HÍRVIVŐ

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Internetes Hírszolgálata

www.reformatus.ro

 

Feliratkozás: hirvivo-subscribe@yahoogroups.com

Hír beküldése: hirek@reformatus.ro

 

2007 augusztus 10, VI. Évfolyam 32. szám (összesen 268 szám)

 

Előző szám

Legújabb szám

Következő szám

 

 

Tartalomjegyzék

 

Ez történt nálunk - Beszámoló a VIII. IKE Találkozóról-Körösfői szemmel

Papnéképzés Cserefalván

Újra Keskeny út a Félszigeten

Háromszéki Magyarok Világtalálkozója: Az utolsó simításokat végzik

Háromszéki Magyarok Világtalálkozója - 2007. agusztus 17. péntek

Az erdővidéki települések helyi napos programjai

Erdővidéki Régiós Nap - Barót, 2007. augusztus 18. szombat

Beharangozó

Nőszövetségi munkatársképző Illyefalván

A Dr. Aszalós János Emlékalapítvány pályázati felhívása

Énektanulás (11) - 436-os ének

Nyilatkozat

Siess segítségemre

Nincs már szívem félelmére

A halál árnyéka völgyében

Vasárnapig zajlik az EMI-tábor Gyergyóban

Régi-új címere van a megyének

Falunap Nagyadorjánban

Alkotótábor Erdőcsinádon

Darázsfészekbe nyúlt az államfő?

Világtalálkozó a 450. évforduló tiszteletére

Református Kollégium - Bolyai Farkas Főgimnázium

Születésnap Teleken

Múltidéző - Volt hadifoglyok erdélyi körúton

Szentgericei Napok

Együtt a Madarasok

Megoldás a kettős szakosodásra a Babes-Bolyain

Ki az, aki nem fél? - Evangélizációs gyermeknapokat szerveztek Zsobokon

Petőfi és Lázár Kálmán "találkozása" - Faluünnep volt Kelementelkén

Csak ha ismerjük a múltat, építhetünk rá jövőt - Székelybő 1332-2007

Szétszóródva, de együttes akarattal - Felkiáltó jel a vízből kiálló templomtorony

Minden, amit a vezetéknélküli VoIP-ről tudni akartál

Napelemes egér

A következő tíz év IT-slágerterületei

 

 

 

Ez történt nálunk - Beszámoló a VIII. IKE Találkozóról-Körösfői szemmel

 

Hallottátok?!! Eljött hozzánk az IKE. Igen, igen az Erdélyi IKE. De nem ám az IKE karaván, mégcsak nem is a képviselők kis csapata, hanem az egész nagy IKE-család. Hogy mikor? 2007 augusztusában. Nem tudtad?! Talán ezért nem jöttél te is.

2007 tavaszától kezdődően gyakran hallottuk a templomban, a hirdetések rendjén, hogy augusztusban eljön hozzánk az IKE és megszervezi eme nagy család Erdély különböző részein élő tagjainak összejövetelét, találkozóját. Ahogy közeledett a találkozó időpontja  egyre inkább fokozódott bennünk az izgalommal teljes, örömteli várakozás, és azon tanakodtunk, vajon hogyan tudunk beilleszkedni a szervezők csapatába, szükség lesz-e a munkánkra, hogyan lesznek megszervezve a különböző tevékenységek, eljönnek-e az emberek, tetszeni fog-e nekik, vajon milyen lesz ez a találkozó, és még számos hasonló kérdés körül forogtak beszélgetéseink valahányszor csak találkoztunk.

Aztán az idő persze gyorsan telt, ahogy az lenni szokott, s megérkeztek az első munkatársak, hozzáláttak a tábor előkészítéséhez, és hogy úgy mondjam ezzel beindult a gépezet. Csütörtök reggel megnyitotta kapuit a "Regisztrációs Iroda" és tárt karokkal-kapukkal várta az érkezőket. Hamar megismerkedtünk és megtaláltuk a közös hangot a szervezők csapatával és büszkén akasztottuk nyakunkba a kék (szervezői) névjegykártyát. Aztán már az események szinte maguktól folytak, közös vacsora és esti áhítat után felvontuk az IKE zászlaját, tudtul adva mindenkinek, aki erre téved, hogy hivatalosan is megkezdődött a VIII. IKE találkozó.

 

 

A következő napok színes, érdekes és tartalmas programjai közül mindenki kedvére válogathatott, megtalálván a számára legmegfelelőbbet, az egyetlen szabály az volt, hogy mindenki válasszon valamit.

Az ébresztő, készülődés és reggeli után kiscsoportos áhítattal indult a nap, amely során a Dániel könyve alapján gondolkodtunk el közösen egy-egy igeszakaszon, s próbáltunk válaszolni arra a kérdésre, hogy hogyan tudnak a hallottak a jelen körülmények labirintusaiban utat mutatni.

A Péntek 13 - babonaságaink című előadásból nemcsak babonákat ismerhettünk  meg, hanem arra is figyelmeztett az előadó, hogy a babonaságok gyakorlása, még akkor is, ha nem ismerjük annak miértjét és jó poénnak vesszük, nagyon komoly dolog, mert ezek a praktikák utat nyitnak a sátánnak életünkbe, tehát még viccből sem érdemes visszalépni három lépést, ha átszalad előttünk egy fekete macska. A Lelki magaslatokon című előadáson résztvevők rádöbbenhettek, hogy a jóga és a meditáció által igyekszik az ember visszajutni abba a paradicsomi magaslatba, ahonnan kizárta magát a bűneset által. A Megasztár talk show résztvevői megismerhették az IKE "sztárjait" és együtt gondolkodhattunk el kicsit három közismert sztár életútján, akik a gyors siker után láthatóan zuhantak alá a lejtőn. Végül megállapítottuk, hogy mindannyian sztárok vagyunk, amennyiben kigyullad bennünk a hit  lángja és Jézus Krisztus szeretetét sugározzuk. Akik az Európa labirintusba tévedtek sok érdekességet tanulhattak és rájöhettek arra, hogy bizonyos helyzetekben, csábító lehetőségek közül nem is olyan egyszerű helyesen dönteni.

 

 

A délutáni programok is elnyerték a táborlakók tetszését. Nagy népszerűségnek örvendett az ElgondolkodtatLak, ahol nemcsak a rendszeresen visszajáróknak, hanem minden betérőnek volt ideje elmerengeni kissé bizonyos dolgokról, és gondolatait, érzéseit meg is oszthatta a csoporttal. Az ajtó előtt kígyózó sorok bizonyították, hogy nem mindennapi élményeket nyújtott a belépőnek a Láthatatlan színház. Különleges, kicsit misztikus, s mivel a szem be van kötve mindenkinek a fantáziájára van bízva a külső körülmény elképzelése, de nem is ez a fontos, hanem a befelefordulás. Résztvevőként, bekötött szemmel is, és segítőként is megragadó volt számomra "szerepelni" a láthatatlan színházban. Az ügyességüket csiszolni vágyókat a barkácsműhely várta, ahol szemetgyönyörködtető papírrózsák és ékes karkötők, nyakláncok készültek. Nagy sikert aratott a kisebbek és nagyobbak körében egyaránt az arcfestés. Kicsit kevesebben ugyan, de annál nagyobb lelkesedéssel állították össze a dicsőítő tánc koreográfiáját, amelyet az esti program során az egész tábor megtekinthetett. A csoportdinamikai játékokon résztvevők kicsit közelebb kerülhettek egymáshoz és tanulgathatták mit jelent közös cél érdekében együttműködni. Természetesen nem hiányozhatott a programok közül a sport sem. A helyviszonyok a röplabda, foci és az asztali tenisz kedvelőinek adtak lehetőséget, hogy megmozgassák csontjaikat, felszabadultan játszhassanak, és nyerni is lehetett, ha beneveztek a tábori bajnokságra. Aki sehol sem talált kedvére valót, vagy csak egyszerűen volt 10 szabad perce, azt tárt karokkal, meleg kávéval és egyéb finomságokkal várta a kávéház.

 

 

Eme színes programsor után mindenkinek jólesett a meleg vacsora, s miközben a pocakok megteltek, a nap élményeit is meg lehetett osztani egymással.

Az esti programok szintén áhítattal kezdődtek, majd rendre rövid bemutatókat láthattunk a nap eseményeiről, a prágai ifjúsági találkozóról, a berlini Missio Centerről, majd a Szikra együttessel, másnap pedig B-Mannel és Márki Banddel énekelhettünk együtt régebbi és új ifis dalokat és persze a fellépők dalait is.

 

 

De a nap ezzel még nem ért véget, hiszen még várt reánk a Filmklub, társas játékok, és akik szerették a ropogós népzenét, azok nemcsak hallgathatták, hanem kalotaszegi tánclépéseket is elsajátíthattak.

A tábor zárónapján, vasárnap a program kicsit eltért az addigitól, helybeliek és táborozók úrvacsoraosztással egybekötött közös istentiszteleten vehettünk részt. Jó volt együtt látni az évszázados padokban a megszokott körösfői arcokat és a már ismerőssé vált IKE-s emberekét is. Ahogy a prédikációból is hallottuk, nemcsak a fizikai munka, hanem a tanulás is kifárasztja a testet, ezért szükségesek és nagyon jók az ilyen lehetőségek, ahol kikapcsolódhatunk, együtt szórakozhatunk, de ugyanakkor Istenre is tudunk figyelni, és lelkileg is feltöltődhetünk. Az Övé legyen a hála ezekért az alkalmakért. Reméljük, ha az Úr is úgy akarja, jövőre, bár nem ugyanitt és nem ugyanekkor, de ismét összejön az IKE-család egy nagy találkozóra.

 

Márton Enikő, Körösfő

 

 

Papnéképzés Cserefalván

"Úgy fénljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jócselekedeteiteket" - Máté 5:16

 

Lelkipásztorok feleségei számára szervezett képzést Cserefalván (Maros megye, Marosi Egyházmegye) Soósné Szebeni Noémi lelkipásztor, a Romániai Keresztyén Nők Ökumenikus Fórumának elnöke. Az országosan meghirdetett, ökumenikusnak tervezett tanfolyamra az Erdélyi és a Királyhágó - melléki Református Egyházkerületből érkeztek résztvevők, egy lelkésznő jött Magyarországról, egy unitárius lelkésznő és -né kivételével valamennyien reformátusok. (22 személy)

A képzés célja: a lelkipásztor - feleségek segítése hivatástudatuk erősítésében és sokoldalú szerepkörük gyakorlásában. A lelkipásztor, mikor hivatást választ, tudja mire vállalkozik. Nem minden papné van így ezzel, amikor házasságra lép. Szerelmük jutalmául, nászajándékként - amint ezt a résztvevők megfogalmazták - egy gyülekezetet és egy életformát kapnak, melyre többé  vagy kevésbé készültek fel.

A lelkipásztor-család élete modell-értékű. ("A parókia falai üvegből vannak"). Szomorú tapasztalat, hogy egyre nő a válások száma a lelkészcsaládokban (is), sokan kerülnek lelki válságba, párkapcsolatok romlanak meg a szolgáló élet különböző szakaszaiban. Ezért látta időszerűnek egy ilyen tanfolyam elindítását a szervező.

 

A képzés három témakörre összpontosítva zajlott:

1. A lelkészfeleség énképe (Kik vagyunk? Hogyan lettünk azzá, amik vagyunk? Amivé válhatunk), magánélete, szerepköre (karrier és/vagy egyházi szolgálat).

 

2. A lelkészfeleség a családban

- mint feleség (párkapcsolat, törődés, hálószoba, anyagi függőség)

- mint anya

- az otthon lelke

 

3. A lelkészfeleség a gyülekezetben

- elvárások a papnéval szemben (hitélete, a gyülekezet és a család elvárásai)

- a gyülekezeti csoportokkal való foglalkozás alapszabályai.

 

A  reggeli egy óra áhitat és imaközösség lelkileg előkészített a napi témára. Isten áldását kértük munkánkra. A délelőtti és délutáni elméleti felvezetéseket kiscsoportos beszélgetések, gyakorlatok, játékok szakították meg. Este tanulságos és szórakoztató "női programok" tették színesebbé a napot.

Sok mélyenszántó kérdés hangzott el együttléteink során. A válaszok keresése,a tapasztalatcsere, a páros és csoportos beszélgetések önmagunk és egymás jobb megismerését szolgálták.

A munkatársak - lelkipásztorok, aktiv és leendő pszihológusok, pásztorál -pszihológusok, természetgyógyász - folklórista, képzőművész, árvaházvezető, teológusok, a szervező lelkipásztor családja és derék cserefalvi egyháztagok dolgoztak együtt lelkesen, hogy a maroknyi papnécsoport jól érezze magát.

A képzés lelki, szellemi, erkölcsi és esztétikai értékeket közvetített. Soósné Szebeni Noémi kinyújtotta felénk a kezét. Aki elfogadta a felkinált lehetőséget - akár gyötrödések közepette tisztult, akár konkrét kérdéseire választ talált, akár sok élménnyel gazdagodott, nem bánta meg, hogy ott volt Cserefalván a Keresztyén Panzióban, 2007 július második hetében.

Ha van rá igény, egy jó szándékú kezdeményezést folytatni lehet.

Köszönjük, hogy résztvehettünk, a szervezőre és családjára Isten gazdag áldását kérjük.

Kántor Katalin, Marosvásárhely Felsőváros

Marosvásáhely, 2007. július.15.

 

 

Újra Keskeny út a Félszigeten

 

 

2007. július 25-29. között, szerdától vasárnapig, marosvásárhelyi és kolozsvári egyetemistákból álló nyolcfős csapat tevékenykedett önkéntesen a Félszigeten a Keskeny Út Ökumenikus Fesztiválmisszió keretében, melyet a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) szervezett.

Alkalmas terep-e a misszióra a Félsziget? - kérdezhetjük . . . s valóban, mi magunk is feltettük ezt a kérdést mind a tavalyi, első résztvétel után, mind idén, amikor az ötnapos programot terveztük.

 

 

Mivel a Keskeny Útnak a Bálványosi Nyári Szabedegyetemen van nagyobb múltja, ebből a tapasztalatból merítettünk tavaly első próbálkozásként a Félszigeten is. Csakhogy a Félszigetnek megvan a saját jellege és hangulata, amelyhez a Keskeny Út csapatának is hozzá kellet igazodnia. Így módosult az időbeosztás, de programajánlatunk is: a hangsúly az előadásokról az interaktívabb, mozgalmasabb műfajokra tevődött át, a Keskeny Út sátor pedig a lakósátrak közeléből idénre zajosabb, de központibb és forgalmasabb helyszínre költözött. Megtanultuk az "élő reklámot": személyesen szólítani meg a járókelőket, vicces felhívást vagy kérdést ragasztva a pólónkra elkeveredni a diákok forgatagában, bemázolt kézzel-arccal agyagozásra hívni az embereket, egymáshoz kötözött csuklóval feladványt szögezni a szembejövőknek, s elmondani, hogy a válásról lesz szó aznap a Keskeny út sátorban.

Az említett témáról meghívottunk, Schád László szegedi pszichológus tartott előadást pénteken (július 27-én) Kinek fáj a válás címmel. Nemcsak a válásról szóló szomorú statisztikákat, a családok felbomlásának tragikus következményeit és az érintettek lelki sérüléseit ismertette, hanem arról is beszélt, miként előzhető meg a válás. Elmondta: az igazi "megelőzés" még a házasságkötés előtt kezdődik - és sok humoros, de nagyon is komoly és megfontolt tanáccsal látta el hallgatóságát arra nézve, miként lehet olyan kapcsolatban élni, amely egyidőben ad védettséget és szabadságot, illetve folyamatos lehetőséget a gazdagodásra és fejlődésre. Hiszen a válás legbiztosabb megelőzési módja a szeretetteljes kapcsolatápolás a házasság előtt és során. Schád László és munkatársa, Pócza Edit szociális munkás, akik drogprevencióval is foglalkoznak, egy napot töltöttek velünk idén, de a szellemes előadás és az utána kialakult beszélgetés a misszió egészét meghatározta.

 

 

A napi program mindig áhítattal kezdődött, amely éneklésből, bibliaolvasásból, közös imából és beszélgetésből állt. Számomra szinte csodával határos, ahogy dübörgő hangfalak, hangosbemondók és a főszínpadon hangoló zenészek közelében is el lehet csendesedni, megmerítkezve Isten jelenlétében. Itt életté váltak Jézus szavai: "Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom, ahogy a világ." Ezt az ajándékot akartuk megosztani azokkal, akikkel a Félszigeten találkoztunk. Programjaink ezt szolgálták, különböző formákban. A kézműves tevékenységek - bogozás, rajzolás-festés és agyagozás - alkalmat adtak az önkifejezésre, de a társalgásra vagy mélyebb beszélgetésre is. A délután folyamán közösségi és drámajátékokra került sor, a jókedv és az egymáshoz való közeledés jegyében. Fontos volt, hogy az emberek érezzék - és egyesek ezt konkrétan számon is kérték tőlünk -, hogy keresztyénekként/ keresztényekként is tudunk felszabadultan szórakozni, s hitünk nem búskomorságba sodor, hanem örömöt ad.

