottak, kívül hull a vakolat, nincs máz, de jellemző rá egy belső rend, bizalom, és ez az ünnepnapokon is megnyilvánul. Az ezután felszólalók szeretettel nyilatkoztak az iskoláról a Bethlen Gábor Kollégium "lustráján". Dominics Sándor, az iskola tiszteletbeli professzora így fogalmazott: vágjatok neki hát, mint valamikor Kőrösi Csoma tette vándorbottal a kezében. Ilyen szellemben nyilatkozott Ladányi Árpád alprefektus és Horaţiu Josan polgármester is.

Szőcs Ildikó a kollégium szerteágazó szálait egységbe kovácsoló igazgatója arra biztatta a jelenlevőket, hogy engedjék ezen a pár napon felcsendülni lelkükben az öröm szimfóniáját. Hozzátette: bízik benne, hogy az iskolanapokat követően mindenki valamivel gazdagodva távozik, mert a cél a megmaradás, de nem akárhogyan. Demény Piroska aligazgatónő beszédében elmondta: "amit tavaly elültettünk, idén betakarítjuk". És ez tényleg így is történt, az elképzeléseket sikerült megvalósítaniuk a szervezőknek, hiszen színvonalasabbnál színvonalasabb programok várták az érdeklődőket.

 

Sport és művészet

Az első nap a művészeteké és a sportbemutatóké volt. Az udvaron tájfutó verseny zajlott műveltségi kérdésekkel és fizikai akadályokkal fűszerezve. Ezzel egyidőben tanárok és főleg tanítóképzős- és turizmusra szakosodott osztályok diákjai egy boule nevű francia játékot játszottak. A tájfutó versenyen a VII. A osztály bizonyult a legjobbnak. Az akadályverseny legizgalmasabb szakaszán, a tiroli ereszkedésen pedig a sok ügyes fiú mellett részt vett a legbátrabb lány, Simándi Noémi az V. A osztályból. Délután a Barcsay Galériában mutatkoztak be az iskola művésztanárjai. Deák Alpár torockói festményeit, Dvorácsek Ágoston csodálatos fotóit és László László matematikatanár régi tárgyakat felidéző mutatós faragásait csodálhatták meg az oda látogatók. Rendhagyónak számított, hogy a művésztanárok maguk beszéltek életükről és művészetük lényegéről, ami őszintébbnek és igazabbnak tűnt mások jellemzéseinél. A hagyományos tornavizsga idén is rengeteg embert mozgatott meg látványos produkcióival. Nagyszerű, színes tömegjelenetekkel szórakoztatta a közönséget, ami az iskola tornatanárainak munkáját dicséri.

 

Fenichel-örökség a kollégiumnak

Szombaton délelőtt a tudományé volt a főszerep. Egy Feni-chel Sámuelről szóló előadást követően átadták a kollégium könyvtárának azt a két vaskos iratmappát, ami iratjegyzékkel és összegezéssel ellátva tartalmazza Fenichel szellemi örökségét. Dr. Izsák Sámuel kolozsvári nyugalmazott orvosprofesszor adománya mintegy 204 iratot tartalmaz, és a tudományért életét áldozó kollégiumi véndiák életéhez hasonló kalandos utat járt be, amíg visszaérkezett Nagyenyedre. A közönség soraiban ott ültek a Budapestre elszármazott Fenichel rokonok is. Dr. Fenichel László nyugalmazott egyetemi docens és fia Fellegi Tamás közgazdász nagy érdeklődéssel követték az előadást, és segítséget ígértek a német nyelvű iratok lefordításában. A Fenichel kör tagjai ma is folytatják a kutatást a kollégiumban, és be is mutatkoztak diáktudományos dolgozataikkal a dr. Dominics Sándor tiszteletbeli professzor által elnökölt értekezlet humán és reál tagozatain. Első díjat nyert reál tagozaton: Hosszú Tünde és Mán Bianka (XII. o.), Horhát Dalma Erika, valamint Molnár Tünde (X. o.), humán tagozaton pedig Sepsi Noémi (XI. o.), Farkas Loránd és Szigeti Rozália (X. o.). Párhuzamosan zajlott a szavalóverseny, amelyen egy Áprily Lajos verset és egy szabadon választott költeményt kellett előadniuk a versenyzőknek. A legügyesebbnek Zilahi Ágnes, a marosújvári Általános Iskola VI. osztályos diákja, Turzai Zsolt a magyarlapádi Általános Iskola VI. osztályos diákja, valamint a Bethlen Gábor Kollégiumból Szigeti Rozália X. osztályos tanuló bizonyult. Dicséretben részesültek a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Teológiai Líceum tanulói, valamint a soltvadkerti Kossuth Lajos Művészeti Alapiskola tanulója, Müller Tamara. Dominics Sándor a diáktudományos dolgozatokat, Király László nyugalmazott- és Turzai Melán magyartanár a szavalóverseny produkcióit elemezte ki.

