HÍRVIVŐ

 

az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

 

WWW.REFORMATUS.RO

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

2006. május 12. – V. évfolyam 18. szám (összesen 203. szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

A tartalomból:

 

Fiatalok: Kisbaconban miből lesz a cserebogár?. 1

Felsőmarosmente Nőszövetségének ünnepe. 3

Pályázati kiírások a Szülőföld Alapnál 5

Könyvespolc. 6

Roel Bartels és F. Schreuder: Megismerni téged: ez az örök élet 6

Nagy István: Vettetek-e Szentlelket 7

Tallózó. 8

Európai tejcsarnok. 8

Dr. Sáska László emléksarkot avattak Nagyenyeden - Xántusz János adta át az orvos hagyatékát 9

Mesél a Magyar Kolozsvár – Előadássorozat egyetemistáknak. 10

Imaest-lánc az önálló magyar egyetemért 11

Koncertre hív a Székelyföldi Szimfonikus Zenekar 12

Egyházfők találkoztak Markóval 12

Rákóczi- és kuruc emlékek Európában. 13

Önmagunk és kapcsolataink. 13

Diszkriminálják a magyar diákokat 13

Még egyszer Márairól és Albert Júliáról 13

A hit erejével a magyar egyetemért 14

Ökumenikus imaest a magyar egyetemért 15

Faluvilág: Papolcon (Élő egyház) 16

Gyülekezeti nap a Hídelvén. 17

Magyar Református Világtalálkozó augusztusban. 17

Református közösségi ház - Székelyudvarhely. 17

Új református temető és felújított ravatalozóház. 17

Orvosi tanácsadás. 18

Anyáknapi ünnepély. 18

Szilágysági Ifjúsági Néptántalálkozó. 18

Fogarasi Sámuel a mában. 18

 

 

 

Fiatalok: Kisbaconban miből lesz a cserebogár?

 

 

A kisbaconi Bodvaj Ifjúsági Egyesület nevét a falu felső határában levő Bodvaj nevű erdőrészről kapta, a Gábor Áron nevéhez fűződő bodvaji vashámorra és a kisbaconiak által csodásan szépnek tartott tágabb környezetére híva fel ezáltal is a figyelmet.

Az egyesület 2003-ban alakult, többnyire a református egyház köré csoportosuló fiatal bibliaórásokból. Alapítói még a ,,régi” bibliaórás generációhoz tartoznak, jelenlegi aktív önkéntesei már az időközben felnőtt új ifis csoportot alkotják. A kisbaconi csapat rendszeres ifjúsági tevékenysége jóval a jogi bejegyzés előtt kezdődött. Az egyesület megalapítása csak jogi formát és lehetőséget adott a programok színvonalasabb megszervezéséhez. És egyben kötelezett is: éves programtervezet előkészítésére, komolyabb szakmai, pénzügyi, időbeli tervezésre, a feladatleosztás megszervezésére.

Az ifjúsági csapat tevékenysége évről évre újabb programokkal bővült. Természetesen, ezek a programok mindig hozzáadódtak a korábbiakhoz, amelyekhez már ragaszkodtak mind a szervezők, mind a célcsoport, akiknek és akikért rendeztük az adott tevékenységet. Már év elején rögzítünk néhány programot: hacsak komoly anyagi akadályokba nem ütközünk, egészen biztosan lesz júliusban ifjúsági táborozás, augusztusban Paprika Jancsi színjátszó és bábos tábor a gyermekeknek. De pénz nélkül is megszervezünk egy sor rendezvényt: megemlékezünk az összes, magyarságunkat érintő fontos történelmi évfordulóról, húsvéti tojáskiállítást és tojáshímző délutánt, játszóházat májusban és advent idején, gyermeknapot, szeptemberben megemlékezünk a gyermekek Elek apójáról, ősszel megtartjuk a falunapot.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ által kezdeményezett Háromszék legfiatalosabb települése megyei vetélkedőre a megmérettetés céljával neveztünk be. Korábban is folyamatosan programokat szerveztünk, többnyire magunknak, nem törődve tevékenységünk reklámozásával. Ez a vetélkedő jó alkalom arra, hogy kipróbáljuk: mennyit nyom a munkánk a megye ifjúsági serpenyőjében?

Több éve következetesen dolgozunk a faluban az ifjakért, gyermekekért, és nem csak értük. Az egész közösségért. Helyi intézményeinkért. Szorosan együttműködve az egyházzal. Célunk az ifjak és gyermekek szabad idejének hasznos megszervezése, távlati cél, hogy megtartsuk és fejlesszük közösségünket és külön-külön annak tagjait. Egy civil csoportosulás, civil szervezet nem gondolkodik nagy infrastrukturális fejlesztésekben. Ez a helyi önkormányzat feladata. Mi — helyi szervezők, akik egy kevesebb mint ötszáz lelkes településen sok esetben több minőségünkben (ifjúsági szervezeti tag, bibliaórás fiatal, pedagógus, lelkipásztor és társa, fiatal felnőtt, szülő, fiatal házas) dolgozunk Kisbacon érdekében — a közösség magatartásbeli, kulturális, szellemi és egészségi szintjén próbálunk javítani. Erre néhány példa: hetente megtartjuk az ifjúsági bibliaórát, a bábkört, gyermekeinknek rendszeresen lehetőségük nyílik ismereteket, tapasztalatot szerezni iskolán kívüli tevékenységeken (eljárhatnak a helyi erdei iskolába, hetente zenés tornán vehetnek részt, alkalomszerűen játszóházban fejleszthetik készségeiket és képességeiket); a fiatal lányok, nők számára elérhetővé vált a szervezett tornászás, kéthetente a felnőttképzésnek számító kismamaklub; a fiatal házasok megszervezik a hagyományos kosaras bált, nőnapi rendezvényt, szüreti bált; próbálunk figyelni időseinkre, megszervezve számukra az egyedül élők karácsonyát és különböző délutáni foglalkozásokat. Habár nagyon kis falut képviselünk, a felsorolt programokkal a tarsolyunkban nekivágtunk a vetélkedőnek. A megmérettetés kilenc hónapja alatt az említett programokat tervezzük megvalósítani.

Jóllehet, néha bosszantó, hogy a vetélkedő majdnem mindennapi ügyintézéssel jár, ám van hozadéka már most: rákényszerít a legapróbb részletek időben való megtervezésére, feladatmegosztásra, a helyi szervezők terveinek széles körű összehangolására. Ha sikerül nyernünk, elsősorban az elindított programjainkat folytatnánk. Ezeknek megvalósításában értékes segítséget nyújthat az ifjúsági szolgáltató iroda, amelynek felszereltsége nagymértékben megkönnyítené az egyesület ügyeinek intézését, de ami talán ennél is fontosabb: információs és szolgáltató központ lehetne a helyi közösség számára.

Benevezéskor gondoltam: Kisbacon mindenképp meg tudja szerezni a második helyezést, habár értékes második díjat nem osztanak… Januárban kiderült: Kisbacon egyedül nevezett be a kistelepülés kategóriában. Félelmetes, ha belegondolok: így másodikok semmi esetre sem szabad lennünk! Ezért nem harsogva, inkább felelősséggel és biztatóan mondom: kitartást, ifjak, gyermekek, pedagógusok, helyi szervezők!

Részleges eredmények a május 2-ig megszerzett pontok szerint:

Kistelepülés: Kisbacon, Bodvaj Ifjúsági Egyesület 585,5

Nagytelepülés: Csernáton, Ika Ifjúsági Egyesület 864; Uzon, Atlantisz Egyesület 581,5; Torja, Teleház Egyesület 465; Gelence, Bodor György Egyesület 448,5; Bölön, Ifjúsági Csoport 410,5.

