HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2008 augusztus 08, VII. Évfolyam 32. szám (összesen 320 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

Helikon-ünnepség

Írországi segítség

Cserefalvi ifisek csereüdülése

Nászajándékba: gyülekezet - Tanfolyam Cserefalván

V. Siklódi Falunapok

A keresztyénséget nekünk kell "exportálnunk" Európába

Meghívó Gógánba

Zarándokhely, ahol méltón ünnepelhet közösségünk - Apafi Mihály-szobor Nagyernyében

Megfogyatkozva, de életképesen - Székelybő 675 éve

Az emlékezők előre tekintenek - Bözödújfalu

A kovásznai férfikar Ramnicu Valcean

Civil fórum a találkozón

"A szolga nem nagyobb az uránál..."

Koinónia-tábor a nyelv megszelídítéséről

"Gyűjtse maga köré, és erősítse református testvéreinket"

Homoródszentmárton - Szépülnek az építmények

A Könczei nemzetség második találkozója Torján

Sükő - Önerőből építkeznek

Patakfalva - Kapcsolatépítés

Bölcsföldi András: Ifjúsági 6X6 - 36 ifióravázlat

 

 

 

Helikon-ünnepség

A Helikon-Kemény János Alapítvány kuratóriuma idén is megrendezi szokásos Helikon- ünnepségét Marosvécsen. A rendezvényre augusztus 23-án 10 órakor kerül sor a Kemény- kastély parkjában. A program szerint 9-9.30 óra között lesz a gyülekező a polgármesteri hivatalnál, a 10 órakor kezdődő ünnepséget Adamovits Sándor, a kuratórium elnöke nyitja meg. Köszöntőt mond Ördög Ferenc polgármester, rövid áhítatot tart Benkő Mihály református lelkipásztor. Az Erdélyi Helikon 80 éves történetéről Mózes Huba irodalomtörténész tart előadást, Kilyén Ilka színművésznő szaval, énekel. Kabán Annamária irodalomtörténész a 70 éve elhunyt Dsida Jenő és a Helikon költői címmel tart előadást. A koszorúzásra 11.30 órakor kerül sor, ezt követi a helikoni leszármazottak VI. találkozója a református parókia gyülekezeti termében.

Népújság, 2008-08-08 

 

 

Írországi segítség

 

 

Írországi fiatalok is besegítenek a nagyvárad-réti református gyülekezetben zajló gyermek- és ifjúsági Bibliahéten, ahol az egyházi történetek mellett játszhatnak is a résztvevők.

Gyermek- és ifjúsági bibliahét zajlik a héten a nagyvárad-réti református gyülekezetben. A váradi fiatalok egy írországi ifjúsági csoportot is vendégül látnak, akik a munkából is kiveszik a részüket.

Mike Edwards ifjúsági előadó angol szavait Orbán László réti segédlelkész a fiatalokkal együtt fordítja érkezésünkkor. A teremben mintegy harminc magyar és ír fiatal üldögél az ifjúsági összejövetelen, utána a gyermek-bibliahétre érkezett apróságokkal játszanak. "Jézus tudta magáról, hogy az Atya küldte. Mi tudjuk-e magunkról, kik vagyunk? " - teszi fel a "házi feladatnak" szánt kérdést Mike Edwards a fiataloknak, majd az angolul és magyarul zajongó csoport kivonul az udvarra. "Tegnap a strandon voltunk a váradiakkal, ma megnézzük a várost, holnap a várat, pénteken pedig tábortűznél búcsúzunk" - mondta a Krónikának Edwards, aki az írországi egyház keretében az ifjúsági felelős. Időközben a kicsik befejezik az uzsonnát, az udvaron gyülekeznek, és az ifjak vezetésével kezdődik is a játék.

"Vannak óvodáskorúak és konfirmálás előtt állók a gyermekek között, úgy kell összeállítanunk a programot, hogy mindannyiuknak megfeleljen" - meséli Bere Zsuzsa vallástanár. Tegnap például 40 gyermek volt az összejövetelen, a létszámot kicsit kevesli is beszélgetőtársunk. Mint mondja, sokan elutaztak a városból, hisz tavaly volt rá példa, hogy 70 apróság tanításáról és szórakoztatásáról kellett gondoskodniuk. Idén Végtelen utazás címmel Pál apostol életéről és útjairól hallhatnak a gyermekek. A templomban még ott a térkép, amelyen követték az apostol útját. Nem maradhat el a közös énektanulás sem, ráadásul naponta kiszínezhetik, kivághatják és összeállíthatják az aznapi történet szereplőit. Ezeket a vasárnapi istentiszteleten a felnőttek is megcsodálhatják majd, ahol a gyerekek rövid műsorral is fellépnek.

Fried Noémi Lujza, Krónika, 2008-08-07

 

 

Cserefalvi ifisek csereüdülése

Cserefalváról Holtmarosra, majd onnan a hollandiai Lunterenbe vezet az útja annak a tíz fiatalnak - közöttük két segédszervezőnek -, akik a helyi egyházközség ifis tagjaiként részt vesznek a pénteken kezdődő Youth-Exchange Programs táborban. A 17 napos tábor, melynek főszervezője a luntereni Chris van Maanen, cserefalvi, holtmarosi és hollandiai fiataloknak ad lehetőséget ismerkedésre, tapasztalatcserére. A kirándulás, hegyikempingezés mellett remek alkalom nyílik a nyelvtanulásra, ugyanakkor a csapatmunka is főszerepet játszik majd a következő hetekben, a csereprogram résztvevői ugyanis színdarabokat, musicaleket tanulnak be és adnak elő a tábor végén. Az ismerkedéshez, közös játékhoz elengedhetetlen jó hangulat már néhány nappal az utazás előtt úrrá lett a cserefalviakon, akik Chris biztatására egy autómosási akciót is vállaltak - "vállalkozó" kedvű helybeliek járműveit vették kezelésbe - és a vidám locsolósdi során szerzett összeggel hozzájárultak a tábor költségeihez.

- A holtmarosi fiatalok már harmadszor, a cserefalviak idén először vesznek részt ebben a táborban. Az egyetlen benevezési feltétel az angol nyelvismeret volt - tudtuk meg Mátyus Andreától, az egyik segédszervezőtől.

A csereüdülésen körülbelül ötven cserefalvi, holtmarosi és holland tizenéves nyer bepillantást egymás mindennapjaiba.

Nagy Székely Ildikó, Népújság, 2008-08-07

 

 

Nászajándékba: gyülekezet - Tanfolyam Cserefalván

 

 

Lelkészfeleségeknek tartottak második alkalommal tanfolyamot az elmúlt héten a cserefalvi református parókián. A rendezvényt a svájci református egyház segélyszervezete, a HEKS támogatta, s Maros, Hargita és Kovászna megyéből 18-an vettek részt - tudtuk meg Soósné Szebeni Noémi református lelkésztől, a Romániai Keresztyén Nők Ökumenikus Fórumának elnökétől, aki a rendezvényt indította és irányította.

A programot olvasva kiderült, hogy a feleségek bármely csoportja számára hasznos és érdekes ismereteket vagy azok felújítását tette lehetővé. Kérdésünkre Soós Noémi elmondta tapasztalatát, hogy miért gondolt a lelkész-, s elsősorban a fiatal lelkészfeleségekre.

- Egy fiatal nő megszeret egy férfit, akihez feleségül megy, majd nászajándékba a férfi mellé kap egy gyülekezetet is, amely számára legalább olyan fontos, mint a férje, őt azonban nem készítették fel erre a feladatra. A lelkész tudja, mit vállal, a feleség nincs egészen tisztában azzal, hogy a szakmája mellett, hivatásként kell megélje ezt a másik feladatot is. Ellenkező esetben kapcsolata megromlik a gyülekezettel, s esetleg a férjével is. Ezért fordul elő az utóbbi időben gyakrabban a kiégés, a válás a lelkészházasságokban is. A papfeleség példakép kell legyen a gyülekezet számára. Erre csak akkor képes, ha bizonyos ismeretek birtokában van. Ezt a tudást próbáljuk meg átadni számukra, pszichológusok, lelkész előadók és más szakemberek segítségével.