 

 

A hét során végig ott hordoztuk magunkban a kérdést, hogyan lehet a Félszigeten találóan beszélni Istenről, megtapaszatalhatóvá tenni az Ő jelenlétét és a benne való közösség erejét. - De lehetséges-e ez egyáltalán, és éppen a Félszigeten kell-e megpróbálni? - vetődik fel egy tikkasztó és zajos nap után. Van-e Isten Igéjére nyitott fül egy fesztiválon, és van-e igény rá? Ez utóbbi kérdések azonban már becsapósak, mert könnyen kedvét szeghetik annak is, aki biztos abban, hogy Isten hívta el erre a feladatra. Becsapós kérdések ezek, mert Isten országának a hirdetése nem a gyors sikerről szól, nem a látványos eredményekről, hanem magvetésről. És mégis: miközben adni próbáltunk - barátságot, Isten üzenetét, szeretetet -, mi magunk is megajándékozottakká váltunk. Megajándékozott Isten mindennap lelkesedéssel és lendülettel, hogy a Félsziget körülményeiben ne akadályt, hanem lehetőséget lássunk. Megajándékozott a közös munka örömével és azzal az érzéssel, hogy más-más közösségekből és felekezeti csoportokból érkezve együtt többre vagyunk képesek. Ugyanakkor megajándékozott azzal, amit egy-egy betérő "magával hozott", s egy beszélgetésben vagy egy művészien megformált agyagfigurában átadott.

A legmeghatóbb és legközvetlenebb találkozások a láthatatlan színház révén jöttek létre, örömünkre és meglepetésünkre, szombat és vasárnap délután. A betérő, aki egyben főszereplő és néző is volt, bekötött szemmel ment végig a kijelölt pályán, s közben hallotta, érezte, megtapasztalta a "darabot", eljátszotta azokkal, akik őt végigvezették a labirintuson. Közvetlen élmény volt ez a látogatóknak, de a játékvezetőknek is, és a játékkal olyan légkör teremtődött meg, amelyben igazi jelentőségükben és személyességükben elevenedtek meg Jézus szavai és élettörténetének egy-egy mozzanata.

 

 

A következtetés, amit levontunk: nincs alkalmatlan hely és idő Isten szavának hirdetésére. Csak meg kell találni a helyzetnek megfelelő hangot, és meg kell találni önmagunkban a nyitottságot és az elfogadást azok iránt, akikkel találkozunk.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy járható "keskeny utat" rendelt talpunk alá a 2007-es Félszigeten. Köszönjük a Communitas Alapítványnak, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyletnek (ODFIE), az Erdélyi Református Egyházkerületnek, Ferencz Kornéliának (Corvina Könyváruház), valamint az Erdélyi Unitárius Egyháznak, hogy missziónknak értelmét látták, és anyagilag is támogatták.

 

Babós Noémi

 

 

Háromszéki Magyarok Világtalálkozója: Az utolsó simításokat végzik

 

 

Egy hét múlva, augusztus 17-én 10 órakor egyszerre kondul meg minden háromszéki magyar templom harangja, jelezve, hogy kezdetét vette az először megszervezendő Háromszéki Magyarok Világtalálkozója. A négynapos rendezvény forgatókönyve teljesen kikristályosodott: a szervezők elmondták, ma már az "utolsó simításokat" végzik.

 

Települések napja

Az első nap a települések napja lesz, amikor minden háromszéki település fogadja a hazaérkezetteket, egyesek bensőséges teadélutánt, kiállításokat, szoboravatót szerveznek, máshol koncertsorozat szórakoztatja a résztvevőket. Augusztus 18-án tartják a kistérségek napját, a négy városba: Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Kovásznára és Barótra várják a vonzáskörzetükbe tartozó falvak lakóit, szülötteit. Harmadik nap lesz a vármegye napja, amikor a Maksa melletti Óriáspince-tetőn felállítják a szekértábort.

A tetőn felavatják a háromszékiek emlékparkját, és bemutatják Szörényi Levente történelmi rockoperáinak összefoglalóját Egy a nép, egy a magyar . . . címen. A szervezők 100 ezer résztvevőre számítanak. Augusztus 20-án, hétfőn a hagyományos perkői búcsúval zárul a rendezvény. A Perkőn a TransylMánia együttes bemutatja Mert tudnom kell... című produkcióját, amely több mint koncert: a dramaturgiai szálra felfűzött történetet színészek és néptáncegyüttesek közreműködésével adják elő.

 

Változatos vélemények

Kovács Vajda István, a sepsiszéki és az óriáspince-tetői rendezvények főszervezője a Krónikának elmondta: elképzelésük szerint a sepsiszentgyörgyi rendezvény célja olyan találkozási pontokat biztosítani, ahol a helybéliek, hazalátogatók és érdeklődők egymásra találhatnak, ismerkedhetnek. A rendezvény első napján, jövő pénteken mind a 12 sepsiszéki községben és a hozzájuk tartozó falvakban "történik valami", mondta a szervező, aki szerint a lelkesedés településenként változik.

"Többségük pozitívan viszonyul a rendezvénysorozathoz, bár előfordult, hogy egyesek úgy érezték, megint munkát osztottak számukra, vagy megint pénzt kell tenniük a közösbe" - magyarázta Kovács Vajda István. Hozzátette: augusztus 18-án, a kistérségek napján Sepsiszentgyörgyön a családi és gyermekprogramokra fektetik a hangsúlyt. "Több száz elszármazott sepsiszéki színészt, zenészt, írót és művészt hívtunk haza, és visszajelzéseik szerint többségük jelen is lesz" - közölte Kovács Vajda István.

Hozzátette, a városban művészkocsmákat működtetnek, ahol az érdeklődők színházi előadásokon, koncerteken, kiállításokon, író-olvasó találkozókon vehetnek részt, majd kötetlen beszélgetések alakulhatnak ki az itthoni és hazaérkező művészek közt. Az Erzsébet parkban családi vetélkedőket szerveznek, amikor a játékvezetők ismeretlen családokat ültetnek egymással szembe, így akár hosszú távú kapcsolatok, barátságok is kialakulhatnak.

Délelőtt gyermekelőadásokat, este könnyűzenei koncerteket tartanak a központi színpadon. A sepsiszéki rendezvények főszervezője szerint a Tamási Áron Színházzal szemben lévő hirdetőtáblára már a hétvégén felteszik az összes programot tartalmazó hatalmas plakátot, amely tartalmazza a rendezvények helyszíneinek térképét is.

 

Őrtüzekkel záruló találkozó

Az erdővidéki rendezvények szervezői a helyi értékek bemutatására készülnek. Demeter Zoltán, az erdővidéki szervező lapunknak beszámolt arról, hogy a térségben szintén változó a települések világtalálkozóhoz való viszonyulása. "A falvakon jól halad a szervezés, Baróton viszont kevésbé" - számolt be Demeter, aki szerint az Erdővidéken nem terveznek nagy szabadtéri ünnepséget, inkább kisebb és bensőségesebb rendezvényeket szerveznek majd. "Több száz elszármazott erdővidékit kerestünk fel, mindenki tud a világtalálkozóról, de sajnos kevesen jeleztek vissza" - mondta a szervező. A Kovászna központtal tartandó orbaiszéki rendezvények szervezőit lapzártánkig nem sikerült elérni.

"Felső-Háromszéken a települések a szekerek elkészítésével foglalkoznak, amelyeken majd az Óriáspince-tetőn elhelyezzük és bemutatjuk értékeinket" - közölte lapunk érdeklődésére Mágori István. A kézdiszéki rendezvények szervezője szerint a 14 község többsége pozitívan viszonyult a rendezvényhez, de 2-3 településen várhatóan semmilyen eseményt nem szerveznek.

"Vannak települések, ahol csak egy kis fogadással, teadélutánnal várják a hazaérkezőket, máshol szobrot avatnak, de helyenként utcabálokat is szerveznek" - sorolta Mágori István. Augusztus 18-án, a kistérségek napján Kézdivásárhely főterén kézművesvásárt, néptáncelőadásokat, hagyományos esküvői bemutatót és könnyűzenei koncerteket tartanak, 45 kézdiszéken lakó és onnan elszármazott képzőművész pedig közös tárlatot szervez.

"Javában szerveződik a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának záróakkordja: a már hagyományos perkői búcsú, az Erdélyi Ifjúsági Néptánc-találkozó és a TransylMánia együttes produkciója" - mesélte Mágori. Hozzáfűzte: a Perkőn már építik a színpadot, és zajlanak a TransylMánia produkciójában fellépő táncegyüttesek próbái is. Augusztus 20-án este 11 órától minden háromszéki településen kigyúlnak az őrtüzek, amelyek jelzik, hogy befejeződött a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója, de azt is, hogy a települések továbbra is hazavárják szülötteiket.

Kovács Zsolt, www.kronika.ro

Erdély Ma, 2007. augusztus 10

 

 

Háromszéki Magyarok Világtalálkozója - 2007. agusztus 17. péntek[h1] 

Az erdővidéki települések helyi napos programjai

 

BARÓT

 

10.00: Ökumenikus istentisztelet a baróti római katolikus templomban

11.00: Térzene a baróti Csala Kürtje fúvószenekar részvételével - helyszín: Diákdomb

11.30 - 16.00: BAKI sátor - kézműves foglalkozások, énektanítás és filmvetítés gyerekeknek

- helyszín: Diákdomb, szervező: Baróti Szent Adalbert Egyesület

16.00-20.00: a baróti Tanulók Klubjának programjai (karting bemutató, ruhakiállítás, rajzverseny, kézműves foglalkozások - bábkasírozás, fakanálbábú készítés, táncoktatás - polgári táncok) - helyszín: Tanulók Klubja

19.00:Könyvbemutató - Antal Jenő: Vadászemlékeim című kötet bemutatója - helyszín: Erdővidék Múzeuma

20.00: Retró buli - helyszín: Party Pub

 

Bibarcfalva

 

11.00: Ünnepi istentisztelet a bibarcfalvi református templomban

15:00: A Tiborcz & Faila Ifjúsági Egyesület által felépített játszótér ünnepélyes felavatása

16:00: Ügyességi versenyek gyerekek részére

20:00: Szeretetvendégség

21:00: Tábotűz

A rendezvények helyszíne a Barthalis Ferenc Általános iskola udvara.

 

Bodos

 

14.00: Ünnepi istentisztelet a bodosi református templomban

15.00: Ünnepi köszöntő, kórusművek

Író-olvasó találkozó Székely Dénessel, a Táncol a székely c. könyv írójával

Szülőföldem, Erdővidék rajzkiállítás

Szeretetvendégség

Helyszín: kultúrotthon

17.00: Népművészeti kiállítás

Megszólal a múlt - beszélgetés idős bodosi emberekkel

Helyszín: kántori lak

Hagyományos kürtőskalácssütés bemutatása

Sportrendezvények

Kézművesvásár - Dávid Alpár szabómester, Kovács Béla szíjgyártó

Lacikonyha, sörsátor, nosztalgia zene

Helyszín: kántori lak udvara

22.00: Tábortűz - helyszín: Vártető nevű dűlő

 

Felsőrákos

 

10.00: Ünnepi istentisztelet a felsőrákosi unitárius templomban, amelynek keretében szavalatok és egyházi énekek hangzanak el az egyházközség dalárdájának előadásában

12.00-14.00: Szülőföldem, Erdővidék - rajzverseny az iskolában

16.00-18.00: Kulturális műsor - helyszín: kultúrotthon

- Néptánc, verses összeállítás - óvodások

- Mici Mackó székely változata - I-IV. osztály

- Helyi néptáncrend - az Ifjúsági egylet Hajnalcsillag táncegyüttese előadásában

- Népdalcsokor a helyi Nőegylet előadásában

19.00-21.00: Sportvetélkedő a sportpályán

21.00: Tábortűz

 

Köpec

 

12.30: Térzene a Csala Kürtje fúvószenekar részvételével

13.00-15.00: Ünnepi istentisztelet a köpeci református templomban

- az egybegyűltek köszöntése

- rövid ismertetés a templom főhajójának építése 240. évfordulója alkalmából

- Erdővidéki magyar nyelvű oktatás: Múlt, jelen és jövendő - Dimény János, a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont igazgatója

- A magyar Szent Korona útja - Antal István ny. lelkipásztor

- Köpec címeres zászlójának felavatása

- ünnepi műsor

15.00: Koszorúzás az 1848-49-es szabadságharc és forradalom, valamint az I. és II. világháborús emlékhelyein, amelyet ünnepi műsor követ - helyszín: a falu központja

16.00: A Csala Kürtje fúvószenekar műsora a felekezeti iskola udvarán, amelyet estig tartó szabadtéri mulatság és esti tábortűz követ

 

Miklósvár

 

9.00: Fúvószenekar - ébresztés a faluban

11.00: Szentmise a miklósvári katolikus templomban

14.00: Kreatív program gyerekek számára

16.00: Kisiskolások és óvódások színdarabja és tánca

17.00: Szülőföldem, Erdővidék - gyermekrajz kiállítás

22.00: Tábortűz

A rendezvények helyszíne a Kálnoky kastély és udvara.

 

BARDOC

 

15.00: Istentisztelet a bardoci református templomban

15.40: Nyílt napok az iskolában

17.00: Minifoci a Cserei kertben

 

Erdőfüle

 

10.00: Ünnepi istentisztelet az erdőfülei református templomban

- ünnepi beszédek, műsor

11.30: "Az én szülőfalum" - rajzkiállítás, a nyertes rajzok díjazása - Helyszín: Templom utcai iskola

12.00: Mesemondó verseny Benedek Elek meséiből

- Helyszín: Templom utcai iskola

12.00-18.00: Kiállítás az erdőfülei fafaragók munkáiból - Helyszín: Templom utcai iskola

13.00-15.00: Játszóház: - népi gyermekjátékok és kézműves foglalkozások, sportversenyek

- Helyszín: Templom utcai iskola udvara

17.00: A dobói plébániatemplomnál és kápolnánál végzett ásatások eredményei: - meghívott Bordi Zsigmond Lóránd, régész

- Helyszín: Dobó (rossz idő esetén a művelődési ház kisterme)

18.00: Erdőfülei amatőr színjátszók találkozója - részletek vetítése különböző előadásokból

- Helyszín: Templom utcai iskola

18.00- 20.00: Mini foci - Erdőfülei futballisták találkozója (minden korosztály)

- Helyszín: Sportpálya

20.30: Tábortűz, nótaest - Helyszín: Sportpálya

 

Olasztelek

 

17.00: Ünnepi istentisztelet az olaszteleki református templomban

17.30: Kiállítás megnyitó és ünnepi műsor: a Szatmáron élő Gergely Ilona kézimunkáiból berendezett kiállítás megnyitása, közreműködik az olaszteleki Harmónia kórus - helyszín: a református egyház gyülekezeti terme

18.00: Olaszteleket, illetve a 2006-os év eseményeit bemutató multimédiás Kalendárium bemutatása - helyszín: a református egyház gyülekezeti házának emeleti terme

19.00: Szeretetvendégség

 

Székelyszáldobos

 

11.00: Ünnepi istentisztelet a székelyszáldobosi református templomban

12.00: Óvodások és kisiskolások ünnepi műsora a helyi művelődési házban (beköszöntő, hagyományos leánykérő, népdalcsokor, székely lakodalom, történelmi-irodalmi összeállítás, orgona hangverseny, rajzverseny)

17.00: Ügyességi versenyek a helyi sportpályán (minden korosztály)

18.00: Focimérkőzés: öregek v. fiatalok

20.00: Tábortűz, zene

 

VARGYAS 

 

10.00: Ünnepi istentisztelet és műsor a vargyasi unitárius templomban

12.00: Falulátogatás

14.00: Népművészeti kiállítás a kultúrotthonban

15.00: Szórakoztató műsorok a sportpályán

18.00: Nosztalgia délután a vargyasi könyvtárban

20.00: Ünnepi műsor a kultúrotthonban

 

NAGYAJTA

 

11.00: Istentisztelet a nagyajtai unitárius templomban.

Közreműködik a nagyajtai Gazdag Miklós Polgári Daloskör.

12.00: Találkozás a községből elszármazottakkal

- helyszín: a polgármesteri hivatal gyűlésterme

Térzene a középajtai fúvószenekarral - színhely: a község parkja

Kirakóvásár - színhely: a község parkja

Kiállítások:

- fűzött gyöngy, szőttes és nemez - helyszín: Kriza János ált. iskola és a park

- kórusemlékek, faragott művek - a kultúrotthon kisterme

14.00: A községi iskolások műsora - színhely: a kultúrotthon előtti tér

16.00: Virágornamentika Nagyajta és Erdővidék népi díszítőművészetében

- színhely: a nagyajtai Kriza János általános iskola

17.00: Mini foci: helyi csapatok részvételével - helyszín: iskolakert

Bográcsfőző verseny - helyszín: iskolakert

Tábortűz - helyszín: iskolakert

 

Középajta

 

10.00: Térzene a középajtai fúvószenekarral

11.00: Istentisztelet a középajtai református templomban

 

Az istentisztelet után a program Nagyajtán folytatódik!

