HÍRVIVŐ

 

az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

 

WWW.REFORMATUS.RO

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

2006. május 5. – V. évfolyam 17. szám (összesen 202. szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

A tartalomból:

 

Új gyülekezeti központtal gazdagodott Sepsiszentgyörgy. 1

Reményik Sándor – Keserű szívvel 5

Maroknyian egy templomért 5

Senior IKE. 6

Pályázati kiírások a Szülőföld Alapnál 7

Könyvespolc. 8

Nagy István: Vettetek-e Szentlelket 8

Kacsó István – Lélektől-lélekig – Igehirdetések Amerikában. 8

Fónagy Miklósné – Üvegfalak mögött… (papnék könyve) 9

Tallózó. 10

Kibővült a nagyszebeni szórványkollégium.. 10

Kollégiumavatás Nagyszebenben. 10

20 éves a kolozsvári földészek dalköre. 11

Civil Máért május 4-én?. 11

Hangverseny. 11

Iskolanapok a Kolozsvári Református Kollégiumban. 11

Református gyülekezeti otthont avattak (Sepsiszentgyörgy) 11

Református kórustalálkozó (Kézdivásárhely) 12

Az alma mater szellemi hagyatéka. 13

Földcsuszamlás veszélyezteti a somosdi templomot 13

Szabó Dezső Emléktábla a Református Kollégiumban. 13

Márai Sándor versdélután. 13

Reményik Sándor versmondó verseny. 13

Nagyenyed - Bethlen-napok a kollégiumban. 13

Kolumbán Andor emlékezete. 14

Méhkassá vált az iskola - Bolyai-napok – színes, gazdag tartalommal 14

Rákóczi- és kuruc emlékek Európában. 15

Ünnepély Vámosgálfalván. 15

Elkezdődtek a kollégiumi napok. 15

 

 

 

Új gyülekezeti központtal gazdagodott Sepsiszentgyörgy

 

 

Tizenöt év vajúdás után Sepsiszentgyörgyön megszületett a negyedik református egyházközség; huszonhárom és félezer magyar reformátusnak egy negyedik gyülekezetre már régóta szüksége volt. A templomszentelésre, valamint az új épület ünnepélyes átadására május 31-én, vasárnap délelőtt 11 órától került sor. A városban ez idő alatt is zajlottak a hagyományosan minden évben megrendezett Szentgyörgy napok, amiről írott és elektronikus sajtó egyaránt közvetített. Az új református gyülekezet létrejötte nem volt annyira médiatéma, mégis szép számban megjelentek a hívek az új épület átadása alkalmából.

 

 

Az ünnepélyes megnyitó a helyi ifjúsági csoport énekével kezdődött, akik Lövei Balázs 1696-ból származó Isten áldásának házárul című énekével fogadták az egybegyűlteket.

Ezután ünnepi köszöntők hangzottak el: Dénes Csaba esperes köszöntőbeszédének fő gondolata: “Egyet kérek csak az Úrtól” s ez a kérés: az Úr közelében lenni. Erre pedig nincs jobb hely a templomnál, hisz életünk minden mozdulata összeforr a templommal, itt élünk a szentséggel.

 

 

Albert Álmos Sepsiszentgyörgy polgármestere a testvérvárosok küldöttségeit köszöntötte és kijelentette, hogy a református egyház gazdagodásával a szentgyörgyi közösség is gazdagodott.

 

 

Bölcskei Gusztáv debreceni püspök ünnepélyes szalagvágását követően a meghívottak, a gyülekezet és a konfirmálók bevonultak az épületbe. Az épület kétszintes: a felső szinten, a templomban zajlott az ünnepi Istentisztelet, az alsó szinten pedig kivetítőn követhették azok, akik nem fértek be a templomba, olyanok is voltak, akik nem jutottak be az épületbe, ők csak fültanúi lehettek a templomszentelésnek.

Az új templom első Istentisztelete kereszteléssel kezdődött Pap Géza püspök szolgálatában.

 

 

Az ezt követő Bölcskei Gusztáv püspök által kiválasztott alapige a vigasztalásról szólt. Arról, hogy “Jézus Krisztus vállal minket, jó társaság vagyunk neki.” Vigasztalni csak az tud, aki a másikat szereti. A vigasztalás segít emberséges emberként megmaradni. “Minden templom a vigasztalás háza, aki számára nincs egy templom, ahol Isten lakozik, annak sehol sem lakik.”

 

 

Pap Géza püspök templomszentelő beszédében négy pontban foglalta össze egy újszülött gyülekezet testi-lelki gyarapodásának feltételeit.

Akik ezen a területen laknak tudomásul kell venniük, hogy ezentúl ehhez a gyülekezethez tartoznak. Itt részesülnek Isten áldásában.

A lelki köldökzsinórt el kell vágni. A régen meglévő egyházközségnek el kell engednie tagjait és segítenie kell a most születőt.

Ahhoz, hogy egy újszülött gyülekezet épülni tudjon, kell legyen lelkipásztora.

Legyen templom, legyen parókia.

 

 

Mátyás István beszolgáló lelkipásztor konfirmációi beszédét, a konfirmáló ifjak kikérdezését követően a Szereztetési Igét és az úrvacsorai beszédet Dénes Csaba esperes mondta, a szent jegyek kiosztásában pedig mind a négy lelkipásztor részt vett.