A tanfolyamon először is a helyes énkép kialakítására helyeztük a hangsúlyt, ezen belül Kovács Réka Rozália pszichológus az időgazdálkodás fontosságáról, időgazdálkodási technikákról tartott előadást, Csiszér Zsuzsa pszichológus a megfelelési kényszerről, konfliktushelyzetek megoldásáról beszélt, a lelkészfeleség mint segítő témakörben Péter Júlia református lelkészt hallgathatták. A lelkészfeleség és család kapcsolatáról dr. Kocser Miklós, a pápai teológia tanára tartott előadást, majd a gyermeknevelésről, a lelkészcsaládban felnövő gyermekek kiváltságairól és terheiről is szó esett. A gyülekezettel való viszonyról, hogy miképpen válhat példaképpé, és hogyan élheti meg nőiségét és kereszténységét az a nő, aki lelkész társat választ, Gede Ildikó, az Erdélyi Református Nőszövetség elnöke tartott előadást. A férjhez és gyülekezethez való hűségről a Mentő Missziót képviselő Adorján Éva beszélt. Szó volt a más felekezetű lelkészekkel való kapcsolatépítésről, este pedig sok hasznos gyakorlati ismeretet szerezhettek a részvevők az egészséges táplálkozásról, a lakásdíszítésről és házvezetésről, az öltözködésről valamint a zene- és táncterápiáról is.

Népújság, 2008-08-07

 

 

V. Siklódi Falunapok

Siklód, a hegyre szúrt falu a világ végén falutalálkozóra várta haza "fiait". Az ünneplők kedvét a kedvezőtlen esős időjárás sem vette el, mivel az előző évekhez képest jóval nagyobb számban érkezett haza az ünnepelni vágyó sereglet a nemes eseményre mind Erdélyből, mind az anyaországból. A falutalálkozó szervezését a Székelykeresztúrra elszármazott siklódiak vállalták, amihez anyaországi segítséget is kaptak.

A programot számos magánkezdeményezés színesítette, ami hozzájárult az esemény rangjához.

A falutalálkozót megelőzően egy anyaországi bennvaló tulajdonosa 2 reflektort ajándékozott a falunak, ami kiegészülve a keresztúriak által és önkormányzati segítséggel állíttatott harmadik reflektorral csodálatos nappali fényben világítja meg a falu minden pontjáról jól látható - Kós Károly által tervezett - templomot, illetve az 1784-ben épült, Erdély-szerte ritka műemléknek számító haranglábat. A falusiak és a hazalátogatók örömére két, a falu, illetve a híres templom történetét bemutató információs tábla készült, amelyeket a kultúrotthon udvarán, illetve a templomkertben állítottak fel. További eredményként könyvelhető el, hogy anyaországi kezdeményezésre négyfajta, a falut szemléletesen bemutató képeslap készült az eseményre.

Az ünnepi istentiszteletet Györgyi Zsolt református segédlelkész méltató szavai nyitották meg, amelyben összetartásra, a faluban máskülönben erősen jelen lévő hagyományok megőrzésére hívta fel a figyelmet. Az istentisztelet Raab Vilmos siklódi református lelkipásztor szavaival folytatódott. A templomi ünnepség zárásaként a Székelykeresztúrra elszármazott siklódiak közreműködésével elkészült, avatással egybekötött kopjafaállítás következett a templomkertben, ahol az ünneplők tisztelegtek a faluban 30 évet szolgáló "templomépítő" Incze Zoltán, egykori siklódi református tiszteletes emléke előtt. Az ünnepség hangulatát növelték az elhunyt tiszteletes özvegyének megható szavai. A kopjafaállítást követően került sor a templomkert bejáratát díszítő székely kapu felavatására, amelyet a csaknem 40 éve kántori szolgálatot teljesítő Kelemen Albert tiszteletére fia állíttatott.

A program Szőcs László polgármester úr megnyitóbeszédét követően kulturális műsorral folytatódott, ahol a pálpataki néptánckedvelő fiatalok sóvidéki táncokat adtak elő, amit a Flamingó társasági tánccsoport bemutatója követett. A legnagyobb sikert a Székelykeresztúron élő siklódiak zenekari kísérettel fellépő férfikórusa aratta, akik katonadalokkal szórakoztatták a szép számú közönséget. Hasonló siker övezte a siklódi népviseletben fellépő kisgyerekek előadását. A siklódi fiatalok néptáncbemutatóját követően a falutalálkozó színdarabbal folytatódott, majd hajnalig tartó bállal zárult.

Ulveczki Csaba, Debrecen - Siklód

Hargita Népe, 2008-08-06

 

 

A keresztyénséget nekünk kell "exportálnunk" Európába

Lesajnált népi keresztyénségünk többletet jelent Európában - vallja Tőkés László püspök, aki szerint a kommunista ideológiai ateizmus és a nyugat-európai szekuláris vallástalanság együtt hat, egymást erősíti. A független európai parlamenti képviselő fő céljának Erdély európai megjelenítését tartja.

 

 

"Európai ingázó lettem" - mondta egy korábbi nyilatkozatában. Mivel tölti idejét a több órás utazások alatt?

Nagyon szeretek utazni, mert olyankor viszonylag zavartalanul elmélyülhetek és szerteágazó programjaim sűrűjéből vagy egy autó magányába vagy a repülőgép olvasóasztalához kerülök, ahol minden esetben a következő feladatokra, programokra készülök. Így aztán nem üresen repül el az utazási idő, hanem a földrajzi utazással párhuzamosan egy szellemi, illetve időutazást végzek, aminek nincs határa.

 

Brüsszelben mennyire tűnik kicsinek, távolinak és jelentéktelennek az erdélyi magyarság helyzete?

Éppenséggel fordított a helyzet. Nem Radnóti Miklós hazáról szóló versének (A költő Nem tudhatom. . . című versére utal a válasz - megj.: F.T.) repülője magasából nézem az eltörpülő Erdélyt, hanem ahogy legutóbb is mondtam egy előadásom alkalmával, mindig azoknak az embereknek a tekintetével találkozom a távolból, akiket képviselek és ott is Erdély viszi a prímet. Lényegében a szülőhazám ad létjogosultságot a mandátumomnak, képviselőségemnek.

 

Az egyetemügytől a csángókérdésig, a kisebbségi nyelvhasználattól az autonómiáig több olyan meghatározó témát felvetett már az európai parlamentben, amelyekben a rendszerváltás óta nem történt kézzelfogható előrelépés.

Az Európai Szabad Szövetség nagytudású elnökasszonya Nelly Maes fogalmazta meg a legtalálóbban, hogy ha egy európai parlamenti képviselő mindenese akar lenni az ottani munkának, elvesződik a szerteágazó témák sűrűjében, s miközben mindent akar, semmire sem jut. Tehát szinte kötelező minden képviselő számára, hogy kiválassza a számára fontos munkaterületeket, témákat és azokban kell teljesítményre törekednie.

