HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2008 május 16, VII. Évfolyam 20. szám (összesen 308 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

Az Üzenet májusi számából

Fekete Károly: Tudománnyal és a hit pajzsával

A Biblia éve 2008

Jöjj teremtő Lélek

Csendes nap és iskolanap a Székelyudvarhelyi Református Kollégiumban

Születőben a Hegyi István emlékszoba

A református kollégiumok történelmi vetélkedője

Biblia-maraton a székelyudvarhelyi református kollégiumban

Jörg Zink - Szent erőforrás

 

 

 

Az Üzenet májusi számából

Egyházmegyei hitvalló hétre készülnek júniusban a Székelyudvarhelyi Egyházmegyében - erről tudósít a lapban László Miklós. Antal Zoltán esperes szerint a rendezvénysorozat egyik célja a református öntudat erősítése, a másik pedig a fiatalok megszólítása. Most a 21. század küszöbén - mondja Ballai Zoltán lelkipásztor, a Hitvalló Hét egyik szervezője - nagy szükség van arra, hogy református egyházunk vezetői, tisztviselői, lelkipásztorai, presbiterei, a különböző belmissziói szervezetek képviselői, elfelejtett ifjaink Isten színe előtt együtt találkozzanak, szót értsenek egyházunk legfontosabb kérdéseiben, épüljenek egymás hite által.

Megszokhattuk, hogy támadják az egyházat. A közelmúltban különböző székelyföldi lapokban terjedelmes interjúk jelentek meg, amelyekben azzal vádolják az Erdélyi Református Egyházkerületet, hogy telekkönyv-hamisítással, csalással, hatalmi összejátszással kapta vissza a sepsiszentgyörgyi Mikó kollégium épületét. Bustya János lelkipásztor ezekre válaszol a Zűrzavarkeltés a Mikó körül (avagy a rágalom természetrajza) című terjedelmes írásában.

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Erdélyi Körének elnöke, Tonk István nyilatkozik a lapnak az EPMSZ céljairól, terveiről.

Beszámoló olvasható a Kárpát-medencei református tanárok gyűléséről, és nem hiányzik a gyermekeknek szánt Örömmondó valamint az ifiseknek szánt Kövess engem! rovat sem.

http://uzenet.reformatus.ro

 

 

Fekete Károly: Tudománnyal és a hit pajzsával

Könyvbemutató Kolozsváron

 

Fekete Károly: Tudománnyal és a hit pajzsával, Misztótfalusi Kis Miklós Sajtóközpont, Kolozsvár, 2008

 

A kolozsvári Protestáns Teológia dísztermében a közelmúltban viszonylag gyér hallgatóság előtt került sor Fekete Károly: Tudománnyal és a hit pajzsával című könyv bemutatójára. A könyvben a szerző Makkai Sándor volt kolozsvári püspök, teológiai tanár életének és munkásságának legfontosabb állomásait járja végig tizenkét tanulmányban.

A megjelenteket Adorjáni Zoltán professzor, a kolozsvári teológia dékánja köszöntötte, és elmondta: az eseményre nem véletlenül kerül sor éppen ebben a teremben, hiszen egykor Makkai Sándor is hirdetett igét, tartott előadást itt és rektorként több tanévet nyitott meg. Hűségéről tesz tanúbizonyságot Fekete Károly debreceni professzor, amikor a teológia falai közé lép - folytatta Adorjáni. Egyrészt azért, mert ebben az intézetben védte meg doktori dolgozatát éppen Makkai gyakorlati teológiai munkásságáról, másrészt azért, mert a témához is hű maradt.

