HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2007 március 23, VI. Évfolyam 12. szám (összesen 248 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

Vajasdi Református Egyházközség közgyűlése lemondott lelkészválasztói jogáról

Kerestetik

Az Erdélyi Református Egyházkerület Gyülekezeteiben működő Nőszövetségek részére

Az Erdélyi Református Nőszövetség kerületi programja

Húsvéti képeslapok

Kopjafát állítani jöttek haza a magyardellőiek

Kopjafaavatás és tisztelgés Magyardellőn

Medertisztítás Kisbaconban (Környezetünk)

A vén zászlótartó

Lelküket hallják minden dalban

2011-re a noteszgépek veszik át a vezetést

Szinte minden holland családban van internet

Processzorok hűtése gőzzel

Jelesre vizsgázott az űrbe készülő Charles Simonyi

Elhunyt John Backus, a Fortran szülőatyja

 

 

 

Vajasdi Református Egyházközség közgyűlése lemondott lelkészválasztói jogáról

 

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET IGAZGATÓTANÁCSA

KOLOZSVÁR

 

400079 Cluj-Napoca, Str. I. C. Brătianu 51-53 Tel. (264) 592 453, Fax: (264) 595 104

E-mail: egyhazkerulet@reformatus.ro, Honlap: www.reformatus.ro

 

 

 

Szám: 514/2007. I.

 

Tárgy: választói jogról való lemondás

 

NAGYTISZTELETŰ ESPERESI HIVATALNAK

 

Székhelyén

 

Nagytiszteletű Esperes Úr!

 

Ezúton, tisztelettel közöljük, hogy a Nagyenyedi Református Egyházmegyébe kebelezett Vajasdi Református Egyházközség közgyűlése lemondott lelkészválasztói jogáról és erre az egy alkalomra azt az egyházkerület püspökére ruházta. Várjuk azon lelkipásztorok jelentkezését, akik vállalnák a szolgálatot rendes önálló, vagy helyettes lelkészként, püspöki kinevezéssel, a fentnevezett egyházközségben. Jelentkezési határidő: 2007. április 15.

A nagytiszteletű Esperes úr életére és szolgálatára Isten gazdag áldását kérjük,

 

Testvéri szeretettel,

Kolozsvár, 2007. március 21.

 

Dr. Pap Géza s. k.

Püspök

 

Gyenge János s. k.

előadótanácsos

 

 

Kerestetik

 

 

Keresem azt az egyházat, melyhez jó tartozni.

Ahol a Szentírást magyarázzák, az emberséget és a tisztességet gyakorolják, a polgári erényeket és az udvariasságot nagyra értékelik.

Ahol az egymás iránti engedékenység nem erkölcsi vétek, a megbocsátás gyakorlása nem elvtelenség és a békességre törekvőnek nem kell a gyávaság szégyen- billogját hordoznia.

Ahol a kereszthalál rettenetes szükségességét nem mossák össze a görög dráma cirkuszi katarzis-kényszerével.

Ahol nem akarják, ha kell, ha nem, teljes díszlettel újrajátszani a Passiót, mintha egyszer (százszor, ezerszer!) nem lett volna már bőven elég.

Ahol a Feltámadott vacsorát készít a parton, az Írások szerint, nem csontlovon nyargal mérleglengetőn.

Keresem első hitem egyházát. Ki megtalálta, szóljon a többieknek, és utoljára nekem is.

Szász Tibor András, (Felsősófalva, 2007-03-22)

 

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Gyülekezeteiben működő Nőszövetségek részére

 

ERDÉLYI REFORMÁTUS NŐSZÖVETSÉG

Szám .7/2007

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Gyülekezeteiben működő Nőszövetségek részére

 

Székhelyén

 

"Békesség néktek! Ahogyan engem elküldött az Atya,

én is elküldelek titeket" (Jn.20,21)

 

Kedves Asszonytestvéreim!

Békesség néktek! Ezzel a köszöntéssel köszöntelek én is benneteket a feltámadás ünnepén. A feltámadott Úr belépett a bezárkózott tanítványok közé, hogy jelenlétével és szavával rendet teremtsen szívükben és minősítse őket a szolgálatra.

Csak az élő Jézus Krisztus által megteremtett belső békességből lehet elindulni az Igére való odafigyelésre.

Csak az Általa nekünk ajándékozott összhang képes engedelmességet, hálát, szeretetszolgálatot gyümölcsözni.

Csak az Ő bennünk lévő békességének ereje győzi le a megfáradást, és tesz felelőssé nemzeti értékeink, szellemi kincseink őrzésében, ápolásában.

"Elküldelek titeket", szól a feltámadott Úr, és ezzel a megbízatással tovább lendít abba a szolgálatba, amelynek igáját 1991 óta Vele együtt hordozzuk, gyönyörűségéért Neki adunk hálát. Mert Húsvét a legyőzhetetlen isteni újrakezdés, az előrenézés ideje. A feltámadott Úr ismerte tanítványait, ismerte az Őt szerető, neki szolgáló asszonyokat, mindent tudott róluk, mégis küldi őket. Bennünket is elküld, a mi Urunk minket is Húsvéti útra állít. Ezen az úton csak alázattal, Istenbe vetett nagy bizalommal lehet járni, úgy, hogy közben ne tévesszük szemünk elől az Ő előttünk járó, ösvényeket simító alakját.