Mikor kijöttem az első néhány plenáris ülésről és kóválygott a fejem a szavazások és témakörök bőségétől, világosan megfogalmazódott bennem, hogy ki kell választanom azokat a fontos ügyeket, amelyek sem nem haladják meg az emberi befogadó- és teljesítőképességemet, sem nem redukálják le a munkámat túlságosan. Ilyenkormán tájékozódtam négy, k betűvel kezdődő fontos ügyben, mint a keresztyénség, a kommunista múlt, a kisebbségi kérdés és a kultúrális ügyek. Utóbb a frakcióválasztás nyomán még két fontos téma ugrott be: a környezetvédelem, ami jól összehangolódik a keresztyén tájékozódásommal, másfelől pedig a vidékfejlesztés, regionalizmus, agrárium kérdése. Mivel a romániai választások megkésve történtek, alig maradtak olyan, számunkra kedvező bizottsági helyek, amelyek megfelelnek az erdélyi viszonyoknak, másfelől a mi érdeklődési körünknek.

Olyan munkát szeretnék végezni a felvázolt területeken, hogy ha netalán tovább folytatnám az európai parlamenti képviselőséget, akkor legyen mit folytatnom, vagy ha más lép a nyomomba, akkor számára is legyenek folytatható ügyek.

Be kell vallanom, hogy ebben a népes európai parlamentben az embernek a része porszemnyi: 800 képviselő között egyperces hozzászólási lehetőségekkel. Egy ilyen kiterjedt közösség porszemnyi tagjaként nagyon nehéz a tematikánkat egyáltalán megszólaltani. Ki kell harcolnia egy európai parlamenti képviselőnek a helyét, érvényesítenie kell az elképzeléseit, a politikai akaratát és lehetőségeit. Ehhez mindenképpen hosszabb időre lenne szükség, mint amit ez a másfél esztendős csonka időszak biztosít. Olyan témaköröknek vagyok a gazdája, amelyek háttérbe szorulnak az európai parlamentben. Európában a keresztyénségről és a kommunizmusról beszélni egyet jelent az árral szemben való úszással, ezért rendhagyó figyelem irányul mind az idevágó megnyilatkozásaimra, mind ezekre a témakörökre.

 

Református lelkészként és püspökként milyennek látja a mai - sok esetben csupán idézőjelbe tett - keresztyén Európát?

Eszembe jutnak a kommunista idők, mikor áhitozva gondoltunk a nyugati szabad világra és szinte ünnepeltük azokat a keresztyén egyházi személyeket, akik meglátogattak bennünket, szoros szekuskísérettel a hátuk mögött. Eszembe jut, mennyire eszményítettük az amerikai lehetőségeket, és milyen sokat jelentett számunkra, hogy az Egyesült Államok elnöke baptista vagy pedig gyakorló keresztyén. Milyen nagy tekintélye volt előttünk a hollandiai, a németországi vagy a svájci református egyháznak, és hogy felnéztünk a Reformátusok Világszövetségére... És akkor az ember kimegy oda és egyre jobban megerősödik benne, és bennem is annak a tudata, hogy nem úgy állunk a keresztyénséggel, mint a gazdasági importtal. A keresztyénséget nekünk kell "exportálnunk" Európába. Ha van, ami többletet jelenthet a részünkről Európában, akkor az éppen a mi lesajnált népi keresztyénségünk. Mondom ezt az individualisztikus keresztyén irányzatok elvakult hívei felé is. Igen, büszkéknek kell lennünk arra, ami egyedül itt maradt fenn, Nyugat-Európához viszonyítva. Hitünk hagyományaira, frissességére, igeközpontúságára és gyakorlatára. Éppen ezért az első pillanattól fogva azt tűztem ki célul, hogy beindítok egy Keresztyén Európát! elnevezésű programot, melynek körvonalai most alakulnak. De pusztán az a körülmény, hogy az ember a felszólalásai során idéz egy bibliai igét, vagy azt a keresztyén szellemiséget képviseli, amely létünk velejárója, már ez újdonságot jelent az Európai Parlamentben.

Egy szekuláris Európába érkeztem, ahol nagyon zavarba esik egyik vagy másik képviselő, ha megkérdezzük tőle, hogy milyen felekezethez tartozik, melyik templomba jár, hogy netalán konfirmált-e és ismeri-e a püspökét. Ha összehasonlítjuk a kommunista ideológiai ateizmust és a nyugat-európai szekuláris vallástalanságot, nehéz lenne eldönteni melyik a rosszabb, de sajnos együtt hatnak. Egy csehországi vagy egy magyarországi szocialista képviselő adott esetben éppen olyan vallástalan, mint a nyugat-európai jóléti társadalomból érkező képviselők. Egymást erősítik a keleti és a nyugati típusú vallástalanság. Olyan európai belmisszióra lenne szükség, amely meghaladja nemcsak az én, hanem az egész képviselőtestület valamennyi keresztyén beállítottságú képviselőjének az erejét.

 

Akik ismerik, tudják hogy magasra teszi úgy önmaga, mint munkatársai számára a mércét. Saját tevékenységét mérlegelve, milyennek látja az eddigi, bő féléves brüsszeli képviselői munkáját?

Egy magamfajta kezdő számára a képviselőség eltanulása is hosszú időt vesz igénybe. Ezzel szemben, tekintettel a csonka ciklusom rövid voltára, felfokozott tenniakarással és a helyzetünkből fakadó magasszintű szolgálati követelménnyel mentem Brüsszelbe. Ha azt nézem, hogy csupán egy féléve vagyok ott, akkor azt mondhatom, hogy megtettem mindent, amit megtehettem. Viszont, ha a szűkre szabott időhöz és lehetőségekhez képest kívánok komoly teljesítményt nyújtani, akkor csakis a szent elégedetlenség beszélhet belőlem. Mit meg nem kellene és lehetne tenni, már csak azért is, hogy Erdély megjelenüljön európai szinten, mert valahogy mi a periférikus országok között is a periférikus régió kategóriájába tartozunk. Jóformán nem tudnak rólunk, valahogy úgy tekintenek ránk, mint a vallástalan ember a misére és az istentiszteletre, nem tud különbséget tenni közöttük. Kis túlzással azt mondám, hogy Transznisztria és Transzilvánia neve összemosódik némely képviselőnek a tudatában. Ráadásul, ha még a trianoni traumát és a magyar történelmi veszteségtudatot is a hátunkon cipeljük, akkor végképp egy szent elégedetlenségnek kell hajtania bennünket - gondolok itt a többi képviselőtársamra is, - hogy megmutassuk magunkat és Erdélyt.

 

Nem egy ellentmondással, vagy akár abszurdítással is találkozhatott az Európai Unióban.

A legsokkolóbb a keresztyénség Európa-idegensége. Ott értettem meg igazából, hogy miért volt szükség éveken át arról vitatkozni, hogy kerüljön-e be a keresztyén örökség az európai alkotmányba. Kis túlzással élve, némelykor egy muzulmán kontinensen érzem magam az európai parlament padsoraiban ülve, ugyanis a másság és ezen belül a muzulmán hit nagyobb figyelemnek örvend, mint a mi keresztyén kultúránk. Természetesen itt nem a muzulmánok ellen beszélek, hanem összehasonlításként beszélek róluk. Fél év alatt már négy markáns muzulmán egyházi és politikai vezető tartott beszédet az európai parlament plénumán, ugyanakkor nyílt titok, hogy azért is körülményes XVI. Benedek pápát vendégül látni az európai parlamentben, mert egyes erőszakos és liberális beállítottságú csoportok tüntetéssel fogadnának egy pápalátogatást. Európaiként kétszeresen is magyarnak érzem magam, mert a magyarok szokták szégyelni a magyarságukat, letagadni vagy megaláztatást szenvedni érte. Európaiként pedig ugyanez az érzés tölt el, amikor keresztyén gyökereink ennyire háttérbe szorulnak. Mindenféle másság fontosabbá válik ebben az ultrademokratikus Európában, mint a saját identitásunk, saját gyökereink.

 

Kárpát-medencei dimenzióban gondolkodva, milyennek ítéli a magyarság jelenlegi helyzetét, jövőjét?