A könyvet Dávid Gyula irodalomtörténész, a kolozsvári Polis Kiadó igazgatója méltatta. Fekete Károly, mint egyháztörténész - mondta Dávid Gyula - Makkai szellemi hagyatékával kapcsolatos legfontosabb mondanivalóit első könyvében mondta el. De ezek az utóbb született tanulmányok - épp az említett témakörökbe bepillantást engedő mélyfúrásaikkal - elengedhetetelenek egy teljesebb Makkai-kép ismerete szempontjából. A könyv négy fejezete a pályakezdés időszakát, a Makkait pályája során ért "termékenyítő hatásokat", a nemzetnevelő és misszió-teremtő gondolkodó és püspök tevékenységét, s az irodalom (a költészet) és a festészet tájaira pihenésül elkalandozó tudóst ismerteti meg az olvasóval, a függelékben pedig olvashatjuk Makkai 1945-ös népbírósági tárgyalásának iratait: a vádbeszédet, a terjedelmes védekező iratot és két egykori hallgatója: Visky Ferenc és Adorján Gusztáv nyilatkozatát a "faji eszmék terjesztése" vádjával börtönbe vetett, végül a tudós-társadalom nyomására a vádak alól felmentett professzor védelmében.

Fekete Károly professzor, Károli Gáspár-díjas teológus, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem gyakorlati teológiai tanszékének vezetője köszönetet mondott az Erdélyi Református Egyházkerület vezetőségének, Pap Géza püspöknek, aki felvállalta a volt püspök hagyatékénak kiadását. A szerző a könyv címéről szólva elmondta: aki ismeri Makkai írói munkásságát, tudja, hogy az Arte et marte című könyve miatt sokat szenvedett. Erdélyből Magyarországra való távozása után néhány évvel letartóztatták, koholt vádak alapján népbíróság elé állították. Több mint száz debreceni oktató levele, budapesti értelmiségiek közbenjárása valamint több száz diák állhatatos kiállása járult hozzá ahhoz, hogy Makkait végül felmentették az antiszemitizmus vádja alól. Erkölcsileg azonban tönkretették, meghurcolását követően pedig a kommunista hatalom végig figyelte, személye az akkori vezetőség számára kényelmetlen volt. Éppen azért 1945-től 1951-ben bekövetkezett haláláig önkifejezési módszeréül inkább a művészetet választotta: verseket jelentetett meg, festményeket készített. A festmények is lelkiállapotát tükrözik - állapította meg Fekete Károly -, levél nélküli fák, felfele ballagó öregember az elkeskenyülő ösvényen. De a verssorokban is benne vannak az Erdélyből való kitelepüléssel járó gondok valamint a Magyarországon átélt pofoncsapások hatása. Mindezek most ebben az új könyvben is napvilágot látnak, s Makkainak egy eddig még nem ismert arcát világítják meg.

A könyvbemutatót követő beszélgetésen újból elhangzott az újra és újra felvetődő kérdés: Makkai Sándor püspök miért hagyta el Erdélyt? Fekete Károly válaszában kifejtette: Nagy Károly püspöksége idején az erdélyi egyházkerület nagyon sok mindent elvesztett. Ám Makkai Sándor püspöksége alatt még többet visszaszerzett. Számos egyházi iskola nyitotta meg kapuit, református kórház létesült, diakóniai szolgálatok nyíltak meg. Ezeknek az intézményeknek a fenntartása azonban nem történt zökkenőmentesen, hiszen a román kormány nem támogatta. A magyarországi Gömbös Gyula által vezetett kormány zászlajára tűzte a határon túl élő magyarok kulturális életének a megsegítését. Makkai pedig különböző nem hivatalos utakon szerezte be a határon túlról azokat az összegeket, amelyekkel például az erdélyi tanítók fizetéskiegészítését tudta megoldani. Egy ilyen alkalommal a püspök lebukott, s magával kellett volna rántania több személyt (például egy nagyváradi zsidó származású ügyvédet is). Ő nem ezt az utat választotta, ezért türelmi időt kapott, hogy Magyarországra való távozását előkészítse.