Város: Sepsiszentgyörgy, Turulmadár 1261,5; Sepsiszentgyörgy, A Csapat 825; Kézdivásárhely, Next Egyesület 282.

Benedek H. Márta

Háromszék - 2006-05-10

 

 

Felsőmarosmente Nőszövetségének ünnepe

 

 

 

 

2006. május 6- án a Marosi Nőszövetség, Felsőmarosmente körzeti konferenciájának volt házigazdája a pókai gyülekezet temploma. A zsúfolásig megtelt templomban 10. órától a nőszövetségi zászló elhelyezésével kezdődött a program. A zászló behozatala alatt a gyülekezet az új énekeskönyv 461- ik énekét trombita kisérettel énekelte. “Mindig velem Uram, mindig velem”- harsogott az ének kb. 250 asszonyszájból. Istentisztelet következett, amelyen a helybéli lelkipásztor a Jn. 14, 27 alapján hirdette az Igét, ráhangolódva és ráhangolva a gyülekezetet a találkozó előadására. A házigazda lelkipásztor köszöntése és a falu bemutatása után nem hiányozhatott a színes műsor, amelyet a helybéli gyermekek furulyás csoportja és a fiatal házasok  “Dona nobis pacem” elnevezésű kórusa tartott.

 

 

 

Szövérffi Melinda a marosi Nőszövetség új megválasztott elnőknöjének a köszöntése után következett a mindannyiunk által érdeklődéssel várt előadás, melyet Péter Julia Marosszentannai lelkipásztornő tartott meg, majd négy csoportra oszolva külömböző helyiségekben, csoportvezetők moderálásával beszélték meg az előadást és fogalmaztak meg kérdéseket. A délelőtti gazdag programot végigült résztvevők, jól megérdemelt ebédben részesültek a helybéli kultúrotthonban, ahol a pókaiak több mint 250 személynek terítettek asztalt. Ezúton is illesse őket dicséret. Itt sem hiányzott a színes müsor. Trombita, harsona, hegedű és cselló kíséretével egyházi és hallelujás énekeket énekelhettünk, majd a pókai fiatalok a „Tékozló fiú” példázatát modern változatban meghatóan adta elő. A hal specialitás, töltött káposzta és finom sütemények terhével vonultunk vissza a templomba, ahol a csoportvezetők beszámolóit hallgattuk végig, majd az előadó válaszolt a felmerült kérdésekre.

 

 

 

Fáradtan de lélekben megerősödve és Isten iránti hálával fejeztük be a napot. Nem válhattunk el egymástól úgy, hogy a viszontlátás reménye ne lett volna ott mindannyiunkban és trombita kísérettel elénekeltük az “Isten velünk viszontlátásrakezdetű éneket. Az ilyen és ehhez hasonló sikeres találkozók bátorítanak, érdemes szervezni, kell folytatni.

Ferenczi Anna Melinda - pókai tiszteletesasszony

2006-05-09

 

 

Pályázati kiírások a Szülőföld Alapnál

 

www.szulofold.hu/palyazat.html

 

A Szülõföld Alap Oktatási, Kulturális, Szociális, Egyházügyi és Média Kollégium pályázatai:

 

1. számú pályázat: romániai pályázók számára 

 

A pályázat célja:

1.1. Szórványvidéken működő, befejezés előtt álló 12 éves magyar nyelvű képzést és kollégiumi elhelyezést nyújtó közoktatási intézmény beruházási, fejlesztési támogatása. 

1.2. Magyar nyelven (is) oktató felsőoktatási intézmények működési feltételeit javító, beruházás jellegű támogatás. 

1.3. Magyar nyelven (is) oktató felsőoktatási intézmények és háttérintézmények működési és eszközfejlesztési támogatása. 

1.4. Irodalmi és kulturális intézmények támogatása, a kisebbségi kultúra és társadalmi viszonyok megjelenítése. 

1.5. A magyar nyelvű média működési támogatása. 

1.6. Dokumentum- és rövidfilmek készítésének résztámogatása. 

 

A projekt megvalósulásának helye: Románia területe 

 

A támogatásra rendelkezésre álló forrás mértéke célonként: 

1.1 - 58 millió (HUF) 

1.2 - 37 millió HUF 

1.3 - 33 millió HUF 

1.4 – 45,5 millió HUF 

1.5 - 58 millió HUF 

1.6 – 25 millió HUF 

 

8. számú pályázati felhívása: a kárpát-medencei együttműködés támogatására 

 

A pályázat célja:

8.1. Alaptevékenységként határon túli magyar diákok kollégiumi elhelyezésével és képzésével foglalkozó magyarországi szakkollégium programjainak támogatása. 

8.2. Két- illetve többoldalú tudományos kutatási, ifjúsági, kulturális, szociális programok támogatása. 

 

A projekt megvalósulásának helye: Ausztria, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Montenegró, Ukrajna 

 

A pályázók köre: a felsorolt országokban jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, intézmények (A pályázatot a programvezető szervezet/intézmény adja be, a további résztvevők együttműködő partnerkért jelennek meg. A program lebonyolításáért, az elszámolásért a programvezető szervezet/intézmény a felelős. A 8.2. pályázati felhívásban magyarországi partner csak a többoldalú programokban vehet részt.).

 

A pályázat céljára rendelkezésre álló összeg:

8.1. – 30 millió HUF 

8.2 – 30 millió HUF 

 

 

Könyvespolc

 

 

Roel Bartels és F. Schreuder: Megismerni téged: ez az örök élet

 

 

 

Negyven-negyven leckében dolgozza fel az Ószövetséget és az Újszövetséget a gyermekek számára gyermekszerűen, jó didaktikai érzékkel. Tudja, hogy ismeretekre van szükség ahhoz, hogy a Bibliát félre ne értsük, és félre ne magyarázzuk, ami ma sűrűn előfordul.

A könyvet a gyermekek nagy haszonnal forgathatják, de a tanítók, hitoktatók számára is sok jó gondolatot tartalmaz.

 

A két könyv ára együtt: 2,00 Lej.

 

 

 

Nagy István: Vettetek-e Szentlelket

 

 

Ára: 18,00 Lej.

 

Tisztelt Kollegák!

 

Megjelent az Erdélyi Református Egyházkerület kiadásában Nagy István: Vettetek-e Szentlelket című prédikációs kötete. A szerző 1916-ban született Székelyszenterzsébeten és 2003-ban hunyt el Kolozsváron. Lelkipásztori szolgálatát Kolozson, Aranyosgyéresen majd Kolozsváron a Hidelví gyülekezetben végezte.

A most kiadott kötetet Jenei Tamás lelkipásztor szerkesztette, aki előszavában a következőket osztja meg velünk: „…ezekben a prédikációkban azt tartottam a legizgalmasabbnak, ahogy bennük az örök igét hallottam megszólalni, de mindig egy  adott, konkrét történelmi helyzetben - a mában!”

A gazdag prédikációs gyüjteményéből a most megjelent kötet az 1987-1998 közti időszakot öleli fel.

 

A könyv megrendelhető, megvásárolható Egyházkerületünk iratterjesztésénél.

 

Érdeklődni telefonon a 0264-592453-as telefonszámon lehet.