Én hiszem, hogy ha engedelmeskedünk Feltámadott Urunk elküldő szavának, és egymás felé is kinyújtjuk kezünket, segítve egymást a továbblépésben, utunk örömökkel, szép együttlétekkel, Isten megújuló áldásaival lesz kikövezve.

 

Szeretett Asszonytestvéreim!

Értesítelek benneteket, hogy Egyházkerületünk Nőszövetségének választási közgyűlésén megbízatást kaptam a nőszövetségi elnöki szolgálatra. Huszonhét éve vagyok lelkipásztor. Jelenleg családommal együtt Székelyudvarhelyen élek, és a Belvárosi Református Egyházközségben szolgálok. Segítségetekben és jóindulatotokban reménykedve indulok veletek együtt erre a szolgálatra. Istené legyen a dicsőség!

 

Krisztus feltámadásának szent ünnepén, a Nőszövetség minden tagjának, az egész gyülekezetnek, a lelkipásztornak és a presbitériumnak boldog Húsvétot, reményteljes jövendőt, Isten kegyelmében gazdag ünneplést kívánok.

 

Székelyudvarhely,

2007 március 20.

 

Gede Ildikó

Nőszövetségi elnök

 

Elérhetőségem: 535600 Székelyudvarhely

Tel:0266211155, 0730190088

Bethlen Gábor 6

Hargita megye

Email: bogykat@freemail.hu

 

 

Az Erdélyi Református Nőszövetség kerületi programja

2007 március 16-17-én, Székelyudvarhelyen ülésezett a frissen megválasztott kerületi vezetőség. Első nap Gede Ildikó elnöknő bevezető áhítata után megbeszéltük az eddig végzett munkát és próbáltuk körvonalazni a lehetséges teendőket. A második nap konkretizáltuk a programunkat.

Nagy örömmel fogadtuk azt a hírt, hogy a főtiszteletű asszony, Papp Gézáné elfogadta a tiszteletbeli elnökséget. Reméljük, hogy az ő jelenléte jó hatással lesz a munkánkra.

Az új vezetőség fontosnak tartja a jó együttműködést az egyházkerület és egyházmegyék vezetőségével. Alázatos, szerény, de komoly munkatársai kívánunk lenni az egyházi vezetésnek. Dolgozni szeretnénk, és nem hivalkodni, sem nem dicsekedni, de szolgálatkésznek lenni az egyházban. Tisztelettel kérjük az egyházmegyei vezetőket, hogy a lelkészértekezletekre hívják meg a megyei nőszövetségi elnöknőt, kérjék és fogadják a beszámolóját, értesüljenek a Nőszövetség programjairól. A bátorítás és elismerés szárnyakat ad a munkához.

Ez évi programunk a Kárpát medencei imanap anyagának összeállítása, kinyomtatása, ismertetése és eljuttatása nemcsak az erdélyi gyülekezetekbe, hanem az összes Kárpát medencei egyháztest képviselőinek. Az idén minden Kárpát medencei egyházkerület Erdélyt fogja megismerni és a mi anyagunk alapján fog december első vasárnapján, imádkozni a magyar nemzet megmaradásáért.

Munkatárs képző tanfolyamokat szervezünk a megyei vezetők számára, majd mind több nőtestvért bevonunk ebbe a képzésbe.

Továbbá még az idén minden egyházmegyében meg fogjuk rendezni a papnétalálkozót. A papnék aktív bekapcsolódása nélkül a Nőszövetség munkája nem érhet el kellő célt. Ismertetni kell velük a programjainkat, és tanácsot kérni a követendő célokhoz. Ezeket a megyei elnöknők fogják megszervezni az esperesné asszonyok bevonásával.

Az évi egy nagy kerületi konferencia helyett, amely nagyon költséges volt mindig, négy kerületi körzeti konferenciát fogunk szervezni a körzeti alelnökök rendezésében. Ezeket vállalni lehet helyi erőforrásokból és könnyebben megközelíthetőek az egyes megyék nőtestvérei számára. Ide lehet meghívni a külföldi nőtestvéreket vagy a szomszédos körzetek vezetőségét, szakembereit.

Felmérjük az egyházmegyék vendéglátói hálózatát és kiadunk egy kis füzetet, amely tájékoztató lesz minden megyei Nőszövetség sajátosságairól, kézműves munkáiról, hogy ezek hol vásárolhatók meg, hol lehet az adott megyében, egyházi vendégházban megszállni. Reméljük, hogy ez a tájékoztató nemcsak ismertető lesz, hanem bevételi forrás is a Nőszövetség számára.

Az egyházi élet fellendítése érdekében támogatni fogjuk a kis csoportos tevékenységeket az egyes egyházközségeken belül, mint amilyen ifjú házasok csoportja, baba-mama klub, anyák és gyermekeik biblia iskolája stb. Évi programokat fogunk kidolgozni segédanyagként azoknak a lelkipásztoroknak vagy szakembereknek, akik kiscsoportos foglalkozást végeznek az egyházközségekben, úgy, mint: fiatal házasok biblia köre, találkozója, hétvégéje esetleg szomszédos körzet vendégházában, baba-mama klub, óvodások és anyukák csoportja, 6-12 éves gyermekek és szüleik köre (biblia iskola, szülőknek), nőszövetségi bibliaórai vázlatok. Ezek a segédanyagok források lehetnek olyan csoportvezetőknek, akik nem lelkipásztorok vagy nincs ilyen munkában még tapasztalatuk. Minden ilyen programhoz megkeressük a megfelelő személyt, aki már végzett ilyen munkát és van tapasztalata. Interneten vagy más egyházi sajtótermékben olvashatóak lesznek ezek a programok.