1989-90-et tartom a viszonyítási pontnak, ennek a kérdésnek a vonatkozásában. Azt hittük 19 évvel ezelőtt, hogy elég, ha megszabadulunk a kommunizmustól és a diktatúra kényszerétől. Úgy gondoltuk, hogy a magyarságot is a trianoni nacionalizmusokkal ötvöződött kommunizmus tartja fogva. S erre láss csodát: 89 után nem is olyan sokkal tovább él a kommunizmus, meghökkentő, újult erővel támad fel a nacionalizmus, és együtt haladnak tovább. Alapvetően ez a nagy ellentmondás határozza meg magyarságunk mostani helyzetét. Most már nem foghatjuk a bajainkat a kommunista diktatúrára, nem háríthatjuk át a felelősséget egyoldalúan a nagyhatalmakra és az idegenekre, vagy akár 45-ig visszamenve nem mondhatjuk azt, hogy fejünk felett gyülekeznek a bolsevizmus fellegei és semmi remény nincs a magyarság számára. 89 után kinyílt a világ, és ennek ellenére ott vergődünk, ahonnan elindultunk.

Egyre inkább a második rendszerváltozás szükségessége tudatosul bennem. Úgy gondolom, hogy a kommunista rendszerváltozás első, formai fejezete lezárult: visszafordíthatatlanok a folyamatok; nem tér vissza többet a kommunizmus, viszont annál nagyobb a felelősségünk és annál nehezebb a mi munkánk, mert ezt a "második félidőt" is le kell játszanunk, és bizony a mérkőzés a legtöbb esetben ekkor dől el.

 

Az egyre inkább ránktelepedő a globalizációval szemben nem tudunk megfelelően védekezni. A többségi beolvasztás és a gazdasági egyenkultúra bedaráló, erodáló hatása közé került magyarság egyre kevésbé képes önazonosságából, gyökereiből meríteni az megtartó erőt.

Úgy állunk ezzel, mint annak a betegnek az esetével, aki már évtizedek óta szenved, mondjuk valamilyen aszmatikus kórban, s a végén egy másfajta betegség viszi el. Mi a kommunizmusból vagyunk kigyógyulóban, erre ránkköszönt a globalizmus és cseberből vederbe esünk. Egy legyengült szervezetet talál az újabb betegség és könnyűszerrel elbánik velünk. Ijesztő, hogy a kommunizmus által meggyengült magyarságot mennyire telibetalálta a globalizmus. Itt nem integráció folyik tulajdonképpen, hanem globalizáció. A kettő rendkívül hasonlít egymáshoz, valami olyasmi, mint a szabadság és a szabadosság közötti látszólag csekély különbség, de valójában óriási különbséget jelent. Fájdalommal látjuk, hogy népünk, amely a legsötétebb diktatúrában is képes volt megőrizni például a keresztyén hitét, magyar református önazonosságát, most teljesen ki van szolgáltatva, a nem egyszer keresztyén köntösben jelentkező nyugati eszmei áramlatoknak. Ez a külsőképpen tételeződő veszély: a globalizmus, az amerikanizmus, és minden ami ezzel jár, alattomosan és kecsegtető formában jelentkezik, éppen ezért nem tudunk védekezni ellene, mert eleve leszereli a veszélyérzetünket. Annál inkább szükség van a prófétákra és a kiáltó szóra a pusztában, mint ahogy Izráel népének a politeizmus kavargó, sokszínű, keleti világában nagyon nehéz volt megmaradni az egy, igaz Isten hitén.

 

Melyek jelenleg az egyházkerület priorításai, kulcsfontosságú kérdései, melyek haladéktalan megoldást kívánnak, illetve milyen helyzetben van az anyaszentegyház?

Előbb az általános egyházi helyzetről szólnék. Véleményem szerint nem ment végbe az egyházban a rendszerváltozás. Nagyon sokan azt hitték, hogy amit régen az elnyomatás alatt végeztek, ahhoz képest most arról van szó, hogy a szabadság viszonyai alatt kell ugyanazt folytatniuk. Számomra is a rendszerváltozás után jó idővel tudatosodó felismerés ez, hogy nem elég jobban és szabadon csinálni, azt amit régen a lehetőségek szűk korlátai között végeztünk, hanem gyökeresen újítanunk, változtatnunk kell az addigi egyházi szolgálaton. Teljes megújulásra, átalakulásra van szükség az egyházi mentalitásban. Erre jó esélyt kínál a fiatal lelkészek nemzedéke. Habár ott a baj az, hogy ők bekerültek az idősebb nemzedékek folytonosságába és adott esetben nem az újdonságot hozták magukkal, hanem a régihez alkalmazkodtak, vagy pedig teljesen elrugaszkodtak a hagyományok világától. Egyszóval szervezeti, lelki rendszerváltozásra van szükség az anyaszentegyházban.

Ami pedig a mi egyházkerületünket illeti, hadd válaszoljak e vonatkozásban egy napi időszerűség jegyében. 18 évvel a diktatúra bukása után megvilágosodásszerűen rádöbbentem arra, hogy egyházkerületünk - de lehet más egyházak is így vannak vele, - teljesen alá van aknázva a múlt rendszer által. Ezen taposóaknák között lépkedünk már 18 esztendeje. Néhány kiugró esetből, valamint deduktív módon az egyházi élet bizonyos fajta lefojtottságából és abnormális megnyilatkozásaiból következtetni lehet arra, hogy még mindig jelen van a kommunista múlt, a titkosszolgálat, nemcsak a mentalitás, a rossz reflexek, a belénkidegződött félelmek és gátlások szintjén, hanem a régi rendszer örökségének hátramaradt hordozói, például a besúgók szintjén. Jónéhány olyan egyházi vezető ember működött vagy működik, – a többségük már nyugdíba ment, vagy az előtt áll - akik a posztkommunizmus viszonyai között továbbra is zsarolhatók és kénytelen kiszolgálni egykori gazdáikat. Most már késő bánat, sajnos az elmúlt közel 20 év sok vergődésének és úttévesztésének egyik legfőbb oka éppen ez volt: a román nacionalizmus, kommunizmus és titkosszolgálati beágyazottsága az egyházunkba. Nehéz volt ez túlvészelni, még mindig szembetaláljuk magunkat ezzel a helyzettel, ezért jelen pillanatban az egyik legfontosabb dolognak tartom az előbb emlegetett egyházi rendszerváltozás összefüggésében a kommunista múlttal való szembenézést, tudományos igényű feldolgozását és a titkosszolgálati átvilágítást. Ha erre sor kerülhetett volna 90-ben, akkor ma máshol volnánk és másképp beszélnénk.

 

Sok támadás érte önt az átvilágítás kapcsán. Nem könnyű leszámolni a múlt árnyaival. Milyen tanulságokat vont le ezekből a támadásokból?

Még a titkosszolgálati ügyeken is túlmutató jelenséggel van dolgunk. Gondoljunk itt a nagyváradi Lorántffy Gimnázium sportpályájának az ügyére, vagy a folyamatban lévő gencsi ügyre. Egyfelől ott húzódnak a háttérben a kommunista rendszer örökösei, volt kiszolgálói, ágensei, másfelől, akik a háttérben működnek. Nem véletlen, hogy Constantinescu elnök mandátuma végéhez közeledve azt mondta, hogy elnöksége kudarccal végződött, mert legyőzte a Szekuritáté. De még fájdalmasabb, hogy mi magunk, akik áldozatai vagyunk a tartótisztjeinknek, a Szekuritáténak és a kommunista rendszerünknek, mi is hozzájuk idomultunk és valahogy úgy viszonyulunk hozzájuk, mint egykor a jobbágy a hűbérurához; még halála után is ugyanazok a magatartásformák és reflexek élnek a jobbágyivadékokban. Szinte cinkosságot vállalunk egykori elnyomóinkkal, életünk megnyomorítóival. Ennek tulajdonítható, hogy ahelyett, hogy kiállnának a magyarok vagy a reformátusok a gencsi ügyben, a Lorántffy Gimnázium ügyében, vagy örvendenének annak, hogy a Szekuritáté besúgóit leleplezzük, ehelyett egy felemás, zavaros fogadtatásban részesülnek ezek az ügyek. Két csoportot kell megkülönböztetnünk e tekintetben. Egyfelől ott vannak a valódi cinkosok és a régi rendszer kiszolgálói, akik megbízatást kapnak arra, hogy összezavarják a képet, és mint egy névtelen véleményformáló csoport megmérgezzék az egyik internetes honlap olvasóinak a tudatát, és másfelől különbséget kell tennünk a jobbágy mentalitású emberek között, akik még mindig nem tudták kinőni a kommunizmust. Ezekre épít a posztkommunista politikai osztály, ezeken alapul az Iliescu, Nastase, Markó-féle politikai vezetőknek a sikere és a hatalma.