 

BÖLÖN

 

17.00-18.00: Ökumenikus istentisztelet

18.00: A Parázs ifjúsági együttes és a helyi ökumenikus kórus előadása

18.30-20.00: A Kékvirág táncegyüttes előadása

Táncház

21.00: Bál

 

Minden rendezvény helyszíne: a helyi kultúrotthon!

 

NAGYBACON

 

8.30-10.00: Zenés ébresztő és toborzó a nagybaconi fúvószenekar közreműködésével

11.00-12.00: Ünnepi istentisztelet a nagybaconi református templomban

12.00-12.15: A rendezvény ünnepélyes megnyitója - helyszín: Művelődési Ház

12.15-13.30: Tudományos előadások a Művelődési Házban

- Veres Valér szociológus

- Nagy Botond történész

13.30: Szülőföldem, Erdővidék gyermekrajz kiállítás megnyitás a Művelődési Házban

16.00: Állandó néprajzi kiállítás megnyitása a Művelődési Ház pincetermében

16.30 - 21.00: Szabadtéri rendezvények a központi parkban

- térzene: nagybaconi fúvószenekar

- dalos-verses összeállítás: nagybaconi Őszi Csokor Nyugdíjas Klub

- egyéni előadók (népi- és modern zene, énekszámok)

- néptánc: nagybaconi Pásztortűz hagyományőrző néptánc együttes

- kézműves foglalkozások gyerekeknek

- sakk bajnokság

17.00: Mini foci bajnokság az iskola sportpályáján

21.00: Tábortűz a központi parkban

- szórakoztató műsorszámok egyéni és csoportos előadók közreműködésével

 

Kisbacon

 

10.00: Ünnepi istentisztelet a kisbaconi református templomban

11.15: Emlékplakett avatás Benedek Elek halálának 78. évfordulóján

- ünnepi műsor - helyszín: temető - az író sírjánál

12.00: Népművészeti kiállítás - helyszín: kultúrotthon

13.00: Közös ebéd (lacikonyha) - helyszín: régi papilak

14.00 - 16.00: Nyitott kapuk:

- Óvoda

- Benedek Elek I-IV. osztályos iskola

- Közbirtokosság irodája

- Bodvaj Ifjúsági Egyesület irodája

- Otthoni Beteggondozó Szolgálat irodája

16.00: Szülőföldem, Erdővidék rajzkiállítás megnyitója - helyszín: régi papilak

17.00: Sportrendezvények - helyszín: óvodakert

21.00: Tábortűz  - helyszín: óvodakert

 

Magyarhermány

 

11.00: Ünnepi istentisztelet a református templomban

12.00: Falulátogatás

16.00: Iskolások ünnepi műsora a kultúrotthonban

17.00: Szülőföldem, Erdővidék - rajzkiállítás az iskolában

18.00: Sportjátékok az iskolaudvaron

21.00: Tábortűz

 

Szárazajta

 

10,00: Köszöntő térzene - fúvószenekar

11,00: Ünnepi istentisztelet a református templomban, az  egybegyűltek köszöntése.

12,00: Emléktábla-avatás a falu központjában (testvértelepülésünk, Okány adománya)

13,00: Ünnepi műsor

14,00: Ebédszünet

16,00: Könyvbemutató - Mihály Gábor: Monológ a múltról című falumonográfiájának bemutatása - helyszín: faluháza

17,00: Szórakoztató sportjátékok az iskola udvarán

21,00: Tábortűz az iskolakertben - szórakoztató műsor - cigányzene (könnyűzene - okányi énekesek)

 

 

 

Erdővidéki Régiós Nap - Barót, 2007. augusztus 18. szombat

 

10.30 Toborzó a baróti Csala Kürtje fúvószenekarral.

11.00 Megnyitó

11.10-15.00 Bemutatkoznak Erdővidék községei (községenként 1-1 sátor)

(helyszín: a református templom előtti parkoló)

12.00-18.00 Kézműves vásár - az Erdővidéken fellelhető kézműves tevékenységek vásárral egybekötött ismertetése. A vásár keretében bemutatkoznak Erdővidék néptánc együttesei. (helyszín: a református egyház udvara)

13.00 "Szülőföldem Erdővidék" gyermekrajz kiállítás a falvakból beérkezett díjazott rajzokból. Megnyitó és díjkiosztás, amelyet gyermekzene koncert követ a Kelekótya együttes közreműködésével. (helyszín: Erdővidék Múzeumának udvara)

15.00 Erdővidéki származású képzőművészek közös tárlata

(helyszín: a református templom közösségi terme)

17.00 Erdővidék nagyjai - kiállítás megnyitó, illetve Kászoni Gáspár emléktáblájának leleplezése. A megnyitó keretében fellép a Kájoni Consort régizene együttes. (helyszín: Erdővidék Múzeuma)

18.00 Erdővidéki könyves emberek találkozója

(helyszín: unitárius templom)

18.00 Erdővidék sportélete régen és ma - erdővidéki sportemberek találkozója

(helyszín: Tanulók Klubja)

 

 

Szórakoztató és sportrendezvények:

 

6.00-12.00 Rika kupa - horgászverseny a Rika Sporthorgász Egyesület szervezésében. (helyszín: Pompaházi tó)

9.00-15.00 Asztalitenisz verseny minden korosztálynak. (helyszín: a régi sportterem)

10.00 Erdővidéki motorosok erdővidéki felvonulása, a Turul MC Erdővidék Egyesület szervezésében. Indulás 10.30-kor Barót központjából.

20.00 Retró buli (helyszín: a Fényes vendéglő nyári kertje)

21.00 Nótaest, táncház (helyszín: Torma vendéglő)

 

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!

 

 

Beharangozó

A keresztyén családvédelemről tartottak konferenciát a Szatmár megyei Hadadon, egyben felavatták a Degenfeld Egyházi, Oktatási és Kulturális Központot. A Harangszó augusztusi, 15. száma címoldalas tudósításban számol be az eseményről.

Augusztus elsejétől Fábián Tibor a kéthetente megjelenő református gyülekezeti lap felelős szerkesztője, aki Megújulunk! címmel vázolja terveit. A lapszámban több új, induló rovatot talál az olvasó (Hiszem és vallom, Tollvonás, Olvasólámpa, Tallózó, Firka, Hírvivő, Ország, világ). 

A Toldinagyfalui Református Missziói Központról eseményeiről Farkas Zsolt ír beszámolót, a feketeerdői templom alapkőletételéről Csomay Árpád tudósít. Miami-ba is kitekint a lap: Lukácsi Éva, az ottani gyülekezeti életet ismerteti.

A Harangszót, a református lelkészi hivatalokban lehet megrendelni.

Fábián Tibor

 

 

Nőszövetségi munkatársképző Illyefalván

Július 30-augusztus 3 között Illyefalván gyűlt össze 30 nőtestvér Erdély 16 egyházmegyéjéből. Bár a korunk 18-tól 70 évig terjedt, nagy melegség, szeretet és nyíltság  jellemezte az együttlétet. A déli érkezés, elszállásolás és finom ebéd után Gede Ildikó az Erdélyi Református Nőszövetség kerületi elnöknőjének áhítatával kezdődött együttlétünk, a Filippibeliekhez írott levél 4:4-7 versei alapján.

Tóth Anna lelkipásztornő, a LAM alapítvány munkatársképzőjének szervezője köszöntött minket és beszámolt ezekről a munkatársképzőkről, amelyeket évente kétszer, két képzési tömbben tartanak. Már volt Sepsi- és Hargita megye gyülekezeti vezetőinek. Ez alkalommal Az Erdélyi Református Nőszövetség kerületi és megyei vezetői gyűltek össze. Ezek a tanfolyamok szakmai tapasztalatokat adnak, megtanítanak arra, hogy összefogva, együtt dolgozva hogyan tudunk lángot gyújtani közösségeinkben.

Szilágyi Nagy Imola, a LAM alapítvány képviselője ismertette a 15 éve működő alapítvány célját és röviden a tevékenységét. Elsősorban mezőgazdászokat képeznek állattenyésztés, növénytermesztés agro-turisztika (gazdaasszony-képzés) területén, valamint mikrohiteleket nyújtanak gazdáknak. A gyakorlati képzést Svájcban mélyíthetik el a résztvevők. Oklevelet kapnak a három említett szakmában. Az oktatók szívesen mennek el közösségekhez is ismertetőket és tájékoztatást adni, esetleg rövid képzést is igényelt témákban.

A közös és kis csoportos ismerkedés, valamint a vacsora után Gede Ildikó elnöknő ismertette a Nőszövetség programját, amelyet márciusban állítottunk össze és felmértük mi az, ami megvalósult, mi az, ami nem halad előre. A Kárpát-medencei imanap anyagát az idén erdélyi lelkipásztornők állították össze Baczoni Szilárdka szovátai lelkipásztornő vezetésével. Ezt az anyagot fogjuk ismertetni Marosvásárhelyen, szeptember utolsó napjaiban a Kárpát-medencei Református Nőszövetségek vezetőivel, ennek alapján fog imádkozni december első vasárnapján minden református gyülekezet a magyar nép, egyházunk megmaradásáért. Megbeszéltük, hogy milyen ajándékot fogunk adni vendégeinknek és minden este ezt kézimunkáztuk.

A második napon közösségeinkre koncentráltunk. Ezt célozta Borsos Melinda áhítata is reggel. I.Kor.3:9-13 alapján mondta el Pál apostol gondolatait a munkatársról. Közösségeink megismerésére újból kis csoportokra bomlottunk, ahol bemutattuk a közösséget, amelyet képviselünk, majd szívecskére írtuk az örömünket, kézre a bánatunkat, amiért imádkoznunk kell közösségünkkel kapcsolatban. Az összesítésből kiderült, hogy közösségeinkkel kapcsolatban hiányoljuk a fiatalítást, bántanak a széthúzások, sértődések, konfliktusok. Támogatás hiányát érezzük némely helyeken a lelkipásztor vagy presbiterek részéről, érdektelenséget a gyülekezet részéről. Szenvedünk a munkatársak hiányától. Van, ahol nem alakult még Nőszövetség, és van, ahol üresnek érzik a kereteket, fesztivizmusba, önmaga-mutogatásba fulladónak a nőszövetségi munkát.

"A mostani idők más feladatok elé állítják a Nőszövetséget: eltávolodtak egymástól a nemzedékek és az egyháztól is. Korcsoportonként kell megtalálni az embereket és ajánlani számukra programokat, biztosítani Istennel átitatott közösségeket, ahol jól érzik magukat. A világ is végez szociális munkát, lehet ügyesebben jobban, mint mi, de mi keresztyén értékrendet adunk, a mi többletünk az istenhittel végzett közös munka. Feladatunk, hogy szerényen jelen legyünk az egyházban és felajánljuk a magunk szolgálatát a generációk egymásra találásában" - mondta Gede Ildikó elnöknő. Megbeszéltük, hogy mivel ünnepelhetnénk meg jövőre az Erdélyi Református Nőszövetség 80. jubileumát.

A második nap délutánján előadást hallottunk Bántalmazás a családban címmel Zoltáni Katalintól, aki Brassóban, a Reménység házában dolgozik program-koordinátorként. Csoportjukat 2 pszihológus és más szakemberek támogatják. Végeznek krízis intervenciót, lelki-jogi-szociális-orvosi tanácsadást, menhelyek létrehozását, kerek-asztal-beszélgetéseket, szakképzést erőszak megelőzésére. Beszélt az erőszak megjelenési formáiról, amelyek lehetnek: önértékelést romboló stílusú beszéd, kioktatás, lelki-testi-fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak. Honlapjuk a spero.women@homeophope.ro .

Dr. Kovács Zita Sepsiszentgyörgyről beszámolt az Árkoson működő kismama otthonról, életéről, fontosságáról, a kismamákkal való foglalkozás sajátosságairól. Hangsúlyozta, hogy az élet önmagában ajándék, függetlenül a teljesítménytől. Életnek számít a fogamzástól a halálig terjedő időszak. Ember nem avatkozhat be ebbe bűntelenül - Isten ajándéka, elhatározása minden élet. A házban legnagyobb kegyelem a megkeresztelt élet. Házukat a dévai Szent Ferenc alapítvány működteti két évig.

Székelyudvarhelyről jelentkezett a Mamo egyesület Bereczki Zsolt lelkipásztor és Bálint Zsófia szociális munkás személyében. 2001-től létezik magzatvédő mozgalmuk. Segítséget nyújtanak a krízisterhességben lévőknek, hogy dönthessenek az élet mellett és elkerülhessék az abortuszt. Prevenciós előadásokat, gyakorlati bemutatókat tartanak iskolákban, ingyenes terhességi tesztek felajánlásával beszélgetéseket kezdeményeznek kismamákkal. Kismama klubot működtetnek, ahol felkészítik a kismamákat a szülésre, szoptatásra. Internetes elérhetőségük a www.mamo.ro címen található.

A harmadik nap Baczoni Szilárdka lelkipásztor áhítatával kezdődött Ézsaiás 40:28-31 alapján. Akik az Úrban bíznak, azoknak erejük megújul - biztatott az ige.

Dr. Nagy Zsófia értékes előadást tartott a női szerepek történetéből "Elmúlt korok asszonyai" címmel. Utána a LAM alapítvány székhelyén bemutatta nekünk Orbán Miklós és Szilágyi Nagy Imola az eddig szervezett tanfolyamokat és az együttműködési lehetőségeket a LAM alapítvánnyal. Majd látogatást tettünk a Séra kúriában, ahol irodalmi múzeumot néztünk meg és a szabász műhely gyönyörű termékeit. Délután a BONUS PASTOR iszákosmentő alapítványt mutatta be nekünk Adorján Éva. Elmesélte milyen táborokat szerveznek és milyen munka folyik az ózdi terápiás központban. Evangéliumi központú munkát folytatnak, hogy megmentsék ebben a bio-pszio-szociális betegségben szenvedőket, de igazán segíteni csak azokon tudnak, akik maguk is szabadulni akarnak. Este nagy örömünkre Pap Márta főtiszteletű asszony is társult hozzánk, aki szolgálatból érkezett, a homorodi ifjúsági táborból.

Csütörtök reggel Ferenczi Annamária áhítata vezette be a munkánkat. Az I.Péter 4:8-12 alapján felolvasott igerész segítségével tárta elénk véleményét a Nőszövetség munkájáról. Elérkeztünk tanfolyamunk célját szolgáló közösség szervezés elméletéhez és gyakorlati módszereihez Tüzes Bölöni Ferenc lelkipásztor vezetésével. A közösség finom szövetű hálója pótolhatatlan a mai társadalomban - ezt most kezdjük érezni, amikor veszítjük el. A kis közösségek tudják megtartani a perifériára szorult egyéneket. A globalizáció olyan folyamatokkal állít szembe, amelyekre az egyén nem tud megoldást találni. Egyházaink szövetségei a közösségiséget hangsúlyozzák, ennek megerősítése azonban módszerek nélkül talál minket. Rendre ismertette a következő témákat - közösségi munka lehetőségei és feltételei, - a közösségfejlesztők munkálkodásának területei, - értékek és etika amelyek mentén megnyilvánul egy közösség, - a közösségfejlesztés módszerei. Együtt dolgoztuk ki a Nőszövetség fejlesztésének táblázatát kitöltve a következő négy oszlopot: Mi jó? Mi rossz? Mit változtatnál? Mit vállalsz? Kis csoportokban bontottuk tovább a rossz oszlopban megnevezett jelenségeket, addig válaszolva a miértekre, amíg már nem lehetett tovább bontani.

Augusztus harmadikán, az utolsó napon Tatár Anikó lelkipásztornő tartotta a reggeli áhítatot Lukács 10:38-42, Mária és Márta tanulságos története alapján.

Baczoni Szilárdka beszámolt a világ reformátusságáról és a Kárpát-medencei református egyházkerületek Nőszövetségeiről.

Végül körbe ültünk és megbeszéltük őszintén, hogy mit vinnénk magunkkal, és mit hagynánk ott, mi volt szép és tanulságos, mi fájt esetleg, mit lehetne legközelebb jobban szervezni. Gede Ildikó elnöknő elkérte a még bennünk rekedt ötleteket a nőszövetségi munkával kapcsolatban.

Főtiszteletű Kató Béla közénk ült a záró alkalmon és elmondta milyen gondolattal indult az illyefalvi konferencia központ. Ebből tanulhatunk és erőt meríthetünk, most, amikor az egyház visszakapta a bonyhai kastélyt, a Bethlen család adományaként. Ebben a kastélyban fog tevékenykedni a Nőszövetség, amely - most már eldőlt - Bethlen Kata alapítványként lesz bejegyezve. A restaurációs munkákra pályázni kell. Diakóniai tevékenységet és jó programokat kell majd ott létrehozni. A 100. zsoltár eléneklésével búcsúztunk egymástól.