Továbbra is megtartjuk az egyházmegyei nőszövetségi konferenciákat, és végezni fogjuk a szeretet szolgálatot úgy az egyházközségeken belül, mint a kerület egyházi intézményei számára. Lehet kijelölni közös támogatásra való célt az egyházmegyéken vagy a körzeteken belül is, nemcsak kerületi szinten.

Hozzá szeretnénk járulni kulturkincseink megőrzéséhez szoros kapcsolatot tartva a művészekkel, népművészeti szakemberekkel, írókkal, költőkkel, irodalom tanárokkal. Fogunk készíteni egy nagy közös kézimunkát, amely az egyes egyházmegyék darabjaiból dolgozódik össze és lesz a megyéknek nőszövetségi díszkönyve, amelybe minden egyházközség Nőszövetsége ír majd egy oldalt.

Kerületközi találkozót fogunk szervezni jövőre, a Református Nőszövetség 80 éves évfordulójára és kiadjuk az Erdélyi Református Nőszövetség története 1990-től napjainkig könyvet, amelyet együtt írunk nőtestvérek.

Kérjük Isten eligazítását és indíttatását, hogy hasznos tagjai lehessünk egyházunknak.

Csákiné Páter Gyöngyvér nőszövetségi kerületi jegyző

 

 

Könyvespolc

 

 

Húsvéti képeslapok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ár: 0,30 RON

 

 

A fenti képeslapok mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél, és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

 

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

         veresmiklos@reformatus.ro

         konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974

 

 

Tallózó

 

 

Kopjafát állítani jöttek haza a magyardellőiek

 

 

Kevesen hiszik, hogy valaha is megtelik még a Maros megyei falu református temploma.

"Ahol hit van, ott nyereség is van, de ahol a meghátrálás uralkodik, ott elvesznek" - fejtegette Ötvös József marosvásárhelyi református esperes ünnepi prédikációjában a Maros megyei Magyardellő zsúfolásig telt templomában. A közigazgatásilag Kerelőszentpálhoz tartozó faluban kopjafaavatóra gyűltek össze a településről elszármazottak, akik közül többen is úgy vélik: talán soha nem voltak még ennyien a református templomban, és ezután már soha nem is lesznek.

Ötvös József biztató szavakkal szólt a gyülekezethez. Arról beszélt, hogy a magyardellőiek a hit hősei, akiket a település első említése óta eltelt 660 év alatt sem hátráltatott meg semmi, sem a számtalan árvíz, sem a háborúk sokasága, sem a természeti csapások és tragédiák. "A falu él, és talán élni fog, ha szembe mer nézni a nehéz körülményekkel, ha a szeretet hatalmával legyőzi a kétkedést" - csengett ki az esperes szavaiból, aki a 159 évvel ezelőtti márciusi ifjak példáját említette, azokét az elődökét, akik, bár a történelem adatai szerint elestek, mégis győztek. "Akik meghátrálnak, elvesznek. Akik hisznek a győzelemben, nem hátrálnak meg" - mondta Ötvös József. Az istentiszteletre nemcsak a magyardellőiek gyűltek be szép számmal, sokan érkeztek Marosvásárhelyről, illetve a szomszédos Kerelőszentpálról is. A szertartást követően felavatták a templom előtti udvaron a kopjafát.

Magyardellő a Maros jobb partján fekszik, nem messze Marosvásárhelytől. A közelség relatív, hiszen a folyón komppal kénytelen átkelni az, aki a faluba igyekszik. Heves esőzések alkalmával, amikor megnő a folyó vízszintje, nem jár a komp. A gyalogoshidat egy éve adták át, de az is jó másfél kilométerre van a településtől. "A falu kilencvenhét házából húsz teljesen üres, és sok az olyan, amelynek már csak egyetlen öreg lakója van" - magyarázza készségesen Szabó Ilona, aki Gyulafehérvárról költözött haza a szülői házba évekkel ezelőtt. Sajnálkozva teszi hozzá: a példa nem ragadós, mert az emberek inkább elmennek, mintsem hazaköltözzenek a faluba. Sztupár Károly református lelkipásztor száznegyven lelkes gyülekezetet szolgál - többnyire temetésekkel. Az idén még egyetlen gyermeket sem kereszteltek a faluban, viszont a szűk három hónap alatt hét elhunytat kísértek utolsó útjára. Esküvőt sem szerveztek rég a falusi kultúrházban, mert nincs kinek, hiszen az átlagéletkor hatvan év fölötti. "Nem sokkal azután, hogy idejöttem, összeadtam egy hatvanéves özvegyembert és menyasszonyát, de csak szerény körülmények között, az egyházi irodában" - idézi fel emlékeit a lelkész. A kiöregedett házakat bezárják az örökösök, és ha tehetik, olcsón eladják. Akik beköltöznek, azok többsége már nem tud azonosulni a faluközösséggel. Míg régebben kalákában építették fel a házakat, ma már nem igénylik egymás segítségét. "Bezárkóznak, félnek egymástól, az irigység az úr" - vélik többen is azok közül, akik eljöttek a vasárnapi ünnepi istentiszteletre.