Dávid Gyula irodalomtörténész hozzáfűzte: nem ítéli el Makkait azért, mert Erdélyt elhagyta, sokan mások is ezt tették abban az időben. Inkább az okoz értetlenséget, hogy Erdély református püspöke, aki olyan könyveknek is a szerzője, mint például a Holttenger, miért írta meg Magyarországra való távozását követően a Nem lehet című cikkét. Miért írta kitelepülése után azt, hogy kisebbségben nem lehet élni, amikor ezzel ellentmondott korábbi meggyőződésének, egész addigi életének és munkájának. Fekete Károly azzal zárta le a kialakult beszélgetést, hogy örvendenünk kell, amiért Makkai nem vált árulóvá Erdélyben, a román titkosszolgálatok nem lehetetlenítették el életét, s ez által kitelepülése után 1936-tól 1951-ben bekövetkezett haláláig igehirdetésével, tudományos, missziói és irodalmi munkásságával, tanácsaival valamint számos értékes előadásával hathatósan tudta segíteni a Kárpát-medencei reformátusságot, magyarságot.

 

Szeretnék köszönetet mondani Fekete Károly professzornak nemcsak a Makkai Sándor életének mélységeit feltáró alapos munkásságáért, hanem azért is, hogy a Makkai Sándor által megélt kisebbségi sors vívódásait és Isten igéjének mércéje alapján megértett és megfogalmazott üzeneteit közelebb hozta hozzánk és tudatosítja bennünk. Szeretettel ajánlom ezt a könyvet minden kisebbségi sorban élő, vagy az abban élőkért aggódó magyar embernek!

(részlet Dr. Pap Géza püspök ajánlásából)

Somogyi Botond

 

 

A Biblia éve 2008

2008. május 24. szombat

Felsővárosi Református Templom

 

Jézus és a tanítványok kalandra hívnak!

 

A Biblia éve alkalmából  a Református Montessori Iskola, a Felsővárosi Református Gyülekezet és az Erdélyi IKE Biblianapot szervez, V-VIII. osztályos diákoknak.

Célunk az, hogy minél élményszerűbben tapasztaljuk meg együtt a Szentírás, különösen az Evangélium történeteit, és hogy mindennapjainkban is helyet kapjon Jézus szava.

Helyszín: Felsővárosi Református Templom ("Kakasos" Templom, Mócok útja 84. sz.).

Időpont: 2008. május 24., szombat.

Az egész napos program 10:00 órakor kezdődik áhítattal. Ezt követően kiscsoportokban próbáljuk megérteni és megélni azt, amit a Bibliában olvasunk. Zenét, rajzot, színjátszást, mozgást kedvelők egyaránt találnak kedvükre való foglalkozást! Ebéd után bibliaismereti vetélkedő lesz, majd egy vetített képes előadás a Biblia évszázadaiba kalauzol el bennünket. 18:00 órakor ifjúsági istentiszteletet tartunk, amelyre a szülőket is szeretettel várjuk. A találkozó a műhelymunka eredményeinek a bemutatójával zárul.

 

Gyere velünk erre a kalandra! Hozd magaddal kedvenc Bibliádat, és a család legrégibb Bibliáját! Ha valamilyen hangszeren játszol, azt se feledd otthon!

 

A részvételi díj 5 RON, a helyek száma korlátozott.

Bejelentkezni a Református Montessori Iskola titkárságán, a 0264-437473-as telefonszámon lehet, hétfőtől péntekig, 8:00 és 16:00 óra között.

Visky Sarolta

PR igazgató

Református Montessori Iskola

 

 

Jöjj teremtő Lélek

A régiekkel mondott pünkösdi fohászt sohasem szabad múlt időben ismételni. Egyéni és közösségi életünk egyaránt rászorul az állandó és folyamatos, valamint a jövendőre is biztosított Lélek-jelenlétre. Ha a Lélek-érkezést, csak valamikori első pünkösdként és az anyaszentegyház születésnapjaként emlegetnénk, két végzetes hibát követnénk el. Először, ha a történelmi múltba sorolnánk, akkor sokaknak kísértése lenne, hogy lezárt eseménynek gondolja. Másodszor, többen oktalan elbizakodottsággal azt hirdetnék, hogy nincs miért kérni Istennek Lelkét, mert az már véglegesen azoké, akik megérdemelték.