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

veresmiklos@reformatus.ro

 

Tallózó

 

 

Európai tejcsarnok

 

 

Az uniós elvárásoknak is megfelelő tejcsarnokot avattak pénteken Illyefalván. A helyi szarvasmarhatartó egyesület tagjainak összefogásával közel egymilliárd lejes befektetéssel gazdagodott a község.

Háromszéken ez az ötödik egyesületi létesítmény, amely lehetővé teszi azt, hogy a termelők együtt, így előnyösebb feltételek mellett értékesítsék a nyers tejet — mondta a megnyitón Incze Péter, az egyesület megyei elnöke. Benedek H. János polgármester, aki az egyesület korábbi elnökeként egyik kezdeményezője volt a fejlesztésnek, hangsúlyozta: az egyesületi tagok adták össze azt a 180 millió lejes alapot, amelyhez aztán pályázatok segítségével — Rebiat-program, Szülőföldalap, a román állam — sikerült megszerezni a szükséges pénzt.

A beruházás révén az előírásoknak megfelelően felújították az épületet, s egy kétezer literes hűtőtankot helyeztek üzembe. A tejcsarnok vasárnaptól fogadja a nyers tejet.

A termelők arra számítanak, hogy a feldolgozóval együttesen kötött szerződés révén kiszámíthatóbb körülményeket tudnak biztosítani: nem annyira magasabb felvásárlási árat, mint a nyers tej ellenértékének megállapodás szerinti kifizetését kívánják elérni. A polgármester ugyanakkor elmondta, hogy előnyben részesítik a helyi feldolgozót.

Kép és szöveg: Ferencz Csaba

Háromszék - 2006-05-08

 

 

Dr. Sáska László emléksarkot avattak Nagyenyeden - Xántusz János adta át az orvos hagyatékát

 

Egy fül-orr-gégészeti tükröt, filmes dobozokat, vérnyomásmérőt és néhány régi fényképet adományozott Xántusz Gábor a kollégium iskolamúzeumának (Rohonyi D. Iván felvétele)

 

Az idén ötödik alakalommal szerveztek Bethlen-napokat a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban. A háromnapos rendezvény programja között mindenki találhatott számára megfelelőt: a fiatal és idősebb korosztály számos esemény közül válogathatott. Mindegyik napon egy-egy jeles személyiségre emlékeztek: első nap Bakó Árpád egykori testnevelő tanárra, második nap Dr. Sáska Lászlóra, harmadik nap pedig Gáspár János pedagógusra, tanárra.

A péntek déli megnyitón Demény Piroska aligazgatónő köszöntötte a résztvevőket, majd Bárócz Huba esperes ünnepi áhítata következett. Az aligazgatónő elmondta: szellemi önmagunkat ajándékozzuk vendégeinknek és reméljük, hogy mindenki nagyon jól érzi majd magát. Az ünnepélyes megnyitón felszólalt még Dominich Sándor, a kollégium tiszteletbeli tanára, Rácz Levente megyei RMDSZ elnök, Popa Romul pedig a helyi polgármesteri hivatal üdvözletét adta át. Demény Ágnes szavalt, Man Bianka mezőségi és magyarlapádi népdalokat énekelt.

Szőcs Ildikó iskolaigazgató elmondta: nagyon sok minden történik a kollégiumban. – Állandó dinamizmus jellemzi a hétköznapokat is. Az út elején állunk, sok kérdés fogalmazódik meg bennünk. Mi lesz tovább? A folyamatosan romló állapotú épületben színvonalas, tartalmas tevékenységet próbálunk folytatni. Ebből nyújtunk ízelítőt az érdeklődőknek e néhány nap során – tette hozzá. Ezt követően leleplezték Lőrincz Lehel munkáját, a Bakó Árpád egykori kollégiumi tornatanárról készült domborművet. Lőrincz László laudációjában elhangzott, hogy Bakó Árpád igényes pedagógus volt, és az 1950-es évekig dolgozott a nagyenyedi kollégiumban. A délutáni szavalóversenyt az iskola néptánccsoportjának előadása, valamint táncház követte a tornateremben.

Szombat délelőtt a felnőttek tudományos ülésen vehettek részt. Többek között Király László nyugalmazott magyartanár, Péntek János, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanára, Józsa Miklós és Bakó Botond nyugalmazott kollégiumi tanárok emlékeztek Szabó T. Attilára. A neves nyelvészprofesszor tanárkodásáról, nagyenyedi száműzetésének éveiről hallhattunk. – Szabó Attila maradandóan véste be nevét a kollégium és a város történetébe tanári, nevelői és kutatói munkásságával – mondta Király László. – Tervezzük egy márványtábla elkészítését, amely a kollégium falán hirdeti majd mindenkinek a híres nyelvész, tanár munkájának jelentőségét – tette hozzá.

Ezzel egyidőben zajlott a tudományos diákkonferencia, ahol a kollégium tanulói reál és humán csoportokban mutathatták be elkészített dolgozataikat. A reálkategóriában nagydíjat nyert Szakács Júlia, a humán kategóriában pedig Ferencz Gábor Antal.

A dr. Sáska László emléksarok berendezése számított a szombati nap fénypontjának. Xántusz Gábor adományozta az Afrikában élő orvos örökségét a kollégium iskolamúzeumának. Elmondta: édesapja és Sáska László sűrű levelezését követően jelent meg az Életem Afrika című sorozat az egykori Igazság napilapban, és így került ő is kapcsolatba Sáska Lászlóval. – Az özvegye úgy akarta, hogy halála után hozzuk haza orvosi laboratóriumának műszereit és adományozzuk a kollégiumnak. Sokáig nem lehetett ezt megvalósítani, de most végre átadhatjuk ezt az örökséget, hogy itt, az iskolamúzeumban tovább őrizzék az egykori orvos emlékét – mondta Xántusz

Az iskola második emeletén berendezett iskolabörzén bemutatkoztak a különböző szakosodású kollégiumi osztályok. Emellett képeket láthattunk a cserkészcsapat tevékenységéből és belepillanthattunk az iskolaújság legfrissebb számába is. A díszteremben felléptek az óvodások cigánytáncokkal, valamint gyermekjátékokat láthattunk Gáspár János Csemegék című műve alapján, és fellépett az iskola néptánccsoportja. Bemutatták a kollégiumi értesítőt, amelyet vacsora után a felnőtteknek borkóstolás, a diákoknak pedig buli követett.

Vasárnap dr. Pap Géza református püspök hirdetett igét a vártemplomi ünnepi istentiszteleten, majd a Bethlen Gábor udvara című táncelőadásra került sor a Collegium Gabrielense előadásában a várudvaron. Ezután a püspök jelenlétében felavatták a felújított konviktus épületét. A délutáni események már Torockószentgyörgyön zajlottak. Először istentiszteletre került sor a helyi református templomban, majd Bakó Botond tartott előadást Gáspár János életéről és munkásságáról. A rendezvény kopjafaavatással zárult. A Torockószentgyörgyön született tanár tiszteletére felállított kopjafára ezt vésték: Egy igazi magyar mindenész. A rendezvénysorozat utolsó mozzanataként az érdeklődők a Torockószentgyörgy ma című képzőművészeti kiállításon vehettek részt.

Dézsi Ildikó

Szabadság - 2006-05-08

 

 

Mesél a Magyar Kolozsvár – Előadássorozat egyetemistáknak

[2006-05-08 - 12:18:44]

 

 

Mesél a magyar Kolozsvár címmel az Erdélyi Magyar Ifjak kolozsvári szervezete előadás-sorozatot indított, hogy a mostani egyetemista generáció jobban megismerhesse a régi Kolozsvár képét. Az első előadásra a Protestáns Teológia Bethlen-termében került sor, amelyen Asztalos Lajos közíró A régi Kolozsvár: az utcahálózatok és utcanevek történetének alakulása címmel tartott előadást.