 

Várjátékok, színház és néptánc

A délutáni májusi eső egy kicsit késleltette ugyan, de nem akadályozta meg a várjátékokat, amelyet Fórika Éva zenetanárnő dramatizált és rendezett Árpádházi Szent Erzsébet emlékére Ki szívét osztja szét címmel. Munkájában segítette Tomai Gyöngyi tanítónő és Kerekes Ferenc tornatanár. Az előadás újdonsága az volt, hogy a közönség a várudvar több pontjára is követte a szereplőket, ahol gyönyörű jeleneteket, énekeket és reneszánsz táncokat, pünkösdölést, vívást tekinthettek meg. A szereplő diákok korhű öltözetben játszották el a történetet, miközben Szent Erzsébet életét is ismertették, aki számtalanszor segített a rászorulókon. A várjáték a Vártemplomban fejeződött be, ahol az összes szereplő (az V. A és B osztályok, valamint a három református osztály) felvonult a kitartóan tapsoló, nagyszámú közönség előtt.

Este az V. B osztály tanulói mutatták be Móra Ferenc Kevély Kereki című novellájának dramatizált változatát, majd Szilágyi Róbert informatikatanár Álom a tánc című magyarlapádi életképekkel és gyönyörű táncokkal fűszerezett műsorát láthatták a jelenlevők az iskola tánccsoportjának előadásában. Ezt követően már csak az ifjúságnak maradt ereje a táncházra és a bulira.

 

Kopjafa Sütő András emlékére

Vasárnap Tőkés László Királyhágó-melléki püspök prédikált a Vártemplomban. Az istentisztelethez felhasznált egyik ige mai erdélyi és szórvány életünkhöz kapcsolódott: hiába építik a házat, ha az Isten nem akarja, majd emlékezetes "történelem óra" következett, amelyre sokáig emlékezni fognak a nagyenyediek, magyarlapádiak és mindenki, aki jelen volt. Elhangzottak a nagy történelmi nevek: Bethlen Gábor, Apafi, a Rákócziak, és a felszólítás, hogy semmilyen körülmények között sem szabad cserbenhagyni egymást. Az igehirdetés után Lengyel Szabolcs a kisvárdai Tőkés László Alapítvány elnöke az alapítvány történetéből kiragadva az utolsó évek részletét megemlítette, hogy 2003-ban Orbán Viktor, 2004-ben Tonk Sándor posztumusz kapta meg az alapítvány díját. Ebben az évben pedig Szabó Magda írónőnek ítélték oda, és a szeptemberi átadásra a nagyenyedieket is meghívták. Az alapítvány évek óta 20 kollégistának biztosít ösztöndíjat, és reményeik szerint az elkövetkező években is tovább támogatják az iskolát. Ezt követően a kollégium diákjai Wass Albert műveiből adtak elő néhányat. Végezetül Tőkés László Kossuth-jelvényeket adományozott a szereplő tanulóknak, és mindenki átvonult a kollégium udvarán felállított Sütő András író, véndiák emlékére felállított kopjafához, a Kós épület elé, a Bethlen-napok utolsó rendezvényének színhelyére.

Turzai Melán magyartanárnő emlékezett az íróra: Sütő András bennünket anyanyelvünk megtartására szólít fel. Lehet-e ez a feladat időszerűbb, mint szórványgondokkal küzdő kollégiumunkban? - vetette fel a kérdést. Szőcs Ildikó elmondta: a kopjafa, László László matematika tanár munkája Horváth Vilmos és feleségének anyagi támogatásával készülhetett el. A házaspár betegség miatt első alkalommal nem vehetett részt a Bethlen-napokon. Mán Bianka XII osztályos tanuló gyönyörű magyarlapádi népdalt adott elő, majd Tőkés püspök rövid köszöntője következett. Az igazgató és a püspök együtt leplezték le a kopjafát, majd áldás következett. A kopjafára a következő Sütő szöveg került: "Mondod még? Mondom. Azért is mondom. Csak azért is."