A pünkösd ünnepének érzékelhetően alacsonyabb hőfoka abból is adódik, hogy Isten Szentlelkét kiváltságos ajándéknak tekintik még a templomba járók is. Sajnos a hitben erősebbek között is akadnak bőven, akik a nagyobb lelki erőt, a kiemelkedőbb szellemi képességet, vagy az előkelő értelmi adottságot, mint isteni részrehajlást emlegetik, esetleg a környezetüknek ezt sugallják. A Szentlélek -Isten harmadik létformája, és semmi esetre sem valamilyen kiemelt kegyelmi ajándék, vagy titokzatos mennyei erőforrás, amely némelyeket ellát áldásaival, másokat pedig kizár hatásköréből. Egyre többször lehet megtapasztalni, hogy a démonizált modern világban Szentlélekistent nagy erővel igyekeznek megtagadni, azonban látható munkáját (szolgálat, küldetés, vigasztalás, erkölcs stb.) mivel az eltitkolhatatlan, igyekeznek az emberi csúcsteljesítmények eredményei közé besorolni. Hatalmas bűne az egyháznak, hogy most úgy mutatkozik a világ előtt, mint aminek van kiválóan teljesítő része, és van a csőd szélén szédelgő szárnya. Ez a kép azért szerencsétlen, mert nincs igazán kiváló, és nem lenne szabad a csőd peremére sem sodródni, ha komolyan veszik az egymás terhének hordozását, mint mennyei parancsot. A világ társadalmainak szétszakadozottságát (lásd szegények és gazdagok) a bűn következményeként ítéli meg a teológiai állásfoglalás, és nagyon helyesen gyors beavatkozást követel. Várható, hogy a világ is rákérdez az egyház állapotára és megítéli azt. Ennek az ítéletnek az lesz a legfájdalmasabb tétele, amikor a világ fogja felhívni a figyelmet arra, hogy hiányzik a Szentlélek imádata és tisztelete az egyházból.

A megoldás Isten teljes elfogadásában van. Ehhez a teljességhez tartozik Isten harmadik létformájának, a Szentléleknek helyes és biztos megismerése és ajándékainak elfogadása és hasznosítása. Pünkösd annak ünnepe, hogy Isten harmadik létformájában az ember megkapta az egyetlen lehetőségét annak, hogy megismerje teremtő Atyját, megváltó Krisztusát, és hogy engedelmességre szánja el magát, és mint szolga az ő Urát kövesse. Nem elég ismereteket gyűjteni az Atyáról és a Fiúról, nem elég érveket ütköztetni a róluk terjedő elméletek kapcsán, ellenben létszükséglet a Lélek nyomán felismerni és feltétel nélkül követni az Úr akaratát. Isten harmadik személye tehát nem többlet, hanem személyessé tevő hatalom. Ennek jelentősége abban lelhető fel, hogy az önmagát kijelentő Isten nemcsak megszólít, hanem bennünk is megszólal. Három titok áll a bennünk való megszólalás hátterében: a hitnek, Isten megismerésének és az engedelmességnek a titka. E három titok a Szentlélek munkájában oldódik fel és lesznek igazi értékek. Rendkívül lényeges megismerni, hogy Isten Lelke vezeti az embert, mégpedig úgy, amiként önmagát sohasem tudná. A legcsodálatosabb értelem, a legpáratlanabb szellemiség is tévelygő torzó Isten harmadik létformájából támadó vezetés nélkül. A lelkipásztorok Isten Lelkének köszönhetik az igehirdetés csodáját, azaz a bizonyságtétel lehetőségét, amelyben Isten kijelentése ige-, gyülekezet- és időszerű lesz. A Lélek ajándéka az is, hogy a hallgatóság is a Szentlélek munkája által épül a prédikáció elfogadásakor.

Isten Szentlelke által közli önmagát és akaratát, de csak azok kapnak meg mindent, akik ugyancsak Szentlélek által követik Őt. Íme, miért fontos, hogy pünkösd ünneppé legyen a világban. Ezért központi kérdés az egyházban. Ha valóban azt akarjuk, hogy "tüzet fogjon e fásult világ", akkor mától állandóan könyörögjünk a régiekkel együtt: Jöjj teremtő Lélek!