Csáki Józsefné, az Erdélyi Református Nőszövetség kerületi jegyzője

 

 

A Dr. Aszalós János Emlékalapítvány pályázati felhívása

Az Alapítvány célkitűzése többirányú: az Erdélyi születésű Dr. Aszalós János (1901-1939) emlékének fenntartása, valamint egészségügyi, szoliciális és kulturális kezdeményezések anyagi-erkölcsi támogatása, a közvélemény figyelmének célirányítása Erdélyben. Az Alapítvány a fenti kezdeményezések létrehozását és működtetését azzal segíti elő, hogy a kezdeményezők, működtetők és közreműködők közül a legkiemelkedőbbeket egy pályázati rendszer útján díjban részesíti.

Pályázhatnak egészségügyi, szociális és kulturális jellegű szervezetek, amelyek:

- magánerőből, társadalmi összefogással jöttek létre

- legalább egy éve - igazolhatóan -, többnyire magánerőből működnek

- jelentős hiányt pótolnak, akár helyi szinten is

- kreativitással példát mutatnak

- eredményeik statisztikai adatokkal vagy más, ezekkel egyenértékű módon igazolhatóak

Dr. Aszalós János emlékére való tekintettel az Alapítvány az ilyen kezdeményezések elindítóit, vezetőit vagy kiemelkedő munkatársait díjazza. A díjazás évente egyszer történik. 2007.-ben az Alapítvány a pályázók közül 3- három- személy részére biztosít díjat.

Nem a nagyléptékű terveket és megvalósításokat, hanem az eredeti elgondolással, átlagon felüli nehézségek árán, áldozatos munkával létrehozott és működő kezdeményezések díjazását tűztük ki célul.

A pályázók a kezdeményezést 1-3. oldal terjedelemben ismertethetik, a kezdeményező, kivitelező vagy kiemelkedő munkatárs személyének, szolgálatának megjelölésével, valamint az azt igazoló, alátámasztó iratokkal. Tehát EGY SZEMÉLYT pályáztatunk.

A pályázatok beérkezési határideje: 2007. szeptember 15.

A pályázatokat a következő postai címre várjuk: Szász Zoltán. 540289 Marosvásárhely- Târgu Mureş, Szabadi út - str. Voinicenilor nr. 47. szám.

Tel: 0265-313.249 , 0745-317.747. E-mail: szasz.zoltan@yahoo.com.

A sikeresen pályázók díjazása: 2007. szeptember 30.-án lesz, 13. órakor a Marosvásárhely IV. Szabadi úti Református Egyházközség Dr. Juhász András Gyülekezeti központjában.

A Kuratórium által sikeresnek minősített pályázatok célszemélyeit előzőleg értesítjük.

 

Szeretettel hívjuk és várjuk az előző évek díjazottjait, akikről már megjelent egy gyűjteményes kötet.

 

Szász Zoltán református lelkipásztor

a Kuratórium Erdélyi képviselője

 

 

Énektanulás (11) - 436-os ének

 

A mai Németország keleti részén, Szászországban van egy érdekes nevű városka: Herrnhut - magyarul: az Úr oltalma. A város nem véletlenül kapta és viseli ma is büszkén ezt az érdekes nevet, hiszen valóban az Úr oltalmát élték át, tapasztalták meg úgy 280 évvel ezelőtt hitükért üldözött emberek, amikor az ottani gróf oltalmába fogadta az Úr nevéért üldözötteket.

Az akkori falut 1722-ben cseh-morva menekültek alapították, és ez a név jutott eszükbe: az Úr oltalma. Furcsa falunévnek tekinthető, de négy évtized múlva (1764-ben) valami hasonló jutott eszükbe a madéfalvi veszedelemben megmenekült, elcsángált székelyeknek is, amikor megalapították Bukovinában az öt falut: Istensegíts, Fogadjisten, Andrásfalva, Hadikfalva, Józseffalva.

Herrnhutról, "Az Úr oltalma" nevű városkáról vallásos embernek általában két dolog jut eszébe. Először az ún. Losungen, amely már a 277-ik kiadást is megérte, és a világ egyik legelterjedtebb bibliaolvasó kalauza. Évente mintegy kétmillió példányban adják ki, több mint ötven nyelven, köztük magyarul is (Útmutató néven). Ezt a bibliaolvasó kalauzt úgy állítják össze, hogy egy urnából minden napra kihúznak egy ószövetségi verset, és teológusok keresnek hozzá újszövetségi megfelelőt. Az utóbbi időben minden hétre, hónapra, sőt az évre is választanak ki egy-egy bibliai verset, már tudjuk a 2008-as esztendő igéjét: "mert én élek, és ti is élni fogtok" (Jn 14,19).

Másodszor Nikolaus Ludwig Zinzendorf gróf neve tűnik fel, aki saját birtokát adta át a hitük megtartásáért vándorutat vállalt cseh és morva üldözötteknek. Ezen a birtokon építették fel érdekes templomukat, amely kör alakú, hogy senki se érezze magát előkellőbb helyen másnál. A templom mai napig tiszta fehér színű, csak éppen középen álló úrasztalát terítették le zöld abrosszal, hiszen Isten előtt mindnyájan egyformán bűnösök vagyunk, de Jézus kegyelme egyaránt fehérré moshat minket (1974-ig, amikor ott jártam, így volt). Feljegyzések szerint e mélyen vallásos német grófnak rendkívüli munkabírása volt: életének hatvan éve alatt (1700-1760) száznyolc könyvet írt és mintegy kétezer vallásos éneket. Az új énekeskönyvben többször is olvashatjuk Zinzendorf gróf nevét (436-os, 477-es énekek).

 

Marosvásárhely, 2007 augusztus 5-én

Ötvös József

 

 

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET - PÜSPÖKI HIVATAL - KOLOZSVÁR

400079 Cluj Napoca, str. Brătianu nr. 51-53, Tel/Fax: +40-264-597472

E-mail: puspokihivatal@reformatus.ro

Ikt.sz.: 341-2007.

 

Nyilatkozat

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület Elnöksége megelégedéssel veszi tudomásul, hogy első felháborodása után, az RMDSZ csúcsvezetősége belátta, hogy kirekesztő politizálása nem vezet eredményre, s a megbékélés és az egységkeresés útját választotta, s bár kissé megkésve, de még időben magáévá tette egyházkerületünk tisztségviselőinek javaslatát az EU-s választásokra nézve. Ezzel nemcsak azt tette lehetővé, hogy az erdélyi magyar közélet két fontos szereplője, Markó Béla és Tőkés László találkozhasson egymással, de lehetőséget teremtett arra is, hogy a mögöttük lévő politikai szerveződések is érdemi tárgyalásokat kezdjenek az egység megőrzése érdekében.

Az EREK Elnöksége fontosnak tartja a közélet megtisztulását, valamint a politikai érdekképviselet megújulását, az összefogáson, a kölcsönös bizalmon és a magyar szolidaritáson alapuló politikai gyakorlatot, éppen ezért üdvözli az EMNT és SZNT vezetőinek ez irányú törekvéseit összegző "Párbeszéd az erdélyi magyar képviselet megtisztulásáért és megújulásáért" címet viselő dokumentumát. Ugyanakkor fontosnak tartja az RMDSZ képviselői által a "Közös nemzeti célokért" című anyagban megfogalmazottakat is és reményét fejezi ki, hogy a kolozsvári csúcstalálkozón elfogadott tárgyalási menetrend során megteremtődnek a közös politikai fellépés feltételei nemzeti közösségünk érdekeinek képviseletében.

Az EREK Elnöksége és testületei a jövőben is következetesen támogatni fognak minden olyan közéleti lépést, amely az erdélyi magyarság érdekében történő egységes fellépést szorgalmazza.

 

Kolozsvár, 2007.08.03

 

Pap Géza                                            Tonk István

püspök                                                főgondnok

 

 

Könyvespolc

 

 

Siess segítségemre

 

 

Ár: 2 lej

 

 

Nincs már szívem félelmére

 

 

Ár: 4,50 lej

 

 

A halál árnyéka völgyében

 

 

Ár: 2,50 lej 

 

 

A fenti könyvek mindegyike, megvásárolható és megrendelhető, egyházkerületünk Iratterjesztésénél és egyházkerületünk Biblos könyvesboltjában is.

 

Veres Miklós iratterjesztő

Tel. 0264-592453, 114 mellék

Cím: 400079 Cluj Napoca, str. I. C. Bratianu nr. 51-53

e-mail: iratterjesztes@reformatus.ro

         veresmiklos@reformatus.ro

           konyvesbolt@reformatus.ro

Yahoo messenger: mickeyver

Skype: veresmiki1974

 

 

Tallózó

 

 

Vasárnapig zajlik az EMI-tábor Gyergyóban

 

 

Az önrendelkezés témakörét járják körül a hazai és magyarországi előadók csütörtökön Gyergyószentmiklóson a szerdán rajtolt, az Erdélyi Magyar Ifjak és az Egyesült Magyar Ifjúság által harmadszor megszervezett EMI-táborban.

 

Tóth Norbert jogi szakértő A külső és belső önrendelkezés nemzetközi jogi kérdései, Asztalos Lajos közíró pedig A spanyolországi területi önkormányzatok címmel tartott előadást, amelyben főként a baszkföldi példa kapott hangsúlyt.

A bizonytalan időjárás nem szegte kedvét a táborozni vágyóknak: szerda délután több mint hétszázan érkeztek, csütörtökön pedig számuk tovább gyarapodott. Két-három éves gyermekkel vagy negyvenes-ötvenes éveiben járó táborozóval egyaránt lehet találkozni a helyszínen. A szerda esti Pokolgép-koncerten rockerek hada özönlötte el a Négyes Motel területét, számuk jócskán meghaladta az ezret.

A nyolcvanas évek elején megalakult együttesben nem kellett csalódniuk a rajongóknak, unplugged koncertjükkel fergeteges hangulatot teremtettek. A magyarországi együttes tagjainak azért kellett szinte kivétel nélkül akusztikus hangszereken játszaniuk, illetve ülve koncertezniük, mivel Czébely Csaba dobos pár nappal korábban eltörte jobb kezét.

Felmerült, hogy lemondják a gyergyói fellépést, ám végül úgy határoztak, színpadra lépnek, s a rajongók körében Csabiként ismert dobos fél kézzel üti majd a dobokat. A hangzáson ez mit sem rontott, sőt - amint a zenészek is megjegyezték - sokkal közvetlenebb kapcsolatot sikerült kialakítani a tomboló közönséggel. Az összesereglett rockerek végig együtt énekelték az előadókkal a többnyire régi nagy slágerekből álló koncertet, amelyen A jel, Pokoli színjáték, Éjféli harang, A háború gyermeke, Itt és most vagy a Hol van a szó is elhangzott.

A különböző társadalmi, politikai témákat körüljáró, komoly előadások mellett változatos programok közül választhatnak az érdeklődők. Valamennyi napon lehet bort kóstolni, kézműves-foglalkozásokon próbálgathatják kézügyességüket a táborozók, lehet lovagolni, önvédelmi edzéseken részt venni.

 

Hétvégi programajánló

A pénteki előadások sorát Illésfalvi Péter hadtörténész Magyar katonai hőstettek a II. világháborúban című előadása nyitja meg, majd a Tisztiként ismert Gergely István csíksomlyói plébános Magyar prófétai sors Erdélyben címmel értekezik. Önrendelkezési jogról és a székelyföldi autonómiatörekvések nemzetközi vetületeiről Eva Maria Barki nemzetközi jogász, Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke és Árus Zsolt, a Magyar Polgári Szövetség gyergyószéki elnöke tart előadást.

Este a csíkszeredai Role együttes, majd a budapesti Romantikus Erőszak koncertezik. Szombaton Az erdélyi magyarság érdekérvényesítési esélyei az Európai Parlamentben címmel Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével, Toró T. Tibor parlamenti képviselővel, Szilágyi Zsolt EMNT-alelnökkel beszélget Sógor Csaba szenátor.

Délután Az önálló állami magyar egyetem létrehozásának esélyei és gáncsai 2007-ben címmel Hantz Péter fizikus, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke; Kovács Lehel informatikus, a BKB alelnöke és Szép Sándor, a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorhelyettese értekezik. Este a komáromi Magyarock Dalszínház és a budapesti Ismerős Arcok zenél.

 

A vasárnapi program ökumenikus istentisztelettel indul. Délután Az erdélyi ifjúságpolitika korszakairól tartanak kerekasztal-beszélgetést, este a kolozsvári Knock Out, majd a baróti TransylMania szórakoztatja a nagyérdeműt.

www.kronika.ro

Erdély Ma, 2007. augusztus 10

 

 

Régi-új címere van a megyének

 

 

A Román Heraldikai Társaság jónak találta, a kormány keddi ülésén elfogadta Kovászna megye címerét.

Háromszék történelmi címerét Szekeres Attila rajzolta újra. Ez volt a királyi Romániában is a megye jelképe, mégis, most igen hosszú utat kellett bejárni, míg elfogadták - mondta Demeter János, a megyei tanács elnöke. A helyi politikusok egy része sokat gáncsoskodott, holott a címerek általában nem etnikai jeleket tartalmaznak, hanem emberi és közösségi karaktereket jelenítenek meg. Ez a címer ennek az elvárásnak minden szempontból megfelel. A heraldikusok is szépnek és a szakma szabályainak megfelelőnek találták a munkát.

Háromszék, 2007-08-10

 

 

Falunap Nagyadorjánban

Szeptember elsején tartják meg idén a Nagyadorjáni Falunapot, amelyet a helybeli református egyházközség - Kiss Csaba lelkipásztor - és Csalóka Zoltán, a Küküllői Egyházmegye esperese közösen szerveznek. A falutalálkozó idehirdetéssel kezdődik, amelyen a falu szülöttei, id. Balogh Károly és Domján László hirdet igét. A falutalálkozóra minden elszármazottat szeretettel várnak.

Népújság, 2007-08-10

 

 

Alkotótábor Erdőcsinádon

A jövő héten ismét művészvendégeket vár Erdőcsinád. A Csanád alkotótábor, amely az idén is a hagyományőrzés jegyében gyarapítja gazdagodó műgyűjteményét, augusztus 16. és 26. között tizenöt képzőművész jelenlétére számíthat - tudtuk meg a művészeti táborvezetőtől, Miholcsa József szobrásztól. Rendszeresen visszajáró és a helybeli művésztelepet először megismerő festők, szobrászok egyaránt dolgoznak majd e tíz napon a tábornak otthont adó református egyház ifjúsági központjában. Az itt születő munkákból, melyeket eddig minden alkalommal az ihlető rokontematika és az azonos élmények ellenére figyelemre méltó műfaji és stílusbeli változatosság jellemzett, a tábor zárultával közös kiállítást rendeznek. Ennek helyéről és időpontjáról a következőkben tájékoztatjuk olvasóinkat. Ami már most tudható: augusztus 20-án Erdőcsinádon felavatják a névadó nagy előd, Csanád mellszobrát, Miholcsa József újabb műkő alkotását.

Népújság, 2007-08-10

 

 

Darázsfészekbe nyúlt az államfő?

Basescu szerint idegen nyelvként kellene tanítani a románt a magyar gyerekeknek

Sajátos rendszert kell bevezetni a romániai magyar gyerekek számára abban az értelemben, hogy a román nyelvet idegen nyelvként oktassák nekik - nyilatkozta Traian Basescu szerdán Kovásznán.

A Mediafax hírügynökség szerint Basescu elmondta: a helyi lakosokkal folytatott beszélgetésből kiderült, hogy főként a román nyelv oktatásának a módszerével elégedetlenek. Egyrészt azt sérelmezték, hogy Székelyföldön a román nyelvtanárok között túl sok a helyettesítő pedagógus, másrészt pedig azt, hogy gyerekeiket pont úgy kezelik a román nyelvórákon, mint a román anyanyelvűeket, ami miatt nehezen sajátítják el az állam nyelvét.

Basescu szerint a sajátos rendszert legalább az elemi iskolában kellene alkalmazni, hogy a magyar családokból származó diákoknak könnyebb legyen a román megtanulása.

"Világos, hogy nem lehet úgy tanítani egy romániai magyar gyereket, mint egy olyan társát, aki otthon hét évig románul beszélt" - mondta Basescu, aki szerint a románnyelv-tanárnak mind a román, mind a magyar nyelvet ismernie kell.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már a rendszerváltás óta szorgalmazza ennek a nyelvoktatási formának a meghonosítását - mindmáig sikertelenül. Nyelvészek szerint ez a különbségtétel elősegítené, hogy a Székelyföldön élő magyar gyerekek is jobban megtanulják a románt, ami esélyegyenlőséget biztosítana számukra a különböző iskolai vizsgákon.