Fábián Tibor (Harangszó)

 

 

Meghívó Gógánba

 

 

Szeretettel meghívjuk a Gógánból elszármazottakat, valamint a Gógánba szívesen járókat a 2008. augusztus 10-én szervezett gyülekezeti ünnepélyre, melyen a gógáni templomtorony 100 éves fennállására emlékezünk.

Az istentisztelet 11 órakor kezdődik a gyülekezet templomában. Ezt követően Ősz Előd egyházi levéltáros a gyülekezet történetét ismerteti.

Ezen együttlét egyben arra is hivatott, hogy az egykor itt szolgáló Csiha Kálmán Püspök úrnak és feleségének emléktáblát állítsunk.

Az ünneplés a gyülekezet kultúrtermében megrendezett ebéddel zárul.

 

A részvételi szándékot kérjük jelezni legkésőbb augusztus 3-ig a következő telefonszámok valamelyikén: 0265-714392  0749-092620

 

Szeretettel,

Orbán Judit lelkipásztor

Aszalós Sándor gondnok

 

Mert jó az Úr, örökkévaló az ő kegyelme, és nemzedékről nemzedékre az ő hűsége!

Zsolt 100,5.

 

 

Zarándokhely, ahol méltón ünnepelhet közösségünk - Apafi Mihály-szobor Nagyernyében

 

 

Miholcsa József marossárpataki szobrászművész Apafi Mihály fejedelemről készített egész alakos szobra uralja immár a nagyernyei polgármesteri hivatal előtti teret. A vasárnapi ünnepélyes szoboravatón a helybéliek mellett ott voltak a község elöljárói, a történelmi egyházak képviselői. Olyan zarándokhelye lesz ez Nagyernyének, ahol a magyarság az összetartozás jegyében méltóképpen ünnepelhet, emlékezhet - mondta Jánosi Ferenc polgármester.

Lovas huszárok, ünneplő ernyeiek vették körül I. Apafi Mihály, Erdély fejedelmének szobrát, Miholcsa József marossárpataki szobrászművész alkotását. Annak a fejedelemnek a szobrát, akit 347 évvel ezelőtt a Nagyernye melletti Libáncs mezején választottak fejedelemmé. "Megerősít, hogy tudatosan éljük meg jelenünket, és a múlt ismeretében nézünk bizakodva a jövő felé" - jelentette ki az avatóünnepségen Jánosi Ferenc polgármester. Hogy miért éppen Apafi Mihályra esett a választás - akiről dr. Nagy Lajos megjegyezte, "egyike azon fejedelmeknek, akik a történelem mérlegén megmérettetve híjával találtattak" -, a polgármester elmondta, azt a történelmi személyiséget szerették volna kiválasztani, aki méltóképpen tudja képviselni Ernyét, akinek valamilyen kötődése van Ernyéhez. "Az egyedüli rangos személyiség Apafi Mihály, akit a Libáncs-mezőn választottak fejedelemmé, aki 30 éven át volt Erdély fejedelme, és aki összességében becsülettel képviselte Erdélyt és a magyar nemzetet. Ez egy olyan zarándokhely lesz, ahol méltóképpen ünnepelhetjük meg magyarságunkat, emlékezhetünk" - tette hozzá. A helyi tanács jóváhagyta a szobor felállítását, az engedélyek beszerzése másfél évbe is beletelt, a helyi költségvetésből különítettek el pénzt az alkotásra. "A remekmű Miholcsa József munkája, az öntőmester Sántha Csaba volt, a talapzat elkészítése Koré József helyi vállalkozó nevéhez fűződik. Még a helyhatósági választások előtt szerettük volna felavatni a szobrot, de három nappal előtte készült volna el, és nem akartuk, hogy kampányíze legyen az eseménynek. Azt szerettük volna, ha méltó módon ünnepelhetünk, ezért halasztottuk későbbre az avatóünnepséget" - hangsúlyozta Jánosi Ferenc.

Márkos Pál helyi RMDSZ-elnök a szobrot "múltunknak és jelenünknek méltó emlékműveként" emlegette, dr. Nagy Lajos, Rétyen élő körorvos pedig Apafi fejedelem koráról beszélt. "A történészek általában elmarasztalták Apafi Mihályt, volt is miért. Sokfelé álltak akasztófák abban a korban, főleg az első években. Arról se feledkezzünk meg, hogy tíz liter bort is megivott egy ültében, ez így volt, leírják az emlékírók. Azonban a történészek is hajlamosak elfelejteni azt a támogatást, amit a kultúra és a hit intézményei számára nyújtott. Vegyük például azt, amikor a szétzilált, szétvert gyulafehérvári kollégium tanulóit, tanárait összegyűjtötte Nagy-enyeden, épületet, megélhetést, jövedelmet biztosított számukra. Támogatta az egyházakat, Rétyi Péterrel, legfőbb számvevőjével kétségbeesett igyekezettel próbálták megszervezni Erdély szétzilált gazdasági életét a török dúlás után. A történészek által alkotott kép nem téves, de ne feledjük, az éremnek két oldala van. Nem lehet letagadni, hogy gyenge akaratú volt, hogy egy adot pillanatban erősen Teleki-befolyás alá került, és ha nincs az erős kezű, józan életű felesége, Bornemissza Anna, akkor talán még galádkodóbb. . . Érdekes módon, miután akarata ellenére fejedelem lett, nagyon ragaszkodott a fejedelemséghez" - mondta el lapunknak Nagy Lajos.

Miholcsa József szobrászművésznek ez a harmadik egész alakos szobra a gyergyói Kossuth Lajos- és a torjai Árpád-szobor után.

"A dokumentációkban háromféle ábrázolást találtam a fejedelemről, egy festményt, amely házi viseletben örökíti meg és két korabeli rézkarcot, amely lóháton mint hadvezért ábrázolja. Emberként, fejedelemként közelebb áll hozzám az előbbi, hiszen időnként szobájába vonult vissza, ahol csillagászattal, hittannal foglalkozott, önéletrajzot írt, verseket fordított. Mélyen hívő ember volt. Nem akart fejedelem lenni, de megválasztották, vállalta népe, Isten dicsőségére, az eklézsia gazdagítására ezt a szerepet. Ügyesen politizált, ezt az is bizonyítja, hogy 30 évig volt fejedelem, ami abban a korban óriási dolog volt, mert félévenként, évenként váltogatták egymást a fejedelmek. Ezért inkább a fejedelmeknek kijáró méltósággal ábrázoltam, a korabeli páncéllal, félvállra vetett mentével. Ezzel is, mint a többi sárpataki fejedelemszoborral, igyekeztem fölidézni azt a kort, azt a 150 évet, ami bizonyítéka annak, hogy Erdély tud önálló fejedelemségként, autonóm tartományként élni. Úgy gondolom, a múlt meghatározza jövőnket, a múltban meg kell kapszkodjunk. Népünk, nemzetünk veszőben van, kastélyaink, parkjaink tönkremennek, ittlétünk nyomai eltűnnek, én igyekszem kiegészíteni, nyomokat hagyni múltunkról. Ha Isten megsegít, még tíz szobrot kell elkészítenem a közeljövőben, és akkor meglesz a 20 választott erdélyi fejedelem szobra.