 

 

“Tisztelettel jelentem: a feladatot elvégeztem” –így kezdte Kató Béla főjegyző az épület átadását, aki három évvel ezelőtt kapta a megbízatást. Majd röviden összefoglalta az építkezés történetét. Az EREK, a várossal szerződést kötve, ezt a területet kapta hosszú távú használatra. Az épület létrejöttének több oka volt: először is a négyezer lélek fölötti gyülekezeteknek meg kell oszolniuk. A tervek viszont kilépnek a templom falain kívül. Kettős funkciót tölt be az újonnan épült ház: a sepsiszentgyörgyi gyülekezet használhatja mindaddig, amíg fel nem építi sajátját, ugyanakkor Háromszék református ifjainak otthont ad, az ifjúság hitéletének, szellemi fejlődésének helye lesz.

Kató Béla főjegyző átadta az épületet a gyülekezet gondnokának, Domokos Ferencnek. Ezt a momentumot kézfogás szimbolizálta.

Az épületet Zakariás Attila, az organikus építészet követője tervezte. A belsőre is jellemző a zakariási stílus, a bútorzat is az ő munkája. Az Ilcom Kft építette Nyilas József mérnök vezetésével. Közel 10 milliárd lejbe került, ebből huszonegy millió forintnyi támogatás Magyarországról érkezett még a polgári kormány idejéből, százharmincezer svájci frank pedig a svájci konfirmáló közösség részéről.

Az építkezés folytatódik: a terület déli oldalán épül majd a fogyatékkal élő testvérek központja, ahol lehetőségeikez képest dolgozhatnak, kibontakozhatnak.

Tervezik egy öregotthonhoz hasonló ház felépülését, ahova a végső stádiumban lévő időseket fogják elhelyezni, akiket már nem lehet a házi beteggondozás – programban ápolni.

“Foglalkoznunk kell azokkal, akikkel mások nemigen foglalkoznak” – mondta Kató Béla főjegyző, s református egyház ezzel az új központ létrehozásával felvállalta ezt a feladatot, mert nemcsak imádságainkban kell megemlítenünk az elesetteket, fogyatékkal élőket, hanem tennünk is kell értük erőnk szerint.

Marton Melánia - 2006-05-02

 

 

Reményik Sándor – Keserű szívvel

 

Keserű szívvel bizony mondom néktek,

Ti csonka-magyarok:

Az ország szíve, Magyarország szíve

Ma már a Végeken dobog.

Hangos szóval hiába fogadkoztok:

Hogy "soha!" s "mindörökké!"

Az ország szíve, Magyarország szíve

Ott ver, hol Magyarország nincsen többé.

 

Bennünket összekalapált a bánat,-

Ti atomokra hulltok itten szét.

Egymást farkas-fogakkal tépitek,

Nektek nem volt a nagy lecke elég.

Amerre nézek: pártok, újra pártok,

És zászlók, amiket a szenvedély

Már előre a más vérébe mártott.

 

Keserű szívvel bizony mondom néktek,

Ti csonka-magyarok:

Az ország szíve, Magyarország szíve

Nem bennetek dobog.

Nem halljátok, mit üzennek a Végek?

Párttalanul, politikátlanul,

Reménytelenül is mienk - a lélek!

 

Hangos szóval ne fogadkozzatok:

Hogy "soha!" s "mindörökké!"

Szétporladnak az arany-szólamok

Iszapos durva röggé.

Térjetek magatokba.

És próbáljatok önnön-magatokhoz

És próbáljatok hozzánk méltók lenni ...

 

Azután jertek minket visszavenni.

 

Budapest, 1924. június

 

 

Maroknyian egy templomért

 

 

Az idén tovább folytatódik a berkenyesi templom építése. Lapunk két évvel ez előtt karácsonykor arról számolt be, hogy a frátai egyházközség 43 lelkes leányegyháza templomépítésbe kezdett. Azóta a gyülekezet 41 lélekre apadt, de a lelkesedés nem hagyott alább – mesélte szerkesztőségünkben Balló György frátai lelkész. A tavalyi év folyamán a templomhajó mellé felépítették a tornyot is, amelyre fedél is került. A bádogfedél Borbély Dorel munkája, a templomtoronyra kerülő csillagot pedig Csalai József saját költségén (6 millió régi lej) készíttette Vajdakamaráson Albert Istvánnál. Kiss János gondnok irányítása alatt a gyülekezet, főleg a presbitérium tagjai (Csalai László, Bogáti István, Incze Lőrinc, Bogáti Sámuel szívvel-lélekkel segédkeznek a munkálatokban – mondta Balló György. A kislélekszámú gyülekezet lassan halad a munkálatokkal, hónapokig kell(ett) várniuk különböző engedélyek beszerzésére, és még külföldi segélyszervezetek vagy éppen az egyházkerület anyagi segítségére sem számíthattak. Mindezek ellenére szeretnék, ha a berkenyesi imaház mellé épülő kicsi új templom jövőre készen állna és sor kerülne a templom felavatására is.

Szerkesztőségünk ez úton kíván erőt, egészséget a munkához, és azt, hogy Isten hajléka minél hamarabb épüljön fel az Úr dicsőségére és a maroknyi kis gyülekezet lelki épülésére!

(Akik segíteni szeretnének, érdeklődhetnek a 0744/234767-es telefonszámon Balló György lelkipásztornál.)

Somogyi Botond

 

 

Senior IKE

 

Tisztelt Uraim!