Csűry István

 

 

Csendes nap és iskolanap a Székelyudvarhelyi Református Kollégiumban

 

 

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium több eseménynek adott otthont május 9-én. A székelyudvarhelyi református iskola életében évek óta kiemelt jelentőségnek örvend e nap. Ilyenkor emlékeznek meg az iskola történetének egyik legjelentősebb személyiségéről, Baczkamadarasi Kis Gergelyről, akinek áldásos székelyudvarhelyi munkájának nyomát ma is magán viseli a város központja. Áldozatos igazgatásának köszönhetően épült fel a XVIII. sz. végén a székelyudvarhelyi kollégium ódon épülete, és a belvárosi református templom.

Az idei május 9-én csendes napi rendezvénnyel ünnepeltek a refiben, amelyen az egyházkerület részéről részt vett Nt. Kató Levente tanügyi tanácsos is.

Az iskola a programmal arra törekedett, hogy az ifjúság több rendezvényből kivehesse részét. Az ifjúsági istentisztelet után a templomban hangzott el Kolumbán Vilmos teológiai tanárnak lendületes és színes előadása Kis Gergelyről és a székelyudvarhelyi református kollégiumról. Az istentiszteleten és a történelmi előadáson részt vettek az erdélyi ás partiumi református középiskolák 4-5 fős csapatai is, akik történelmi vetélkedőre érkeztek Székelyudvarhelyre.

A csendes nap templomi része után az események az iskolában folytatódtak, párhuzamosan szálon futottak. A református középiskolák küldöttei történelmi vetélkedőn vettek részt, a székelyudvarhelyi református kollégium tanulói pedig bekapcsolódhattak a ünnepnap gazdag rendezvénysorába. Volt itt angol nyelvű bibliai vetélkedő, bibliaolvasó maraton, néptánc és kézműves foglalkozás, logikai verseny, kísérleti fizika és biológia, sport és múzeumlátogatás, ének és teaház. A szervezők nagy örömére, a diákság véleménye, hogy máskor is legyenek ilyen rendezvények.

Bekő István lp.

 

 

Születőben a Hegyi István emlékszoba

 

 

2006-ban a Hegyi Család a székelyudvarhelyi református kollégiumnak adományozta Hegyi István (1914-2004), volt székelyudvarhelyi lelkipásztor könyvtárát. A felbecsülhetetlen értékű szellemi kincs, amelyet "Pista bácsi" több ezer kötetes könyvgyűjteménye jelent, a székelyudvarhelyi református kollégium lelkészi szobájában lett elhelyezve. A könyvekkel együtt az iskolába került a volt székelyudvarhelyi lelkipásztor több személyes tárgya, mint pl. a táskája, amelyet majd minden udvarhelyi református család ismert. A tavalyi esztendő az iskolában a könyvek rendezésével folyt. Hegyi István lelkipásztor személyéhez kapcsolódott közismert tárgyak és a nagyhírű könyvgyűjtemény átvétele adta az iskola vezetőségének az ötletet, hogy létrehozzon egy emlékszobát, a néhai székelyudvarhelyi kollégista, majd székelyudvarhelyi lelkipásztor tiszteletére. Ebben az elhatározásban újabb lépés történt 2008. május 9-én, az iskola csendes napján, amikor Gede Mátyás székelyudvarhely-belvárosi lelkipásztor a református kollégiumnak megőrzésre átadta az egyházközség tulajdonában lévő Hegyi István festményt.

Az iskola hálás szívvel megköszöni a Hegyi Családnak a hatalmas értékű könyvgyűjteményt, amelyet a hozzá kötődő érzelmi szálak ellenére a kollégiumnak adományozott, és köszönetet mondunk a belvárosi református egyházközségnek a festményért.

Bekő István lp.