A szervezők úgy gondolták: most, amikor Kolozsvár főterének átrendezését tervezik, aktuális egy ilyen előadás-sorozat, ahol a Kolozsváron tanuló egyetemisták megismerkedhetnek a régi Kolozsvárral is.

 

 

Asztalos Lajos elsőként a város nevének eredetét magyarázta, amely elmondása szerint régóta vita tárgyát képezi. Megtudtuk: valószínűleg szláv eredetű és a kuluzs szóból származik, amely az idők során Kolozsvárrá alakult. – A város rendkívüli gazdasági jelentőséggel bírt és ez annak köszönhető, hogy a vásárvonal áthaladt rajta. Az utcák a piactérből ágaztak ki szabályosan derékszögben. A hosszú évek során az épületek kicserélődtek ugyan, de az utcavonalak megmaradtak – mondta az előadó.

A Kolozsvár, helynév- és településtörténeti adattárának szerzője korabeli térképek segítségével magyarázta az utcák és különböző városnegyedek elhelyezkedését. Az érdekes előadást követően mindenki arról érdeklődhetett, ami őt a legjobban érdekelte Kolozsvár utcáinak elnevezéseiről.

Erdély Ma - 2006-05-08 - http://erdely.ma/multidezo.php?id=17294

 

 

Imaest-lánc az önálló magyar egyetemért

[2006-05-08 - 11:00:18]

 

 

A 2006-os esztendő a Nemzeti Ökumenikus Imaév jegyében zajlik, melyet a nemzet lelki megújulása céljából hirdettek meg. Az imaévhez kapcsolódva, az erdélyi magyar ifjúság május 9-ére imaest-láncot hirdetett meg Erdély több településén, az önálló állami magyar felsőoktatásért.

Csíkszeredában az imaestet május 9-én, kedden, délután 6 órai kezdettel tartják a Milleniumi- templom előtti téren.

Sepsiszentgyörgyön az ökumenikus imaestre a református Vártemplomban kerül sor holnap délután 6 órai kezdettel.

Nagyváradon az imaestet ugyancsak délután 6 órakor kezdik az újvárosi református templomban, ahol a történelmi magyar egyházak képviselői – Tőkés László református és Tempfli József katolikus püspökök, valamint Mátyás Attila evangélikus és Papp Gy. László unitárius lelkipásztorok – imádkoznak a magyar egyetemi oktatásért.

Kolozsváron a főtéri evangélikus templomban kedden este 7 órai kezdettel igét hirdet Bartos Károly református ifjúsági lelkipásztor. Imát mondanak: Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus, Pap Géza református és Szabó Árpád unitárius püspökök, valamint Jakab Gábor katolikus szentszéki tanácsos – esperes. Az estet kulturális műsor zárja, melynek keretében fellép a Református- és a János Zsigmond Unitárius Kollégium kórusa, valamint a Magvető együttes.

Temesvár - Szent Rita Piarista templom este 7-től.

Gyergyószentmiklós - esperesi plébániatemplom este 7-től.

További erdélyi városok, ahol kedden megszervezik az imaestet:

Szatmárnémeti, Nagykároly, Székelyhíd, Nagyenyed

Az imaest-lánc védnökei: Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök, Szabó Árpád unitárius püspök, Tőkés László református püspök, Tempfli József római katolikus püspök

Szeretettel várjuk magyar népünket, ifjainkat erre az alkalomra. Várunk mindenkit, aki nemzetünkért, ifjúságunkért, egyházainkért, felelősséget érez és vállal. Jöjj el és buzdíts másokat is a részvételre, hogy egyházaink imaközösségében is bizonyítsuk, mennyire fontos mindannyiunk számára az új, felnövekvő nemzedék, az anyanyelven történő oktatás, az állami és egyházi magyar egyetem.

„Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” (Fil 4,6-7)

Szervezők:

Evangélikus Colegium Academicum (ECA)

Erdélyi Magyar Ifjak (EMI)

Magyar Ifjúsági Tanács (MIT)

 

Erdély Ma - 2006-05-08 - http://erdely.ma/autonomia.php?id=17290

 

 

Koncertre hív a Székelyföldi Szimfonikus Zenekar

Ismét koncertre hívja az érdeklődőket a méltán elismert Székelyföldi Szimfonikus Zenekar, mely repertoárját Udvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön mutatja be. Székelyudvarhelyen hétfőn, május 8-án 19.30-tól kerül sor a hangversenyre a Szent Miklós-hegyi plébániatemplomban, míg Sepsiszentgyörgyön május 9-én 19 órától a belvárosi református templomban koncerteznek. Műsoron J. S. Bach: D-dúr zenekari szvit; A. Marcello: D-moll oboaverseny, szólista Haáz Bence; L. von Beethoven: C-dúr szimfónia. Vezényel Bodurián Árám.

(bb)

Udvarhelyi Hiradó - 2006-05-09

 

 

Egyházfők találkoztak Markóval

 

 

A történelmi magyar egyházak és az RMDSZ vezetői tegnap az egyházak állami támogatási rendszerének felülvizsgálata, a kultusztörvény elfogadásának várható időpontja, a felekezeti oktatási törvény jelenlegi helyzete, az egyházi műemlékek fokozottabb állami támogatása ügyében tárgyaltak. A kultusztörvény kapcsán az egyházfők továbbra is szorgalmazták, hogy az egyértelműen mondja ki, az állam támogatja a felekezeti oktatási intézményeket. Pap Géza szerint ha az állam elzárja a csapot, a felekezeti oktatásnak befellegzett. A történelmi magyar egyházak vezetőinek kérésére bel- és külpolitikai kérdések is felmerültek, egyebek mellett a koalíció ügye, illetve az új magyar kormány és a hazai magyarság kapcsolatának kérdése.

Megállapodtak, egy hónap leforgása alatt elemzéseket készítenek, amelyek alapján az egyházak számára is elfogadhatóbb, világosabb támogatási rendszert szabályozó törvénymódosítás készülhet majd.

Háromszék - 2006-05-09

 

 

Rákóczi- és kuruc emlékek Európában

Az EMKE Maros megyei szervezete és a Vártemplomi Református Egyházközség szervezésében szombatig a marosvásárhelyi Vártemplomban megtekinthető a Rákóczi- és kuruc emlékek Európában című fotódokumentációs vándorkiállítás. Érdeklődni lehet a 216-514-es telefonszámon az irodai szolgálat alatt, 9-14 és 16-18 óra között.

Népújság - 2006-05-09

 

 

 

Önmagunk és kapcsolataink

Május 8-13. között minden este 6 órától a kövesdombi református templomban az evangélizációs istentiszteletek keretében dr. Pálhegyi Ferenc budapesti pszichológus tart előadásokat az értékrendről, az önismeretről, az önértékelési válságról, az emberkép és személypercepcióról, az empátiáról, valamint a konfliktuskezelésről.

Népújság - 2006-05-09

 

 

Diszkriminálják a magyar diákokat

[2006-05-09 - 09:31:21]

 

 

Az ENSZ illetékeseihez fordul az önálló magyar felsőoktatásért harcoló Bolyai Kezdeményező Bizottság, mivel szerintük az oktatásban diszkrimináció éri a romániai magyarokat. A szervezet egy - az RMDSZ által is aláírt - nyilatkozattal múlt héten az Európai Unió bővítési biztosát is megkereste.

Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke szerint többek között a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar karaival kapcsolatban kialakult helyzet, illetve a marosvásárhelyi gyógyszerészeti és orvosi egyetem magyar tagozatának problémái miatt fordultak az Európai Unióhoz, kifogásolva azt is, hogy a műszaki, művészeti és agrártudományos területeken nincs is magyar nyelvű felsőoktatás – olvasható az Inforádió portálján.

A nyilatkozat foglalkozik a vegyes tannyelvű intézményekkel, ahol egyelőre csak a propaganda szintjén valósulhatott meg a kétnyelvűség, valamint a magyar nyelvű magányegyetemeink akkreditációjával és az állami támogatás kérdésével.

Hasonló levéllel fordultak az ENSZ illetékeseihez is, „az erdélyi magyar oktatást érő diszkriminációra" hívva fel a nemzetközi szervezet figyelmét.

„Míg a romániai magyar lakosság aránya 6,6 százalék, mindössze 1,6 százalék az, aki anyanyelvén tanulhat a felsőoktatásban" - mutatott rá Hantz Péter, hozzátéve, hogy a diszkrimináció a közoktatásban is jelen van, például a 8. és 12. osztályban kötelező román nyelvvizsga formájában, amelyen anyanyelvi szinten kérik számon a román nyelvet a magyar diákokon.

Erdély Ma - 2006-05-09 - http://erdely.ma/autonomia.php?id=17310

 

 

Még egyszer Márairól és Albert Júliáról

Márai Sándor a következőt írta naplójában valamikor az 50-es években: „A haza a nyelv, néhány emlék, valamilyen zsigertudat.” Albert Júlia, a legszebben beszélő színész, ezt a csodálatos nyelvet, a magyart, olyan átérzéssel, lenyűgöző erővel alkalmazza, hogy előadása után percekig nem tudott tapsolni sem a közönség a Református Nőszövetség Farkas utcai lelkészi hivatalának termében május 4-én.

Bevezetőjében röviden ismertette Márai életútját, a polgárét, aki 1947-ben elhagyta Magyarországot, nem bírva elviselni a kommunizmust. Utalt két szép versére, a Halotti beszédre és a Mennyből az angyalra. S a versválogatása tökéletesen illett az igazi nagy hangjátékhoz, a Titkos számhoz. Olyan lélegzetelállítóan tolmácsolta a kommunista rendszerben élők megpróbáltatásait, ahogy senki más nem tudta volna, csak ez a csupa-szív, csupa-lélek művész.

Albert Júlia a szavak Művésze. Márai is az volt, s kettejük találkozása feledhetetlen és megrázó maradt. 1956-ban, a magyarországi forradalom hírére Márai visszatér Európába, várja a csodát, amelyet tíz éve várt már, és megírja a Mennyből az angyalt: „...Szólj hangosan az éjszakáról, / Angyal, vigyél hírt a csodáról.” A csoda elmaradt, szovjet bakancsok és tankok letiporták ezt a csodát.

A „köszönöm” szó kevés lenne ahhoz az élményhez, amelyet ez a csodálatos Művész nyújtott a hallgatóságnak. Ismét Márait idézem: „Végül is, nem mindenki hazaáruló, aki önként és nagy áldozatokat vállalva elment hazulról, mert attól tartott, hogy kényszerítik cinkosnak lenni egy gaztettben.” (Napló, 1957). Művésznő, köszönjük!

Seres Zsófia

Szabadság - 2006-05-10

 

 

A hit erejével a magyar egyetemért

[ 2006-05-09 - 13:03:55 ]

 

„Templom és iskola" Gyimesfelsőlokon

 

„Kérjetek és megadatik néktek.” (Hegyi beszéd)

Ma este Erdély-szerte legalább 10 településen imádkoznak együtt az önálló magyar egyetemért. Az ökumenikus imaestek során a történelmi egyházak képviselői közös imára szólítják az erdélyi magyarságot az anyanyelvű felsőoktatási intézmény visszaállításért, ugyanakkor megáldják az egyetemért folytatott világi küzdelem zászlóvivőit.

Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon a templomok harangjai este 6 órára hívják templomba azokat, akik a magyar egyetemért akarnak fohászkodni. Kolozsváron, Nagyenyeden, Temesváron, Gyergyószentmiklóson, Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Székelyhídon 7 órától kezdődnek a közös imák.

Tarr Margit

Erdély Ma - 2006-05-09 - http://erdely.ma/autonomia.php?id=17318

 

 

,,Nem kérünk egyebet, csak ami a miénk" – Ima a magyar egyetemért

[ 2006-05-10 - 09:44:27 ]

 

 

Egy nemzet csak akkor tudja megmenteni magát, ha tudja hová tartozik - hangzott el tegnap este a sepsiszentgyörgyi református Vártemplomban, ahol mintegy hatvanan imádkoztak az önálló magyar egyetem létrehozásáért. A szervezők egyike, az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki képviselője a rossz idővel indokolta a méltánytalanul alacsony részvételt. Kevés fiatal, inkább az idősebb generáció vett részt az imadélutánon, többnyire azok, akik még tanulhattak a kolozsvári Bolyai Egyetemen, annak beolvasztása előtt.

Az ökumenikus istentiszteleten a Vártemplom református lelkipásztora elmondta, saját anyanyelvünkön akarjuk taníttatni gyermekeinket, ezért meg kell valljuk hová tartozunk, mert ideje van a hangos szónak és tetteknek, a felszólalásnak és a protestálásnak, ki kell mondjuk akaratunkat. Nem kérünk egyebet, csak ami a miénk volt, azt a magyar egyetemet, ahonnan elindultak nemzedékek, és anyanyelvükön tudták hirdetni az igét, a tudományt. A kimondott szó nem magyarkodás és nem mellveregetés - közölte a lelkész, aki szerint szükség van az akarat kinyilvánítására, mint fogalmazott: „ha mi nem szólunk, akkor senki nem szólal meg helyettünk". Ez a mi országunk is, itt, mi otthon vagyunk - jelentette ki. Amikor Bolyai Egyetemet kérünk vissza, akkor hitet is akarunk továbbadni, hogy a mi gyermekeink magyarul tudjanak Istenhez fohászkodni, hangsúlyozta a lelkipásztor. Sokan, sok helyszínen, ám egy közös ügy érdekében imádkoznak, mondta az evangélikus egyház képviselője, aki szerint a magyar szó tanulása egy nép, egy nemzet megmaradását szolgálja.

Az imadélután a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.

A sepsiszentgyörgyi rendezvénnyel egyidőben több erdélyi városban imádkoztak a magyar egyetem létrehozásáért.

Nagy Zsuzsanna, Polgári Élet

http://www.geocities.com/gobevilag/harch0605.htm#hir051001 - 2006-05-10

 

 

Ökumenikus imaest a magyar egyetemért

 

 

„A fiatalok hozzánk fordultak, mi pedig egyértelműen ki kell álljunk fiataljaink mellett” - nyilatkozta az ÚMSZ-nek Adorjáni Dezső evangélikus püspök a tegnapi ökumenikus imaest kapcsán. „Az imádság erejével próbálunk hatni a magyar egyetem létrehozásáért” - tette hozzá. Kolozsváron az imaestet a fiatalokkal zsúfolásig megtelt evangélikus templomban rendezték. A kolozsvári eseménnyel párhuzamosan más erdélyi városokban is hasonló imaestet tartottak, így Nagyenyeden, Temesváron, Gyergyószentmiklóson, Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon is.