Koszorút helyezett el a kollégium és a soltvadkerti Kossuth iskola küldöttsége, akik 20 tanulóval részt vettek az iskolanapokon, és Torockóra is kilátogattak.

A 2007-es Bethlen-napokon a kollégium új arcát mutatta meg, bebizonyította, hogy képes minőségit alkotni, és egy cél érdekében összefogni.

Szabadság-2007-05-16

 

 

Jótékonyság - Egy mosoly gyermeknapra - Az Erdély Ma és a MIT közös akciója

 

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat és az Erdélyi Református Egyházkerület sikeres karácsonyi "cipősdoboz-akciója" nyomán az Erdély Ma világhálós hírportál és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) az Áldás, népesség mozgalom keretében meghirdeti az Egy mosoly gyermeknapra elnevezésű gyűjtését.

Jelen kezdeményezés célja, hogy a nagycsaládban élők gyermeknapját szebbé varázsoljuk, és mosolyt csaljunk sokak arcára. Az elismerés és tisztelet mosolyát egy cipősdoboz kíséretében ajándékozzuk az erdélyi nagycsaládoknak.

Egy cipősdoboznyi ajándékot szeretnénk eljuttatni minden három vagy annál nagyobb testvéri közösségben élő gyermeknek. Ehhez az Ön segítségére is szükségünk van!

Amennyiben segíteni akar, vegyen elő egy üres cipősdobozt, és töltse meg olyan tárgyakkal, melynek gyermekként Ön is örülne. Nem az érték számít, hiszen a tettből kiáradó szeretet ennél sokkal fontosabb.

Kérjük, hogy egy cipősdobozba csak egy gyermeknek készítsen elő meglepetést, és a dobozra írja rá, hány évesnek szánja. Mindenki annyi doboz ajándékot készíthet, amennyit akar.

A cipősdobozokat az erdélyi történelmi egyházak és az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége segítségével juttatjuk el a nagycsaládok gyermekeihez.

 

Kérjük, amennyiben módjában áll, csatlakozzon a kezdeményezéshez!

Ajándékát május 20-ig az alábbi helyszíneken adhatja át a lebonyolító szervezeteknek:

 

Kolozsvár

- a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) irodája, Petőfi/Avram Iancu utca 27 sz., 0264-590718, mit@mit.com.ro , munkanapokon 10-16 óra között és

- a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) irodája, Petőfi/Avram Iancu utca 21 sz., 0264-595700, office@kmdsz.ro , munkanapokon 9-19 óra között

 

Szamosújvár

- a Téka Alapítvány székhelye, Mihai Viteazul utca 39 sz., 0264-243198, teka@teka.ro , munkanapokon 8-20 óra között

 

Temesvár

- a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) irodája, Diana utca 9A/10 sz., 0256-495545, 0356-412247, 0741-192053, 0788-217705, miszsz@miszsz.ro , irodaprogram: hétfő: 14-20, kedd: 16-20, szerda: 14-20, csütörtök:14-16, péntek: 12-20 óra között

 

Nagyvárad

- a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete (PKED) irodája, Városháza/Primariei utca 36 sz., iroda@pked.ro , 0259-406283, 0741-560786, munkanapokon 11-17 óra között

 

Marosvásárhely

- az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) marosvásárhelyi szervezete, Teleki Ház, Bernády tér 3 sz., 0740-282572, marosi@telekihaz.org , gezenguz82@yahoo.de

 

Sepsiszentgyörgy

- a Turulmadár Ifjúsági iroda, Kós Károly utca 2 sz., 0367-802362, turulmadar@rdsbv.ro , munkanapokon 12-16 óra között

 

Kézdivásárhely

- a Next Egyesület irodája, Kanta utca 15 sz., 0267-363961, nextassociation@yahoo.com , munkanapokon 8-16 óra között

 

Barót

- a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület, Erdővidék Múzeuma, Kossuth Lajos u. 158 sz., 0267-377078, 0744-351489, 0745-163415, barotiszentadalbert@yahoo.com , demeterlaszlo@yahoo.com , program: kedd-péntek: 10-16 óra között

 

Csíkszereda

- az Ady Endre és a Bocskai István cserkészcsapat otthona, a Cosbuc utcai új református templom, adycserkesz@home.ro , program: csütörtökön 17-19, vasárnap 10-13 óra között