Tisztelt Hölgyeim!

Kedves egykori IKE harcos!

 

Idézném a múltat, megszólítani a jelent. Ifjabb korom ismerős arcait keresem. Embereket, kikkel együtt vagy külön, közösen de gyakran másképp álmodtuk a jövőt. Akkoriban egy asztalnál ültünk: IKE. Tettük, vettük sorsát és miközben alakítottuk, formáltuk mi magunk tán még inkább változtunk.

 

Az idő szekerének tán bölcsebb utasai vagyunk. Ki itt, ki ott.

Egyáltalán nem könnyű a múltból embereket felkutatni, de tán érdemes. Egy kisebb lista összeállt. Remélem, tudom listám kincsei az IKE-ben (is) szerzett keresztyén élet lámpásai. Remélem, tudom listám értéke megnyilvánul a református egyház számára.

 

Levelem nem céltalan iromány. Tervem, de nem csak magamé, a senior IKE összekovácsolása. Kapcsolatot teremteni azok közt, kik egykor valami módon kötődtek az IKE-hez. Sok értékes emberről van szó. Hiszem, ha mást nem is de tanácsot tudunk adni annak a nemzedéknek, mely most járja, részben azt az iskolát, melyet mi tán már el is felejtettünk. A modern társadalom technikai lehetőségeit lehetne használni. Így a fizikai együttlét nem kizárólagos feltétele a társalgásnak. Egy gyors és könnyen használható eszköz az Internet, ezen belől az e-mail. Levelem eljuttatásának is ezt a módját választottam. Terveim szerint egy honlap is belefér a képbe, fórumos résszel, melyen egyszerűbb a „vita”.

 

Levelemhez mellékelem a listám. Kéréseim:

 

1. A hiányos elérhetőségek (e-mail címek) pótolásában segíteni.

2. A lista bővítése. Amennyiben bárkinek tudomása van olyan személyről, akiről úgy gondolja, hogy a listán a helye, akkor juttassa el hozzám adatai.

3. Jó néven veszem a segítséget a senior IKE ügyében.

 

A mi munkánk léleknek és erőnek megmutatásában áll, a jövendő nem azé, aki akarja, s nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené” (Ifjú Erdély)

 

Üdvözlettel,

 

Jakab István – jakab@bodpeter.ro

egykori IKE titkár

ma a marosvásárhelyi Bod Péter Diakóniai és Tanulmányi Központ menedzsere,

egy kislány apja

 

 

 

Pályázati kiírások a Szülőföld Alapnál

 

www.szulofold.hu/palyazat.html

 

A Szülõföld Alap Oktatási, Kulturális, Szociális, Egyházügyi és Média Kollégium pályázatai:

 

1. számú pályázat: romániai pályázók számára 

 

A pályázat célja:

1.1. Szórványvidéken működő, befejezés előtt álló 12 éves magyar nyelvű képzést és kollégiumi elhelyezést nyújtó közoktatási intézmény beruházási, fejlesztési támogatása. 

1.2. Magyar nyelven (is) oktató felsőoktatási intézmények működési feltételeit javító, beruházás jellegű támogatás. 

1.3. Magyar nyelven (is) oktató felsőoktatási intézmények és háttérintézmények működési és eszközfejlesztési támogatása. 

1.4. Irodalmi és kulturális intézmények támogatása, a kisebbségi kultúra és társadalmi viszonyok megjelenítése. 

1.5. A magyar nyelvű média működési támogatása. 

1.6. Dokumentum- és rövidfilmek készítésének résztámogatása. 

 

A projekt megvalósulásának helye: Románia területe 

 

A támogatásra rendelkezésre álló forrás mértéke célonként: 

1.1 - 58 millió (HUF) 

1.2 - 37 millió HUF 

1.3 - 33 millió HUF 

1.4 – 45,5 millió HUF 

1.5 - 58 millió HUF 

1.6 – 25 millió HUF 

 

8. számú pályázati felhívása: a kárpát-medencei együttműködés támogatására 

 

A pályázat célja:

8.1. Alaptevékenységként határon túli magyar diákok kollégiumi elhelyezésével és képzésével foglalkozó magyarországi szakkollégium programjainak támogatása. 

8.2. Két- illetve többoldalú tudományos kutatási, ifjúsági, kulturális, szociális programok támogatása. 

 

A projekt megvalósulásának helye: Ausztria, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Montenegró, Ukrajna 

 

A pályázók köre: a felsorolt országokban jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, intézmények (A pályázatot a programvezető szervezet/intézmény adja be, a további résztvevők együttműködő partnerkért jelennek meg. A program lebonyolításáért, az elszámolásért a programvezető szervezet/intézmény a felelős. A 8.2. pályázati felhívásban magyarországi partner csak a többoldalú programokban vehet részt.).

 

A pályázat céljára rendelkezésre álló összeg:

8.1. – 30 millió HUF 

8.2 – 30 millió HUF 

 

 

Könyvespolc

 

 

Nagy István: Vettetek-e Szentlelket

 

 

Ára: 18,00 Lej.

 

Tisztelt Kollegák!

 

Megjelent az Erdélyi Református Egyházkerület kiadásában Nagy István: Vettetek-e Szentlelket című prédikációs kötete. A szerző 1916-ban született Székelyszenterzsébeten és 2003-ban hunyt el Kolozsváron. Lelkipásztori szolgálatát Kolozson, Aranyosgyéresen majd Kolozsváron a Hidelví gyülekezetben végezte.