Basescu kifejtette véleményét a közvetlen beruházásokról is, amelyek Kovászna megyében rendkívül alacsonyak. Szerinte egyrészt a fejletlen infrastruktúra, másrészt pedig az távolítja el a befektetőket, hogy kialakult az a benyomás, miszerint etnikai viták törhetnek ki a megyében.

Népújság, 2007-08-10

 

 

Világtalálkozó a 450. évforduló tiszteletére

Református Kollégium - Bolyai Farkas Főgimnázium

1557-2007 - a marosvásárhelyi Református Kollégium fennállásának 450. évfordulójára háromnapos ünnepséggel emlékeznek meg a kollégium és a Bolyai Farkas Főgimnázium volt és jelenlegi diákjai az augusztus 24., 25., 26-án tartandó V. világtalálkozón. Olyan kerek évforduló ez, amelyhez hasonlóra csak 50 év múlva lesz alkalma azoknak a nemzedékeknek, akik az iskola fennállásának fél évezredes múltját ünnepelhetik majd.

Az Öregdiákok Baráti Köre, a Református Kollégium és Bolyai Farkas Főgimnázium vezetősége által elképzelt világtalálkozó programja hosszas alakítás, módosítás után mára már körvonalazódott - tudtuk meg Székely Emese igazgatónőtől, Horváth Gabriella aligazgatónőtől és Kirsch Attilától, a baráti kör elnökétől. A felvetésre, miszerint a szervezőket azzal vádolják, hogy nem népszerűsítették kellőképpen a találkozót, elmondták, hogy a napi teendők tömkelegében lehet, hogy nem szenteltek elég teret a rendezvény népszerűsítésének, de azzal nem érthetnek egyet, hogy agyonhallgatták volna az eseményt. Hozzátették, hogy köszönettel tartoznak a bolyainet honlap szerkesztőinek, akik által a világhálóról minden érdeklődő tudomást szerezhetett a találkozóról, amit a folyamatosan frissített honlap kapcsán érkezett visszajelzések igazoltak. A baráti kör vezetősége részt vett az idei érettségi találkozókon is, ahol meghívták a volt diákokat, s a Félsziget fesztiválon a népszerűsítést célzó vetélkedőket szerveztek a Civil Falu keretében. Ezenkívül nem utasítottak el egyetlen volt diákot sem, aki felkereste az iskolát és felajánlotta a segítségét. Bereczki Gábor 1970-ben végzett öregdiák például vállalta a Vásárhelyről elszármazott Deák Gyula lantművész fellépésének megszervezését, s annak minden költségét is.

Kérdésünkre, hogy melyik lesz a legfontosabb momentuma a rendezvénynek, elmondták, hogy augusztus 24-én, pénteken délelőtt helyezik vissza a Református Kollégium egykori címerét az iskola homlokzatára, amelynek központi és helyi engedélyeztetése rendkívül hosszú és körülményes folyamat volt, egy egész csapat több hónapos munkájának az eredménye.

A háromnapos rendezvény során jeles előadókat hallgathatnak meg az érdeklődők (Benkő Samu, Demján Sándor, Bálint József, Sebestyén Mihály, Weszely Tibor, Oláh Anna, Gajzágó Mária, Oláh Gál Róbert, Kató Levente), volt diákok mondanak beszédeket a különböző eseményeken, hisz kiállítások és könyvbemutatók helyszíne is lesz az iskola, s első alkalommal lehet megtekinteni az összes tablót, ami az idők során készült, s amelyeket nyomtatásban is szeretnének megörökíteni. A programból nem hiányoznak a kerekasztal-megbeszélések, viták sem, s az egykori tanárokra való megemlékezés. Lehetőség nyílik osztálytalálkozók szervezésére, s aki pénteken régi, érdekes képeket visz magával, azokat szombaton az e célra kijelölt teremben folyamatosan vetíteni fogják.

A komolyzene és a könnyűzene is szerepel a rendezvény programjában, a Teleki Tékában nyílt kiállítás megnyitóját követően a Kővirág zenél, pénteken és szombaton az iskola udvarán könnyűzenekoncerten (Kip Projekt, Téglagyári Megálló, After Midnight, Hot Jazz Band), a konviktusban pedig Koszorús Kálmán és zenekara társaságában nótaesten szórakozhatnak a résztvevők.

Vasárnap a Vártemplomban az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke tart istentisztelet.

A találkozóra valamennyi volt diákot várnak (azokat is, akik még nem tartják igazi "öregdiáknak" magukat), továbbá minden érdeklődőt, akik valamilyen formában kötődnek az iskolához - hangsúlyozták a szervezők.

(bodolai), Népújság, 2007-08-10

 

 

Születésnap Teleken

 

 

Pontosabban Orbaiteleken - ez a régi Orbaiszék egyetlen települése, mely a szék nevét őrzi. Ha igazuk van a történészeknek, akkor az orbai név a Maros-völgyi Szászorbótól ered, ahol egy vagy több kemény telet tölthetett el a magyar királyok által a haza határainak őrzése céljából kiparancsolt székely népcsoport, mely a mai Kovászna környékén telepedett le. Méltán büszkék az orbai névre a telekiek, már csak azért is, mert ez a zömében kálvinista faluközösség a rendszerváltás óta a Kézdi-orbai Református Egyházmegyéhez tartozik.

 

Születésnapra hívták a riportert a faluba, Zakariás Imre nyugalmazott tanító és segítőtársai elkészítették Orbaitelek falutörténetét, a 120 oldalas monográfiát. De nem tehettük, hogy ne pillantsunk rá Orbaitelek hétköznapi gondjaira, annál is inkább, mert látogatásunk idején épp ide várták a mezőföldi Postaút szemügyre vételére a megyevezetőket.

Cenzúra Teleken? Könyv a falubeliek pénzén!

Egy kevésbé ismert háromszéki falu monográfiájának megjelenése méltán megérdemli a születésnap elnevezést. Zakariás Imre tanító örömmel mondta, hogy a 90 példányban megjelent - fehér-fekete és színes képekkel illusztrált - monográfiát a teleki előfizetők pénzéből adták ki a sepsiszentgyörgyi Digital Print Köntés cég jóvoltából.

- Nem törekedhettem teljességre - mondta -, mert nem volt alkalmam csak a helybeli egyházközség és az iskola irattárát áttekinteni, no meg az általam ismert irodalmat. Így is saját jegyzeteimet, a faluban gyűjtött dokumentációs anyagot sikerült nyomdafesték által megmenteni az utókor számára. Hálás vagyok, és örvendek, megtiszteltető számomra, hogy a kiadás költségeit szülőfalum népe a mai pénzhiányos időben volt szíves összekovácsolni. A könyv összeállítása, szerkesztése, a fényképanyag egy részének szerzője Jakab Árpád református énekvezér, Bencze Bulcsú helybeli lelkipásztorunk és Józsa Ferenc megyebírónk oroszlánrészt vállalt a munkában. A szöveget szüleim - Zakariás Ignác és Hatházi Ida - emlékének ajánlottam, s az előszót a Magyarországon élő pszichológus lányom, Zakariás Veronika írta.

A kiadványt olvasva szembeötlő az eredetiség, a szövegíró sajátos nyelvezete, gondolkodásmódja és néhány olyan fejezet, mely sajnos, nem minden, magát monográfiának nevező falufüzet része: a mezőgazdasági termények termesztésének részletes és sajátos leírása, a régi teleki népi építkezés, a falusi ipar, a jeles családok - köztük a Horváth família - ismertetése, történeti-demográfiai statisztika, a maréknyi teleki roma bemutatása. Az is érdeme a kiadványnak, hogy feleletet ad jó néhány kevésbé ismert olyan helyi kérdésre, mint a Mezőföld mélyéből feltörő szénsavas vizek, a faluban elhalt 1848-as Mara Gábor honvéd őrnagy halálának körülményei, étkezési szokások stb. A szerző 49 olyan teleki születésű személyt sorol fel, aki felsőbb oktatási intézetekben végzett, s munkássága, képesítése a telekiek dicséretére válik. Kevés olyan monográfiát olvashatunk manapság, melyben a szerző vállalja a kegyetlen igazmondást, és rátapint olyan kényes kérdésekre, mint az interbellum idején bevezetett kötelező román nyelvű oktatás, az erőszakos kollektivizálás körülményei, mint a magánvagyon átka, a falu egykor közösen szerzett szövetkezeti vagyonának magánosítása, az eerseli holland testvérgyülekezet adományozta mezőgazdasági gépek magánkézbe juttatása.

Miért Telek a világ közepe?

Több mint másfél évszázad távlatából él itt ez a szólásmondás, aminek kevesen tudják, hogy nem hencegés, nem rege, hanem történelmi valóság az alapja. Erről Zakariás tanító úr így ír: "A Teleki Horváth család több tagja szerzett érdemeket az 1848-49-es szabadságharcban. Horváth Miklós főhadnagy a híres piski csatában esett el, Horváth Ignác honvédezredes az aldobolyi hídnál sebesült meg, ifj. Horváth Károly mint tanuló és nemzetőrtiszt Kossuth-huszárként harcolt, és 1854-ben mint székely vértanú halt meg. Horváth Gyula ifjúként 1860-ban tagja volt az olasz szabadságharcos légiónak, melynek vezére, Gribaldi kitüntette." Miután név szerint megemlékezik Orbaitelek nyolc negyvennyolcas hősi halottjáról és huszonhét olyan személyről, aki hazatért a harcmezőről, s mint szabadságharcos a Rikán Belüli Honvéd Egylet tagjaként halt meg, leírja az 1854-es Makk-féle mozgalmat, annak tragikus kimenetelű végét, a Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön bitófán kivégzett vértanúk történetét. "Teleki Horváth Károly érdeme - írja -, hogy az orbaiteleki kúriát az emigráló negyvennyolcasok rejtekhelyévé, az emigráció emlékhelyévé és a szabadságharc utolsó lobbanásaként ismert és vérbe fojtott Makk-féle szabadságharcos mozgalom egyik központjává tette. Így lett (volt!) - a település, Telek - a szólásmondás alapjaként - a világ közepe!"

- Mi lesz a sorsa a ma már veszélyesen omladozó, de magánkézben lévő Horváth-kúriának mint emlékhelynek a sorsa? - boncolgattuk Teleken a kérdést.

A helybeliek és a bará­tosi polgármester, Kerestély Csaba szerint sem az önkormányzatnak, sem a faluközösségnek nincsen annyi pénze, hogy azt megvásárolja, és saját céljaira hasznosítsa. A dolgon azonban gondolkozni is lehetne, mert nem is az olyan távoli, szintén orbaiszéki Zabola önkormányzata tudott annyi pénzt összekovácsolni, hogy Szé­kelytamásfalva számára, nem kis összegért, megvásárolta az örököstől az egykori Thúry-kastélyt! Mégis: a falu nem feledkezett meg a szomorú végzetű Horváth Károlyról, nem messze a kúriától, a falu szívében emlékkopját állítottak számára (Kovács János kovásznai faragómester munkája). Ki merné állítani, hogy az Orbaitelek falutörténete című könyv nem érdemelne meg egy nyilvános könyvbemutatót otthon, a községközpontban, avagy éppen Kovásznán vagy Kézdivásárhelyen? Most azonban pillantsunk rá a teleki disputára.

Rendhagyó tanácskozás, ígéret pénzalapra

A Postaút rendkívül fontos a Feketeügy síkján elterülő települések lakói számára. Szinte kifejezést sem talál a riporter arra, hogy miként lehet - mondjuk - személygépkocsival Telekről Szörcsére, avagy Székelytamásfalvára jutni. Meggyőző lehetett bizonyára a megyevezetők - Demeter János és Vajda Lajos - helyszíni látogatása, miként azt ők maguk is elmondták. A közös megbeszélésre a teleki iskolában került sor.

- Már tavalytól az a gyakorlat, hogy előnyben részesítjük azoknak a falusi utaknak a feljavítását, melyek elszigetelt településeket kötnek össze a medence központján áthaladó műutakkal, vasútvonallal - nyilatkozta a megyei tanács alelnöke. - A barátosi tanács hatszázmillió régi lejjel maradt adósa annak a cégnek, mely a Telek felé tartó út javítását megkezdte. Mától kiutaltuk ezt az összeget, és a Waldek Kft., amellyel felvettük a kapcsolatot, megígérte, hogy azonnal folytatja a bekötőút korszerűsítését.

- Majdnem ilyen fontos számunkra a Cófalva felé tartó útszakasz kijavítása is - mondta Fazakas András és Csiki András tanácstag, aki Orbaiteleket képviseli a barátosi községvezetésben -, mert ha ez a két útszakasz járható lenne, bizonyára a kovásznai Ecosil-járat is bejönne Telekre, és Cófalva felé, körjárat formájában, kijuthatna a műútra, mi pedig így hamarabb meg tudnánk közelíteni hivatalos ügyeink rendezése céljából a megyeközpontot. Szinte hihetetlen, hogy már van annak tíz esztendeje is, hogy ebbe a faluba az utak minősége miatt nem jön be egy menetrend szerinti autóbuszjárat sem!

Megugrott a demográfiai mutató

Nemcsak a járatok szükségessége követeli ezt a szolgáltatást, nemcsak az, hogy a XXI. században vagyunk, hanem - s szerintünk is ez a legfontosabb - Orbaitelek természetes szaporulata, az iskoláskorú gyereksereg létszámbeli növekedése, ugyanis innen naponta iskolabusz szállítja a falu öt-nyolc osztályos tanulóit a barátosi Bibó József Általános Iskolába. Vitán felüli, hogy jó márkájú iskolabuszokat Isten előtti vétek hullámvasúthoz hasonló útszakaszon járatni naponta többször!

A teleki tanácskozáson az is elhangzott, hogy sürgősen bővíteni kell a helybeli Horváth Károly elemi iskola épületét, ugyanis nemcsak az iskolás-, hanem az óvodáskorú gyerekek száma is megnövekedett.

- Milyen szakaszba jutott az épület bővítése? - kérdeztük Beder Győzőt, a barátosi központi iskola igazgató-tanárát és Kerestély Csaba polgármestert.

- A régi épület 1908-ban épült, és 1964-ben bővítették. Az elképzelések szerint erre emeletet kell felhúzni - válaszolták -, ugyanis a jelenlegi helyzet tarthatatlan. Osztályteremmé kellett alakítanunk - mondta az igazgató - a holland segélycsoport által berendezett tornatermet, s egy másik régi osztálytermet pedig ideiglenesen kettéválasztottunk, s ott oktat két óvónő négy csoportot. Ez alkalommal felújítják a régi épületeket is, ahol egyébként ugyancsak holland segítséggel már működik a központi fűtés. Orbaiteleket teljében kapja a télen itt uralkodó helyi szél, a Nemere, de az ez évi tűzifánk már a helyén van.

- Az iskola bővítési költségeire pályázott a tanfelügyelőség 3,7 milliárd régi lejt, de még nincs meg a pénzalap. Mi, az önkormányzat, megrendeltük, és helyi költségvetésből kifizetjük a dokumentációt, amit Brassóban készítenek - egészítette ki a polgármester.

Székely pityóka a Dnyeszter mentére

Orbaiteleket is sújtotta az idei aszály. Pityókája most annak van, az tud valamennyi pénzt kicsikarni belőle, aki korait vetett, és nagyon hamar a földbe tette. Ott láttuk a falu központjában a kisinyovi (moldovai) teherkocsit: ajánlotta, hogy 7000 régi lejben fizeti, és viszi is a korai pityókát. "Az értekezéssel nincs baj - mondták a telekiek -, jól megértjük egymást, mert azok is apanyelven beszélnek, mint a hazai románok! Az anyanyelv az más, az a miénk, az a magyar!"

Elmondták, hogy megtört a jég: megkezdték a mezei utak, az utcák burkolatának feljavítását. Jutott valamennyi törmelék a Depsőbe és a Belső utcába. Hatházi Lajos tanácstag jelezte, hogy kellene még töltés a Halom, Cófalva és a Nád felé. A polgármester megígérte, hogy hamarosan megerősítik a Feketeügyön áthajló hidat, s hogy ez alkalommal megújul a Postaútnak az a szakasza is, mely a falu és az Ér hídja között húzódik, miként azt sem zárta ki, hogy a nagyborosnyói polgármesterrel, Bartha Lászlóval közösen megpróbálnak javítani a Cófalva felé tartó útszakaszon. Se szeri, se száma a teleki óhajoknak: hogy aszfalt kellene a falu között, hogy járda "piskótakövekből", több legelő a jószágnak, saját autóbusz, ha kirándulásra fordul a kedvük. De van még egy, ami, még ha álom, akkor is jól hangzik: kánikulában friss borvíz! Az lenne az igazi a mezőt munkáló embernek. Tudott dolog ugyanis, hogy Telek altalajában is megtalálható a Kovászna-típusú szénsavas savanyúvíz, csak éppen a felszínre kellene hozni. A helybeli téesz udvarán meg is találták, s a Feketeügy medrének szélén több természetes feltörés is van. A barátosi tanács áldozna két fúrásra: a barátosi vasúti megálló közelében és Orbaiteleken.