Tegnap este ökumenikus imaest-láncot tartottak Erdély több településén. Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon a templomok harangjai este 6 órára hívták templomba azokat, akik a magyar egyetemért akarnak fohászkodni. Nagyenyeden, Temesváron, Gyergyószentmiklóson, Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Székelyhídon 7 órakor kezdődtek a közös imák.

Kolozsváron, ahonnan a kezdeményezés indult, szintén este 7 órakor, az evangélikus templomban kezdődött az imaest, amelyen részt vett Adorjáni Dezső evangélikus, Pap Géza református, Szabó Árpád unitárius püspök, valamint Jakab Gábor szentszéki tanácsos, esperes.

Az ökumenikus imaest ötlete a fiataloké volt, az evangélikus egyház pedig otthont adott ennek, nyilatkozta lapunknak Adorjáni Dezső evangélikus püspök. Hangsúlyozta, nem polgári engedetlenségről vagy demonstratív tüntetésről van szó, hanem az imádság erejével próbálnak hatni a magyar egyetem létrehozásáért. „Miután a politikusoknál és a BBTE vezetőségénél süket fülekre találtak, a fiatalok hozzánk fordultak. Nekünk pedig egyértelműen ki kell állnunk fiataljaink mellett” - fejtette ki a püspök, hozzátéve, hogy minden fórumon, például Brüsszelben is hangsúlyozták az önálló magyar egyetem létrehozásának fontosságát.

A katolikus egyházat Jakab Gábor címzetes esperes képviseli, aki lapunknak Morus Tamás Erősítő párbeszéd balsors idején című kötetéből idézett, mondván: „amikor Isten vihart küld, akkor az a kívánsága, hogy a tengerészek lássanak munkához, hogy a tenger ne nyelje el őket”. „Ezzel a gondolattal megyek az ökumenikus imaestre, hangsúlyozva, hogy a katolikus egyház kiáll a magyar egyetem ügye mellett, és saját eszközeivel harcol érte.”

„Az unitárius egyház a reformáció korából hozta magával az evangélium hirdetését és a nevelést” - hangsúlyozta az ÚMSZ-nek Szabó Árpád unitárius püspök. „Úgy gondolom, hogy ha a Jóistent az anyanyelvünkön szólítjuk meg, akkor a megismerés, a tudás is anyanyelven kell hogy történjen.” Az unitárius püspök szerint ezért fontos, hogy az oktatás minden szinten magyarul történjen, kiemelve, hogy ez nem jelent elzárkózást a többségi nemzettől.

A Babes-Bolyai Tudományegyetemet (BBTE) érintő kritikus vélemények hátterét próbálta kideríteni Dobolyi Alexandra szocialista európai parlamenti képviselő, aki meglepetésszerű látogatást tett az oktatási intézményben. Találkozott az egyetem vezetésével és a magyar nyelvű oktatásról tájékozódott, szóvá téve a kétnyelvű feliratok problémáját is.

Debreczeni Hajnal

Új Magyar Szó - 2006-05-10

 

 

Faluvilág: Papolcon (Élő egyház)

A történelmi orbaiszéki falunak értékes gótikus temploma volt, de annyira leromlott, hogy le kellett bontani. Ennek helyébe építtetett a gyülekezet egy szép neogótikus istenházát 1895-ben Szalay Ferenc tervei alapján. Belső falán látható az az emléktábla, amelyet a Román Akadémia Kolozsvári Fiókja és a Magyar Tudományos Akadémia állított születésének 140. évfordulója alkalmával a falu jeles szülöttének, Barabás Samu (1855—1940) történelmi forráskutatónak és történetírónak, a Székely Oklevéltár szerkesztőjének. A templomban látható Kiss Sándor (1809—1849) honvédhuszár ezredes, a Tömösi-szoros hősének emléktáblája is.

A templom közvetlen közelében áll az egyházközség gyülekezeti terme, átellenben a parókia impozáns épülete. Ebben a hármas épületegyüttesben zajlik le a település jelenleg 572 lelket számláló gyülekezetének hitközösségi élete. A papolci gyülekezet száma is egyre fogy, egyre több a vegyes házasság, és eléggé kevés a fiatal — tájékoztatott t. Beder Imre, az egyházközség fiatal lelkésze, aki öt esztendeje pásztorolja a református híveket. A mezőgazdaság romló helyzete miatt az egyház egyre nehezebben tudja értékesíteni föld- és kaszálóterületeit, a bérlők egy része felmondott. Egyházi erdejét sem ott kapta vissza az egyházközség, ahol volt, egy nagyon fiatal erdő jutott birtokába. A 247-es törvény értelmében még 47 hektár erdőt igényeltek vissza. Sajnos, régi okiratokkal igazolt tetemes erdőterületéből csak nagyon kevésre számíthat az egyház.

— Gondjaink bőven vannak. Idén teljes felújításra kerül a templom külső fele, újravakoljuk — mondta a lelkész —, és a cserepeket is át kell forgatni. Ez 600 millió lejes munka lesz, s hamarosan gyűjtést indítunk a hívek körében, buzgó adakozásukra számítunk. Villamos meghajtásra szereltük harangjainkat. Idén faragott székely kaput akarunk állítani a templom bejáratához és imatermünk elébe. A tavasz kezdete óta renováljuk a parókia épületét is. Bevezettettük a központi fűtést, a pádimentumot is több helyen ki kellett cserélni, mázolni a nyílászárókat.

Papolcon élénk a gyülekezeti élet. A lelkész egyházi kórust alakított, s ezzel vettek részt a múlt hét szombatján Kézdivásárhelyen megtartott egyházi kórustalálkozón. Mint másutt, Papolcon is oroszlánrészt vállal az egyházi rendezvények sikerében a nőszövetség. Elnöke Nagy Ella. Tucatnyi énekes fiatal alkotja az ifjúsági bibliakört, kis énekcsoportjukkal már több alkalommal sikeresen szerepeltek.

Háromszék - 2006-05-11

 

 

Gyülekezeti nap a Hídelvén

Vasárnap, május 14-én kerül sor a Kolozsvár-Hídelvei Református Egyházközség gyülekezeti napjára. A délelőtt 10 órakor kezdődő hálaadó istentiszteleten igét hirdet dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Nt. dr. Börzsönyi József szerencsi református lelkipásztor, sárospataki teológiai professzor igehirdetéssel köszönti a gyülekezetet. Nt. Szöllősi János, a gyülekezet lelkipásztora méltatja a rendkívüli eseményt, az ünnepség során szavalatokra, kórus-előadásra is sor kerül. Az istentiszteletet követően a felújított gyülekezeti otthonban mutatják be Lőrincz Lehel szobrászművész, a gyülekezet presbitere kiállítását, az ünnepséget szeretetvendégség zárja.