A most kiadott kötetet Jenei Tamás lelkipásztor szerkesztette, aki előszavában a következőket osztja meg velünk: „…ezekben a prédikációkban azt tartottam a legizgalmasabbnak, ahogy bennük az örök igét hallottam megszólalni, de mindig egy  adott, konkrét történelmi helyzetben - a mában!”

A gazdag prédikációs gyüjteményéből a most megjelent kötet az 1987-1998 közti időszakot öleli fel.

 

A könyv megrendelhető, megvásárolható Egyházkerületünk iratterjesztésénél.

 

Érdeklődni telefonon a 0264-592453-as telefonszámon lehet.

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

veresmiklos@reformatus.ro

 

 

Kacsó István – Lélektől-lélekig – Igehirdetések Amerikában

 

„Elolvasva a mély hitből fakadó, lelki tusák győzelmeinek öröméből táplálkozó prédikációkat – hozzáadva a lelkipásztor hangban és gesztusokban megnyilvánuló lelkes szónoki adottságait – érthetővé válik az a tény, hogy tartalmas prédikálása által gyarapodott a gyülekezet számban és lélekben.” – Veres Kovács Attila lp.

 

 

Ára: 3,00 Lej.

 

 

Fónagy Miklósné – Üvegfalak mögött… (papnék könyve)

 

„Már harminc éve annak, hogy Isten akaratából, az Ő színe előtt kimondhattam a házastársi elkötelező ígéretet: „Mert ahová te mégy, oda megyek, ahol te megszálllsz, ott szállok meg, néped az én népem, és Istened az én Istenem. …ahol te meghalsz, ott halok meg… úgy tegyen velem az úr akármit, hogy csak a halál választ el tőled” (Ruth 1:16-17)

Számomra nem idegen, de mégis ismeretlen világba csöppentem bele …

1942 óta nem jelent meg papnéknak szóló könyv. Azóta felnőtt két nemzedék, változott az Egyház helyzete, de az alapvető gyülekezeti problémák a XXI. század közeledtén is azonosak. Úgy éreztem, ha tapasztalataimat átadom, segíthetek fiatalabb hittestvéreimnek.” – Fónagy Miklósné

 

 

Ára: 16,00 Lej.

 

Tallózó

 

 

Kibővült a nagyszebeni szórványkollégium

Április 27-én nyerte el végső formáját a nagyszebeni szórványkollégium. Az Apáczai Közalapítvány küldöttségének jelenlétében felavatták a mosókonyha-szárító- főzőkonyha szerepét betöltő helyiséget, illetve a felújított tanulótermet. A háromtagú bizottság – König Sándor elnök, Bálint-Pataki József kuratóriumi tag és Csete Eörs irodaigazgató – kifejezte örömét, hogy a több mint hárommillió forint értékű befektetés elérte célját: a diákok jobb feltételek között lakhatnak, étkezhetnek és tanulhatnak a nagyszebeni szórványkollégiumban. Méltatta az eseményt Keresztes Kálmán tanfelügyelő, Guttmann Szabolcs, Szeben város főépítésze, valamint a nagyszebeni RMDSZ, a Polgári Magyar Művelődési Egyesület, a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, az Evangélikus Kollégium és az ott lakó diákok szüleinek képviselői. Fellépett a javarészt kollégistákból álló Olajág ifjúsági énekkar és a Hozsánna gyülekezeti kórus – tudósít Varró Sándor református lelkipásztor.

Népújság - 2006-05-02

 

 

Kollégiumavatás Nagyszebenben

Elnyerte végső formáját a nagyszebeni szórványkollégium. Múlt héten csütörtökön az Apáczai Közalapítvány vezetőinek jelenlétében felavatták a mosókonyha-szárító-főzőkonyhát és a felújított tanulótermet – közölte lapunkkal Varró Sándor helyi református lelkész. Az ünnepségen résztvevő alapítványiak – König Sándor elnök, Bálint-Pataki József kurátor és Csete Eörs irodaigazgató – kifejezték örömüket, hogy a több mint hárommillió forintos befektetés elérte célját: a diákok jobb feltételek között lakhatnak, étkezhetnek és tanulhatnak. Méltatták az eseményt Keresztes Kálmán tanfelügyelő, Guttmann Szabolcs, Nagyszeben főépítésze, az Evangélikus Kollégium, valamint a nagyszebeni magyarok szervezeteinek és a kollégiumban lakó diákok szüleinek képviselői. Fellépett az Olajág Ifjúsági Énekkar és a Hozsánna gyülekezeti kórus.

Szabadság - 2006-05-02

 

 

20 éves a kolozsvári földészek dalköre

Fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte vasárnap a Magyar utcai kétágú református templomban a Kolozsvári Bethlen Gábor Földész Dalkör. Az ünnepélyes bevonulást követően Pál Csaba hajdúhadházi lelkész hirdetett igét. Sipos Gábor levéltáros a dalkör történetét ismertette, majd bemutatta a most megjelent emlékkönyvet. Török József, a dalkör jegyzője is beszámolt a tevékenységről. Pál Csaba lelkész a hajdúhadházi református gyülekezet nevében átadta Adorjáni László lelkésznek annak a zászlónak a hasonmását, amelyet 1941-ben kaptak a kolozsváriak ajándékba, de amelyik azóta elveszett. Az ünnepség estig zenében és versben gazdag műsorral folytatódott.