 

Székelyudvarhely

- az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) irodája, Kossuth Lajos u. 20., O266-213371, uff@uff.ro , munkanapokon 9-16 óra között

 

Gyergyószentmiklós

- az Ifitéka, Szabadság tér 22 sz., 0266-364056, ifiteka@knet.ro , munkanapokon 11-16 óra között

 

Nagyenyed

- a Nagyenyedi Református Egyházmegye Esperesi Hivatala, Consiliul Europei nr. 3., 0258-863286, bardoczesamit@yahoo.com , munkanapokon 10-14 óra között

 

Nagybánya

- a Teleki Magyar Ház, Thököly Imre/Minerilor út 5-7 sz., 0262-212668, telekihaz@tmh.alphanet.ro , munkanapokon 13-20 óra között

 

Zilah

- a Zilahi Református Esperesi Hivatal, Kossuth u. 16, tel. 0260-661495, 0727-304478, zifer@freemail.hu , órarend munkanapokon 9-15 óra között.

Erdély ma - 2007-05-14

http://erdely.ma/jotekonysag.php?id=24753

 

 

Erdély az Európai Unióban

Csaknem 40 évvel ezelőtt a nyugati magyar értelmiség létrehozott egy civil szervezetet - Bázel központtal - Európai Protestáns Magyar Szabad Egyetem néven. Különösen a 90-es évekig hallatlan jelentősége volt, hiszen rendszeresen könyveket jelentetett meg, konferenciákat tartott, melyekre főleg kelet- európai magyar írókat, költőket, művészeket hívott meg. Mintegy híd volt a keleti vasfüggöny és a nyugati világ között, amely lévén nem politikai, hanem inkább egyházi szervezet, aránylag könnyen végezte munkáját. Sütő Andrástól Kányádiig, Illyés Kingától Lohinszky Lorándig, vagy éppen festők, zenészek, az akkori világ kisebbségi értelmisége mind megfordult ezeken a szabadegyetemi rendezvényeken. 1990 után a helyzet megváltozott. A keleti kommunista államok összeomlásával, majd később az Európai Unió révén már nem volt szükség arra a szerepre, amit korábban hűséggel és következetességgel betöltött. A 2000-es évek táján születik meg az a határozat, hogy az anyaszervezet mentén országonként külön hozzanak létre helyi egyesületeket. Így születik meg előbb az Erdélyi Kör, majd a Délvidéki, a Felvidéki és most van folyamatban a Kárpátaljai Szabad Egyetem bejegyzése civil szervezetként. A mi Erdélyi Körünknek kb. 60-70 tagja van, évente két alkalommal tartunk szabadegyetemi napokat, tavasszal és ősszel. Az idei szabadegyetemi napokat április 15-16-17-én tartottuk Nagyszebenben.

Nem véletlen, hogy erre a városra esett a választás, hiszen Európa kulturális fővárosa lévén, a mi kis szerény rendezvényünk is kisebbségi kulturális életünk megnyilvánulását jelentette ebben a többségében román és kevés magyar-szász lakosú városban. A rendezvény központi témája Erdély az Európai Unióban címmel foglalható össze, melyhez az elhangzott előadások magas szinten járultak hozzá. Az alábbi előadások hangzottak el:

A megnyitó áhítatot Dietrich Galter evangélikus lelkipásztor, az Erdélyi Evangélikus Akadémia igazgatója tartotta.

Paul Philippi Nagyszebenből Erdély története - egy európai kísérlet? címmel értekezett, Kozma Zsolt Kolozsvárról Erdély a tolerancia földje? címmel fejtette ki véleményét, Szöllösi Pál (Zürich) "50 év, 1956-2006", aztán könyvbemutatóra került sor Kató Béla református lelkipásztorral, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettesével, ezt követte Maksay Ádám (Kolozsvár) Erdély építészeti öröksége az Európai Unióban című előadása. Végül a református templomban Varró Sándor lelkipásztor hirdetett igét.

Az EPMSZE erdélyi köre ezzel a rendezvénnyel a bázeli anyaszervezet főbb célkitűzéseit követi, hiszen már megalakulása óta a népek, nemzetek és kultúrák egyenlőségét hirdeti a tolerancia és egymás megértésének szellemében. Akik részt vettünk ezen a rendezvényen, elmondhatjuk, hogy nemcsak újabb ismereteket gyűjtöttünk ebben a kérdésben, hanem a hozzászólások és a vitafórumok révén megismerhettük egymás gondolatait is és azokat a feladatokat, amelyek reánk várnak, hiszen senki nem fogja helyettünk jogainkat kiharcolni és kultúránkat megőrizni.