Kántor Attila marosvásárhelyi lelkész, a Maros- Mezőségi Református Egyházmegye esperese, Csintalan László római katolikus főesperes és Nagy László unitárius esperes is felszólaltak, ezt követően került sor a szobor megszentelésére, koszorúzásra. Az ünnepi műsorban fellépett a Nagyernyei Kolping Család kórusa, Ábrám Noémi, a Diakóniai Keresztény Alapítvány ügyvezető igazgatója, Szakács Kincső V. osztályos tanuló, Baricz Lajos marosszentgyörgyi plébános és a vajdaszentiványi néptánccsoport. Dr. Nagy Lajos bemutatta Sorstársak kórtörténete című kötetét, majd az ünnepség közös vacsorával zárult.

Antalfi Imola, Népújság, 2008-08-06

 

 

Megfogyatkozva, de életképesen - Székelybő 675 éve

 

 

A Székelybőért Egyesület augusztus 2-ára falutalálkozót szervezett. Az amúgy százlelkes településként ismert Székelybő szombaton megelevenedett, ismét benépesedett: magára talált.

A falutalálkozó a csíkfalvi Kilyén Domokos által faragott székely kapu felszentelésével kezdődött, a református templom udvarának bejáratánál. Gáspár István beszéde után Kilyén Ilka színművész szavalt. A hálaadó ökumenikus istentiszteletre a református templomban került sor, amelyen Gáspár István református lelkész, Szőcs Béla plébános és a meghívott Csalóka Zoltán gyulakutai református esperes prédikált.

A háborúban elesettek emlékművénél Simon JánosSzabó Árpád, a megyei tanács alelnöke a megyei önkormányzat és az RMDSZ megyei szervezete nevében köszöntötte a jelenlévőket. Szente Kinga, a Székelybőért Egyesület elnöke a falumúzeum megnyitásakor elmondta, hogy a télen felhívást intéztek a falu lakosságához, hogy a kultúrotthon egyik üres termébe gyűjtsék össze a régi tárgyakat, eszközöket, szerszámokat, a régi idők tanúit. De vannak a múzeumban varrottasok, költségvetési nyilvántartások is. A gyűjtés nem zárult le, bármilyen régi dolgot szívesen fogadnak ezután is. nyugalmazott ezredes mondott beszédet, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit. Ezután falumúzeum- avatásra került sor.

A falu és a Székelybőért Egyesület nevében Szente Kinga arra kérte a megyei tanács alelnökét, Szabó Árpádot és Nyárádszereda polgármesterét, Dászkel Lászlót, hogy váltsák valóra az útjavítással, a gyerekek szállításával kapcsolatos ígéreteiket. Ha a Nyárád-szereda és Agárd felé vezető utat sikerülne megjavítani, akkor Székelybő rövid idő alatt bekerülne a közlekedési vérkeringésbe, lényegesen "közelebb" kerülne Marosvásárhelyhez. Székely-bőről az öt gyerek Mosonba jár iskolába, román tagozaton tanulnak. Ha lenne egy kisbusz, akkor Nyárád-szeredába járhatnának magyar tagozatra. Az elnök asszony azt is megemlítette, hogy a faluban létezik egy 18. századi katolikus műemlék templom, ami veszélyeztetett állapotban van. Erre kell keresni közösen megoldást, hogy átmentődjön a jövőnek.

Dászkel László, Nyárádszereda polgármestere szívén viseli a falu sorsát. A "száz lélek" a nyárádsze-redai közigazgatásnak mindössze 1,6%-át teszi ki, de a városvezetésnek és a képviselőtestületnek sokkal többet jelent, ötszörösét kapják vissza annak az adónak, amit befizetnek. A kis falu, a Székelybőért Egyesülettel együtt bizonyította, hogy életképes, ezért törekvéseiben segíteni kell.

A bői asszonyok több mint 2000 tölteléket készítettek, hogy ebéddel kínálják az egybegyűlteket. A program délután könyvbemutatóval folytatódott, Gligor László Róbert Bronzba öntött ima című könyvét Suba Ferenc méltatta. Este színpadra léptek a Mini-Arabesque együttes balerinái, a székelybői gyerekek és a lőrincfalvi néptánccsoport, Veress Kálmán vezetésével.

Késő este táncmulatsággal zárult a falutalálkozó.

Kilyén Attila, Népújság, 2008-08-06

 

 

Az emlékezők előre tekintenek - Bözödújfalu

 

 

A 17. alkalommal megtartott bözödújfalvi emlékezőnapra idén kevesebb vendég érkezett, de az egykori falu kitelepítettjei Magyarországról, Ausztriából is eljöttek. A Sükösd Árpád által 1995-ben emelt emlékezőhelyen, a siratófalnál elmondták egymásnak, hol és miként élnek. Megemlékeztek azokról is, akik már nem jöhetnek. Az ökumenikus istentiszteleten Demeter Erika erdőszentgyörgyi-bözödújfalvi unitárius lelkésznő és Ferencz István erdőszentgyörgyi római katolikus plébános hirdette Isten igéjét. Az elhangzottakból kicsengett: az elárasztott falu víz alatti templomainak harangja a lelkekben harangoz tovább. A hitből merítenek erőt, és megállják a helyüket új élettereikben, tovább viszik a böl­csőhely örökségét. Hangsúlyosabbá vált: jövőben a találkozó előtt egyhetes sátortáborba hívják a harmadik generáció tagjait. Hogy megismerjék a falu történelmét, az ősök életét. Szombatfalvi József helybeli származású unitárius lelkész szívügyének tartja, hogy a legfiatalabbak is bebarangolják az egykori falu rendkívülien szép határát, megismerjék beszédes nevű dűlőit. Személytől személyig szól a hívás, és nem csak a könnyet ejtő idősödőknek.

Molnár Melinda, Udvarhelyi Híradó, 2008-08-05

 

 

A kovásznai férfikar Ramnicu Valcean

 

 

A 2860 lelket számláló, 125 éves múltra visszatekintő Kovászna belvárosi református gyülekezet férfikara tisztelte meg jelenlétével találkozónkat magával hozva a tömbmagyarság üzenetét, életkedvét, buzdítását dalaikban. Repertoárjukban egyházi és világi énekek szerepelnek, s eddig többnyire a megyében léptek fel különböző rendezvényeken. Az olténiai kiszállásra már hónapokkal ezelőtt készültek.

(Olténiai magyarok harmadik találkozója, Ramnicu Valcea 2008)

Szántó Sándor lelkipásztor

 

 

Civil fórum a találkozón

 

 

Az olténiai magyarok harmadik találkozóját több jelentős politikai, adminisztrációs, klerikális és médiaszemélyiség tisztelte meg. Jelen volt Szép Gyula az RMDSZ országos vezetőségének egyházi és kulturális ügyekkel foglalkozó alelnöke, Serbanoaica Illyés Klára Gorj megyei RMDSZ elnök, Farkas Adalbert Valcea megyei ügyvezető elnök, Kovács Péter Dolj megyei ügyvezető elnök, Bíró Tivadar Prahova megyei RMDSZ elnök, Szántó Csilla Valcea megyei RMDSZ elnök. A fórumot Szántó Sándor házigazda lelkipásztor moderálta. A Ramnicu valceai helyi tanácsot Preda Maria Demokrata-Liberális helyi tanácsos képviselte. A sajtó részéről Szucher Ervin a Krónikát, Petrinel Stefanescu a Monitorul de Valcea regionális lapot képviselte.