Szabadság - 2006-05-02

 

 

Civil Máért május 4-én?

A határon túli magyarok helyzetéről kezdeményez konferencia-sorozatot a magyar köztársasági elnök. Sólyom László szerint a konferencia célja az, hogy pontos képet adjon a határon túli magyarok helyzetéről és problémáiról, és így megújult szemlélet alakulhasson ki. A tervek szerint az éveken át tartó program első találkozóját május 4-én tartják a budai Sándor-palotában, a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyar értelmiségiek részvételével.

Erdélyből Bakk Miklós és Horváth István, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatói, Jakabffy Tamás, a Keresztény Szó szerkesztője és az Erdélyi Unitárius Egyház médiareferense, Kiss Tamás szociológus-demográfus, az RMDSZ ügyvezető elnöksége demográfiai munkacsoportjának tagja, Székely István, a Magyar Kisebbség című folyóirat főszerkesztője és Vetési László református lelkész, a Diaszpóra Alapítvány elnöke, az Erdélyi Református Egyházkerület missziós szórványlelkésze kapott meghívót a rendezvényre. A köztársasági elnöki hivatal közleménye nem tért ki arra, hogy a résztvevők kiválasztása milyen kritériumok alapján történt.

Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke úgy vélekedett, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a köztársasági elnök által kezdeményezett konferencia-sorozat jól kiegészítheti egymást.

Szabadság - 2006-05-02

 

 

Hangverseny

A CLASSICA Szimfonikus Zenekar Mozart 250 címmel emlékhangversenyt tart május 3-án, szerdán este 7 órától a Farkas utcai református templomban. A zenekart Miguel Guerra vezényli, közreműködik Pöllnitz Boróka és Szabó Kati Kinga.

Szabadság - 2006-05-02

 

 

Iskolanapok a Kolozsvári Református Kollégiumban

A rendezvénysorozat megnyitóját május 3-án délután 5 órakor tartják. A kollégium dísztermében megnyitó áhítatra, Szabó Dezsőre való emlékezésre, szavalatra, előadásra és az énekkar fellépésére kerül sor.

Május 4-én délelőtt a Szent János Kútnál vetélkedőket és sportmérkőzést szerveznek a kollégium diákjai számára. Este fellép az iskola néptánccsoportja, a színjátszó csoport pedig vidám jeleneteket ad elő.

Május 5-én pénteken 9,00 órától bibliavetélkedőre, szalvétahajtogatásra és gyöngyfűzésre, lírai próbálkozásra, angol-német kincskeresésre, városismereti vetélkedőre, Reményik Sándor-szavalóversenyre, érdekes kísérletekre és földrajzvetélkedőre kerül sor. A délután négy órától kezdődő záróünnepségen igét hirdet ft. Dr. Pap Géza püspök, ünnepi beszédet mond Csetri Elek akadémikus, majd ezt követi a Szabó Dezső emléktábla (Vetró András szobrászművész alkotása) felavatása, valamint Dr. Tulogdy János és Gönczi László – egykori tanárok – portréinak leleplezése (közreműködik Sebesi Karen Attila színművész és az iskola énekkara).

Szabadság - 2006-05-02

 

 

Református gyülekezeti otthont avattak (Sepsiszentgyörgy)

 

 

Keresztelővel és konfirmálással egybekötött avatóünnepség keretében szentelte fel vasárnap Ft. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a tavaly létrehozott, negyedik sepsiszentgyörgyi gyülekezet Gyöngyvirág utcai otthonát. Az egyházkerület ajándékaként felépített ifjúsági központot mindaddig használhatja gyülekezeti házként a körzet református közössége, amíg ennek szomszédságában felépíti a saját templomát azon a közel másfél hektáros területen, amelyen a közeljövőben megépül a fogyatékkal élők foglalkoztatási központja és az idős betegek otthona.

A gyülekezeti tagokat, meghívottakat és a konfirmandusok hozzátartozóit nt. Dénes Csaba esperes és Albert Álmos polgármester köszöntötte, majd Ft. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöke elvágta az avatószalagot, és a közösség birtokba vette a Zakariás Attila által tervezett épületet.

Igehirdetésében Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy annak a sajátosan magyar református zarándoklatnak a negyedik lelkészi látogatása zárul a szentgyörgyi templomavatóval egy időben, amely a 2004. december 5-i magyarországi népszavazás utáni hangulatban indult útnak és vált hagyománnyá, mert ,,határon innen és túl tudnunk kell egymásról, és éreznünk kell, hogy számíthatunk egymásra”. A debreceni püspök az alapigét Pál apostoltól választotta: Nekünk olyan Istenünk van, aki a megalázottak vigasztalója — erre építette mondanivalóját, és hangsúlyozta: ,,van úgy, hogy nem mindenki vállal bennünket, nem mindenkinek vagyunk elég jók, de Jézus Krisztus vállal minket, neki jó társaság vagyunk”.

Mielőtt megáldotta az új létesítményt, Ft. Pap Géza püspök leszögezte, azoknak a reformátusoknak, akik a negyedik gyülekezet körzetében laknak, tudomásul kell venniük, hogy ide tartoznak; a másik három gyülekezetnek segítenie kell anyagiakban és lelkiekben, hogy az új közösség gyarapodhas­sék; a jövőben építsenek templomot és parókiát.