 

 

A református kollégiumok történelmi vetélkedője

 

 

A romániai református kollégiumok igazgatóinak tanácsa 2007 őszén úgy határozott, hogy a néhány év szünet után ismét meg kell szervezni Erdély és Partium kilenc kollégiuma történelmi vetélkedőjét. A Székelyudvarhelyen működő Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium vállalta a házigazda szerepét, és márciusban tájékoztatta a kollégiumok szaktanárait a verseny módjáról. Popa János székelyudvarhelyi igazgatóhelyettes rendhagyó versenyt képzelt el.

A vetélkedőre május 9-én került sor, és kétfordulósnak lett megtervezve. A verseny első szakaszában a diákok egy kisorsolt téma alapján esszét írtak Erdély "aranykoráról". A következő címet kapták: "Erdély akkor volt a legvirágzóbb, leghatalmasabb, leggazdagabb . . .". A zsűri I. díjjal tüntette ki a Kolozsvári Református Kollégium versenyzőjét, aki a legolvasmányosabb esszét írta.

A vetélkedő második szakasza könyvbemutató volt: a feladatul kapott téma Európa Napjához kapcsolódott. 1920-ban Európa cserben hagyta a magyarokat. Jancsó Benedek, az európai közvélemény számára 1921-ben megírta "A Székelyek" című tanulmányát. A háromnyelvű új kiadást a szervezők időben eljuttatták minden benevező csapathoz. A versenyzők képviselője azt a feladatot kapta, hogy tíz perc alatt röviden mutassa be Jancsó Benedek könyvét. E megmérettetés nyertese a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium lett. A székelyudvarhelyi Bocskai István gyülekezeti házban az érdeklődőket, a három zsűritagot és a versenyzőket dr. Verestoi Attila szenátor köszöntötte, aki mecénásként Jancsó Benedek könyvének új kiadását segítette.

A történelmi vetélkedőn a székelyudvarhelyi diákok jó esszéjét és könyvbemutatóját csak házilag díjazzák, mert ők startelőnyben lettek volna a hazai pályán. Azonban a dolgozatuk és könyvbemutatójuk minősége jó összehasonlítási alapul szolgált azok számára, akik a dobogó három helyére feljutott csapatok munkáját értékelték. A díjazott kollégiumok sorrendje a következő volt: Marosvásárhely, Kolozsvár és Nagyenyed.

A versenyzők fogadását és ellátását az udvarhelyi tanulók családi körben oldották meg. A kísérő tanárok számára az udvarhelyi kollégium tantestülete ünnepi fogadást rendezett. A vetélkedő és iskolanap előestéjén, amikor a vendégek megérkeztek, a diákpresbitérium táncmulatságot rendezett. A sikeres vetélkedő és iskolanap a köszönet és búcsúzkodás igazi testvéri szeretetét árasztotta.

A verseny tanulságát Kató Levente tanügyi tanácsos fogalmazta meg, aki az iskola-nap és a történelmi vetélkedő díszvendége volt. A tanügyi tanácsos kihangsúlyozta, hogy a tanulóink kreativitását és nemzettudatának megerősítését szolgálja a szabad, lélekfelemelő szónoklatok tanulása, valamint a nagyjaink iránt írásban és szóban kifejtett tisztelet és lelkesedés, amely a mindenkori olvasó és hallgató közönségre is hatással van.

Popa János, igazgatóhelyettes

 

 

Biblia-maraton a székelyudvarhelyi református kollégiumban

 

Lelkes bibliaolvasó csapat

 

A Biblia éve alkalmából a székelyudvarhelyi református kollégium egy lelkes csapata Bekő István lelkipásztor vezetésével arra vállalkozott, hogy május 9-én, az iskola csendes napján felolvasson két bibliai könyvet: a Példabeszédek könyvét, és Márk evangéliumát. Szándékuk az volt, hogy kifejezzék milyen fontos számukra a Szentírás, amely Isten írott Igéjeként a XXI. században élő embernek is szól.