Szép Gyula bevezetőjében felvázolta az RMDSZ szórványpolitikáját, kitért a közelgő parlamenti választások előkészületeire, a választás újszerű lebonyolítására, a jelöltállítás fontosságára minden körzetben azért, hogy minél több szavazatot gyűjtsön képviseleti szervünk. A jelenlevők abbéli reményüket fejezték ki, hogy ha nem is a direkt szavazás rendjén, de a megmaradt országos szavazatok elosztásánál a régiót is képviselhesse egy személy a Parlamentben. Így a szórvány is jobban érvényesítené akaratát a következő négy esztendőben.

A kérdések rendjén az esetleges fakultatív magyar oktatásról, a közösségápoló programokról, rendezvényekről esett szó. A házigazda moderátor elmondta, hogy a közösségápolás érdekében egyház és politikai szervezet együtt dolgozik a régióban, s az évi egy találkozót háromra bővítik ki. Targu Jiuban és Craiován is idéntől találkozókat szerveztünk-szervezünk annak érdekében, hogy az itt élő magyarok megtarthassák identitásukat és a kis közösségek megmaradhassanak.

A találkozó díszebéddel zárult.

Szántó Sándor lelkipásztor

 

 

"A szolga nem nagyobb az uránál..."

 

 

"A szolga nem nagyobb az uránál, sem a küldött nem nagyobb annál, aki elküldte..."

Jézusnak az utolsó vacsorán tett alázatos cselekedetéről (Ján. 13.r) a lábmosásról vett történetből merítette buzdító kétnyelvű prédikációját (magyarul és ékes románsággal) Nt. Szegedi László a brassói egyházmegye esperese, kiemelve azt, hogy mindannyian - kiválasztottak - Isten kezében vagyunk, ő rendezi sorsunkat, hiába tesszük fel sokszor magunkban a péteri kérdéseket, Isten rendezi életünket és alázatosságra int bennünket. Házigazdánk, a "Reménység Háza" baptista gyülekezet prédikátora, a jelenlevő hivatalos személyek, a román sajtó képviselői, s nem utolsó sorban a román anyanyelvű házastársak elismeréssel és nagyrabecsüléssel fogadták az esperes gesztusát.

(Olténiai magyarok harmadik találkozója, Ramnicu Valcea 2008. Augusztus 2)

Szántó Sándor lelkipásztor 

 

 

Koinónia-tábor a nyelv megszelídítéséről

 

 

A ma már Koinónia Tábor elnevezést viselő találkozó azokból az egykori diáktáborokból nőtte ki magát, amelyekre a Lesi-tónál került sor, és amelyeknek eredete a Farkas utcai templom irodahelyiségeiben szervezett heti bibliaórákra vezethető vissza. Az akkori egyetemisták mára már kisebb-nagyobb gyerekeikkel együtt vesznek részt a július utolsó hétvégéjén szervezett táborban, amely a Koinónia Kiadó beindulása óta vette fel a kiadó nevét. Akik megfordultak a táborban, egymásnak adták át a rendezvény hírét, így az évek során bekapcsolódtak Magyarországról, Hollandiából és Ausztriából is résztvevők, és évről évre visszatérnek. A szervezőbizottság évente más-más tematika alapján állítja össze a programot, ennek megfelelően különböző jellegű beszélgetésekre-vitákra van lehetőség, az előadókat pedig a témához kapcsolódva hívják meg.

Az idei meghívottak között olyan neveket találhattunk, mint például Berszán István (egyetemi tanár, Kolozsvár), Bogdán Zsolt (színművész, Kolozsvár) Mihai Măniuţiu (rendező, Kolozsvár), Eginald Schlattner (író, lelkész, Szeben), vagy Cornel Tăranu (zeneszerző, akadémikus, Kolozsvár), Fabiny Tibor (egyetemi tanár, Budapest) és Tunyogi Lehel (teológus, lelkész, Kolozsvár).

Képünkön a csütörtöki program meghívottjai, Mihai Măniutiu és Bogdán Zsolt láthatók, akikkel Visky András beszélgetett a kolozsvári Állami Magyar Színház Woyzeck című előadása kapcsán. Ezt megelőzően a résztvevők videó-felvételről megtekintették a Mihai Măniutiu által rendezett produkciót, majd beszélgetés alakult ki, amelynek során többen is kérdéseket tettek fel, illetve méltatták az előadást.

(köllő), Szabadság, 2008-08-05

 

 

"Gyűjtse maga köré, és erősítse református testvéreinket"

 

 

Tegnap Felsősófalva templomos népe kegyelettel emlékezett Vágási Bertalanra, aki presbiterként és pénztárosként szolgálta a helyi gyülekezetet, valamint feleségére, Parajdi Rebekára, aki hűséges nőszövetségi tagként kapcsolódott be egykor a közösségi tevékenységekbe.

A vasárnapi istentiszteleti keretben gyermekeik felidézték életútjukat, megemlékezve az életpéldáról, amit megtapasztaltak: szüleik a nehéz időkben is töretlen hűséggel álltak mindenkor az egyház mellett. Családjukban a hit, a bibliaolvasás, a keresztyén élet gyakorlása és megbe­csülése volt honos. Rebeka, Rozália és Bertalan egy míves zászlót készíttetett, amelyre a református egyház pelikános címerét és igei üzenetet hímeztettek, amelyet ünnepélyesen átadtak a gyülekezetnek.

(mm), Udvarhelyi Híradó, 2008-08-04

 

 

Homoródszentmárton - Szépülnek az építmények

 

 

A hollandiai Monster egyházközösséggel ápolt 10 éves múltú testvérgyülekezeti kap­csolat egyik leglátványosabb megvalósulása Homoródszentmártonban, hogy hat év óta minden nyáron érkeznek fiatalok, akik két hétig fontos és hasznos építési, felújítási munkálatokhoz nyújtanak felbecsülhetetlen anyagi és kétkezi segítséget.

 

 

 

A munkatábor anyagszükségletét és részvételi költségét a 13 vendég fiatal egyéb otthoni munkákkal kereste meg. Idén ebből finanszírozzák a gyülekezeti ház új hajópadlóját, ugyanakkor szószéket építenek, és kijavítják az épület falait.

 

 

 

Gyermekeknek szerveznek foglalkozásokat, és szabadidőben ismerkednek a vidékkel. A gyülekezet asszonyai finomságokkal kedveskednek az önkénteseknek. A helyieket is bevonják a munkálatokba - kézzel-lábbal értekezve épül-szépül az emberi és léleképítmény. A 112 lelket számláló gyülekezet erejét meghaladó munkálatokat végeztek az elmúlt években is: a használaton kívüli harangozói lakást gyülekezeti teremmé alakították, felújították a vendégházat, illetve lefestették a helyi és a szentpáli templom ajtóit, ablakait. Elkészült a lelkészi lakás és a templom kerítése is. Bereczki-Orbán Zsolt lelkésztől megtudtuk: évről évre gyarapszik a részvétel. Önállóságot, egymásra figyelést, felelősségérzetet jelent számukra a közös munka, és megmozgatják a kis gyülekezetet is.

Molnár Melinda, Udvarhelyi Híradó, 2008-08-05

 

 

A Könczei nemzetség második találkozója Torján

Egy évvel ezelőtt az első Könczei-találkozón határozták el, hogy idén újból találkoznak. Egyed László Levente református lelkész, Köntzey Tamás, Svédországban élő gyógyszerész és Fülöpné Könczei Magdolna kórházi tisztviselő szombaton és vasárnap szervezte meg a második nemzetségtalálkozót a feltorjai református templomban és a közelében levő Székely Házban. A kétnapos találkozóra százhetvenen jöttek el Erdélyből, Magyarországról és Svédországból.