A legfontosabb, hogy legyen lelkipásztora a gyülekezetnek — hangsúlyozta Pap Géza, és utalt a sikertelen papválasztásra, amelynek további kimeneteléről május 12-én a fegyelmi bizottság dönt. Ebben a bizonytalan helyzetben Mátyás István beszolgáló lelkész vasárnap csak azt a tíz fiatalt konfirmálhatta meg, akik vállalták az új gyülekezetbe tartozást, illetve akiket korábbi közösségük lelkipásztora elengedett.

Ft. Kató Béla egyházkerületi főjegyző szimbolikus kézfogással adta át a gyülekezeti otthont Domokos Ferenc gondnoknak, és hangsúlyozta, nem lehet csak vasárnaponként pásztorolni, ezért építi fel az egyház a fogyatékkal élők foglalkoztatási központját, illetve az idős betegek otthonát, és ezért karolja fel az ifjúságot, akinek az új épület földszintjén közösségi termet alakítottak ki.

Fekete Réka

Háromszék - 2006-05-03

 

 

Református kórustalálkozó (Kézdivásárhely)

 

 

A kézdivásárhelyi református egyházközség április 29-én, szombaton szervezte meg a felső-háromszéki református kórusok második találkozóját, melyre tizenkét megyénkbeli református, unitárius és római katolikus énekkar nevezett be. A találkozón több mint háromszázan voltak jelen. A gyülekező után a kórustagok a Gábor Áron-szoborhoz vonultak, ahol koszorúztak, majd elénekelték Nemzeti imánkat és a székely himnuszt. A találkozót megelőzően Balogh Zoltán kovásznai lelkipásztor igét hirdetett, majd házigazdaként Szentgyörgyi Zsombor tiszteletes köszöntötte a megjelent énekkarokat. A kórusok fellépése után közös énekktanulás következett, majd a szervezők emléklapot és szalagot adtak át minden dalárda vezetőjének. A rendezvény a Szózat közös eléneklésével fejeződött be.

(Iochom)

Háromszék - 2006-05-03

 

 

Az alma mater szellemi hagyatéka

Május 5-én, pénteken 17 órától, a Bolyai-napok alkalmából a Református Kollégium diákjai az iskola dísztermében vetélkedőn emlékeznek meg arról, hogy 1718-ban a volt Református Kollégium főiskolává vált. A verseny témája a nagymúltú alma mater története, annak szellemi hagyatéka. A rendezvényre a kollégium és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum volt és jelenlegi tanulóit, tanárait, szülőket és az érdeklődőket egyaránt várják.

Népújság - 2006-05-04

 

 

Földcsuszamlás veszélyezteti a somosdi templomot

A kora tavaszi esőzések miatt bekövetkezett földcsuszamlás ismét veszélybe sodorta a somosdi református templomot, amelyet tavaly építésének 200. évfordulójára javítottak fel. A templom melletti hegyoldal lassan és folyamatosan jelenleg is csúszik, s a templom torony felőli részén már 1,5 méter magasságban áll a sár. Botos Csaba református lelkész tájékoztatott, ahogy a földtömeg kiszárad, megkezdik az elszállítását. Tavalyelőtt hasonló helyzet állt elő, amikor a templom környékéről 3000 köbméter földet kellett elhordani. A földcsuszamlás megfékezésére egyetlen megoldás a támfal építése.

Népújság - 2006-05-04

 

 

Szabó Dezső Emléktábla a Református Kollégiumban

SZABÓ DEZSŐ EMLÉKTÁBLÁT avatnak a Református Kollégiumban. A Vetró András szobrászművész alkotta emléktábla leleplezésére május 5-én, pénteken du. 4 órakor kerül sor a kollégium udvarán. Dr. Pap Géza püspök áhítata után dr. Csetri Elek akadémikus mond ünnepi beszédet. Közreműködik Sebesi Karen Attila színművész és a kollégium énekkara dr. Székely Árpád karnagy vezetésével. Az avató ünnepség a Kollégiumi Napok rendezvénysorozat részét képezi.

Szabadság - 2006-05-04

 

 

Márai Sándor versdélután

ALBERT JÚLIA színművésznő Márai Sándor műveiből ad elő résleteket a Református Nőszövetség május 4-én, csütörtökön du. 4 órakor tartandó összejövetelén, a Farkas utcai lelkészi hivatal termében.

Szabadság - 2006-05-03

 

 

Reményik Sándor versmondó verseny

A REMÉNYIK SÁNDOR VERSMONDÓ VERSENY új időpontja május 5-e, péntek délelőtt 11 óra. A rendezvény a Református Kollégium dísztermében zajlik, jelentkezni lehet a kezdés időpontjáig a helyszínen vagy a következő telefonszámon: 0264/ 430-653.

Szabadság - 2006-05-03

 

 

Nagyenyed - Bethlen-napok a kollégiumban

 

„Mégis vagyunk: vén gáton új legénység,

Magát megőrlő, áldozatra bátor,

Baráti kéz s ha kell harcos keménység."

(Szentimrei Jenő)

 

Május 5. (péntek)

13 órakor kerül sor az ünnepélyes megnyitóra a kollégium udvarán. 15 órakor megnyitják a fotókiállítást, amelyet a Barcsay-galériában lehet megtekinteni. 15.30 órakor leleplezik a Lőrincz Lehel által alkotott, Bakó Árpád egykori testnevelő tanárról mintázott domborművet. Laudációt mond Lőrincz László, a Bethlen Gábor Baráti Társaság elnöke. 16.30 órakor szavalóverseny lesz az iskola könyvtárában, amelynek fővédnöke Horváth Vilmos.