A kopjafát a község polgármestere, Simon István ígérte meg a dellőieknek, az ötletet az önkormányzaton kívül az egyház is támogatta. A magyardellőiek számára rendkívüli eseményt Ötvös József prédikációja után a községbeli fiatalok előadása tette hangulatosabbá.

Antal Erika, Ekklézsia, Krónika, 2007-03-23

 

 

Kopjafaavatás és tisztelgés Magyardellőn

Ma a szívemet is kiteszem, annyian vannak - mondja a kompos legény félig viccesen, félig komolyan, miközben a három személygépkocsi és utasainak terhét vontatja át a Maroson, Magyardellőre. A szeles vasárnap délután ellenére a falu apraja-nagyja mellett a szomszédos Kerelőszentpálról, de még Búzásbesenyőből is eljöttek az 1848-as szabadságharc hőseinek emléket állító kopjafa felavatására. A nyárádszeredai mester keze nyomát őrző, a szabadság lángját is megörökítő emlékmű a templom udvarán kapott helyet. Ötvös József, a Marosi Református Egyházmegye esperese igehirdetésében a meghátrálásról és a győzelemről beszélt, s kifejtette: az Istenben bízó ember, közösség soha nem hátrál meg, hiszen mindig új erőre kap.

Az igehirdetés után Stupár Károly helybéli református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket, megköszönve Simon István polgármesternek, hogy ígéretéhez híven lehetővé tette a kopjafa felállítását. A község vezetője beszédében kifejtette: azt szeretné, ha a Kerelőszentpálhoz tartozó falvak lakói otthon éreznék magukat szülőfalujukban, s ezért is íratta fel a kopjafára Tamási Áron gondolatát: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. S mert az ünnepek után a hétköznapok következnek, a község vezetői mindent megtesznek, hogy munkahelyeket teremtsenek és megfelelő ingázási lehetőségeket biztosítsanak annak érdekében, hogy a magyardellőiek ne el-, hanem visszaköltözzenek.

Brassai Zsombor a megyei RMDSZ képviseletében arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy bár az 1848-as forradalom képviselői, Széchényi és Kossuth nem egyformán képzelték el a jövőt, nem egyformán vélekedtek az eseményekről, de mindketten a magyarság szabadságáért, jövőjéért küzdöttek. Kiemelte: ma is ilyen jövőbe néző, nem a múltba kapaszkodó, azt visszasíró emberekre, közösségekre van szükség. Reményét fejezte ki, hogy egy év múlva már nem kompon, hanem hídon lehet átjönni az alig kétszáz lelkes faluba, s hogy a kerelőszentpáli hegyen épülő nagyméretű gyárban sok dellői fog munkát találni, s Magyardellőn otthont, családot alapítani.

A koszorúzás után az ünnepi alkalom a helyi kultúrotthonban folytatódott, ahol az iskolások, fiatalok verseket, népdalokat adtak elő, ezzel is emlékezetesebbé téve a ritka alkalmat.

Simon Virág, Népújság, 2007-03-20

 

 

Medertisztítás Kisbaconban (Környezetünk)

 

 

A víz világnapja alkalmából a kisbaconi diákok szombaton patakot tisztítottak. Azt, hogy nemcsak kötelező iskolai feladatuknak tesznek eleget, hanem tudatos munkát végeznek, tanúsítják a víz körforgását nyomon követő feladatok, illetve az elmúlt hónapok tevékenységét dokumentáló fényképek. A munkában segédkeztek a szociális segélyre jogosultak is.

A közvetlen légkörben zajló rendezvény nyitóbeszédében a Magyarhermányban tanító Németh Erzsébet a víz fontosságára hívta fel a figyelmet, majd hangsúlyozta: bár a patak vize itt szalad el a kapu előtt, az még nem ok arra, hogy pazaroljuk, vagy hogy szennyezzük. Igaz, hogy nekünk bőséggel jut, de a világon egyre inkább gondot okoz hiánya, ezért nekünk is fokozott figyelmet kell fordítanunk rá. A tudományos és játékos elemeket ötvöző feladatban a csapatokra osztott "zöld kis lovagok" - így nevezik magukat - felhővé, esőcseppé, patakká, talajvízzé, heggyé, növénnyé és állattá "változtak", s beszámoltak egymásnak, hogy állapotváltozásaik során mi mindenen mentek keresztül. A meglehetősen hideg idő miatt az aszfaltrajzolás elmaradt, ám ez nem szegte kedvét a gyermekeknek, s lelkesen dolgoztak az "örökbe fogadott" patak medrének tisztításán. Munkájuknak köszönhetően nejlonzsákba került a víz által sodort pillepalack, a martról pedig az eldobált zacskó és papír, s szebbé, kellemesebbé vált Kisbacon.

Hecser László, Háromszék, 2007-03-21

 

 

A vén zászlótartó

 

 

A Vitézi Rend kovásznai vitézavatásán testületileg jelen voltak az Úz-völgyi veteránok - 63 évvel ezelőtti sepsiszentgyörgyi leventekorú katonák -, ismét bizonyságot téve bajtársi együvé tartozásukról. Bartha Mihályról, fogadni merek, nem csak nekem jutott eszembe a Petőfi-vers, A vén zászlótartó. A kovásznai református templomban nyolcvanévesként az igehirdetés és a vitézzé avatás ceremóniájának két óráján át zászlótartóként állt az Úr asztala és a szószék előtt. Ez leventekorú fiatalembernek is próbatétel. Misikét - ahogyan bajtársai szólítják - láttam az Úz völgyében zsindelyezni a katonai sírkert kapujának tetejét, láttam emlékműállítás közben, mindenféle közmunkán, a Mogyorós-hegyi kirándulásokon, volt dokumentumfilm szereplője, szóval, mindenféle katonai és civil szemlén mindig jelennel felelt.