Az első nap ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd Köntzey Tamás a nemzetség történetét vázolta. Elmondta: a Könczei nemzetség - habár nevüket többféleképpen írják - több száz éves múltra tekint vissza, s ezalatt nagyon szerteágazott. A Könczeiek címeres nemeslevelét 1632. június 12-én adományozta egyik ősüknek I. Rákóczi György erdélyi fejedelem. Ezt a nemeslevelet ma a Magyar Országos Levéltárban őrzik.

Himnuszaink eléneklése után a második találkozó résztvevői a templomkertbe vonultak - a Könczei elődök régi sírjai láthatóak a kertben -, ahol kopjafaavatásra került sor. A két és fél méter magas kopját Köntzey Pál utódai állíttatták, faragta Molnár Antal kézdivásárhelyi fafaragó. Rövid beszédet Egyed László Levente református tiszteletes, Daragus Attila, Torja polgármestere és Köntzey Tamás mondott. Daragus kiemelte: "Torja büszke erre a találkozóra, Torja büszke a Könczei családra". A közös fényképezést követően a Könczei rokonok a Székely Házba vonultak, ahol együtt ebédeltek. Az egyik teremben Könczei Elemér, a Krónika napilap szerkesztőjének karikatúráit lehetett megtekinteni. Az épület falán több mint hat méter hosszú papírsávon a Könczei családfát tették közszemlére, melyen 517 Könczei nevezetű személy és a közvetlen hozzátartozók neve olvasható tizenhat nemzetségen keresztül, az 1600-as évek elejétől napjainkig. Délután a Könczei Nemzetség Alapítvány első közgyűlését tartották meg, melyen megválasztották a vezetőséget, és elfogadták az alapszabályzatot. Az alapítvány elnöke Köntzey Tamás lett. Az alapítvány célja gondozni a kutatásaik alatt összegyűlt anyagot, biztosítani a jövőben is a kutatások folytatását, közreadni a Könczei család történetét, megszervezni az elkövetkező találkozókat, s ezáltal erősíteni az összetartozást. Az első nap zenés-táncos előadással és közös mulatsággal ért véget. Tegnap a találkozón jelen levők a Torja-nyeregben közös kiránduláson vettek részt, majd a második találkozó tábortűzzel zárult. Azt is elhatározták, hogy ezentúl évente minden augusztus első hétvégéjén kisebb, spontán találkozót szerveznek, de a nagyobb méretű Könczei-találkozót csak háromévente tartják meg.

Iochom István, Háromszék, 2008-08-04

 

 

Sükő - Önerőből építkeznek

Hónapnyi munkálat maradt hátra, és megáldhatják a végtisztesség helyét - tudtuk meg a sükői, 96 fős református gyülekezet beszolgáló lelkészétől, Antal Gézától.

A falu tulajdonát képező épület korábban TSZ-raktár és -iroda volt, jelenleg a presbitérium és a gyülekezet kezeli. A régi tetőszerkezetet újra cserélték, fedett előtérrel bő­vítették az épületet, a ge­rendás mennyezetet gipszkar­tonosra cserélték. Néhány falszerkezeti átalakítás nyomán a belső tér uniós előírások sze­rinti helye lesz a virrasztási, te­­met­kezési szertartásoknak, u­gyanakkor vizesblokkot és rak­tárhelyiséget is kialakítottak. Családonkénti kiróvásban ado­mányoztak a helyiek - az egyedülállók, özvegyek ugyan­úgy hozzájárultak. Jelen­tő­ség­teljes, hogy az elszármazottaktól is kaptak támogatást, és a ha­zasegítő mesteremberek a­dományként végezték a mun­kálatokat. Lehetőségeik és i­gény szerint közmunkáznak a helybéliek, hogy mielőbb - ha a szükség úgy kívánja - hasz­nálatba vehessék a kegyeleti ceremóniákhoz - tette hozzá a lelkész.

(molnár), Udvarhelyi Híradó, 2008-08-01

 

 

Patakfalva - Kapcsolatépítés

Vasárnapi istentisztelet keretében fogadja a patakfalvi református egyházközösség a testvérgyülekezet, Éde (Hollandia) 7 fiatalját, akik egy hétig ismerkednek a településsel és környékével, és önkéntes munkát végeznek.

A kezdőnapon faluprogramra, szeretetvendégségre hívják őket, majd kiránduló napok következnek. Szerdán a helyi gyermekekkel közös délutánt rendeznek, majd a székelyudvarhelyi Orbán Alapítványnál meszelnek, festenek.

M. M., Udvarhelyi Híradó, 2008-08-01

 

 

KÖNYVESPOLC

 

 

Bölcsföldi András: Ifjúsági 6X6 - 36 ifióravázlat

 

 

175*250 mm

112 oldal

Ár: 25 Lej

 

Hétköznapi üzenetek

Használati tanács az ifióra-vázlatokhoz

 

A füzetben található óravázlatok a Dunamelléki Egyházkerület által kiírt pályázatra készültek, egy éves periódusra. Nagyobb részük megtartott ifjúsági bibiliaóra vázlata. Elsősorban hagyományos gyülekezeti keretek között lévő, konfirmáció utáni ifjúságnak  szólnak. Részben azért, mert ilyen van legtöbb az országban, másrészt nekik áll legkevesebb segédanyag a rendelkezésükre.

Az életkori sajátosságokat, a korosztályt érdeklő dolgokat figyelembe véve, és saját tapasztalataim alapján is vegyes témájú összeállítást terveztem. A klasszikus témákról (bibliai fogalmak, barátság, párkapcsolatok) valószínűleg már esett szó, s ehhez talán jobban vannak hozzáférhető anyagok. Hat témát választottam, hatos felosztásokban. Ennek előnye az, hogy a kisebb egységeket jobban szeretik a fiatalok, mint a hosszabbakat, másrészt mégsem marad légüres térben egy-egy alkalom, van lehetőség kicsit elmélyedni a témában. Hat ifióra már van olyan hosszú, hogy ki lehet hozni belőle valamit, mégsem olyan rövid, hogy a fiatalok azt érezzék, belekaptunk a témába, de nem mentünk vele semmire.

Az itt található ifióra-vázlatok, ahogyan a nevük is mutatja, vázlatok, mégsem a klasszikus értelemben vett készen kidolgozott óramenetek. Nem lehet belőlük egy órát egy az egyben megtartani. A vázlatszerűség mellett a keretjelleget kell hangsúlyozni. Vagyis általában több anyagot talál az ifivezető, mint amit érdemes egy órába bezsúfolni. Tudnia kell közülük választani, és szükség van a saját ötleteire,  kreativitására is, hogy az órát megalkossa.

A vázlatok tehát inkább támpontokat, gondolatokat adnak a kidolgozáshoz, a továbbgondoláshoz. Egy ifiórára magam sem készülök leírt beszéddel, inkább csak vázzal, kérdésekkel, bibliai helyekkel, kulcsszavakkal, néha játékokkal, ötletekkel, irodalmi kiegészítőkkel. Sokan talán azt gondolják, hogy így kevesebbet kell készülni, pedig ez nem így van. A vázlat mindig sűrítése valami többnek, mely azért teret ad a spontán módon megfogant gondolatoknak is.

6 x 6 = 36 - ez egy évre elegendő vázlat. A maradék 16 ifióra az ünnepekre, egyéb alkalmakra, és a nyárra esik. Ha valaki egy év alatt szeretné végigvenni az anyagot, átlagosan havi három alkalommal számolhat, s havonta marad egy, valami másra. Eszerint egy téma két hónapig tart. De az órák beosztása, az alkalmak rendje helyenként lehet más és más.

 

 

 

 

A fenti könyvek, termékek mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

        veresmiklos@reformatus.ro

        konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974