Demeter József lelkipásztor

Népújság-2007-05-16

 

 

Tartsd meg, ami nálad van

 

 

Nagygalambfalván május 13-án ünnepélyes gyülekezeti és gyülekezetbe-ágyazott kórusok találkozója keretében szólalt meg az 1793-ban épített műemlékorgona, amelynek restaurálási munkálatait a székelyudvarhelyi Pap Zoltán orgonaépítő és munkatársai végezték. Az igeszolgálatot Antal Zoltán székelykeresztúri református esperes végezte. A kórustalálkozó keretében a székelykeresztúri református és unitárius egyházközség kórusát a nagygalambfalvi gyülekezeti kórus látta vendégül, amelynek vezetője Benedekfi Anna - mondta el lapunknak Kányádi György lelkipásztor.

A templomi hangszer 1793-as születéséről egy, a restaurálás során napvilágra került leirat tudósít. Tamás Boldizsár segesvári szász orgonaépítő-mester a készítés időszakára kiköltözött Nagygalambfalvára, és a jövendő helyszínen, egy helyi lakosnál megtelepedve, építette az orgonát. 1881-ben jó szándékú, de állományát megváltoztató átépítés nyomán az egyedi liturgikus hangszer károsodott. Napjainkra sikerült rekonstruálni: eredeti formájában szolgál ezután, és 21. századi megszólalása, harmóniájával több mint kétszáz éves hangzásemléket jelenít.

Az ünnepi szónok, Antal Zoltán esperes a "tartsd meg, ami nálad van" (Jel. 3,1-11) üzenetében a megtartandókra irányította a résztvevők gondolatait. Mi az, ami megtartandó? Az örökség felismerésében rejlik tartalma. Hogy mit jelent megtartani, a jánosi ige ellentéttel, paradoxonnal válaszol: átörökíteni, megtartani úgy tudjuk, ami ránk bízatott, ha egymás felé nyújtott kézzel átadjuk-kérjük. Szimbóluma a nyitott ajtó is, amely bejáró Jézushoz. A Hozzá érkező ki- és elviheti onnan, átadhatja, amiben részesült. Alaptöltete a lélekből dal formában kibomló-áramló szeretet. Kerete a találkozásban rejlő evangéliumi kereszténység, amely egymás hite által gyarapítható. Találkozásokban az örökség felismerhető, megosztható, átadható.

Ezért szólt az Ige, a kórushang, a kérőima, és hálahangon az orgona is a nagygalambfalvi templomban: Tartsd meg, ami nálad van!

Molnár Melinda, Udvarhelyi Híradó - Hit-Vallás oldal; 2007. május 14.

 

 

Nyugdíjasok kórustalálkozója Kézdivásárhelyen

Szombaton a Vigadó kistermében került sor a helybeli Maassluis Nyugdíjasklub szervezésében a nyugdíjasok negyedik kórustalálkozójára, melyen hat, nyugdíjasokból verbuvált énekkar, a kézdivásárhelyi Hálaadás Református Dalárda (karnagy: Demény József és Balázs István), a kézdivásárhelyi Boldog Özséb római katolikus templomi énekkar (Gergely Gábor), a nagybaconi nyugdíjasklub Oszi Csokor Dalcsoportja (Molnár Sándor), a kantai római katolikus templomi énekkar (Fórika Balázs), a Maassluis Nyugdíjasklub Rozmaring Énekkara (Héjja István), a baróti Rozmaring Dalcsoport (Lászlóné Varga Judit), valamint a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákkórusa (Héjja István) lépett színpadra (felvételünkön). Kétszáznál is többen énekeltek szombaton. A rendezvényt Váncsa Ildikó ny. tanárnő, a Maassluis Nyugdíjasklub elnöke nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitót követően a Molnár Józsiás I-VIII. osztályos Iskola népi tánccsoportja székely tánccal kedveskedett a nyugdíjasoknak, majd Tánczos Sándor Kézdivásárhely hatszáz éves múltját elevenítette fel. A kórustalálkozón a farkaslaki Major László zenetanár, a Romániai Magyar Dalosszövetség vezetőségi tagja is jelen volt.