Szabadság - 2006-05-11

 

 

Magyar Református Világtalálkozó augusztusban

Idén augusztus 12. és 22. között zajlik a Kárpát-medencében a Magyar Református Világtalálkozó. A megnyitó ünnepségre Kolozsváron kerül sor, többek között azért, mert az események a Bocskay-évforduló jegyében zajlanak. A rendezvény-sorozatot a városi tanács is támogatja, 400 millió lejjel, erről a testület egyik márciusi ülésén döntöttek a városatyák. Amint azt az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka, Tonk István a Szabadságnak elmondta: augusztus 12-én nagyszabású ünnepségre kerül sor a Sportcsarnokban, amelyet valószínűleg színültig töltenek majd a hívek, illetve a testvér-egyházkerületek küldöttségei. Főtiszteletű dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke ma utazik egy küldöttség élén a magyarországi Beregfürdőre, ahol a többi érintett egyházkerület főpásztorával közösen megvitatják a részletkérdéseket. A világtalálkozó nagyobb rendezvényei valamennyi magyarlakta Kárpát-medencei térséget érintik, így lesznek majd ünnepségek többek között Szabadkán, Beregszászon, Kassán és Szombathelyen is. A Bocskay évfordulóhoz kötődő kolozsvári esemény-sorozatban helyet kap többek között egy Bocskay mellszobor-avatás is, a Protestáns Teológiai Intézet épülete melletti, Bocskay (Avram Iancu) tér 14-es szám alatti ingatlan udvarán, és persze, megkoszorúzzák a Bocskay-szülőházat is. Tonk elmondta: mivel a szervezés igazából csak az elején tart, még számos részletkérdés tisztázatlan. A munkát egy fiatal csapat végzi, amely Főtiszteletű dr. Pap Géza püspök és az egyházkerületi vezetőség irányítása alatt gondoskodik arról, hogy a találkozó sikeres, élményekben gazdag és emlékezetes legyen minden résztvevő számára.

(ercsey)

Szabadság - 2006-05-11

 

 

Református közösségi ház - Székelyudvarhely

Tágasabb otthonba költözik a székelyudvarhelyi belvárosi református lelkészi hivatal. Az egykori Tamási Áron utcai, régi banképületből közösségi házat épített a református gyülekezet, amely egyházi, kulturális rendezvényeknek, valamint az egyházkerülethez kötődő teendőknek is otthonául szolgál majd.

2006. Bocskai István erdélyi fejedelem éve, az őáltala vezetett győzedelmes felkelést négyszáz évvel ezelőtt békekötés pecsételte – ennek tiszteletére és emlékére az egyházi tanács a református fejedelmet teszi meg közösségi háza névadójának. A Bocskai István közösségi ház avatóünnepségére a tervek szerint jövő hónapban, június utolsó hétvégéjén kerül sor.

A Tamási Áron és a December 1. utcák kereszteződésénél lévő kihasználatlanul álló egykori banképületet már korábban a belvárosi református egyházközségnek ajándékozták, az épület alatti földterületet és az udvart a városi önkormányzattól vette koncesszióba az egyház. A hamarosan felavatásra kerülő közösségi ház konferenciateremmel, színpaddal, irodahelyiségekkel, vendégszobákkal, valamint internet-hozzáféréssel is rendelkezni fog.

Szász Emese

Hargita Népe - 2006-05-12

 

 

Új református temető és felújított ravatalozóház

Kézdivásárhelyen a Bem utcai temető betelt, a temetkezés évek óta gondot jelent a városban. Szentgyörgyi Zsombor Mihály református lelkész érdeklődésünkre elmondta: a volt Akasztófadombon az egyház tulajdonát képező terület mellé vásároltak egy telket, s közel három hektáron új temetőt létesítettek. Most kerítik be, de már lehet ott új sírhelyet vásárolni. Ezzel párhuzamosan a Bem utcai temetőben lévő ravatalozóházat a Domo cég egyik tulajdonosa, Szarvadi Loránd segítségével felújítják és kibővítik. A munkálatot minden valószínűség szerint júniusban befejezik, de addig is zökkenőmentesen lehet használni a ravatalozóházat.

(Iochom)

Háromszék - 2006-05-12

 

 

Orvosi tanácsadás

Az RMDSZ 9-es körzete május 15-én, hétfőn 18.45 órakor találkozót szervez dr. Mártha Orsolya urológus főorvossal, aki előadást és tanácsadást tart vese-, hólyag-, prosztata- és vizelési bántalmak témakörben. A rendezvény színhelye a cserealjai református egyházközség tanácsterme. A belépés díjtalan.

Népújság - 2006-05-12

 

 

Anyáknapi ünnepély

ANYÁKNAPI ÜNNEPÉLYÉT tartja a Csemete Református Óvoda nagy-, közép- és kiscsoportja május 12-én, pénteken du. 5 órától az óvoda székhelyén (Párizs u. 13.). Lészainé Csernátoni Emőke, Bencze Melinda és Fülöp Katalin óvó nénik szeretettel várnak a csemetékkel együtt minden hozzátartozót és érdeklődőt.

Szabadság - 2006-05-12

 

 

Szilágysági Ifjúsági Néptántalálkozó

SZILÁGYSÁGI IFJÚSÁGI NÉPTÁNTALÁLKOZÓT tartanak a varsolci egyházi és világi közösségek június 10-én, amelyre szeretettel várják a Temes, Arad, Bihar, Szatmár, Máramaros, Kolozs, és természetesen a Szilágy megyei táncosokat. Visszajelzéseket május 15-ig várnak a Varsolci Református Lelkészi Hivatalba. Postacím: 457355 Varsolt, 71. sz. Szilágy megye (jud. Sălaj) Telefon: 0260/672-507; 0744/791-856.

Szabadság - 2006-05-12

 

 

Fogarasi Sámuel a mában

Meghitt ünnepség színhelye volt múlt vasárnap a Kis-Küküllőmenti község, Vámosgálfalva: a református templom melletti temetőben leleplezték Fogarasi Sámuel református lelkész, történetíró felújított síremlékét. Két évvel ezelőtt a helybeli általános iskola vette fel a jeles emlékíró nevét.

Fogarasi Sámuel (1770-1830) Marosvásárhelyen született, a marosvásárhelyi református kollégium diákja volt, majd gróf bonyhai Bethlen Elek diákkísérőjeként külföldi tanulmányutat tett: Lipcse, Halle, Jéna, Marburg és Göttingen voltak a peregrináció állomásai. Erdélyi és németországi diákéveit örökítette meg Marosvásárhely és Göttinga című önéletírásában (ez sokáig családi örökségként lappangott, összességében végül a Kriterion jelentette meg 1974-ben).

Hazatérve, papi vizsga után, Gogánváralja lelkésze (1797-1815), majd 1815 áprilisában a népesebb és tekintélyesebb Vámosgálfalva papja lett, 1816-tól haláláig az egyházmegye esperesi tisztjét is betöltötte. (Ez az eklézsia állította fel 1638-ban, Erdélyben elsőként, a presbitériumot, és a falu mellett vívta meg 1849. január 17-én Bem első győztes csatáját a császáriak ellen.)

Vámosgálfalva ma is híven őrzi Fogarasi Sámuel emlékét. Hat felekezet hat temploma van a községben: élő valóság az etnikumok és vallások közötti tolerancia. Az ünnepségen elhangzott méltató beszédek után a helybeli iskola tanulói előbb román, majd magyar nyelvű emlékműsort mutattak be.

„Akik ezt a közösséget egybefogták és megtartották, azt a felelősséget is ránk ruházták, hogy tovább őrizzük, gyarapítsuk mindazt a műveltséget és kultúrát, amit ők ránk hagyományoztak, amiben érdemes volt felnőni, és ami - bízom benne - viszsza fogja hozni azokat is ide, erre a földre, akik az utóbbi években elmentek a világba. Mert jó, hogy elmentek az ifjak az 1700-as években is tanulni, Göttingába, Utrechtbe, Genfbe: az egész Európa kinyílt nekik - de visszajöttek, itt tették a dolgukat, végezték becsülettel mindazt, amit a közösség igénye szerint tenni kellett.