A vacsorát az iskola néptáncegyüttesének bemutatója, majd táncház követi a tornateremben.

 

Május 6. (szombat)

A 9 órai reggelit 10 órakor felnőttek számára szervezett tudományos ülés követi a Szabó T. Attila vándorgyűlés keretén belül a kollégiumi könyvtár termében. Ezzel egy időben diáktudományos ülés zajlik Dominich Sándor a kollégium tiszteletbeli tanárnak vezetésével. 13 órakor ebéd lesz, majd 15 órakor felavatják a felújított Iskola-múzeumot, benne pedig a dr. Sáska László-emléksarkot, amely Xántusz Gábor adománya. 16 órakor iskolabörze keretében a VI. osztályosok, a líceumi osztályok és szakosztályok mutatkoznak be az iskola udvarán.

18 órakor bemutatják a kollégiumi Értesítőt, majd 19 órakor ünnepi irodalmi műsor lesz, amelyet 20 órakor vacsora követ. Ezután a meghívottaknak borkóstolás, diákoknak pedig buli következik a tornateremben

 

Május 7. (vasárnap)

10 órakor hálaadó istentisztelet lesz a Vártemplomban. Igét hirdet dr. Pap Géza református püspök. 11 órakor a Bethlen Gábor udvara című táncműsorra kerül sor a Collegium Gabrielense előadásában a várudvaron. 12 órakor felavatják a felújított konviktust, amelyet 12.30 órakor ünnepi ebéd követ majd.

15 órakor indulás Torockószentgyörgyre, ahol 16 órakor ünnepi istentisztelet lesz a helyi református templomban, Lőrincz Konrád lelkipásztor hirdet igét. Gáspár János munkásságát Bakó Botond tanár méltatja, majd gyermekműsor következik Gáspár János Csemegék című műve alapján. 17 órakor kopjafát avatnak Gáspár János tiszteletére, megnyitják a Torockószentgyörgy ma című képzőművészeti kiállítást.

A rendezvényt állófogadás zárja a torockószentgyörgyi református parókián.

Szabadság - 2006-05-03

 

 

Kolumbán Andor emlékezete

A népek kialakulásának centrifugális folyamatában úgy csapódik ki a székely és a magyar nép, hogy együtt születik azzal a felsőbbrendű érzéssel, mely életüket meg nem szűnő felelősséggel, népünk féltésében és az értük való határtalan tenni akarásban tölti el. Ez az érzés mindannyiunkban benne van, de nem egyformán sáfárkodunk a ránk bízott tálentummal. Gyorsan egymásra találnak azok, akik semmilyen körülmények között sem adják el magukat és eszméjüket. Kolumbán Andor egy olyan iparos értelmiségi volt, aki mindig szót emelt azokért a jogokért, amelyek minden szabad népet megilletnek. Ahogy azt a koszorúja szalagjára írtuk: Barátunk, sorstársunk, harcostársunk, lelkünkben tovább élsz, eszméidet folytatjuk!”

Krizbai Imre baróti református lelkész szavai annak a Kolumbán Andornak az utolsó útján hangzottak el, aki már 1990-ben az autonómia-mozgalom tagja, Erdővidéken elsők között csatlakozott Katona Ádám kezdeményezéséhez, az Erdélyi Civil Társadalomért Polgári Tömörülés egyik alapítója, később az Olaszteleki Székely Tanács elnöke. Minden, a székelyeket érintő jó és igaz ügy rendületlen támogatója, a csereháti megemlékezések következetes résztvevője, aki mindezek mellett több tucatnyi, gyermekkorában tanult verssel tiltakozott az elnyomás, az igazságtalanság ellen.

Csíki Béla

Háromszék - 2006-05-05

 

 

Méhkassá vált az iskola - Bolyai-napok – színes, gazdag tartalommal

202 éve tartotta székfoglaló beszédét az egykori Református Kollégium matematika-fizika-kémia tanszékének első tanára, a 29 éves Bolyai Farkas – hangzott el Bálint István igazgató nyitóbeszédében, majd az 1804. május 4-i esemény felidézésével vette kezdetét tegnap a tanintézmény dísztermében a Bolyai-napok változatos, színvonalas rendezvénysorozata.

Ha Bolyai Farkas nem fogadja el az állást, Bolyai Jánost is elveszítettük volna – hangsúlyozta Weszely Tibor, a Sapientia Egyetem tanára, aki kiemelte, hogy a XIX. század folyamán sehol nem művelték olyan szinten a matematikát, mint az egykori Református Kollégiumban.

Az iskola 1809-ben elkészült épületéről, a díszterem történetéről Spielmann Mihály, a Teleki Téka igazgatója beszélt, aki a tanintézmény legkeservesebb, legtöbb változást hozó (1895–1945 közötti) időszaka történetének megírásán dolgozik. Kiemelte annak a momentumnak a jelentőségét, amikor 288 évvel ezelőtt (április 30-án), a marosvásárhelyi kollégium főiskolai rangot kapott. A Székelyföld fővárosának életét meghatározó esemény fontosságát, a két Bolyai életművének hatását, Bolyai János géniuszát hangsúlyozta Kirsch Attila, az Öregdiákok Baráti Körének elnöke, aki beszámolt az iskola végzettjeit tömörítő szervezet munkájáról. Ennek szerves részét képezi a kollégium kiváló tanárai emlékének őrzése, szellemi örökségük továbbéltetése. A Kovács Andrea vezette nyitóünnepségen szavalatok hangzottak el, s a Református Kollégium Csíki Ágnes vezette kórusa énekelt.