Iochom István, Háromszék, 2007

 

 

Az informatika világából

 

 

Hajlítható színes kijelző

 

A felhasználó leül a metrón, előveszi a zsebéből a képernyőt, kihajtogatja és máris olvashatja a legfrissebb híreket. Utópia? Aligha. Dél-koreai és holland kutatóknak köszönhetően mindez már valóság.

Az összehajtható színes kijelző ötletét az LG Philips LCD mérnökei valósították meg a dél-koreai LG Eletronics és a holland Philips közös leányvállalata Szöulban mutatta be a terméket. A most elkészült prototípus méreteiben egy A4-es lapra hasonlít. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a készülék még nem hajtogatható össze, csak összehajlítható. Mindez azt jelenti, hogy az elektronikus újságok víziója hamarosan már valósággá válhat.

Maga a kijelző egy csupán három ezredmilliméter vékony, fém- és műanyagfóliákból álló alapon helyezkedik el. A képernyő 4096 szín megjelenítésére képes és teljesen azt az érzést kelti, mintha az ember egy újságot olvasna. A felület minden oldalról, akár 180 fokos szögből is jól látható, rendkívül energiatakarékos és ha bárki megunta az adott tartalom olvasását, akár zsebre is teheti.

 

 

A terméknek vannak hátrányai. Hasonlóan az áprilisban a Fujitsu által bemutatott Farb-E-Paper-Displayhez a reakcióidő és az információk feldolgozási ideje még relatív magas, akár a tíz másodperc is eltelhet egy teljesen új tartalom megjelenéséig. Vagyis ezek a kijelzők a szakemberek szerint most még inkább csak olvasómonitorok, multimédiás célokra jelenlegi formájukban még nem alkalmasak. Minden hátrányuk ellenére azonban már most számos cég élénken érdeklődik e termékek után, hiszen a nyomtatott sajtóban utazó médiavállalkozások már évek óta várják egy használható rugalmas képernyő megjelenését.

A Fujitsu 2008-tól már árusítja is a szupervékony, hajlékony színes képernyőt, amelyre vezeték nélküli internetkapcsolaton keresztül jut el a tartalom. A LG Philips e-papírjáról még nem tudni, hogy mikor lesz kapható, de valószínű, hogy már a közeli jövőben elkezdik a sorozatgyártást. A szakértők úgy vélik, hogy a hajlítható kijelzők forgalmazásából már 2010-ben világszerte hatmilliárd dolláros bevételre számíthatnak majd a gyártók, a piac pedig akár öt éven belül a duplájára nőhet.

2007-05-15, http://www.sg.hu/cikk.php?cid=52330

 

 

Az európaiak fele e-mailezik rendszeresen

Az európai uniós országokban átlagosan a 16 és 74 év közötti lakosok 42 százaléka küld és fogad rendszeresen e-maileket. A legtöbben Hollandiában, Dániában és Svédországban e-maileznek rendszeresen.

Az európai uniós országokban átlagosan a 16 és 74 év közötti lakosok 42 százaléka küld és fogad rendszeresen e-maileket. A legtöbben Hollandiában (76 százalék), Dániában és Svédországban (egyaránt 74 százalék) e-maileznek rendszeresen. Ugyanez az arány Ausztriában csak 53, Görögországban 17, Romániában pedig mindössze 16 százalék.

Az elektronikus levelezés jelentősége folyamatosan nő. Németországban a 16 és 74 év közötti lakosok 60 százaléka küld és fogad rendszeresen e-maileket. 2002-ben ez az érték még csak 38 százalék volt, ami azt jelenti, hogy 24 millióan használtak elektronikus leveleket, 2004-ben ez a szám már 51 százalékra nőtt, ami 32 millió aktív e-mailezőt jelentett. Tavaly viszont minden eddiginél többen, összesen 37 millióan, vagyis a lakosság 60 százaléka választotta az elektronikus levelezést.

"A növekedés elsősorban az internetezésre alkalmas mobiltelefon és hordozható miniatűr számítógépek (PDA-készülékek stb.) elterjedésével magyarázható, hiszen ezek az eszközök nagyon egyszerűvé teszik az e-mailek küldését és fogadását akár út közben is. Ráadásul az elektronikus postát bárhol és bármikor fogadhatjuk. Az e-mailezők száma idén tovább emelkedhet és elérheti a 39 milliót" - nyilatkozta Jörg Menno Harms, a BITKOM német szakmai szervezet alelnöke.