Népünk megmaradt, mert voltak ezek a régi nagyok, akiknek a munkáját folytatva a mi feladatunk, hogy teremtsünk otthont az utánunk jövőknek, a gyermekeinknek, az unokáknak, és hagyjunk valamit azoknak a szeretteinknek, akik még meg se születtek. Akkor igaznak fogjuk tudni Tamási Áron mondását, miszerint valóban azért vagyunk a világnak ebben a szegletében, hogy otthon lehessünk benne.” Ezt az üzenetet fogalmazta meg a síremlék felújítását anyagilag támogató Verestóy Attila szenátor.

A kolozsvári református teológián található portré alapján az iskola meg szeretné festetni a névadó előd arcképét, illetve Fogarasi Sámuel-díjat hozna létre, amit évente az arra legméltóbb diáknak ítélnének oda, jelezte Pataki László iskolaigazgató.

Az iskola tantestülete megújította a Fogarasi Sámuel idejebeli oskolamester kötelező esküjét: „Esküszöm az egy igaz Istenre, hogy oskolamesteri hivatalomban híven és igazán eljárok. A rám bízott gyermekeket szorgalmatosan tanítom, velek szelíden és nyájasan bánok. Isten engem úgy segéljen, úgy adja lelkem üdvösségét és örök boldogságomat.”

Murányi János

Új Magyar Szó - 2006-05-11

 

 

Marosvásárhely – Közigazgatási bíróságon a Kossuth Lajos utcanév

[ 2006-05-12 - 07:32:57 ]

Még mindig nem kaphatta vissza hagyományos nevét Marosvásárhelyen a Kossuth Lajos utca. A Călăraşilor utca visszanevezésére 1992 óta tart a próbálkozás, a helyi tanácsban többször is napirendre tűzték a névváltoztatás kérdését. A 2004-es helyhatósági választások előtt az akkori testület egyszerű többséggel megszavazta a Kossuth név használatát, akkor azonban formai okokra hivatkozva – miszerint a határozat ellenkezett a névadó bizottság ajánlásával, a határozattervezet nem volt szabályos – elnapolták az utca nevének megváltoztatásáról hozott döntés érvényesítését.

A jelenlegi városi tanácsban az RMDSZ-frakció újra napirendre tűzte a kérdést, majd tavaly, politikai alku tárgyát képezve, egyszerű többséggel megint elfogadták a régi-új utcanév használatát. Ahogy korábban, ez alkalommal is a Nagy-Románia Párt, a Vatra Românească és az Avram Iancu Veterán Egyesület heves tiltakozásba kezdett a döntés életbeléptetése ellen. A román „hazafias” egyesületek Kossuth Lajost háborús bűnösnek, a román nemzet ellenségének, a románok gyilkosának nevezték; több fórumon is ellenezve azt, hogy a magyar történelmi személyiségről visszanevezzék az utcát. A Kossuth név ellenzői attól tartanak, hogy ha a régi magyar utcanév hivatalossá válik Marosvásárhelyen, ezzel jogalapot teremtenek ahhoz, hogy a többi régi magyar elnevezést is indítványozzák. A Maros megyei prefektúra utcanévadó bizottságának – amelynek három román és két magyar tagja van – román tagjai szerint a Kossuth Lajos elnevezés sértő a város román közössége számára, ezért ezt a kérdést türelemmel kell kezelni, mindaddig, amíg a lakosság elfogadja és megérti, hogy ki volt a sokat emlegetett magyar forradalmi vezető. A Maros megyei prefektúra névadó bizottsága utoljára tavaly ősszel tanácskozott a Kossuth Lajos utcanévről.

Csegzi Sándor alpolgármester és Kirsch Attila tanácsos lapunknak elmondta, egyelőre nem szólították fel a tanácsot, hogy vonja vissza a határozatot, csupán arról értesítették, hogy a közigazgatási bíróságon megtámadták a határozatot, és amíg végleges döntés nem születik, nem lehet átnevezni az utcát.

Erdély Ma - 2006-05-12 - http://erdely.ma/hirek.php?id=17361

 

 

Háromszék militarizálása

[ 2006-05-12 - 09:14:35 ]

 

 

A francia csendőrség felügyelete mellett működő bukaresti Mihai Viteazul Csendőrtisztképző Iskola kihelyezett tagozatát avatták fel tegnap Sepsiszentgyörgyön a Dózsa György nevét viselő megyei csendőr-felügyelőség laktanyájában, többek között Radu Liviu közigazgatási államtitkár, Costica Silion tábornok, a Román Csendőrség főparancsnoka és Ioan Selejan Kovászna-Hargita megyei ortodox püspök részvételével. Egyelőre közel száz, de hamarosan kétszáz csendőrtiszt vagy altiszt egyidejű elszállásolására és képzésére lesz lehetőség.

A képzőközpont avatószalagját az országos csendőrparancsnok, az államtitkár és György Ervin megyei kormánymegbízott vágta el. Az egységet a püspök vezette héttagú ortodox papi kar áldotta meg. A tantermek, irodák, tanári szobák, hatágyas hálószobák, mosdók, vécék korszerű berendezése láttán csak álmélkodtak a megyei és városi rendőrség vezetői, de még a főtanfelügyelő is. A megnyitó alkalmából tartott ünnepi ülésen el is mondták, a sepsiszentgyörgyi a legkorszerűbb csendőrlaktanya az országban.

A csendőrség katonai jellegű rendőri erő — foglalta össze tömören a fegyvernem lényegét a tábornok. Vissza szeretnék kapni teljességében az 1948 előtti jogállásukat, éspedig a bűnügyi rendőrség hatáskörét is igénylik — fűzte hozzá. Miért éppen Sepsiszentgyörgyön alakították ki a képzőközpontot? — tette fel a kérdést a csendőrparancsnok, s válaszolt is rá: azért, mert „az övezetben sok a csendőr”, és az ő képzésükre, továbbképzésükre is tekintettel vannak. Mivel altisztképzés is folyik, helybelieket is szeretnének toborozni, hisz ők jobban ismerik a helyi sajátosságokat, így javulhat a párbeszéd az intézmény és a lakosság között. Hatvan személy részére két hónapos altisztképző tanfolyamatot tartanak háromszéki és a szomszédos me­gyékbeli érdeklődőknek. Más képzések időtartama két héttől fél évig változik. Megyénkbe az alkalmazott pedagógia és pszichológia tanszék költözött, tehát főleg ilyen jellegű oktatás folyik majd. Szűkebb csoportban európai csendőrtisztek számára is lesz francia nyelvű képzés. A csendőrlaktanyában biztosítják az étkezést, a sportbázist, az elszállásolást egyelőre 96 személy részére, de a rohamosan készülő új szárnyban még száz személy elszállásolására lesz lehetőség, és újabb tantermeket is kialakítanak.

Ioan Selejan püspök elmondta, most már normalitás honol Hargita és Kovászna megyében, de nemrég még „bemocskolt” övezet volt itt, s „a fellegek tovavitték” a rossz hírt. Ezért kérte a házigazdákat, hogy a külföldi tiszteknek mutassák be a két megyét a maga valójában.

A Mihai Viteazul Csendőrtisztképző Iskola egyidejűleg 400, hamarosan 500 személy képzését végzi — hangzott el a megnyitón. Az iskolának a bukaresti központon és a most megnyitott sepsiszentgyörgyi fiókon kívül még két kihelyezett tagozata működik. Az adatokból kitűnik, az iskola tanulóinak negyedét, hamarosan 40 százalékát képezik ki Háromszéken.

Szekeres Attila

Háromszék - 2006-05-12