"Váratlanul jöttek az oroszok - mondta 1995-ben a kamera előtt -, váratlanul kaptuk őket. Én lenn voltam a határon, pontosan a sorompónál a páncéltörő ágyúval. Reggel kilenckor megszólalt a géppuska, péntek reggel volt. Hát mi lehetett itt vajon? Valami komoly baj? Azt mondja Kis Károly, tizedes fiúk - öreg székely határőr volt, s mi leventekatonák -, csend, fiúk, itt baj van. Hát halljuk, hogy dübörögnek a tankok, jönnek, jönnek, mi lőni lőttünk, de csak a levegőbe, nem a tankra lőttünk, mert az út lejjebb volt, s mi kinn voltunk a hegyoldalban. Amikor három-négy tank egyszerre megállt, s az ágyúcsövet nekünk fordította, akkor nekünk nem volt, amit csináljunk, mert az a máktörő, amivel mi lőttünk, az semmit sem ért a nagy tankkal szemben. Hiába lőttünk kettőt, hármat, az elrepült a levegőbe. Muszáj volt menekülni, mert hanem ott maradtunk volna mind. "

Ebben a szövegben az a szép, hogy nincs benne sem hősi póz, sem mindenből nagyot kerekítő emlékezés, Bartha Misike akkor egy ijedt kiskatona volt a páncéltörőnek mondott máktörővel, mely tehetetlen a páncélos gépkolosszusokkal szemben.

És most, annyi esztendő múltán, nyolcvanévesen legényesen áll a vártán dr. Szőts Dániel, Páldeák Béla, Páll Samu bajtársával együtt - őket láttam a vitézek és veteránok között -, s két órán át tartja azt a koronás zászlót, amelyre hatvanhárom esztendővel ezelőtt felesküdött.

Adja Isten, hogy állhassanak még hosszú éven át a koronás zászló alatt, mert alapjában véve ez a kedves, emlékező játék az ő kárpótlásuk és elégtételük.

Az átélések után a túlélés csatáit is megnyerték.

Sylvester Lajos, Háromszék, 2007-03-21

 

 

Lelküket hallják minden dalban

Megalakulásának 10. évfordulóját ünnepelte március 18-án a Bethlen-negyedi Református Egyház­köz­ség Bethlen Gábor kórusa. A Nemzeti Ünnepre is emlékező, hálaadó istentisztelet keretében, kö­zös­ségi hangulatban, 138. fellépésük alkalmával fel­elevenítették az 1997-es megalakulásuktól szá­mí­tott kórus-krónikájukat. A jubileumi alkalomra - a hatvannál is több kórusművet tartalmazó - re­per­toárjukból Melchior, Casciolini, Bach, Bárdos La­jos, Verdi, Praetorius, Ádám Jenő és Várnai Fe­renc egy-egy művét választották, számszerűsítve tizet.

 

"Mert a dal a szívnek egyedüli éke,

Mert benne fészkel csak a csend, a béke.

Az égbe repül dalolva a lélek!

Mondd hát velem: a szép é­nekért élek."

- olvassuk a dalárda naplójának e jeles napot megörökítő be­­­jegy­zésében Incze Zoltán né­hai kórustag 2003. karácso­nyá­ra, dalostársainak írt so­rait. Ma­nap­ság 27 ajakról csen­d­ül négy szó­­lamban, pen­ta­ton vagy ko­rál-dallamon az ének. "Mely kö­zös­séget alakított a bibliakörös nők­­ből, férfiakból az évek so­rán; egyház­községet buzdít. Hű­ségről, ki­tar­tásról, egymásra-figyelésről, dallamos hangu­la­tú közös mun­káról csendül - a legkisebb szór­ványbéli temp­lom­ban, avagy Brassótól Te­mes­várig -, ahol a vallásos éneklés erő­sí­té­sének misszióját is vállalták ven­dégjelenlétükkel, kö­zel negy­ven alkalommal napja­inkig" - hallottuk Berde László lel­kipásztortól. "Imádkozom a lélekkel, de imádkozom az értelemmel is, é­ne­kelek a lélekkel, de é­ne­kelek az értelemmel is" - vallja Pál apostol szavaival Máthé Vil­ma kántornő, zenetanár, aki meg­alakulásától vezeti a da­lárda közösségét. He­lye­seb­ben szólva, Luther után sza­ba­don: e­gyütt, a gregorián énektől az e­gyetemes kórusmű-iroda­lom legjavának meg­szó­lal­ta­tásával, éltetik azt a har­mó­niát, amelyet a megváltás munkál Isten és ember kö­zös­ségében. A lélekből fakadó egy­házi ének dal­lam­híd a ma­gas­ba az ember lelkéből. A­zok­hoz az egy­ko­ri társaikhoz is, akiket egy-egy szál virág je­lenített az Úr asztalán. Így már nem is kérdés, mitől más az egyházi kó­rus­éneklés. Megkérdeztem volna azt is, mit jelent a tagoknak ez a kö­zös­ségi létmód. De a főpróbán a mez­zo-piánóban mosolyogva in­dított készület, és a templomban a Himnuszt a közösséggel é­neklők lelki derűje az Égre kot­tá­zta: Fennvaló lelkülettel, egy­más lelkét hallják minden dalban, és ettől szimfonikus e kö­zösségi jelenvalóság anyaegy­ház­községükben, Szé­kely­ud­var­helyen és mindenütt, ahol lel­ke­sí­tenek.