Ezt követően oklevéllel jutalmazták az iskola különböző versenyeken 173 díjat, helyezést elért tanulóját és az őket felkészítő tanárokat. A kis és nagyobb bolyais diákok a tantárgyversenyek megyei és országos szakaszán, különböző vetélkedők erdélyi és magyarországi döntőjén valamint a sportban jeleskedtek, köztük egyesek nyolc-tíz vetélkedőn értek el helyezést.

A nyitóünnepségen Marx Ágnes és Szőcs Imre tanárok ismertették az eseményre kinyomtatott iskolalapot és a diákok alkotását tartalmazó szöveggyűjteményt.

A beszédeket és az elismerést követően megbolydult az iskola, megkezdődtek a különböző katedrák valamint a Diákszövetség által szervezett rendezvények. Angol ki mit tud?, tudományos szimpózium történelemből és magyarból, angol nyelvű színjátszás, előválogatás a német nyelvvizsgára, filmnézés, a nagy fizika hűhó, kreatív nap az elemiseknek, komposztálás effektív baktériumokkal, filmmaraton és számháború szerepelt a csütörtöki programban. Ma kémia ki mit tud?, activity németül, iskolák közötti vallásos vetélkedő, városnézés, a nagy fizika BUMM, a mindentudás iskolája magyar irodalomból és néprajzból, majd 17 órától iskolatörténeti vetélkedő, labirintus, élő sakk szerepel a programban, és meg kell említenünk a népszerű tanár–diák meccseket is. Szombaton Farkas Márta tanárnő vezetésével Bolyába és Domáldra szerveznek kirándulást, népdalverseny helyszíne lesz az iskola amfiteátruma, majd a tornacsarnokban tartandó bulival zárul a rendezvény, amelynek során az iskola diákjai felkészültségük mellett játékos kedvüket, kreativitásukat is megmutathatják.

(bodolai)

Népújság - 2006-05-05

 

 

Rákóczi- és kuruc emlékek Európában

Ugyancsak május hetedikén fél tizenkettőkor tárlatnyitónak ad helyet a Vártemplom. Az EMKE és a Vártemplomi Református Egyházközség szervezésében bemutatják a magyarországi Magyar Emlékekért a Világban Egyesület Rákóczi- és kuruc emlékek Európában című vándorkiállítását. A 13 ország Rákóczi-emlékeit bemutató 55 tablón közel 500 felvétellel illusztrált fotódokumentációs tárlat egy hétig lesz látható Marosvásárhelyen.

Népújság - 2006-05-05

 

 

Ünnepély Vámosgálfalván

Május 7-én a vámosgálfalvi református egyházközség szervezésében ünnepségre kerül sor. Megemlékeznek id. Fogarasi Sámuelről, aki a XIX. század kimagasló egyházi személyisége volt. Istentisztelet után Fogarasi Sámuel sírjánál köszöntőbeszédet mond a helybeli lelkipásztor, Keszegh András, Pataki László iskolaigazgató, Vásárhelyi Ferenc helybeli RMDSZ-elnök, majd megkoszorúzzák a sírhelyet. Fellép a helybeli nőszövetség, Wass Albert-verseket szaval Balázs István nyugalmazott tanár, Keszeg Emese egyetemi hallgató. Az ünnepélyt a helybeli iskola tanulóinak műsora zárja.

Népújság - 2006-05-05

 

 

Elkezdődtek a kollégiumi napok

Május 3-án délután került sor a Kolozsvári Református Kollégiumi napok nyitórendezvényére. Nagy Levente iskolalelkész hirdetett igét a 133. zsoltár 1–3. verse alapján. Dr. Székely Árpád igazgató köszöntőjében kitért arra, hogy a most harmadszorra megrendezendő kollégiumi napok is egy nagy személyiséghez fűződnek: ez alkalommal Szabó Dezső író és költő neve fémjelzi a rendezvénysorozatot.

Szilágyi Gizella tanár Szabó Dezső életútját bemutató tanulmányát Tóth Emese diák olvasta fel, majd Varga Balázs szavalt egy Szabó Dezső-verset. Ezt követően Dr. Székely Árpád ismertette Gárdonyi Zoltán magyar református egyházzenész munkásságát, akire idén emlékeznek születésének századik, elhunytának huszadik évfordulója alkalmával. A kollégium énekkara Gárdonyi-kórusműveket adott elő a tőlük megszokott muzikalitással és homogén hangzással. A zsúfolásig megtelt díszterem közönsége megtekintette az iskola diákjainak munkáit tartalmazó rajzkiállítást, majd kiosztották Az én iskolám rajzpályázat díjait Nagy Józsefnek, Szőcs Leventének, Salamon Zsoltnak és Bloj Attilának. Minden résztvevőnek emléklapot adtak át. Az igazgató megköszönte Farkas Melindának és Bakk Sárának a kiállítás lebonyolításához nyújtott segítségét. Ezt követően a színjátszó csoport előadta azt a színdarabot, amellyel a gödöllői diákszínjátszó fesztiválon szerepeltek.

Nagy-Hintós Diana

Szabadság - 2006-05-05