- Még csak álom, nem valóság, de álomnak is szép - jelezték búcsúzáskor.

Kisgyörgy Zoltán, Háromszék, 2007-08-07

 

 

Múltidéző - Volt hadifoglyok erdélyi körúton

Örömmel vállaltam el Tarczai Béla úrnak, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete titkárának kérését, hogy elkalauzoljam a környéken azt a tizenegy tagú miskolci csoportot, amely háromnapos erdélyi körútjuk során a vidék nevezetességeivel akartak megismerkedni, valamint felkeresni olyan temetőket, illetve síremlékeket, ahol a második világháborúban elesett magyar katonák nyugszanak.

Első nap a vendégek Körösfő és református templomának történetével, valamint a Kalotaszeg határában 1849. július 6-án több mint négyszázad magával elesett szabadságharcos, Vasvári Pál honvéd őrnagy életével és halálának körülményeivel ismerkedhettek meg. Délután városnéző buszkirándulást tettek Kolozsváron, ahol megtekintették a Szent Mihály-templomot, Mátyás király szülőházát, a Főtéren található Mátyás-szoborcsoportot, de Avram Iancu otromba Bocskai-téri szobrát is.

Másnap Pataky József, a Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság elnöke fogadta a vendégeket Tordán, a temető kapujában, és vezetett el ahhoz a kegyhelyhez, amely az 1944 szeptember-októberében zajló csatában elesett, több mint 2500 honvéd emlékét őrzi. Önkéntelenül is a Golgota jutott eszembe, csakhogy ez itt több ezer magyar honvéd Golgotája, akik a nemzetünkért áldozták az életüket. A szépen rendben tartott honvéd síroknál és az emlékkopjafánál Pataky József olyan történelemleckét tartott, amilyent csak az tud, aki minden mozzanatát ismeri az itt-történteknek, és szívvel-lélekkel azon dolgozik, hogy elesett hőseink méltó helyen pihenjék örök álmukat.

A szövetség nevében Tóth Béla elnök mondott emlékbeszédet: "Itt állunk Tordán, a hősök sírjai előtt, és tudjuk, milyen súlyos harcok zajlottak ezen a helyen 1944 szeptember - októberében. Tisztelettel hajtunk fejet a hősök előtt, akik feláldozták életüket a magyar hazáért, nemzetünkért. Az isteni teremtmény, az ember érzelem és identitás nélkül üres sejthalmaz, értékét éppen a humanitás, empátia, erkölcs, szenvedély, áldozatkészség és bátorság adja meg" - mondta Tóth Béla. Ezután egy magyar katona imájából idézett, amelyet az orosz fronton vetett papírra 1942-ben: "Istenem köszönöm, hogy a pokoli éjszaka után életben vagyok. Légy irgalmas hősi halott bajtársaimhoz, és gondoskodj családjukról. Tudod, mennyire félek. Adj erőt óráról órára, hogy ne vétsek se az engedelmesség, se a becsület ellen."

Ezt követően koszorút helyeztünk el a kopjafánál, az emlékezés gyertyáinak pislákoló lángja, a nemzeti imánk, a Szózat, valamint a Székely Himnusz könnyet csaltak mindannyiunk szemébe. Mindez számomra azért is volt megható, mivel édesapám is egyike volt azoknak, akik részt vettek a tordai csatákban.

Péntek László, Szabadság, 2007-08-07

 

 

Szentgericei Napok

Augusztus 11-12-én, Szentgericén falunapok keretében szervezik meg az 50 évesek találkozóját valamint a tánctalálkozót. Szombaton 14 órától Ákosfalva, Nyárádszentbenedek, Backamadaras, Székelykál táncosai lépnek fel, meghívottak Novák József heraldikus, Kilyén Ilka színművész és Ritiu Ilka Krisztina. Az érdeklődők 21 órától a Madártej társulat Viccözön című előadását tekinthetik meg. Vasárnap a helyi református templomban a 11.20 órától kezdődő istentisztelet keretében kerül sor az ötvenévesek találkozójára. 16 órától futballmérkőzés lesz, majd este 9 órától a Millennium MV együttes és Bodoni Ildikó lépnek fel. A kétnapos rendezvény bállal zárul.

Népújság, 2007-08-07

 

 

Együtt a Madarasok

Madarat ugyan nem fogott senki, de jókedvben nem volt hiány a Madaras nevet viselő erdélyi és magyarországi települések idei találkozóján, amelynek vendéglátója Mező-madaras község volt a hét végén. A helyi művelődési házban a házigazdák mellett Backamadaras, Csíkmadaras, Kunmadaras (Jász-Nagykun- Szolnok megye) és a Bács-Kiskun megyei Madaras község küldöttsége mutatta be a helységet, ahonnan érkezett, s a Madarasok maguk közé fogadták a helybeliek partnertelepülését, a szintén Bács- Kiskun megyei Orgoványt is.

A szombati fogadást követően Szekeres Attila István helybeli születésű, Sepsiszentgyörgyön élő heraldikus ismertette a falu címerét és zászlaját. Kék mezőben galamb, csőrében arany búzakalásszal - a székely eredetre, a bő termésre és egyben a szentlélekre is utal a címer, amelyet a falu elnevezése ihletett. A szakértő, aki félszáz település számára tervezett címert (amelyeket a művelődési házban láthatott a közönség), a tavalyi falunapokon adományozta szülőfalujának az önkormányzatiság jelképét, amelyet az idei találkozón avattak fel. Mezőmadaras díszpolgári címét dr. Kelemen Atilla képviselőnek, dr. Szekeres Szabolcs egyetemi tanárnak, Florea Ottilia volt iskolaigazgatónak adományozták, post mortem pedig Szekeres Istvánt (hosszú évekig a falu lelkésze), Friedrich Árpádot (42 évig iskolaigazgató) és Nagy Károlyt, a falu művelődési életének megszervezésében jeleskedő volt pedagógust tüntették ki. Az ünnepségen köszöntötték a nagykorúvá vált 16 madarasi fiatalt.

Az idei találkozón a fotó- és képzőművészet iránt érdeklődőknek nyújtott látnivalót két kiállítás, Török Gáspár fotóművésznek a mezőmadarasi alkotótáborban készült fotóit vasárnap délben a művelődési otthonban Czirjék Lajos ajánlotta a közönség figyelmébe. Czirjék Lajos az iskolában állította ki festményeit, s a Péterfi Erika vezette intézményben néprajzi kiállítás is nyílt a napok tiszteletére.

Bár az eseményre nem készült el, de a neves madarasi családok sírjánál tett látogatás során a szerző, dr. Szabó Miklós sok érdekes részletet árult el a 12 fejezetesre tervezett falumonográfiából. A könyvvel tükröt szeretne állítani a falu népességének, hogy megismerjék az elődök és ősök érdemeit és hibáit, továbbá megörökíteni a Székely Mezőség egyik legjelentősebb településének számító falu mai lakóinak szokásait, életmódját és névsorát.

A közösen megpályázható forrásokról tartott előadást a Dr. Szekeres János-házban vasárnap délután Szabó Izolda, a Mezőmadarasért Fejlesztési Egyesület elnöke, s a vasárnapra kiderülő időben délután a sporttevékenységek, szórakoztató vetélkedők zajlottak.

A szellemi feltöltődés helyszíne volt Mezőmadaras református temploma, ahol Kántor Attila, a Maros Mezőségi Egyházmegye esperese hirdette az igét a helytállásról, a küldetés vállalásáról, a megmaradásról, Szabó Andor lelkész pedig a báró Orbán családnak a többi neves madarasi család mellé elhelyezett címerét mutatta be. Befejezésképpen Babos Zsolt fiatal kántor tanítványai énekeltek.

Hogy a Madarasok komolyan veszik az együttműködést, az a vasárnap délelőtti megbeszélésen derült ki, ahol Dávid Gyula helybeli polgármester elnökletével együttműködési keretszerződést írtak alá, amelynek az a célja, hogy "újszerű lehetőségeket teremtsenek a kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatoknak, a helységek lakói, az önkormányzatok, az egyesületek, alapítványok, intézmények, szervezetek, cégek között". Felmerült a lehetőség, hogy fel kell venni a kapcsolatot a Bácskában létező Madaras nevű településsel is.

- Legfontosabbak az ember-ember közötti kapcsolatok, annak megélése, hogy határok nélkül együvé tartozunk, amit a gyerekeinknek is szeretnénk továbbörökíteni - mondta többek között Juhász István, Madaras alpolgármestere, míg kollégája, Gőz Imre Kunmadarasról úgy fogalmazott, hogy a szülőföldjén ellaposodó belső lelki értékek itt erősebbek, majd hozzátette, hogy a mezőmadarasiak sokkal kevesebb pénzből nagyobb összefogásra, több szeretetre képesek.

- Az első találkozót mi szerveztük, s 2002 óta ápoljuk Kunmadarassal az együttműködést. Fontos számunkra ez a szövetség és véleményünk szerint a három erdélyi Madaras között is szorosabb kötődésnek kellene kialakulnia - válaszolja kérdésünkre Csíki József, Backamadaras polgármestere. Bíró László, Csíkmadaras alpolgármestere az önkormányzatok együttműködésén túl a családok közötti kapcsolat elmélyítésében látja a jövőt, az Orgoványt képviselő Maszlik István pedig a művelődés terén látná szívesen az együttműködést. Hogy az önkormányzatok komolyan veszik a szövetséget, azt a közös honlap is bizonyítja (www.madarasiak.eu), amelyből a változatos, színes látnivalókat kínáló településeket bárki érdeklődő megismerheti.

A komoly dolgokon túl, a gazdag, talán túlságosan is gazdag szórakoztató műsor sem hiányzott szombaton este, amelyen a vendégek, a helybeliek és a környező falvak valamint a Maros Művészegyüttes táncosai és zenészei léptek fel, majd hajnalig tartó vigasság következett. Vasárnap este pedig a Téglagyári Megálló zenélt a modern táncok kedvelőinek a falu központjában tartott utcabálon. A találkozó egyik érdekes momentuma a kunmadarasi plébános vezette íjászcsoport bemutatója volt, amelyet elismerést jelző tapssal jutalmazott a közönség.

A vasárnap délelőtti megbeszélésen a helyhatóságok, alapítványok, civil szervezetek képviselői pedig leszögezték, hogy a jövő évi találkozó házigazdája a Bács- Kiskun megyei Madaras lesz.

(bodolai), Népújság, 2007-08-07

 

 

Megoldás a kettős szakosodásra a Babes-Bolyain

Előnyös feltételek - jelentős tandíjkedvezmény - mellett egyszerre egy második szakra is járhat és két diplomát szerezhet a Babeş-Bolyaira most bejutott magyar tagozatos diák. Ezelőtt nyolc-tíz évvel megszokott volt, hogy valaki páros szakot végzett az egyetemen: földrajz-angol, szociológia-szociális munkás, közgazdaság-francia stb. Ezt a lehetőséget a kormány azóta megszüntette. Magyari Tivadar magyar tagozati rektorhelyettes által készített terv alapján most a BBTE saját megoldást talált arra, hogy egyszerre két szakon kínáljon képzést. Az egyetem vezetősége úgy döntött, hogy a tervezetet az összes tagozaton, azonnal alkalmazzák. Lényege, hogy amennyiben egy diák második szakot is vállal, arra tetemes tandíjkedvezményt kap, ami akár 80-85 százalékos árcsökkentést is jelent.

Ezen kívül rendezettebbé teszik az órarendet, hogy két szak párhuzamos végzését könnyítsék. A karok lehetővé teszik, hogy a két szakot egyszerre kijáró diák, főleg a rokonszakok esetében a választható tantárgyainak bizonyos részét mind a két szakon elismertesse. Az idegen nyelv órákat, a testnevelés órákat és a tanárképzéssel kapcsolatos tárgyak jórészét csak egyszer kell látogatni, de ezeket a tevékenységeket mind a két diploma esetében elismerik. Magyari számításai szerint második szakra is járó diák az ott választandó tantárgyait kétharmadára vagy akár felére csökkentheti.

Magyari Tivadar: "Az egyetem határozottan azon diákjai mellé áll, akik kettős tanulmányokat vállalnak. Sajnos a kormány nem talált megoldást a kettős szakosodásra, nem figyelt az ezzel kapcsolatos szakértői véleményekre, ezért nekünk kellett lépnünk. Rég keressük az egyetemen belüli megoldást, és igyekezetünket most felgyorsította az, hogy a felvételin a magyar tagozaton is növekedett érdeklődést tapasztaltunk a kettős tanulmányok iránt. Egy olyan végzős, aki például tanár lesz, nehezen helyezkedik el egy iskolában, ha csak egy bizonyos területen szakosodott, de két diplomával már egészen más lehetőségei vannak. Jó a kettős diploma a továbbtanulók vagy a versenyszférában elhelyezkedők esetében is".

Erdély Ma, 2007-08-06

 

 

Ki az, aki nem fél? - Evangélizációs gyermeknapokat szerveztek Zsobokon

Verőfényes péntek délelőtt, égövünk egykoron megszokott hűvös nyári reggeleinek egyike. Zsobokra kevesebb mint egy óra az út Kolozsvárról. A Bethesda Gyermekotthon épületegyüttesében útbaigazítás nélkül is megtaláljuk a nap kezdési pontját: kisebb-nagyobb gyerekek igyekeznek a díszterem felé, színes batikolt kendővel nyakukban. Evangélizációs gyermeknapokat szerveztek számukra. Mottója: Ki az, aki nem fél?

Furcsa szimpátia, de a zsoboki dísztermet mindig kedveltem: nem a mindenütt megszokott mély helyiség, ahol a középső soroktól alig látni-hallani, nem, itt alig van 8-10 széksor, de azok roppant szélesek, így mindenki, aki a teremben tartózkodik, ugyanúgy részese az eseménynek, ugyanúgy "közel" van. Ez az egyszerű, természetes leleményesség aztán a nap során mindenhonnan visszaköszön.

 

Isten szeret minden gyermeket . . .

 

Énekkel indul a nap, gitárkísérettel, az előző napról már ismerős sorokat teli torokból, az újabbakat csendesebben énekelik fiúk és lányok, kicsik és nagyok, olvasni nem tudók fül után, betűismerők kottából. Blúzokon, nadrágzseben kitűző: zöld, barna, piros vagy sárga alapon fiú és copfos lány vonalrajza, és kinek-kinek a keresztneve. Nyakban az előző napon gondos szakértelemmel batikolt kendők: piros, citromsárga, narancssárga, barna, zöld. A színek a csoportokat jelzik, a csoportok korosztályok szerint alakultak: vannak kis- és középcsoportos óvodások, nagy- és előkészítő csoportosok, aztán I-III. osztályosok, IV-VI. osztályosok, illetve VII-VIII. osztályosok.

 

Dániel hite

Az idei tábor témája Dániel. Dániel és barátai a babiloni udvarban, Dániel barátai a tüzes kemencében, Dániel az oroszlánok vermében, aztán szombaton arról olvasnak-mesélnek-játszanak: Lennék-e én Dániel? Pénteken Nabukodonozor álmáról szól a bibliai történet, amelyet Dániel isteni segítséggel kitalál és megfejt. Akadt is az álombeli szobor megjelenítésére vállalkozó bátor jelentkező, akinek fejét aranyozott, felsőtestét ezüstös, derekát rézszínű anyagba burkolták, majd mikor már talpig öltöztették, az isteni akarat apró kavicsa miatt a szobor elborult - a jelenetet általános derültség, a történetet általános érdeklődés övezte, és a rövid ima meg játszótéri szünet után a történet korcsoportonként folytatódott a szomszédos iskola-óvodaépületben.

 

Százan járnak az iskolába, óvodába

Zsoboknak egyébként - faluhelyen csodának számító módon - 32 óvodása (közülük csak 3 a 12 éve megalkotott gyermekotthon lakója, a többi a faluból, valamint Farnasról és Sztánáról érkezik), azoknak két állandó óvónője van, az egyik a két kisebb, a másik a két nagyobb csoporttal foglalkozik. Az I-IV. osztályban is 28-an tanulnak, míg a gimnáziumban összesen negyvenen - bejárnak a ketesdi, farnasi, sztánai, türei, vistai stb. diákok is. Ezeket mind egyik kedves vendéglátómtól, Betty tanítónénitől tudom meg, az ő kitűzőjén is ugyanúgy a keresztneve szerepel, mint a táborozó gyerekekén, a foglalkozásokat irányító tanítók, óvónők, egyetemisták, lelkészleányok cetlijén. A zsoboki iskolát-óvodát bármely nagyvárosi tanintézmény joggal megirigyelhetné. Már a bejáratnál, a folyosón kis faházikó fogad, a lépcsőfeljáró köziben füzéren nagy papírvirágok, a folyosók és tantermek falain rajzok, szemléltetőeszközök, vitrinekben, polcokon megszámlálhatatlan remekmű, gyermekujjak alatt született szitakötő, angyalka, bajszos férfiú kukoricacsuhéból és kukoricából, babaházba való állólámpa tojáshéjból, gyertyatartó, plakett, kincsesládikó, házikó agyagból. Kellően felszerelt külön agyagozó terem is van az épületben, itt a tanév minden péntekén bárki részt vehet a Bánffyhunyadról érkező Benk András irányította foglalkozásokon.