Molnár Melinda, Udvarhelyi Híradó - 2007-03-19

 

 

Az informatika világából

 

 

2011-re a noteszgépek veszik át a vezetést

Az előrejelzések szerint az asztali konfigurációk terjedésének üteme tovább lassul, míg a mobil szegmens képviselői töretlen lendülettel bővítik saját piacukat. 2011-re több noteszgép lesz a vásárlók birtokában.

A negyedik negyedévben az asztali számítógépek forgalma mindössze 7 százalékkal növekedett, míg a mobil összeállítások ennek dupláját, 15 százalékot produkáltak. Az IDC előrejelzése szerint a folyamat az évtized végéig folytatódni fog, ami 2011-re az erőviszonyok gyökeres változását eredményezi majd. A globális piacon több noteszgép lesz mint asztali konfiguráció, ami a mobilitás további előretörését jelzi.

A változás még egyértelműbben kirajzolódik, ha a teljes 2006-os évre vonatkozó adatokat vesszük alapul. Ezek ugyanis azt jelzik, hogy egy év alatt az asztali számítógépek mindössze 2 százalékkal növelték forgalmukat, míg a noteszgépek - tehát a kézi, akár zsebben is elférő készülékek nélkül - az elismerésre méltó 26 százalékot érték el. Előbbi összeállításokból azonban még mindig több fogyott, hiszen összesen 138 asztali konfiguráció talált gazdára tavaly, míg a noteszgépeknél 82 millió volt a végleges adat. A folyamatban jelentős szerepet tölt be az Egyesült Államok, ahol a kocka már 2005-ben fordult, ekkor adtak el egy év alatt számszerűleg is több noteszgépet.

Szakértők többnyire a vállalati ügyfelek érdeklődésének csökkenésével, illetve módosulásával magyarázzák a jelenséget. Kiemelik azonban, hogy a Vista megjelenése ideiglenes robbanást idézhet elő az asztali eladásokban (ez majd várhatóan a 2008-as adatokban mutatkozik majd meg), ám ennek lecsengése után minden folytatódik tovább. A váltás felgyorsulása különösen az érettebb piacokon lesz majd megfigyelhető.

Ami a szervereket illeti, itt a virtualizáció, vagyis a több különböző operációs rendszer egyidejű futtatásának hardveres támogatása idézhet elő változásokat. Az IDC szerint ez főként az eladásokban mutatkozik majd meg, mivel jóval kevesebb szervert vásárolnak majd az érdeklődő cégek, az üzleti ügyfelek jó része inkább a virtualizációval igyekszik majd biztosítani a takarékoskodást.

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=51182

2007. március 22. 01:41, Csütörtök - Gyurkity Péter

 

 

Szinte minden holland családban van internet

A néhány éve még csak a tulipánokról, a fapapucsokról és a szélmalmokról híres európai ország napjainkban már az internethozzáférések számát tekintve is az élmezőnybe tartozik.

A 2006-ban, 1561 tinédzser és 1080 szülő megkérdezésével készült felmérésből szerint a gyermekkel rendelkező családok 98 százalékának van internethozzáférése. Az általános vélemények szerint általában a fiatalok ismerik a világháló csínját-bínját. Nos, úgy tűnik Hollandiában ez a tézis nem igaz. Külön érdekes, hogy a legtöbb háztartásban nem a gyerekek, hanem a családapák számítanak az internetszakértőknek. Legalábbis a kamasz fiúk és a lányok ugyan néhány technikai részletet tekintve talán jobban kiismerik magukat az internet világában, azonban az általános dolgokban, például a keresők használatában már közel sem ekkora az előnyük. Sőt.

A családapák elsősorban a bonyolult dolgokban vezetnek, ilyennek minősítik a szakemberek például az operációs rendszer vagy egy új szoftver telepítését vagy egy új alkatrész, például egy merevlemez beszerelését. Marion Duimel, a tanulmányt készítő kutató elmondta, hogy fiatalok elsősorban akkor vannak előnyben, ha mondjuk át kell rágniuk magukat egy menün, de ők boldogulnak jobban a különböző kommunikációs technikákkal (e-mail, SMS, azonnali üzenetküldők) is. Ez már szinte a mindennapjaik részévé vált.

"A fiatalok az interneten általában a kommunikációval és a szórakozással, kikapcsolódással foglalkoznak. Az idősebb felhasználókat ezzel szemben inkább a praktikus dolgok és megoldások érdeklik, ilyesmik például az információk utáni keresés vagy a pénzügyi tranzakciók" - nyilatkozta Marion Duimel.