Az e-mailezés mindennapossá válása összefügg a szélessávú internethozzáférések számának folyamatos növekedésével. Az elektronikus levelezés ugyanakkor most még korántsem annyira elterjedt, hogy teljesen kiszorítsa a piacról a hagyományos postai levélküldeményeket.

2007. május 15. 19:05, Kedd - Berta Sándor

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=52360

 

 

LAN-parti kifejezetten szülőknek

 

Németországban a szakemberek igyekeznek megismertetni a szülőkkel a számítógépes és konzolos játékokat, hogy azok így megérthessék a csemetéiket.

 

Barbel Sander 41 éves bergeni családanya éppen nemrég lőtte le egyik ellenfelét a Counterstrike nevű játékban. A nő gyűlöli az erőszakot, azonban szeretné megérteni 13 éves Florian nevű fiát és ezért csatlakozott ahhoz a programhoz, amelyben Németországban először a szülőknek lehetőségük nyílik megérteni a számítógépes játékokat és a LAN-partikat. Celle városában összesen 120 felnőtt vett részt az első kifejezetten szülőknek megrendezett LAN-partin. A szervezők összesen 30 számítógépet kereken 400 méter kábellel kötöttek össze.

"Valójában taszítanak az erőszakos játékok. De kezdem megérteni Floriant. Játékosként gyorsan kell reagálnom és száz százalékosan koncentrálnom. Ez egy lenyűgöző kihívás" - összegezte első tapasztalatait Bärbel Sander.

Mint ismeretes, idén február közepén került a Bundesrat, vagyis a német parlament felsőháza elé az a bajor törvényjavaslat, ami szerint minden eddiginél szigorúbban járnának el az erőszakos játékok és filmek készítői, illetve terjesztői ellen. Az elképzelések szerint az eddigi legfeljebb 50 000 euró helyett immár maximum 500 000 eurós pénzbírsággal sújtanák a számítógépes játékok terjesztőit és kölcsönzőit. Ezenkívül betiltanának más (nem számítógépes) játékokat is, köztük például a Gotchát, a Laserdrome-ot és a Paintballt, ugyanis a bajor vezetők szerint ezek ugyanúgy erőszakosak és ezáltal károsak a gyerekekre nézve.

A cellei kezdeményezés azért érdekes, mert Németországban az elmúlt hónapokban ismét fellángolt a vita az erőszakos játékok betiltásáról, az elképzelést a hesseni, a türingiai, az alsó-szászországi és a bajor tartományi belügyminiszter is támogatta, miközben a játékfejlesztők az ország elhagyásával fenyegettek. "A városunk új utakon kívánt elindulni a felvilágosítás területén" - mondta Ulrich Siegmann, Celle város ifjúságvédelmi megbízottja, aki az első szülőknek kiírt LAN-parti ötletgazdája. Ulrich ráadásul részt vesz az alsó-szászországi családügyi minisztérium által támogatott úgynevezett szülői médiatréner képzésben is.

A cél, hogy a szülők megismerjék, hogy a csemetéik milyen játékokkal játszanak, ezáltal pedig megismerjék a gondolkozásukat is. "A számítógépes játékok szabadidős tevékenységek. Nincs bizonyíték arra, hogy egy konzolos vagy PC-s játék miatt vált volna egyetlen fiatal is ámokfutóvá. Ennek ellenére nem szabad alábecsülni ennek a lehetséges veszélyét, mint ahogy a függőség kialakulásának lehetőségét sem" - szögezte le Ulrich Siegmann.

A 40 éves bergeni Claudia Niemeyernek nem tetszik, hogy a 14 éves fia, Philip állandóan a számítógépe előtt ül. "Teljesen elszigeteli magát a környezetétől, elveszíti a realitásérzetét, valamint nem tiszteli az embereket és a halált sem. Ennek ellenére nem tudnám és nem is akarnám megtiltani neki a játékot, fontosabb, hogy felhívjam a figyelmét a valódi világra és hogy ne felejtse el a valódi dolgokat sem" - vélte az édesanya. Ulrich Walter szerint viszont a számítógépes játékok nagyon sok örömet okozhatnak. A 38 éves férfi gyakran ül le a két fiával játszani, de a feleségével is gyakran rendeznek virtuális röplabdamérkőzést. A családapa azonban szigorú, a fiai naponta csupán egyetlen órán át játszhatnak a számítógépükön.

2007. május 15. 17:06, Kedd - Berta Sándor

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=52358