 

Jókora kitartást igényel a szövés

 

Oroszlánveremben, tüzes kemencében

A kisebbeknél szerepjátékkal jelenítik meg a történetet, ők a nap végére hathatós óvónői segítséggel kialakítanak egy oroszlánvermet, pálmafákkal, a sok oroszlán között pedig ott áll bátran a sok kis óvodás, színes papírkislány és papírfiú, Dánielhez és barátaihoz hasonlóan hittel felfegyverkezve, félelem nélkül a veszélyben. Egy másik teremben oroszlánbarlangot készítenek, a harmadikban kis cserepekre festik a történet egy-egy mozzanatát, kavicsokból barlangot ragasztanak, estére egy gipszmaszkra is akad vállalkozó. Ötletekben nincs hiány, és estig nem elég hosszú a nap ahhoz, hogy minden tervezett tevékenységre sor kerüljön: festés, rajzolás, vágás, ragasztás, papírtányérból borzas sörényű oroszlánfejek készülnek, délután a játszótéren rögtönzött szövőszéken folyik a kitartó munka, a fakanálbabákra várni kell másnapig. Minden teremben az előző nap "termése": a babiloni vár, rajta minden résztvevő kézjegyével - első napon sok-sok kisebb váracska, másnap ketrecbe zárt oroszlánok, harmadnapon Dániel sok-sok alakja. Az elkészült alkotásokból vasárnapra kiállítást szerveznek, majd ünnepélyes istentiszteleten a gyülekezet előtt is előadják a tanult énekeket. Mindenki tárgyi emléket is kap: kagylóban gyöngyszemet, mint ahogyan minden ember, minden gyermek gyöngyszem Isten szemében.

 

Készül az oroszlánfej

 

Molnár Irma lelkipásztort, a "tiszteletes nénit" arról kérdezem, hogyan született az evangélizációs gyermeknapok ötlete.

- Nyáron szünetel a vallásóra, ezt pótolná az evangélizáció. Célja felébreszteni a gyermekekben az Istenbe vetett hitet, rámutatni arra, hogy Isten mindenkit szeret - mondja, és megtudom, hogy már harmadszor kerül sor erre az ingyenes táborra, melynek mintegy nyolcvan résztvevője szokott lenni, és ahova meghívják a farnasi, sztánai gyerekeket, természetesen a zsobokiakat és a Zsobokról elszármazottak gyermekeit is, így próbálva erősíteni bennük az együvé tartozás érzését, megerősíteni az esetleg elszakadóban lévő szálakat a szülőfalu felé. A tábori tevékenységek megszervezéséhez támpontot nyújt a holland Koen Alapítvány által összeállított füzet, de kézimunka kellékeket is szállítanak. Mint Molnár Irma elmondja, a holland és erdélyi református egyház közötti hagyományosan jó kapcsolat kezdetei évszázadokra visszanyúlnak, a holland egyetemeken mindig szívesen fogadtak erdélyi diákot, majd a teológiának az 1800-as évek végén történt Kolozsvárra költözése után évente egy holland református házaspár tanulhatott itt, még a kommunizmus éveiben is.

Az elképzelés jó? A módszer? Az emberek hitelesek? Akárhogyan is: az első napok tanítása látszólag működött: városi kisgyerekek a legelőről este hazatérő kecskenyáj, lovak és tehéncsorda közepén élvezték a félelemmentesség szabadságát.

 

Pedig Zsobok háromszor leégett

A zsoboki emberek engedelmesek és rendkívül dolgosak. Ugyanakkor különlegesnek is számítanak, hiszen a "nagy közös" kommunista idők keserű szövetkezeti emlékeivel beoltott falusi emberektől eltérően közösen művelik meg földjeiket, társulásban. Az már-már legendássá vált, hogy a zsoboki asszonyok kézimunkáiból épült meg az erdélyi faluhelyen talán premiernek számító aszfaltos út, sok évvel ezelőtt, amikor városon gödörből gödörbe hajtottak a gépkocsik, de szintén kézimunkák árán vásároltak jutalomkönyveket a szavalóverseny résztvevőinek, a helybeliek gyakran vesznek részt közmunkán, például az otthon, az óvoda és az elemi iskola közös játszóterét is fából-fémből készült mászókával, hintákkal látták el, a tanítónők-óvónők lankadatlan lelkesedéssel töltik napjaikat a táborban, a közösség nemsokára a kultúrotthon felújítását ünnepli. Zsobokon erős hit munkálkodhat, hiszen 12 éve felépítettek egy gyermekotthont, majd az onnan kikerülő fiataloknak közös házat biztosítottak, munkahelyeket teremtettek a pékségben, a malomban, a sajtgyárban, a kertészetben, a főként népviseletet és papi talárt készítő varrodában, az állattenyésztésben, öregotthonná újították fel a méretében és szépségében is lenyűgöző farnasi Szentiványi-kúriát, gondozzák annak háromhektáros parkját, és teszik mindezt alapítványi háttér nélkül, európai uniós támogatások nélkül, állami támogatás nélkül, bürokratikus akadályokkal küszködve, hónapról hónapra félelem nélkül bízva abban, hogy az alkalmazottak béréhez, a fenntartás költségeihez szükséges pénzösszeget sikerül előteremteni. Ebbe a bizakodó hitbe az a merészség is belefér, hogy banki hitellel tegyék az uniós normáknak megfelelővé a pékséget, amely Jegenyébe, Sárvásárra, Sztánára, Nyíresre, de még Gyaluba is szállít. Helyzetük megkönnyítése végett most tervezik egy egyesület létrehozását, így pályázatok egész sorának lehetősége nyílik meg számukra.

Aki járt már Zsobokon, megérti, hogy miért éppen itt gyűlnek össze évente két hétre a képzőművészek, miért ott találkoznak a fotósok, ott táboroznak a filmesek. Kalotaszegen járja egy mondás: leégett, mint Zsobok. Nem is egyszer - háromszor. Mégis létezik és él, virul.

 

Büszkeségünk, a saját kezűleg batikolt kendő

 

Kései vonattal indulok haza. Számban a mindig illatos, meleg, ropogós héjú zsoboki kenyér íze. Nyakamban a citromsárga batikolt kendő. Szívemben utcái, házai, kedves emberei, hangulatai. Visszavágyom.

Kerekes Edit, Szabadság, 2007-08-06

 

 

Petőfi és Lázár Kálmán "találkozása" - Faluünnep volt Kelementelkén

Sokkal több résztvevőre számítottak a szervezők, mint amennyien megtisztelték jelenlétükkel azt az ünnepséget, melynek első részében Petőfi Sándorra, majd a falu határában nyugvó gróf Lázár Kálmán természettudós-ornitológusra emlékeztek. A Petőfi-Simén Egyesület által szervezett faluünnepen jelen volt dr. Kakassy Sándor megyei tanácsos, dr. Sárkány Endre egyetemi tanár, Gál Sán-dor, Gyulakuta község polgármestere.

Ne merüljön feledésbe, amit az elődök ránk hagytak

Pár perccel az istentisztelet előtt még üres volt a tér, a több mint kétszáz éves református templom ajtaja tárva-nyitva várta a falubelieket. A kevés férfi kivételével jobbára az asszonyokat, fiatalokat és a fellépő gyereksereget mozgatta meg a harang hívó szava. Pedig Dósa József tiszteletes úr prédikációja igencsak aktuális üzenetet tolmácsolt: bármennyire elkeserítő, kilátástalan a helyzet, mindig van remény a kiútra, van remény sorsunk jobbra fordulására. Így gondolták ezt a babiloni fogságban lévő zsidók is, akik 70 évet töltöttek rabságban azzal a hittel, hogy megszabadulnak. A rabságból való szabadulás után pedig tudtak hálaéneket zengeni. Nekünk is az ézsaiási parancsot kell meghallanunk, mert rabságból szabadulókként van okunk a hálaadásra. Örömmel kell emlékeznünk az elődökre, hogy bizalommal tudjunk a jövőbe nézni - mondta buzdításként a lelkész.

De mi ad okot a kelementelkieknek az ünneplésre? Azon túlmenően, hogy a Nemzeti dal költőjére, a szabadság harcosára halálának évfordulója táján minden magyarnak illik emlékezni, a kelementelkieknek - akárcsak a fehéregyháziaknak vagy segesváriaknak - nyomósabb okuk van rá. 159 évvel ezelőtt, 1848. július 30-án Marosvásárhelyről Keresztúrra menet a költő, Bem tábornok társaságában, a kelementelki Simén-kúria vendége volt. Feltételezések szerint Petőfi ebben az épületben költötte el utolsó ebédjét. Az esemény emlékét az - egyébként kívül nagyon romos állapotban lévő, évtizedek óta művelődési házként működő - épület falán elhelyezett plakettek őrzik. Ott állnak az áhított szabadság jegyében lengedező román, magyar és európai zászlók társaságában.

A Kelementelki Általános Iskola öt-nyolc osztályos tanulói, Albert Búzási Margit magyartanár jóvoltából, ünnepi műsorral készültek az alkalomra. Részleteket olvastak fel Illyés Gyula művéből, Az örök pátria című kötetből és ismert Petőfi-verseket szavaltak.

Az ünneplők ezt követően megkoszorúzták az emlékplaketteket.

Szilárd alapon álló közösségekre van szükségünk - jelentette ki előadása elején dr. Sárkány Endre, a Babes-Bolyai egyetem nyugalmazott tanára, aki nagy elődjéről, gr. Lázár Kálmán természettudós-ornitológus munkásságáról tartott előadást. Kijelentésével azt kívánta alátámasztani, hogy az emlékezés nemcsak egyfajta kegyelet és elismerés a "lég urainak" tudósa előtt, hanem alkalom arra is, hogy a kommunizmus éveiben szétrombolt helyi közösségek magukra találva ismét újraszerveződjenek.

Mit kell tudni a szárhegyi Lázárok e kiemelkedő alakjáról? Petőfi kortársa volt, 1826-ban született, Kolozsváron jogtudományokat tanult, majd a forradalom idején nemzetőrként tevékenykedett. Tudományos munkássága a madarak tanulmányozásáról szól, kora leggazdagabb madárgyűjteményével rendelkezett, 2000 madarat és 8000 tojást sikerült összegyűjtenie. Ezeket erzsébetvárosi kastélyában őrizte. Miután kastélyát bérbe adta, a gyűjtemény nagy része tönkrement. Kéziratai sem jutottak jobb sorsra. A tojásokból jelenleg 400-at őriznek a dévai múzeumban. Lázár Kálmán állította össze az első erdélyi madárlistát, amelyben 217 faj szerepelt. Ez a munka képezte az erdélyi ornitológia alapjait. 1874-ben hunyt el Erzsébetvároson, de felesége - Simén lány - Kelementelkén helyezte örök nyugalomra. Bozóttal benőtt sírját Schuster Kálmán biológiatanár fedezte fel, sírköve 1988-ban került a helyére. A tudós soha nem élt a faluban, de kötődött hozzá, hiszen apósáéknál sokat járt - mondta előadásában dr. Sárkány Endre, felkérve a falubelieket, ha kézirattal, rá utaló tárgyi emlékkel találkoznának, gyűjtsék össze egy esetleges emlékszoba berendezése céljával.

Az előadást követően megkoszorúzták a tudós sírját.

A kelementelki ünnepség délutáni "felvonása" az iskolaudvaron szervezett gasztronómiai ünnepéllyel folytatódott, ahol gulyásfőző versenyre voltak hivatalosak a falubeliek. A szórakozást, a jó hangulatot csak a délutáni esőnek sikerült némileg megzavarnia.

Mezey Sarolta, Népújság, 2007-08-06

 

 

Csak ha ismerjük a múltat, építhetünk rá jövőt - Székelybő 1332-2007

Székelybő 675 év után is bővelkedik értékekben, reményekben, a jövőbe vetett hitben. Ennek ismeretében a Székelybőért Egyesület augusztus 4-én falutalálkozóra hívta a település lakosait, az elszármazottakat és a település sorsa iránt érdeklodoket.

A találkozó hálaadó ökumenikus istentisztelettel kezdődött a katolikus templomban Szőcs Béla nyárád-szeredai római katolikus plébános, Gáspár István tompai református lelkész (mindketten beszolgálnak Székelybőben) és a meghívott Csalóka Zoltán gyulakutai református esperes szolgálatával. A szentáldozás és úrvacsoraosztás után a jelenlévők a felújított kultúrotthon előtti parkban felállított emlékmű avatásán vettek részt. Köszöntő beszédet mondott Borbély Mihály, Nyárádszereda alpolgármestere, dr. Aradszki András, a magyarországi Érd, megyei jogú város alpolgármestere, Szente Kinga, a Székelybőért Egyesület elnöke. Gáspár István lelkész díszbeszéde után az I. és a II. világháborúban elesett hősök emlékművét áldotta és szentelte meg Szőcs Béla plébános és Csalóka Zoltán esperes. Simon Mária Ákosné, aki 1949-1951 között Bőben tanított, az alkalomra írt emlékversét olvasta fel. Az emlékműnél koszorúkat helyezett el a Székelybőért Egyesület, Batha Zsolt helybéli kisfiú a lakosság és Gábor József a veteránok nevében.

A kultúrotthonban a közös ebéd után került sor a Székelybő című könyv bemutatására, amelynek szerzői Papp Enikő és Szente Kinga. Tófalvi Zoltán történész, író, egyetemi tanár méltatta a könyvet a zsúfolásig megtelt teremben, hangsúlyozva, hogy a két szerző hatalmas munkát végzett, és érdemes volt, mert minden tárgynak van története, hát akkor egy falunak! Ezt a nyilvánosság elé kell tárni, mert ha a település lakossága ismeri a múltat, akkor arra jövőt is építhet. A jövőépítés folyamatát a Székelybőért Egyesület indította el. Tófalvi Zoltán kijelentette, hogy habár a könyv még nem felel meg minden szempontból egy monográfia követelményeinek, fontos lépés jelent annak megírása felé, amelyből szívesen részt vállalna. Ezután Papp Enikő Székelybő történetének fontosabb mozzatairól beszélt, majd Szente Kinga ismertette a Székelybő Egyesület megalakításának körülményeit és tevékenységét. Végül dedikálásra került sor.

Az egynapos rendezvényt megtisztelte jelenlétével a nyárádszeredai önkormányzat 12 tanácsosa és Nagy Zsigmond jegyző, aki elmondta, hogy az egyesület jelentős anyagi támogatásban részesült a kultúrotthon felújításánál. Ebben nagy részt vállalt Molnár Sándor tanácsos, falufelelős.

Az esti szórakoztató műsor keretében színapadra lépett a Mini Arabeszk balettegyüttes, a székelybői gyerekek, a lőrincfalvi tánccsoport és Domkoné Simon Judit versmondó, a falu elszármazottja, ma Érden él. A családoknál elfogyasztott vacsora után táncmulatsággal zárult a székelybői falutalálkozó.

Kilyén Attila, Népújság, 2007-08-06

 

 

Szétszóródva, de együttes akarattal - Felkiáltó jel a vízből kiálló templomtorony

Az elárasztás utáni XVI. találkozón az egykori lakosok, a faluból elszármazottak, az újfalusiakkal együtt érzők szombaton újra örömmel néztek egymás arcába, erőt meríthettek, az emlékfalnál elmondták egymásnak, hol és hogyan élnek, és emlékeztek azokra is, akik már nincsenek közöttük. A találkozó hagyománnyá vált, a település volt lakói hazatérnek szülőfalujuk határába Izraelből, Ausztriából, Magyarországról és a hazai településekről az év augusztusának első szombatján.

Az emlékező ökumenikus istentisztelet 11 órakor kezdődött a siratófalnál, amelyet a ma Bécsben élő Sükösd Árpád állíttatott 1995-ben, hirdetve, hogy a tó fenekén Bözödújfalu nyugszik 180 házával, lakosai pedig a világban szétszórva siratják. Ferencz István erdőszentgyörgyi katolikus plébános szolgált elsőnek: "Megértettem azok fájdalmát, akik a ma vízben álló templomban keresztelkedtek, abban voltak elsőáldozók, esetleg ott is esküdtek. Ez a találkozó és ez a tó azt is üzeni mindannyiunknak, hogy a gazemberségnek nincs se vallása, se nemzetisége." Az ökumenikus istentiszteleten Szombatfalvi József székelykeresztúri unitárius esperes, a falu szülötte prédikált a felebarátságról, az ünnepélyességről és a komolyságról, melyek áthatják e találkozókat, melyek gondolkodásra késztetnek, sorsukon hányattatásukon és azon is, hogy mit tehettek volna és esetleg nem tettek.