A válaszokból világosan kiderült, hogy a családapák elsősorban a hardverproblémák megoldásában jók, míg a gyermekek minden idősebb családtagot felvilágosítanak arról, hogy mi, hogyan működik. Az idősebb internetezők nem mindig értenek az azonnali üzenetküldők használatához, a fiatalok viszont kevésbé jártasak az online banki szolgáltatások területén. A fiúk szinte minden kategóriában jól szerepeltek, a lányok viszont különösen a szövegszerkesztés és a képeket, illetve szövegeket egyaránt felvonultató tartalmak létrehozásában remekeltek. Egyedüli negatívum az volt, hogy az édesanyák többsége egyáltalán nem használja a számítógépet.

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=51194

2007. március 21. 23:48, Szerda - Berta Sándor

 

 

Processzorok hűtése gőzzel

A kaliforniai Celsia az eddigieknél sokkal hatásosabb, kisebb és csendesebb, gőzzel működő processzor hűtőrendszert fejlesztett ki a számítógépek és más merevlemezes készülékek számára.

A számítógépek hűtését sok cég többféle megoldással próbálja megoldani, de egyik megoldás sem ideális, ráadásul ahogy folyamatosan növekszik a számítógépek és más merevlemezes vagy számítógép alapú készülékek teljesítménye, egyre hatásosabb megoldásokra van szükség.

A Celsia Nanospreader nevű új hűtése a cég szerint sokkal hatásosabb, kisebb és csendesebb az eddigi hűtőfelületeknél és ventillátoroknál. A bemutatón részt vevő munkatárs forró teáját először egy réz pálcikával keveri fel. A pálcika fokozatosan, körülbelül 5 másodperc alatt forrósodik át, majd ezután ugyanezt a műveletet egy a Celsia által gyártott új hútőfelületével teszi meg. Két másodperc alatt forró lesz az eszköz, 5 másodperc múlva már el kell engedni, mert égeti a kezet.

 

 

George Meyer, Celsia fejlesztési igazgatója szerint a Nanospreader esetében a nagyon gyors hőelvezetést egyszerű gőz alkalmazásával tudták elérni. A réz hűtőfelület belül vákuumos üreges csatornákat rejt magában, melyekben kis mennyiségű csapvizet helyeztek el. A hirtelen hőképződés miatt a víz gőzzé válik, és a továbbiakban a gőz vezeti el a hőt, mégpedig hatalmas sebességgel. Ezután pedig a külső réz vagy alumínium felület nyeli el a képződött hőenergiát, melyet lead a külső légtérnek. A folyamat annyira gyors, hogy sok esetben nincs szükség hűtőventillátorra - tehát a rendszer csendes. Meyer szerint a "a gőz majdnem minden anyagnál jobban vezeti a hőenergiát".

"A merevlemezeket leginkább igénybevevő készülékek között vannak például a digitális videofelvevők." - mondta Meyer, és hangsúlyozta, a gyártók folyamatosan új, hatásosabb megoldásokat keresnek. Az IBM és más cégek már évek óta alkalmaznak víz vagy olajhűtést, de ezekbe a rendszerekbe nagy mennyiségű hűtőfolyadék kell, ezért szükségképpen nagy a fizikai méretük. A kisméretű számítógépek esetében az ilyen rendszerű hűtés már nagyon problematikus. A különféle cégek próbálkoznak hasonló megoldásokkal, de például a Cooligy korábbi megoldása sem elég kicsi, mert a rendszerbe szükséges egy keringető szivattyú is.

Ezzel szemben a Celsia azt állítja, hogy az új megoldás nagyon előnyös mivel kicsi, csupán néhány milliméter vastag, és viszonylag egyszerű anyagokból áll. A Celsia eszközei darabonként ugyan drágábbak mint más termékek, de a cég azt állítja, ezekből kevesebb kell, ezért egy készüléken belül összességébe véve körülbelül azonos költéggel jár a hűtés megoldása.

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=51181

2007. március 21. 17:39, Szerda - Kruza Richárd

 

 

Jelesre vizsgázott az űrbe készülő Charles Simonyi

Jelesre tette le a záróvizsgát a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) készülő legénység, két orosz kozmonauta és egy magyar származású amerikai űrturista - közölte az űrhajósokat felkészítő Moszkva melletti központ főnökhelyettese.

A vizsgabizottság "biztos ötösre" értékelte az alaplegénységet alkotó Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov, valamint az ISS-re velük együtt induló ötödik űrturista, Charles Simonyi kétnapos "komplex vizsgagyakorlatát", amely az ISS orosz részének, majd pedig a Szojuz TMA űrhajónak a földi másában zajlott le - jelezte Valerij Korzun az ITAR-TASZSZ szerint.

A hétfői vizsganap fedélzeti "vécétisztítással" indult az ISS orosz részének makettjében. A hétfőn húzott tételen ugyanis egy vizelettel teli tartály kiürítése volt az első feladat. Ezután a három kozmonauta megreparált egy URH-adót, helyreállította az összeköttetést egy laptop és a fedélzeti számítógép között, s eloltott egy tüzet a lakó- és munkahelyül szolgáló modul másának területén. Végül Kotov és Simonyi elsősegélyben részesítette Jurcsihint, aki orrcsonttörést szimulált.

A keddi zárónapon, a Szojuz-makett belsejében is több fiktív üzemzavart kellett megoldani a szimulált űrrepülés során. Először is egymás után lebénult két fontos orientációs blokk, majd az ISS megközelítésénél a Kurszk dokkolórendszer mondta fel a szolgálatot. A legkeményebb próbatétel azonban már a visszaúton várta a kozmonautákat: mivel a hajtómű pneumatikus rendszeréből elszökött a levegő, lerövidített, ballisztikus pályán kellett leereszkedniük a Földre. Eközben még két további rendellenesség is történt, de a legénység kivágta magát és sikeresen landolt a kijelölt körzetben.