 

Kató Levente felolvas a Biblia éve alkalmaból

 

Az esemény számára a szervezők külön osztálytermet biztosítottak. Az osztály ajtajára kifüggesztett beosztás jelezte, hogy mikor melyik fejezet kerül sorra, és ki olvassa. Az iskola sok pontján plakátok hirdették a felolvasást, és hívogatták a diákokat és a tanárokat. A rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy az iskolából bárki bejöhessen a terembe, belehallgathasson a Biblia felolvasásába, és ha kedvet érzett hozzá, a helyszínen jelentkezhessen, és bekapcsolódhasson a felolvasásba. Tanárok és diákok egymásnak adták a stafétát, de voltak spontán jelentkezők is, mint pl. Kató Levente tanügyi tanácsos, aki e napon meghívottként vett részt az iskolanapon.

Úgy a felolvasók, mint a hallgatók egy emléklapot vihettek magukkal, a Biblia éve logojával és jelmondatával: "boldog, aki olvassa, és akik hallgatják. . ." (Jel 1,3)

Bim-Bam

 

 

KÖNYVESPOLC

 

 

Jörg Zink - Szent erőforrás

 

 

Mi az, hogy "Szent"? Vasárnapi díszlet, A régi szép idők emléke? Vagy pedig minden dolgok szülője? Ősi erőforrás, amelyből életünk tetterőt, ösztönzést, célokat, értelmet meríthet?

Az emberiség mindig is kereste az igazságot, és az évezredek során mit sem lanyhult törekvése, hogy megtalálja, miben áll a Szent ereje. Épp ellenkezőleg: egyre szabadabbá, pontosabbá és szenvedélvesebbé vált. Napjainkban sokkal sürgetőbb a Szent valóságának keresése, mint azt első pillantásra gondolnánk. Egyáltalán nem vallástalan az a kor, amelvben élünk, hanem inkább egy olyan időszak, amelyben ki-ki a saját útján keresi az igazságot.

Ehhez járul még az is, hogy az a gazdag örökség, melyet a vallások évezredes története hagyott hátra, ma könnyebben és szabadabban hozzáférhető, mint eddig bármikor. És most nem csak a keresztyénség örökségére gondolok. Szent iratok, tapasztalatok és bölcsességek, szimbólumok és rítusok, költemények és történetek, műalkotások és életformák kimeríthetetlen gazdagsága ismert a számunkra, vagy, éppen arra vár, hogy felfedezzük. Még soha nem volt olyan könnyű bármit, bármilyen távolságból elsajátítani, mint ma; még soha nem volt ekkora szabadság a gondolkodásban és a rákérdezésben.

Ki-ki maga teheti próbára, mi az, ami nem dől össze, ha megrázkódtatás éri; ami nem megy tönkre, ha megkapargatja; ami nem szakad be, ha rááll. De éppen ezért egyre megkerülhetetlenebb a kérdés: van-e olyan dolog, ami hitünk elengedhetetlen része kell hogy legyen?

Nemcsak a mi kultúrkörünkre érvényes megállapítás, hanem mindenütt megfigyelhető, hogy a vallások élete és gondolkodása változóban van. Vannak, akik szigorú felfogást követnek - ez fundamentalizmushoz vagy fanatizmushoz vezet. Mások szabadabban, a hagyományokat könnyen változtatva értelmezik vallásukat - ez viszont szélsőséges önkényességet hoz magával.

Mindenütt vannak azonban olyanok is, akik vallásuk lényegéhez és gondol-

kodásmódjához nagy alapossággal és óvatossággal viszonyulnak, ami egy, újfajta bizalmat és végre talán békességet is teremthet földünk vallásai kőzőtt.

Vannak mindannyiuk közt - nemcsak nálunk, hanem az egész világon - olyanok, akik vallási örökségüket a maguk módján próbálják megélni, s olyanok is, akik számára hagyományaik észrevétlenül enyésznek el. Az azonban nem igaz, hogy a vallástalanság korszaka van születőben, sokkal inkábba vallásos jelenségek tarka virágzásának vagyunk a tanúi. (Részlet a műből)

 

Ára: 27,50 Lej

 

 

A fenti könyvek, termékek mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

        veresmiklos@reformatus.ro

        konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974