Ezután a Brassóban szolgáló Máthé Sándor unitárius lelkész elevenítette fel emlékeit, aki másfél éven át szolgált a faluban. Eljött a találkozóra, mert "csak azt szabad megsiratni, amit nem építhet újra az ember - ez Bözödújfalu sorsa". Kászoni József budapesti unitárius lelkész is elfogadta a meghívást, aki harminc évvel ezelőtt segédlelkészként jött a faluba, és két éven át tapasztalta, hogy a bözödújfalusiak nagyszerű emberek voltak és azok ma is. "Ott, ahol élek, mindig felkiáltójelként látom a vízből kiemelkedő templomtornyot."

Az ökumenikus istentisztelet után a jelenlévőket rövid műsorral köszöntötte a marosvásárhelyi Alsóvárosi Református Egyházközség Vegyes Kara. Majd Bözödi György A régi kertünk című versét szavalta el Kuti Márta. Meghívottként a tiszafüredi Szőke Tisza népzeneegyüttes 23 énekese és négy citerása mutatott be köszöntő műsort, Erőss Lászlóné vezényletével. Végül az emlékfal mögötti domboldalon, fák árnyékában lepedőket terítettek a zöld fűre, előkerült az étel-ital, és miközben egymást kínálgatták, gyakran hangzott el a kérdés: emlékszel? A találkozón részt vevő legidősebb személy, a 87 éves Sükösd Dénes ígérte: - Ha jövőben is szokok élni, eljövök.

(kilyén), Népújság, 2007-08-06

 

 

Az Informatika világából

 

 

Minden, amit a vezetéknélküli VoIP-ről tudni akartál

Mióta a Skype letarolta a piacot, az internethálózaton keresztüli telefonálás előnyeit senkinek nem kell magyarázni. A vezeték nélküli hálózatok terjedésével a jövőben már a mobilcégek bázisállomásait kihagyva, a hotspotokon keresztül elvileg akár ingyen is lehetségessé válik a telefonálás Nézzük végig a buktatókat!

A Voice over IP komoly megtakarításokat jelenthet minden vállalati és akár otthoni telefonszámla esetén, hiszen a normál vonalak helyett az IP hálózat bonyolítja a hangtovábbítást. Számos szervezet már jó ideje átállt az IP hálózaton keresztüli telefóniára, illetve egyre elterjedtebbek a vezeték nélküli hálózatok céges környezetben is. A kettő találkozása viszont nem minden esetben egyszerű szülés, sőt!

A vezetéknélküli VoIP-t gyakran nevezik VoW-nak, VoFi-nek vagy wVoIP-nek, de bárhogyan is becézgesse egy vállalat, bizonyos biztonsági és tervezési előírásokról sohasem szabad megfeledkezni. Az Intel-féle WiMax erősödésével és annak nagyobb hatótávolságával egyre egyszerűbb és ésszerűbb lesz a WiFi kommunikáció, sőt akár a mobil szolgáltatók is beszállhatnak ebbe a játékba hibrid készülékekkel, amelyek IP hálózatot találva azon keresztül kommunikálnak, egyébként pedig a normál GSM/3G infrastruktúrát használva. A helyzet persze ennél jóval pikánsabb. Tovább olvasva mindenki megtudhatja mi is a 10 legfontosabb dolog a vezetéknélküli VoIP tervezésekor.

 

#1 - A vezetéknélküli VoIP előnyei a normál mobilhálózatokhoz képest

 

 

A legnagyobb előnye a vezetéknélküli VoIP-nek, hogy az IP telefonok minden Wi-Fi hálózaton működtethetőek szerte a világon. A publikus 802.11 szabványú hotspotok gyakran ingyenesek vagy nagyon alacsony napi díj mellett elérhetőek. Ráadásul ha egyébként is csatlakozni kellene egy WiFi hálózathoz az e-mail szerver és a web eléréséhez, akkor semmilyen extra költsége nincs, ha a telefonhívások is ezen a vonalon keresztül történnek. Így bárhol korlátozás nélkül ingyen vagy nagyon alacsony költséggel kezdeményezhetőek nemzetközi hívások is, amihez még csak hasonlót sem képes egyik mobil szolgáltató sem kínálni.

 

#2 - Korlátlan számú felhasználó a VoIP hálózaton

A VoIP vezetéknélküli helyi hálózaton képes nagyon egyszerűen megoldani a vállalaton belüli vagy éppenséggel oktatási vagy egészségügyi intézményekben, állami hivatalokban, kollégiumokban a belső és akár külső kommunikációt. Az intézményen belül a megszokott mellékek helyett mindenkinek egyedi azonosító adható, mellyel bárhol is legyen elérhetővé válik, és bárhonnan elérheti az alapszolgáltatásokat, mint például a hangposta. Mivel nincs szükség kábel infrastruktúra kiépítésére egy újabb felhasználó bekapcsolásához, ezért teljesen rugalmasan szabható rá bármilyen igényre. A belső kommunikáció mellett egy külső VoIP szolgáltatóval pedig elérhetővé válnak a távolsági és a nemzetközi hívások is, általában nagyobb költségek nélkül.

 

#3 - A WiMax és a hatótávolság

A WiMax szabvány legnagyobb előnye a korábbiakhoz képest, hogy nagyságrendekkel nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé, amivel akár egy egész város szélessávú internet elérését is meg lehet akár oldani. A 802.16 WiMax szabvány képes akár 75 km-es körben is sugározni, ami valóban elegendő egy város lefedéséhez is, de mondjuk egy falusi gazdaság vagy egy vidéki kistérség, turista övezet mindenképp jól járhat vele. A nagy hatótávolság mellett a sávszélesség is elegendő, hiszen az elméleti 288 Mbps átvitel a gyakorlatban is bizonyított 70 Mbps átlagos eredménnyel, ami bőven elegendő bármilyen VoIP hálózat kiszolgálására.

 

#4 - A hangátvitel sokkal érzékenyebb, mint az adat

A VoIP egy valós idejű alkalmazás, ami kifejezetten érzékennyé teszi azt az adatcsomagvesztésre, amit a vezetéknélküli mobil hálózatok esetenkénti gyenge jelerőssége, a hatótávolság korlátjai vagy az interferencia okoz. Éppen ezért VoIP hálózat üzemeltetéséhez jóval megbízhatóbb hálózat kell, mint a normál adat eléréshez, hiszen a felhasználók nagyobb függésben vannak a telefonjaiktól mint a számítógépeiktől. Arról nem is beszélve, hogy egy lassan betöltődő weboldal nem okoz akkora kellemetlenséget, mint egy szakadozó hívás. A telefon felhasználók minden esetben arra számítanak, hogy felemelve a készüléket, lesz tárcsahang, nem fog megszakadni a hívás és jó minőségben cseveghetnek.

 

#5 - Az adat- és a hangforgalom vegyítve minőségromlást okoz

A fent említett okok miatt a VoIP alkalmazások mindenféle zavarra vagy késésre érzékenyek, ezért nem szerencsés az adattovábbítást és a hangtovábbítást azonos hálózatra terelni, mert az komolyan ronthatja a hívások hangminőségét. Amennyiben mégis közös hálózatra vannak kárhoztatva, akkor is fontos szem előtt tartani a minőségbiztosítási eljárásokat és megbizonyosodni arról, hogy a VoIP csomagok prioritást élveznek minden esetben.

 

#6 - A vezetéknélküli VoIP előnyei a normál mobilhálózatokhoz képest

A biztonság már korábban is kulcskérdése vol a VoIP-nek, hiszen telefonhívásokat továbbítottak publikus IP hálózatokon keresztül, ami eleve több biztonsági kérdést vet fel, mint a normál telefon hálózatok zárt rendszere. Emellé a vezetéknélküliség egy újabb biztonsági szintet emel be, hiszen kábelek helyett bárki által fogható rádiójelek továbbítják a hangot. Ennek ellenére a megfelelő titkosításokkal lehetővé válik, hogy a jel hiába fogható szabadon, mégsem értelmezhető. Az általános VoIP protokolloknak ugyan megvan a maga gyengesége, de a megfelelő azonosítási folyamatok és kódolás mellett biztonságossá tehető a hálózat. Másrészről viszont a mobil hívások is a levegőben utaznak, mégsem váltak veszélyeztetett területté a digitális kódolások miatt.

 

 

#7 - Régi hálózat nem jó hálózat

Azok a vállalatok akik felbátorodnak, és a már meglévő WiFi rendszerükre szeretnének ráhúzni egy VoIP hálózatot, szinte biztos, hogy csalódni fognak. A jó minőséghez - főként vállalati környezetben - kifejezetten hangforgalomra specializált hardver és szoftver elemekre lesz szükség.

A legfontosabb funkciók, amik a működőképes hálózathoz szükségesek, a megfelelő adatcsomag címzési és priorizálási szolgáltatások, illetve a biztonsági megoldások. Érdemes az integrált SIP és policy-alapú menedzsment rendszereket favorizálni, ami alapból képes blokkolni a nem kívánt forgalmat és hozzáférést.

 

#8 - Kiszolgáló és kliens összehangolás

A legtöbb népszerű hálózati hardver gyártó palettáján már jó ideje megtalálhatóak az otthoni és a céges felhasználásra szánt eszközök, nemcsak a kiszolgáló, hanem a kliens oldalon is. A példa kedvéért a Linksys, D-Link, Netgear cégek is ugyanúgy kínálnak IP telefonokat mint routereket, sőt a legbiztosabb, ha mindkét oldalon azonos embléma áll a biztos működés kedvéért. A ma forgalomban lévő vezetéknélküli IP telefonok a legtöbb routerrel képesek együttműködni, támogatják az összes SIP alapú VoIP szolgáltatót és működnek 802.11b vagy akár g szabványú hálózaton. Fontos továbbra is a biztonság, ezért ezek a készülékek is mind támogatják a legegyszerűbb WEP védelemtől kezdve a WPA és WPA2 kódolást is.

Eközben a főként vállalati hálózatokra specializálódott vállalatok, mint a Cisco megjelentek olyan IP telefon készülékeikkel, melyek IP PBX rendszereket is támogatnak, így elérhető a Unified Messaging szolgáltatás, illetve a nagyobb biztonság érdekében az EAP-FAST azonosítás is.

 

 

#9 - Kevesebb kütyü, alacsonyabb költség

Manapság számos céges alkalmazott használ okostelefonokat vagy kéziszámítógépeket Windows Mobile operációs rendszerrel, mint a Treo, HP iPaq vagy a Samsung i730. Ezek a telefonok a hanghívásokat GSM/3G rendszereken keresztül kezelik, így a nemzetközi hívások komoly extra költséget jelenthetnek. Ha viszont ezeket a készülékeket használják VoIP hívásokra is, akkor a hívásdíjak megtakarítása mellett egy újabb eszköz beszerzésének az árát is megspórolják, ráadásul eggyel kevesebb eszközt kell az embereknek magukkal cipelniük.

 

#10 - A jövő mobiljai kombinálják a WiFi-t és a GSM-et

A mobiliparág előrejelzései szerint a következő generációs mobil készülékek mindegyike képes lesz WiFi hálózatok használatára. Ezek a hibrid vagy duál módú eszközök pedig már képesek lesznek észrevétlenül váltani a különböző technológiák között. Elméletileg akár telefonhívás közben is lehetséges majd a váltás abban a pillanatban, amikor egy hotspot hatósugarába ér a felhasználó. Ezzel együtt szinte teljesen eltűnhetnek a vezetékes telefon megoldások, hiszen a hibrid telefonok teljesen komplex szolgáltatást nyújtanak majd, és a fix változatnak nem marad egyetlen előnye sem a mobillal szemben. A jóslások szerint ez a hanghívások díját még jobban leszorítja majd.

2007. augusztus 9. 01:51, Csütörtök - Dojcsák Dániel

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=54153

 

 

Napelemes egér

Holland kutatók olyan számítógépes egeret fejlesztettek ki, amely a működéséhez szükséges energiát a napból nyeri.

 

 

A NOW kutatóközpont munkatársai a Twente-i, az Utrechti és a Delfti Egyetem szakembereivel közösen négy éven keresztül dolgoztak a Sole Mio nevű egér megalkotásán, míg végül sikerrel jártak. A tudósok most arra kíváncsiak, hogy a vezeték nélküli egér működik-e egy napon át, illetve akár egy sötét irodában is. Amennyiben a 15 részből álló teszt sikeres lesz, úgy évente világszerte több százmillió elemet lehetne megspórolni.

Az egér működéséhez 20 mA áramerősségre van szükség. Az eszköz teljesen környezetbarát, a beépített akkumulátor teljes erejű napsütés esetén akár 250 mA-t is össze tud gyűjteni. Az egér a mesterséges fényt is át tudja alakítani a működéséhez szükséges energiává, azonban a felhasználónak időnként nem árt az ablakhoz vinnie vagy a párkányra kitennie és napenergiával is feltölteni a készüléket. Előny, hogy a Sole Mio akár USB-porton keresztül is újratölthető.

Az elmúlt hónapokban egyre több a napenergiát hasznosító termék látott napvilágot. Június végén például a napelemes bikini után a napenergiát használó mobiltelefon mutatkozott be. A mobil külső részén napelemeket helyeztek el, ezek biztosítják a működését. A teljes feltöltéshez elég mindössze a telefont 40 percre a napra kihelyezni, utána 20-25 percen át beszélhetünk vele. A HTW S116 egyetlen hátránya talán a jelenlegi borsos, 510 dolláros ára.

A HTW termékéhez ideális kiegészítő lehet a Solar Technology cég által kifejlesztett Freeloader nevű napenergiás akkumulátortöltő, amely maga is rendelkezik egy beépített akkumulátorral és amelynek köszönhetően egy mobiltelefon 44 órán át maradhat készenlétben.

2007. augusztus 9. 11:26, Csütörtök - Berta Sándor

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=54174

 

 

A következő tíz év IT-slágerterületei

A Gartner piackutató intézet munkatársai elkészítették a következő évtizedben szerintük meghatározóvá váló technológiák listáját.

Ezek az összeállítások mindig azért érdekesek, mert később, évek múlva, ha újra előveszi és leporolja őket az ember kiderülhet, hogy az elemzők mennyire látták jól előre az adott korszak folyamatait. A Gartner kutatói abból indultak ki, hogy a jelenlegi technológiai fejlődés iránya és folyamata megmarad. Általában minden új egy őrülettel kezdődik, majd az adott technológiával szemben fokozódnak az elvárások, hogy végül egy nagy csalódás legyen a várakozás vége. Kis idő múlva azonban az emberek már reálisabban látják az adott technológiát és a benne rejlő lehetőségeket, így az végül a mindennapok részévé válik.

Az intézet szakemberei ezeket a szakaszokat "Technology Trigger", "Peak of Inflated Expectations", "Trough of Disillusionment", "Slope of Enlightenment" és "Plateau of Productivity" neveken jelölik. A változó tényező egyedül a két szakasz között eltelő idő. Az első a következő évtizedet meghatározó technológiák sorában a Web 2.0. Tény, az elmúlt egy évben gomba módra szaporodtak a különböző Wikik, Mashupok, RSS-ek, a közösségi portálok és hálózatok, valamint fontossá vált utóbbiak és a kollektív intelligencia elemzése. A kutatók szerint a Web 2.0 már szinte a mindennapjaink részévé vált.

Még nem ennyire elterjedtek az interaktív felhasználói felületek. A Gartner ide sorolja például az elektronikus újságokat, a mobil készülékek számára elérhető tartalmakat, az emberi gesztusok felismerésére képes programokat és a virtuális környezeteket. Ezen a területen a következő néhány évben várható jelentős változás. Rohamos fejlődés tapasztalható viszont a mobil és a vezeték nélküli technológiák piacán, a termékek és a szolgáltatások egyre jobbak és korszerűbbek. Némileg lassabb a fejlődés ugyanakkor az RFID és a helymeghatározó technikák területén.

A Wikik a Gartner elemzői szerint éppen a csalódottsági szakaszban vannak és még koránt sem érték el a végső fejlettségi szintjüket. A virtuális világok a Second Life és más sikeres próbálkozások ellenére szintén csak a következő öt-tíz évben mutatják majd meg a bennük rejlő igazi lehetőségeket.

Érdekes például a 3D-s nyomtatás besorolása, amely elvileg már két évtizede elérhető, azonban csak a következő néhány évben válhat meghatározóvá. Mostanra csökkentek le annyira a nyomtatási költségek, hogy a technológia igazán vonzó legyen a cégek számára és így további fejlesztéseket lehessen megvalósítani ezen a területen. A piackutató intézet munkatársainak jövőképében már a Video-on-Demand helyett a 3D-Printing on Demand szerepel. Végül a szakemberek előrejelzése alapján az azonnali üzenetküldők népszerűsége töretlen marad és ez a folyamat a következő években sem fog változni.

2007. augusztus 9. 09:10, Csütörtök - Berta Sándor

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=54171

 

 


 [h1]