 

 

A tárcaközi bizottság hivatalosan csak csütörtökön jelenti be a három kozmonauta startképességét, akiket április 7-én bocsátanak fel a kazahsztáni Bajkonurból. Simonyi már április 20-án visszatér a Földre az ISS-en fél éve dolgozó Mihail Tyurin orosz és Michael Lopez-Alegria amerikai űrhajóssal. Jurcsihin és Kotov pedig, aki szintén legalább fél évig marad az űrállomáson, annak 15. állandó legénységét alkotja majd a december óta ott tartózkodó amerikai Sunita Williamsszel.

Simonyinak nem okozott gondot az űrrepülés fortélyainak elsajátítása, hiszen nagyszerű a szakképzettsége - mondta Korzun, de azért hozzátette: az űrturistáknak persze nem kell ugyanolyan mélységben ismerniük minden berendezést, mint a hosszú expedíciók tagjainak.

A záróvizsgát a három űrhajós egyhónapos közös felkészülése előzte meg. Ennek során Simonyi kipróbálta a súlytalanság állapotát, hidrolaboratóriumban gyakorolta a vízre szállást, és túlélési gyakorlatot vészelt át egy Moszkva környéki erdőben. Főképpen pedig intenzíven tanulta az oroszt, hogy érthesse a földi repülésirányító központ utasításait. Mindenesetre szükség esetén angolul is kommunikálhat társaival - mondta az újságíróknak a keddi vizsgánál.

Az 58 éves szoftverfejlesztő mérnök minden percét ki akarja használni 12 napos űrutazásának. Így saját tudományos kísérleti programja van. Ennek már minden részletét kijelölték - mondta, kiemelve azokat a kísérleteket, amelyeket a magyar gyártmányú Pille kozmikus sugárzásmérő műszerrel fog végezni. Emellett olyan kísérleteket is végez majd, amelyek a súlytalanságnak az emberi vérre való hatásával kapcsolatosak. Továbbá fényképezni fogja a Földet, és videofelvételeket készít egy nagy felbontóképességű kamerával.

Mint mondta, magyar gyermekrajzok mellett címerrel ellátott magyar zászlókat is visz magával az ISS-re. Az utóbbiakat egy magyar múzeumnak készül átadni az űrutazás után, míg az előbbieket az ISS-en kézjegyével látja el, s úgy viszi majd vissza ifjú alkotóiknak. Simonyi emellett bevezeti a vízumrendszert az űrállomáson, jelesül amerikai útlevelét fogja "láttamozni".

Simonyi, aki Magyarországról 1966-ban, 17 évesen vándorolt ki az amerikai Microsoft szoftvercég Word és Excel programjainak kifejlesztésével tett szert vagyonra. Az űrkaland legalább 21,6 millió dollárjába kerül.

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=51167

2007. március 21. 09:04, Szerda - Forrás: MTI

 

 

Elhunyt John Backus, a Fortran szülőatyja

82 éves korában elhunyt az IBM egykori kiváló programozója, aki saját bevallása szerint annak idején merő lustaságból fogott hozzá a Fortran, az első magasszintű programozási nyelv megírásához.

A kiváló szakember oregoni otthonában hunyt el, érdemeit már jóval korábban, több alkalommal is elismerték. Nem véletlenül, hiszen Backus az ötvenes években a Fortran (Formula Translator vagy Formula Translation) megalkotásával létrehozta az első magasszintű programozási nyelvet, alaposan megkönnyítve a számítógépes szoftvereken dolgozó mérnökök munkáját és elősegítve a számítástechnika elterjedését.

 

 

"Munkám túlnyomó része egyszerűen a lustaságomból eredt. Amikor a rakéták röppályáját kiszámító programokon dolgoztam, hozzáfogtam egy programozási rendszer kidolgozásához, amelynek elsődleges feladata a munka megkönnyítése, leegyszerűsítése volt" - magyarázta a szakember annak idején az IBM saját hírlevelében. Célját elérte, hiszen míg korábban szinte kivétel nélkül közvetlen programozással, assembly nyelven voltak kénytelenek dolgozni a szoftvereken, a Fortran megjelenésével huszadára csökkent a kódhoz szükséges sorok száma. Példaként említik azon megoldást, amelynek megírásához közvetlen programozással 1000, a Fortran használatával pedig 47 sorra volt szükség.

Az első ilyen eredményeket még a számítástechnika hőskorában érték el, olyan gépeken mint az IBM 701. A vezetőség engedélyével létrehozott külön csapat 1954-ben látott hozzá a rendszer kidolgozásához, sokszor azokon a gépeken dolgozva éjjel, amelyeket Manhattanben állítottak ki közszemlére. Munkatársai leírásai szerint Backus fáradhatatlan volt, egyik legfontosabb célkitűzése a tapasztalt korlátok szétfeszítése, meghaladása volt.

1991-es visszavonulásáig az IBM-nél maradt, ahol több más problémán is dolgozott, az ő nevéhez is fűződik a Backus-Naur Form (BNF), amely egy olyan szabálykészlet, amely a karakterláncok osztályait határozza meg.

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=51184

2007. március 21. 10:41, Szerda - Gyurkity Péter